AVROTROS en KRO-NCRV boos over Jinek-opvolger

De nieuwe duotalkshow Op1 moet de pluriformiteit van de publieke omroep onderstrepen, maar de enige deelnemende omroepen zijn BNNVARA, EO, Omroep MAX en WNL. De grote fusieomroepen AVROTROS en KRO-NCRV staan aan de zijlijn, omdat ze ontevreden zijn over het nieuwe talkshowproject. De aansturing van Op1 vindt namelijk plaats op het niveau van de NPO en voor de deelnemende omroepen is er weinig ruimte om zich te profileren, luidt het beklag.

Peter Kuipers, de directievoorzitter van KRO-NCRV, voelde zich in de hoek geduwd. “Vanuit de NPO kregen we te horen dat we geen invloed konden uitoefenen op de redactie, die werd door productiehuis TVBV samengesteld.

Wat mocht hij wél inbrengen namens de omroep? “Onze inbreng zou beperkt blijven tot het aanleveren van een presentator en een logo in de linkerbovenhoek. Daarvoor hebben we bedankt.

Eigenlijk mag de NPO zich van de Mediawet helemaal niet met de vorm en inhoud van programma’s bemoeien, maar inmiddels gebeurt dat gewoon en plein public. Er is ergernis over in Hilversum, ook bij Kuipers.

De omroepbaas schoof in de voorbereidende fase omroeptoppers Ghislaine Plag en Sven Kockelmann naar voren, maar zij was volgens de NPO ‘niet interessant genoeg’ en hij ‘niet likeable genoeg’. “Er is altijd een bepaald spanningsveld tussen de omroepen en de NPO, in dit geval leefde dat inderdaad sterk op“, zegt Kuipers.

Klein zegt in een reactie dat de omroepen over de inhoud van de programma’s nodig, maar dat voor Op1 ‘een strakke regie’ nodig was vanwege de tijdsdruk. Hij wijst erop dat Op1 weliswaar door één kernredactie wordt gemaakt en er één hoofdredacteur is (oud-Pauw-eindredacteur Herman Meijer), maar dat er wel elke dag een andere eindredacteur aan het roer staat namens de omroep.

Volgens Kuipers ga je echter nauwelijks verschil zien tussen de uitzendingen. “Waarom zou je daar als omroep aan meewerken?

De Volkskrant schreef een reconstructie over de totstandkoming van de Jinek-opvolger Op1. Die kunt u lezen op de website van de Volkskrant.

Foto: KRO-NCRV, Stijn Ghijsen

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen