AVROTROS en KRO-NCRV boos over Jinek-opvolger

Geplaatst op vr 03 jan 2020 om 11:45

De nieuwe duotalkshow Op1 moet de pluriformiteit van de publieke omroep onderstrepen, maar de enige deelnemende omroepen zijn BNNVARA, EO, Omroep MAX en WNL. De grote fusieomroepen AVROTROS en KRO-NCRV staan aan de zijlijn, omdat ze ontevreden zijn over het nieuwe talkshowproject. De aansturing van Op1 vindt namelijk plaats op het niveau van de NPO en voor de deelnemende omroepen is er weinig ruimte om zich te profileren, luidt het beklag.

Peter Kuipers, de directievoorzitter van KRO-NCRV, voelde zich in de hoek geduwd. “Vanuit de NPO kregen we te horen dat we geen invloed konden uitoefenen op de redactie, die werd door productiehuis TVBV samengesteld.

Wat mocht hij wél inbrengen namens de omroep? “Onze inbreng zou beperkt blijven tot het aanleveren van een presentator en een logo in de linkerbovenhoek. Daarvoor hebben we bedankt.

Eigenlijk mag de NPO zich van de Mediawet helemaal niet met de vorm en inhoud van programma’s bemoeien, maar inmiddels gebeurt dat gewoon en plein public. Er is ergernis over in Hilversum, ook bij Kuipers.

De omroepbaas schoof in de voorbereidende fase omroeptoppers Ghislaine Plag en Sven Kockelmann naar voren, maar zij was volgens de NPO ‘niet interessant genoeg’ en hij ‘niet likeable genoeg’. “Er is altijd een bepaald spanningsveld tussen de omroepen en de NPO, in dit geval leefde dat inderdaad sterk op“, zegt Kuipers.

Klein zegt in een reactie dat de omroepen over de inhoud van de programma’s nodig, maar dat voor Op1 ‘een strakke regie’ nodig was vanwege de tijdsdruk. Hij wijst erop dat Op1 weliswaar door één kernredactie wordt gemaakt en er één hoofdredacteur is (oud-Pauw-eindredacteur Herman Meijer), maar dat er wel elke dag een andere eindredacteur aan het roer staat namens de omroep.

Volgens Kuipers ga je echter nauwelijks verschil zien tussen de uitzendingen. “Waarom zou je daar als omroep aan meewerken?

De Volkskrant schreef een reconstructie over de totstandkoming van de Jinek-opvolger Op1. Die kunt u lezen op de website van de Volkskrant.

Foto: KRO-NCRV, Stijn Ghijsen
42 Reacties op “AVROTROS en KRO-NCRV boos over Jinek-opvolger”


 1. ”VeronicaDoet@§₽æ..Beter!“;

  Dat hele omroepdenken is anno 2020 passé.

 2. Boris

  Sven Kockelman en Marcel van Roosmalen. Dat had ik wel eens willen zien.

 3. gigi

  Schaf die belachelijke omroepen toch af.
  Politiek, grijp eens in. Doe eens wat!

 4. Remi

  Een Wierd Duk en Robert Jensen. Dat had ik wel eens willen zien.

  Maar nee hoor … ’t is weer het “veilige” NPO-spulletje …

 5. anoniemm

  omroep nederland

  moet eva jinek niet getest worden op

  gebruik van drugs en alcohol

  voordat ze gaat beginnen van avond bij rtl

  peter had snel antwoord!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ja!

 6. 38

  @Remi

  Donder toch eens op naar je comрlottheоrieënsites, joh! Je bent echt totaal niet serieus te nemen met je Jensen.

 7. Jantje

  Ik heb het ontluisterende verhaal gelezen in Trouw en vind dat de minister in moet grijpen. Hier wordt de wet geschonden. We hebben omroepen om de pluriformiteit te waarborgen. Dat moet zeker gelden voor een vooraanstaand talkshow. Maar hier mogen omroepen alleen presentatoren leveren en worden opgezadeld met een redactie van een productiebedrijf zodat er altijd een dominerende Links progressieve BNN/VARA saus overheen gegoten kan worden. Werkelijk onbestaanbaar dat dit allemaal kan. Frans Klein zegt het maakt allemaal niet uit want het is toch het nieuws van de dag. Het maakt GVD wel uit!

  Ik ga hier in ieder geval de 2e Kamer over aan schrijven

 8. Sjoepie

  @Remi

  Donder toch eens op naar je comрlottheоrieënsites, joh! Je bent echt totaal niet serieus te nemen met je Jensen.

 9. Paul Grijpstra

  Lekker boeien van KRO-NCRV ervan vindt.
  Als niet uitkijkt zit je elke avond tegen die kop van M aan te gluren.
  Alsof dát de oplossing is voor je talkshowcrisis.

 10. sukkel

  Weird Duk als talkshowhost ……. weg met die linkse troep als je ziet wat een onbenullen bv Giovanca er komen te zitten om te huilen….. mens kan niet eens zingen en interviewen

 11. Sender

  AVROROS heft eindelijk ee vet punt te pakken! En Jantje, ook volledig gelijk. De diverse omroepen ,oeten JUIST de pluriformiteit waarborgen. Niet door er een allegaartje van te maken en niet rechts, links, gelovig enz op een hoopje gooien met een aantal twijfelachtige presentatoren aan het roer. Gedoemd tot mislukken.

 12. Gerard Cocks

  Het idee dat ik vlak voor het slapen gaan moet kijken en luisteren naar die omhooggevallen tutjehola Giovianca of dat onverstaanbare Twentse boertje Dijkstra…. Brrrr….

 13. .!

  TVBV produceert? Dus Pauw doet goede zaken. Snap wel dat hij stopt met presenteren. Achter de schermen verdient hij gewoon door terwijl hij minder hoeft te werken. Briljant.

 14. John

  Giovanna kan niet zingen? Je bent inderdaad een sukkel, ja

 15. dynamische dennis

  De omroepen wilde zeggenschap over de redactie, m.a.w. er moet voldoende links geluid te horen zijn

  Zodat de KRO-NCRV een Marxist als Hans Laroes naar voren kan schuiven

  Lachwekkend

 16. CB

  Dit wordt een grote, onoverzichtelijke chaos. Zowel voor de kijker als voor de makers.

 17. Opkomer

  The Voice en Jinek praatprogramma lijkt mij niet dezelfde doelgroep. Het zal mij benieuwen of het pauw-jinek publiek zich naar rtl laten lokken. Ik heb twijfels. Slimme zet dat wel van Jinek om de reclame uit te zetten. De opzet van het programma blijft dan als vanouds. Mocht het nou niet lukken met de kijkcijfers, dat weten we iig 1 ding zeer. Het kijkpubliek is onvoorspelbaar.

 18. echt nieuws

  Het merkwaardigste van dit alles is dat de NPO zich wat meer tijd had kunnen verschaffen als ze Pauw hadden gevraagd de eerste 3 maanden van 2020 ook te doen. Niemand echter die dat gedaan heeft, dus haakte Pauw maar helemaal af.

 19. Snake Charmer

  “Een Wierd Duk en Robert Jensen. Dat had ik wel eens willen zien.”

  ALLEEN JIJ REMI!

  Hou die rotzooi lekker online en niet op TV.

 20. ”VeronicaDoet@§₽æ..Beter!“;

  Waar maken jullie je nou druk om? Er is een prima alternatief op RTL 4: JINEK.

 21. max

  Ik ben heel benieuwd of de opzet van Jinek precies hetzelfde blijft. Het lijkt me toch dat, om haar geld in ieder geval op te brengen, ze veel reclame moet maken voor RTL programma’s (zoals Beau dit ook vaak deed). Mij stoorde dit enorm bij Beau, terwijl dit bij de NPO (Jinek) je er niet zoveel last van had. Ik ben heel benieuwd!

 22. man pan

  De Duk en Jensen gekkies hebben teveel lachgas op…

 23. Stille

  Invloed van de omroep nodig? Hou toch op! Het gaat puur om poppetjes plaatsen die volledig inwisselbaar zijn. Welk verschil gaan we zien tussen een avro tros en kro ncrv avond in een actualiteiten talkshow? Hou toch op!!! Het kost alleen maar geld en het onnodige gezeur van die omroepen draagt alleen maar bij aan de negativiteit rondom het medium tv. Schaamteloos!!

 24. StefanV

  Als je dit soort gewauwel leest, verlang je inderdaad steeds meer naar afschaffing van de omroepen.

 25. insider

  de productiekosten zijn natuurlijk ook weer zes keer zo duur nu het wordt uitbesteed aan TVBV

 26. HBaz

  Wees blij. Gelukkig geen Jan Smit als presentator van Op1. Ik mis de VPRO ook. Oftewel Nadia Moussaid.

 27. Jos

  Bart Chabot en Ali B zou ook een goed duo zijn geweest en multiculti .Echt een misser dat ze dat niet gedaan hebben.

 28. Woeste Willem

  Neem altijd the voice op, kijk ik een half uur later , ga ik straks met Jinek ook doen.
  Rtl7 darts , idem dito !!
  Spoelen !!!!!!

 29. Iemand van zijn abrikoos brengen

  BNNVARA, MAX, EO en WNL praten nu ook mee en daar moeten AVRO/TROS en KRO/NCRV aan wennen.

  Top

 30. Nils Holgersson

  “Het college van omroepen adviseert de raad van toezicht en de raad van bestuur desgevraagd of uit eigen beweging over het beleid inzake het media-aanbod van de landelijke publieke mediadienst.”

  Daarnaast dienen besluiten en voorgenomen overeenkomsten van de RvB waarmee de omroepen het oneens zijn gemotiveerd voorgelegd worden aan de RvT.

  Maar je kunt ook gewoon kiezen om wel of niet mee te doen aan dit programma. Hoe dan ook gaat het dan gewoon door.

 31. Ad

  Dit zou voor Slob toch hét moment moeten zijn om eindelijk de zogenaamde pluriformiteit bij de publieken aan te pakken. Het stelt niets meer voor en kost vele miljoenen aan overhead bij al die omroepjes. Als die eens besteed zouden worden aan goede programma’s, zonder verbonden te zijn aan de vergane zuilengeschiedenis.

 32. Van der Wall In den Sloot

  Het logo in de linkerbovenhoek zou juist elke uitzending hetzelfde moeten zijn. Namelijk een hamer en een sikkel.

 33. man pan

  Het is weer droevig gesteld met de geestelijke gesteldheid van een aantal mensen hier. WNL, Max en EO hebben een uitzending, BNN/Vara twee.
  M.a.w. 2 van de 5 Op1 uitzendingen hebben een rechts tintje, 2 links en een voor de bejaarden.

 34. joost

  De NPO moet m.i. volledig geprivatiseerd worden.
  Niks geen 87 miljoen euro aan belastinggeld meer.
  Laat ze lekker zelf werken voor hun bestaansrecht,reclame, sponsoren etc.Geen handje ophouden meer.
  Dus geen gemeenschapsgeld meer. Dat loopt een keer fout.

  En dan al die geld slurpende radio en Tv omroepjes, állemaal geen uitkering meer.
  Als ze bestaansrecht willen hebben moeten ze leden hebben die een echte contributie betalen van b.v. 1000 euro per jaar per lid en geen 5 euro als showlidmaatschap. Dus ook self supporting worden.
  Dát is een fout bestel in dit land.

  Wel ben ik voorstander van één onpartijdige, met eerlijke en niet gekleurde voorlichting met juiste feiten , neutrale en niet te socialistische gezinde omroep b.v. als Nederland 1.

  Moet je eens kijken hoeveel geld dit ons scheelt.
  Maar ja de politiek en bijna alle media is een links gebeuren in dit land , die elkaar in leven houden en ook de hand boven het hoofd.
  Eigenlijk hebben we een verschrikkelijk kostbaar en slecht omroep gebeuren, wat een beetje op het Russische bestel lijkt.

 35. joost

  II. Omroep verenigingetjes dateren uit bijna 2 eeuwen geleden.

  Ouderwetse radio . Het moet allemaal geprivatiseerd worden en hun bestaan moet niet terecht komen op de schouders van de belastingbetaler. Dat kan een modaal bedrijf immers ook niet.

 36. joost

  III. Tenslotte : de commerciele radio- en tv stations, met uitzendrechten in Nederland, houden immers ook zelf hun broek op.
  Die bestaan rustig verder.

  Waarom moet ik voor Max en de VARA etc. belasting opbrengen?
  Terwijl mijn kinderen bijna nooit meer de Nederlandse TV bekijken, want dat wordt de toekomst.
  Nu kunnen we nog e.e.a. organiseren. Wacht niet met privatisering voor het te laat is en er helemaal niemand meer kijkt.

 37. Fox Mulder

  He Peter Kuipers is je glas al leeg?

 38. Simon Dekker

  Frans Klein weet witwaspraktijken nog zelfs weg te wassen, dus die raken we voorlopig nog niet kwijt.

 39. Bart M.

  AVROTROS en KRO-NCRV zien niet drammerig links genoeg en dan doe je niet (meer) in de door de belastingbetaler gefinancierde NPO.

 40. WEST*

  @Joost en jij denk dat het lukt, of dat we het nog meemaken in 2050 of 60?
  dan is er waarschijnlijk ook geen com tv meer .maar een P.O. en met een overheid
  die altijd een vinger in de pap heeft, en zal houden betreffende wetgeving
  zal altijd blijven bestaan, dat is trouwens in heel Europa zo ! En onze mooie NPO is echt geen staats omroep! Er stond enige tijd terug een aardig stukje over onze NPO
  op internet waarin stond , als je in een land woont waar ze echt een staatsomroep is, dan weet je zeker dat het in ons land niet zo is

 41. Freek

  Ik loop al wat jaren mee, ook op het mediapark bij verschillende publieke omroepen. En wat ik ook vind van de omroepen, het echte probleem zit bij de NPO.
  De omroepen hebben steeds minder invloed op wat ze ‘mogen’ maken. En zijn steeds meer de NPO gaan pleasen. De NPO speelt de omroepen tegen elkaar uit.
  Met als dieptepunt straks elke avond een ander duo voor de belangrijkte talkshow van de NPO. Het is niet alleen een middelvinger van de NPO naar de omroepen het is ook de dolksteek in de rug voor de publieke omroep als geheel. Ze weten het alleen zelf nog niet.

 42. Corsten

  De kracht van het unieke Nederlandse omroepbestel is de pluriformiteit. Hoe meer leden, hoe meer zendtijd. De laatste jaren hebben netmanagers en productiemaatschappijen het veel meer voor het zeggen gekregen. In dit geval krijgen de 2 grootste publieke omroepen geen kans op prime time NPO een programma te maken. De op prime time toch al oververtegewoordige BNNVARA krijgt maar liefst 2 keer per week deze kans wel. Een slechte zaak voor de pluriformiteit en uiteindelijk voor de democratie.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.