Angela de Jong verdedigt lagere kijkcijfers Eva Jinek

Angela de Jong verdedigt de lagere kijkcijfers van haar tv-vriendin Eva Jinek. Ze wijst erop dat Jinek weliswaar minder scoort dan Op1, maar dat ze het in de commerciële doelgroep veel beter doet. Dat heeft ze gezegd in de AD Ochtend Show To Go. De Jong, die regelmatig aanschuift in het programma van Jinek, vindt de ophef over de lagere kijkcijfers van Jinek een beetje lachwekkend. “Of het misgaat? Ik lees altijd die berichten en dan moet ik een beetje grinniken“, zegt ze.

Het valt allemaal reuze mee, zegt De Jong. “Vooropgesteld: RTL en Jinek hadden natuurlijk liever gewild dat het andersom was, want het staat nu iets van 8-3 of 9-3 voor Op1 in de strijd die we dan bijhouden dagelijks met z’n allen. Het is natuurlijk leuker als je zelf degene bent die dagelijks net iets meer kijkers trekt, maar als je over het algemeen kijkt, dan zijn de kijkersaantallen en het marktaandeel van RTL op de latere avond – want echt laat is het niet meer tegenwoordig – enorm toegenomen. Gisterenavond had ze 700.000 kijkers, Het is lang geleden dat RTL zo standvastig zo veel kijkers had op de late avond.”

RTL zal reuze tevreden zijn, zegt De Jong, die zelf bijna een persvoorlichter lijkt van RTL. “Ja en als ik dan de analyses – want je krijgt een enorme brei aan cijfers waar je als leek niet zo heel veel hout van kan maken of hoe zeg je dat? Chocola ja – zie, dan zeggen de experts: je ziet dat er net iets meer kijkers van NPO 1 naar RTL gaan op dat tijdstip en dat haar aandeel in de commercieel aantrekkelijke doelgroep 25-49 vrij groot is. Ik denk dus dat RTL heel tevreden is. En dat ze ook niet van tevoren hadden gedacht dat ze haar miljoen kijkers of meer zomaar een-twee-drie konden meenemen van de publieke omroep.”

Jinek is en blijft een topper, waar ze ook zit, vindt De Jong. “Eva Jinek is absoluut heel goed. Zij is heel goed in het sfeer maken, vind ik, in de uitzending. Er gebeurt altijd wat en toch op een manier dat je denkt: ze hoeft niet op tafel te gaan staan om het leuk te maken voor de gasten.”

Toch is Op1 een gevaarlijke concurrent, constateert ze. “Je merkt dat toch heel veel gasten in het nieuws net even iets eerder bij de publieke omroep gaan zitten dan dat ze voor RTL kiezen, ook puur voor de kijkersaantallen. Wat ik wel grappig vind is dat ze in de eerste weken wel al haar stamgasten zo’n beetje had: Teun van de Keuken, Joost Vullings, de meneer van Esquire en Maxim Hartman.”

Maar als je een politicus bent zal je misschien net iets eerder voor NPO 1 kiezen. Het wordt kiezen voor de gasten.”

Lees ook: Daar is ‘ie: Angela’s lovende column over Eva Jinek (7 januari)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen