BLVD heeft stand-in voor migrainepatiënt Eddy Zoëy

Sinds Eddy Zoëy ooit een zeer kostbare opnamedag van Take Me Out afzegde vanwege zijn migraineprobleem, houdt tv-producent Blue Circle er altijd rekening mee dat de presentator last minute kan uitvallen in verband met een vervelend migraineprobleem. Dat vertelt de presentator in de podcast Littekens van Wilfred Genee. Zoëy is tegenwoordig te zien als host van RTL Boulevard, dat gelukkig veel invalpresentatoren heeft. De kans dat hij afzegt is namelijk altijd aanwezig.

Heel lang wilde Zoëy niet live presenteren. “Live heb ik heel lang afgehouden bij BNN omdat ik een migrainepatiënt ben en af en toe niet live zou kunnen functioneren. Dat gaat nu goed. Die medicijnen zijn wat dat betreft ook verbeterd: rizatriptan heet dat. Daar kun je wat beter mee werken.

Waar heeft Zoëy precies last van? “Het heet klassieke migraine met auravorming. Op een bepaald moment gaat het schitteren en dan word ik blind van licht. Als je heel lang in lampen kijkt dan zie je niks meer en dat is dus wat zich langzaam voltrekt voor je ogen. Met als gevolg dat je je papiertjes op de desk niet meer kunt lezen en ook de persoon waarmee je praat niet meer kunt zien.”

Ook een autocue zou hij niet meer kunnen lezen, legt Zoëy uit. “Je ziet dus eigenlijk niks meer. Vrij snel, een minuut of tien later, krijg je echt verschrikkelijke koppijn en word je goed misselijk. Daar helpen helpt die rizatriptan goed genoeg tegen, maar niet dusdanig dat het een feest is om door te maken.”

Blue Circle weet maar al te goed dat hij een migrainedingetje heeft. “Bij Blue Circle weten ze omdat ik ooit met Take Me Out één opnamedag – we namen er toen zeven per dag op – af moest bellen toen ik naar de studio reed. Ik zei: ‘Ik zit nu in de auto en ik moet nu terug, want dit gaat niet goed.’ Dat is natuurlijk best wel een financieel probleem, want je hebt daar 50 kandidaten en een zaal vol publiek en 20 mensen personeel met camera’s, geluid en noem maar op.”

Het was een flinke kostenpost voor Blue Circle. “Toen is wel besproken: ‘Als dit ooit weer gaat gebeuren, dan moet er wel iemand in de coulissen zitten die dit eventueel over kan nemen.’ Toen is erover gepraat dat Bridget het zou doen.”

Als Zoëy weer last zou krijgen van migraine, dan zou Bridget Maasland voor hem invallen bij Take Me Out. “ Het is uiteindelijk niet voorgekomen. Ik heb het niet heel vaak, maar voor mij is het wel een soort van schrik geweest.”

Gaat het ooit gebeuren bij RTL Boulevard? “Bij Boulevard is het nog niet gebeurd, maar met radio heb ik het ook wel eens gehad. Dan pak je een emmer, die kots je vol en dan wacht je tot Coen Swijnenberg het komt overnemen. Bij radio kun je dan vijf platen inzetten, dat is niet zo’n punt.

Het kan nog wel gebeuren. Met live is het voordeel dat je het gewoon kunt vertellen, van: ‘Luister, er gebeurt even iets.’

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen