Vincent Bijlo: ‘VARA wil geen blinde mensen op tv’

De VARA wil de cabaretshows van Vincent Bijlo niet uitzenden, omdat de omroep denkt dat men niet anderhalf uur lang naar een blind persoon wil kijken. Dat zegt de cabaretier in de talkshow Het Mediacapitool van Spreekbuis.nl. Bijlo stelt dat de VARA geen blinden op tv wil. “De VARA wilde mijn cabaretshows destijds niet uitzenden en dat ging, zegt men, omdat ik blind ben. Ze vonden het dan niet zo’n prettig idee als men langer tegen een blinde zou aankijken“, zo vertelt hij.

Zelf ziet Bijlo het probleem niet zo. “Sorry kijkers die dit nu zien dat u dat nou wel moet, maar de VARA vond dat een probleem. Dat wordt beweerd althans. Toen zei ik: ‘Dan zetten we er toch gewoon een collectebus naast, dan kunnen de mensen ook nog doneren en dan heb je toch die cabaretshow.’”

Rick Brink, die op televisie is uitgeroepen tot ‘minister van Gehandicaptenzaken’, daarop: “Dat vind ik wel jammer, want daarmee worden de mensen ook onthouden van jouw goede grappen en dat kan natuurlijk niet zo zijn, want uiteindelijk ben je gewoon een cabaretier waar heel veel mensen van genieten. Dan maakt het volgens mij niet veel uit of je wel of niet kunt zien.

Bijlo: “Kijk, dat blind zijn gebruik ik in mijn shows als een soort metafoor. Dat hoort bij mij, dus dat is natuurlijk altijd een onderwerp. Maar hoe zou het nou toch komen?

In andere landen is het beter geregeld, meent Brink. Hij zegt “Als je kijkt naar de BBC: die hebben echt een heel sterk protocol waarin ze heel duidelijk normeringen aangeven voor hoe vaak er mensen met een beperking in beeld zijn en waar het dan over moet gaan. Die zijn er strakker in en pakken het beter op. Je ziet dat de beeldvorming daardoor ook verandert.”

U kunt Het Mediacapitool bekijken via YouTube:

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen