‘Luistercijfers tonen teloorgang van Radio 538’

Geplaatst op vr 24 jan 2020 om 10:00

De luistercijfers tonen onmiskenbaar de teloorgang van Radio 538 aan. Niet alleen heeft de zender van John de Mol zijn koppositie in 2019 definitief verloren aan NPO Radio 2, ook viel 538 tijdens de feestdagen uit de radiozender top drie: een unicum. Maar hoe kan het dan dat Talpa Radio in persberichten steeds blijft juichen over de prestaties van 538? In het laatste bericht staat dat het een ‘zeer geslaagd jaar’ was. “Helaas is de werkelijkheid anders“, aldus mediavaksite frank.news.

Frank.news wijst erop dat Talpa Radio alleen wijst op de cijfers in de commerciële doelgroep 20 tot 49. Maar: “Radiocijfers worden gemeten onder alle Nederlanders van 10 jaar en ouder en adverteerders focussen al lang niet meer alleen op de doelgroep 20-49.”

In de algemene doelgroep staat het er een stuk minder florissant voor voor 538, aldus frank.news. “Dan is de conclusie dat Radio 538, het boegbeeld van Talpa en jarenlang de meeste beluisterde zender van Nederland, het afgelopen jaar definitief zijn koppositie heeft moeten afstaan aan NPO Radio 2.”

De zender van de publieke omroep wist de afgelopen jaren steeds meer bekende dj’s aan zich te binden, terwijl Radio 538 zijn absolute ‘luister magnet’ Edwin Evers eind 2018 zag stoppen. In 2018 was het nog stuivertje wisselen tussen Radio 2 en Radio 538, waarbij de koppositie per luisterperiode wisselde. In 2019 zijn bakens definitief verzet.”

Hoe komt dat toch? “Hoe goed Frank Dane dus ook zijn best doet, het verdwijnen van de ochtendshow van Edwin Evers heeft diepe wonden nagelaten.

Het artikel ‘Luistercijfers tonen teloorgang van Radio 538’ kunt u lezen op frank.news.

Foto: Radio 538
31 Reacties op “‘Luistercijfers tonen teloorgang van Radio 538’”


 1. Beau

  Er wordt niet meer geluisterd naar de radio om muziek daar hebben we nu bv Spotify voor dus einde tijdperk radio
  Einde tijdperk lineaire televisie
  Enz.. Enz..

 2. 1.OP1 kijker

  Edwin Evers is onvervangbaar.

 3. Joop

  Edwin Evers is een kinderachtige kutkneuz die maar blijft rondhangen in de burelen van Talpa.
  Het wordt tijd dat hij definitief oprot met z’n eeuwige kindrachtige gezeik en typetjes.
  Show Dane is 100 maal beter en dan maar mindrr luisteraars. So what?!

 4. Job

  538, bestaat dat nog? Rond 1999 zette ik dat station wel eens op kan ik me herinneren.

 5. Albert Verlinken

  Ik ben afgehaakt bij Frank Dane omdat hij te veel Edwin Evers speelt. In het verleden had hij een rauw randje en nu speelt hij de brave Labrador. Kraak noch smaak. Definitief ben ik afgehaakt toen in paniek Peter Heerschop weer terug kwam. Het enige wat nog ontbreekt is Evers zelf. Slechte kopie van het origineel.

 6. Suzy Wang

  vindt aan Dane niks aan.

 7. Ron

  Op dit nieuws zal Talpa vandaag nog reageren met een persbericht.

 8. MediaPrak

  Zelfs 538 oprichter Lex Harding luistert tegenwoordig liever naar Radio 2. Creativiteit en 538 gaan nu eenmaal niet samen, aldus de Psycholoog tegen Coen Zwijnenberg.

 9. Adams Curryworst

  Wie zijn die lelijke mensen op die foto? Lijken wel afkomstig uit een gesticht.

 10. Ron

  Ook een 538 ontkomt er niet aan, jongerenradio wat 538 maakt gaat dood. Je zag dat als eerste bij 3FM en nu is 538 ook de Sjaak. Face that.

 11. Marko

  11.03

  Sta je er zelf dan ook bij.

 12. MolTalk

  Waarschijnlijk maken ze John ook met fakecijfers nog wijs dat alles goed gaat, anders had ie natuurlijk al lang ingegrepen, want de teloorgang is evident en onomkeerbaar.

 13. T

  Nee wie wil er ook in vredesnaam luisteren naar die kwal van een Frank Dane. Gadverdamme.

 14. Verstand komt met de Jaren

  Omdat 538 absoluut k u t is.
  En Ik kan het weten want ik luister i e d e r e dag naar de radio en 538 is gewoon niet te doen met die veel te popie jopie lachzakken, babbelkousen, zwetssokken, millenialbabies die overal huilie huilie om doen en die selectie niet-te-hachelen hut-muziek
  Plus ik heb een hekel aan rap.
  Plus ik heb een hekel aan het zogenaamde ‘monopolie’ dat John Mollie nastreeft, als hij een benzinestation zou gaan exploiteren dan dan dan zou ik dat ook boycotten

 15. JA JA

  komt omdat we allemaal ouder worden ,en de huidige popmuziek niets maar ook niets meer voorsteld , echte muziek komt niet aan bod op popzenders die zich alleen maar richten op jeugdige luisteraars , Daarom zoeken luisteraar andere zenders met wel goede muziek

  by the way … de fantastische muziek keuze van Anne van Egmond op de zender ONS is grandioos de vrouwelijke Willen Duis met een brede muziek kennis en goede muzieksmaak

 16. Midas

  @12:10

  Wat sneu dat je naar 538 luistert.

 17. StefanV

  538 is veel te veel op Qmusic gaan lijken.

 18. Flauwe Kul

  538: zender voor tokkies, side-kicks, die om iedere poep en scheet verplicht moeten lachen omdat de zgn. dj (was vroeger iemand die plaatjes draaide) iets vertellen, wat op een grap moet lijken.

 19. Ronnie

  Radio en TV zijn bij lange na niet dood, maar de zenders zien nog te weinig in dat het bereiken van jongeren gewoon niet meer gaat lukken. Op TV wordt het steevast geprobeerd met programma’s van influencers, waar NIEMAND naar kijkt. Dat kunnen ze allemaal op Youtube kijken, op elk moment van de dag.

  Naar lineaire radio luisteren vooral mensen die in de auto zitten naar het werk en ouderen. Funx X en SLAM zullen nog wel jongeren bereiken, maar deze zenders hebben niet voor niks een marktaandeel van niks, net als 3FM. Tussen de 16 en 30 luisteren er veel minder mensen radio en kijken er veel minder TV en dat vergrijst natuurlijk alleen maar verder de komende jaren.

 20. RaymondVL

  Radio 538 was ooit populair op bouwplaatsen bij de bouwvakkers compleet met buikje en bouwvakkersdecolleté. Lekkere hersenloze radio. Maar blijkbaar zijn de bouwvakkers van nu meer geneigd om een andere zender te kiezen.

 21. verplicht.naam.veld.is.ouderwets

  Het enige programma wat me de enorme hoeveelheid reclame kan doen trotseren is de Coen en Sander show.

  Als dat programma wegvalt word 538 inderdaad overbodig.

 22. JA JA

  RAYMOND V.L Bij een viskraam op de markt waar de verkopers nog niet zo oud waren denk 25 jaar hadden RADIO 5 opstaan , ik reageerde daarop en vroeg waarom ze dat hadden opstaan, de hedendaagse popmuziek trok ze niet meer aan
  ze wilden oude hits, en dat is waar men graag naar luistert heden ten dage
  ook op de bouw hebben ze vaak radio 10 aan waarom??? gewone gangbare muziek dat wil men horen geen kleuterpop
  Daarom zijn de top 2000 40000 en NOSTALGISCHE HITLIJSTEN programmas zo populair

  Het is ook om te huilen als je de beste 100 van de top 40 uit 2019 hoort
  MUZAK dat is het WALLPAPERMUSIC dan niet eens het predikaat > muziek< verdiend Misschien op een enkel plaatje na dan

 23. Smart Shit

  Hoe goed je ook je best doet om een mooie drol te maken, het is en blijft poep.
  De cultuur bij 538 om eenieder binnen een keurslijf van voorgeschreven regels te laten functioneren is absoluut dodelijk voor de vrije geesten en de kunstenaars.
  Met of zonder Frank Dane maakt gen bal uit, 538 gaat niet meer aan in de auto.

 24. Commerciële Yoghurt

  Frank Dane doet het prima. Zijn sidekicks daar en tegen kunnen niet de kwaliteit brengen van de Frank & Vrijdag Show. De huidige sidekicks zijn vervelende lachbanden. Ook die bij Veronica Inside, vooral die Rick R. is hoogst irritant.
  Over de staatsradio 2 en 3 kan ik niet oordelen. Daar luisteren we bijvoorbaat niet naar. R2 zelfs nu niet met al die voormalig commerciële DJ’s/radiomakers.

  Evers stopte, maar Mr. Top 40 Jeroen Nieuwehuize (nu Radio 10) was ook al weg en ook de Top 40 zelf (nu Q-Music) lieten ze gaan. Kortom te veel veranderingen in te korte tijd.
  Dom dom dom.
  En de nieuwe Dj’s/radiomakers hebben (nog) niet de kwaliteit.

  Beste radiostation is Radio 10.

 25. aammehoela

  De cijfers zijn iets minder maar om nu te zeggen dat het rampzalig wordt is ook onzin. De top 40 weggeven blijkt in feite de grootste fout maar dat is enkel de vrijdagmiddag.

 26. Donald Dumb

  Niet zo gek. De keuze voor muziek is niet te nachelen. Al wat je hoort is iets wat op een melodie lijkt met robotstemmetjes er door heen. En muziekkennis is daar nihil. Bij het overlijden van een artiest als bijv. David Bowie werd het even gemeld. Bij radio 2 werd er volledig aandacht aan besteed. Dat is het hele verschil…

 27. Nils Holgersson

  Boegbeeld van een zinkend schip

 28. Bedorven Aambeienspleet

  Welke idioot luistert er nog radio tegenwoordig?

 29. Peter Pannelap

  Ik heb 538 nooit begrepen…. Wat is er zo leuk aan die eeuwige lachmachine zodra de DJ een woord uitbraakt?! Pfff… vermoeiend radio station.

 30. Bedorven Aambeienspleet

  iedereen met 2,5 paardenkop maakt tegenwoordig toch z’n eigen playlist, dat doe je zo in een notendraai

 31. Evert Doornbos

  Als 538 uit elkaar aan het vallen is dan hebben we het levende bewijs dat zendermanagers en contentbeheerders niks toevoegen en meer kapotmaken dan je lief is.
  Hoezo rennen de luisteraars massaal weg?
  Dan heb je geen feeling met je doelgroep én je vervreemd je zender van de trouwe schare fans door dingen/geluidjes/geouwehoer uit te zenden waar niemand op zit te wachten. En straks ook het grote #radiometoo Schandaal.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.