Vincent Bijlo: ‘VARA wil geen blinde mensen op tv’

Geplaatst op ma 09 dec 2019 om 13:15

De VARA wil de cabaretshows van Vincent Bijlo niet uitzenden, omdat de omroep denkt dat men niet anderhalf uur lang naar een blind persoon wil kijken. Dat zegt de cabaretier in de talkshow Het Mediacapitool van Spreekbuis.nl. Bijlo stelt dat de VARA geen blinden op tv wil. “De VARA wilde mijn cabaretshows destijds niet uitzenden en dat ging, zegt men, omdat ik blind ben. Ze vonden het dan niet zo’n prettig idee als men langer tegen een blinde zou aankijken“, zo vertelt hij.

Zelf ziet Bijlo het probleem niet zo. “Sorry kijkers die dit nu zien dat u dat nou wel moet, maar de VARA vond dat een probleem. Dat wordt beweerd althans. Toen zei ik: ‘Dan zetten we er toch gewoon een collectebus naast, dan kunnen de mensen ook nog doneren en dan heb je toch die cabaretshow.’”

Rick Brink, die op televisie is uitgeroepen tot ‘minister van Gehandicaptenzaken’, daarop: “Dat vind ik wel jammer, want daarmee worden de mensen ook onthouden van jouw goede grappen en dat kan natuurlijk niet zo zijn, want uiteindelijk ben je gewoon een cabaretier waar heel veel mensen van genieten. Dan maakt het volgens mij niet veel uit of je wel of niet kunt zien.

Bijlo: “Kijk, dat blind zijn gebruik ik in mijn shows als een soort metafoor. Dat hoort bij mij, dus dat is natuurlijk altijd een onderwerp. Maar hoe zou het nou toch komen?

In andere landen is het beter geregeld, meent Brink. Hij zegt “Als je kijkt naar de BBC: die hebben echt een heel sterk protocol waarin ze heel duidelijk normeringen aangeven voor hoe vaak er mensen met een beperking in beeld zijn en waar het dan over moet gaan. Die zijn er strakker in en pakken het beter op. Je ziet dat de beeldvorming daardoor ook verandert.”

U kunt Het Mediacapitool bekijken via YouTube:

Foto: BNNVARA
26 Reacties op “Vincent Bijlo: ‘VARA wil geen blinde mensen op tv’”


 1. Enzo V

  De VARA moet zichzelf eens een spiegel voorhouden.

 2. Pietje

  Blind en getint, dan wil BNNVARA je wel.

 3. Johnny👀

  Nou Vincent, niet alleen de VARA.

 4. Ik zeg maar wat hoor

  Zou het ook kunnen dat meneer Bijlo gewoon niet zo grappig is?

 5. Ik zeg maar wat hoor

  Oh nee, want Guido Weijers krijgt ook een podium.

 6. Annemarie

  Hij moet z’n blinde bek houden want hij kost de maatschappij heel veel geld!

 7. xander

  de ‘cabaretier omdat het moet’ krijgt al genoeg zendtijd.

 8. Sjaakie

  Alert!!! Pauw stopt!

 9. Viola

  Ik denk dat dat niet de hoofdreden is Bijlo.
  Als je echt een groot cabaretier bent dan zien we niet eens dat je blind bent dan liggen we in een deuk van het lachen.Bijlo ze hebben het met je geprobeerd maar het is niet echt vernieuwend wat je doet.

 10. Winterklaar

  Jammer. Bijlo is niet leuk. Next.

 11. RaymondVL

  Ik heb het idee dat Vincent de dingen veel te zwart in ziet. Alsof je een kat in het donker knijpt. Hij neemt blindelings maar iets aan. Misschien moet hij de zaak eens anders bekijken.

 12. Bedorven Aambeienspleet

  Bijlo is vooral een zeer vervelende vent om naar te luisteren.

 13. Leo knots

  Om naar de VARA te kijken en het leuk te vinden moet je blind zijn denk ik. Zie het probleem dan ook niet

 14. Feut

  Snap ik wel, vara is overbodig zoals alle omroep.

  Maak 1 omroep, de NPO, met 2 zenders. Scheelt een miljoenmiljard euro taxpoet.

 15. Henri Knap

  Vroeger mocht Jules de Corte er ook niet spelen. Ze dachten dat hij geen noten kon lezen.

 16. Lies

  Met alle respect, hij is gewoon niet grappig genoeg.

 17. NPO

  Heeft iemand ooit wel eens moeten lachen op Vincent Bijlo?

 18. Leo knots

  Ik in iedergeval niet

 19. Opkomer

  Laatst presenteerde ie een programma rond 100 jaar radio. Dat heeft ie echt volledig ver*eukt. Een collega (ik dacht Petra possel of Jenny Brouwer) had dit in de gaten en wilde hem helpen , die werd gelijk door Vincent afgekapt, onder het motto van ik stel hier de vragen. Het gevolg was ’n draak van programma met pijnlijke stiltes en het blootleggen van het onvermogen van Bijlo om te kunnen improviseren. Met als gevolg plaatsvervangende schaamte bij de luisteraar. Compleet verstrooid zonder rode draad, en regelmatig van z’n apropos ging bijlo door met deze lijdensweg. Op zo’n moment moet je gewoon eerlijk zijn, ook tegen iemand die blind is, sorry jongen je mist de kwaliteiten.

 20. By the way

  Probeert hier nou iemand zijn handicap in te zetten als voornaamste rechtvaardiging voor een TV-programma? Of is het niet netjes om er op die manier naar te kijken?

 21. Jos

  Bijlo is niet alleen blind maar ook nog eens doof aangezien hij Ferry Maat niet bij de beste 50 radiomensen vond horen . Ik heb met meerdere blinde mensen gewerkt, het zijn door mekaar gruwelijk irritante mensen , de goede uiteraard daargelaten maar daar hoort Bijlo zeker niet bij.

 22. K.C.T.

  Vincent is helemaal niet LEUK !!!

 23. gerard joling

  Wat een blindlegger

 24. Suzy Wang

  Dat klopt.

 25. Karel

  One trick pony Vincent Bijlo, maakt al decennialang dezelfde show aangezien hij gewoon totaal niet grappig is, één grap van Bijlo kennen en je kent zijn gehele oeuvre.

 26. Fabio

  Gewoon een flauwe man.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.