3FM-dj Mark van der Molen vindt DAB+ slecht klinken

Geplaatst op ma 09 dec 2019 om 12:30

NPO 3FM-dj Mark van der Molen vindt dat digitale radio via DAB+ echt verschrikkelijk klinkt. Het geluid van de oude, vertrouwde FM is veel mooier. Dat laat de presentator weten op Twitter. Hij zegt: “Soms schrik ik midden in de nacht wakker en heb ik een nachtmerrie gehad over een wereld waarin DAB+ de norm is, waardoor iedereen veroordeeld is tot waterige, lelijk knisperende, dunne, slissende geluidskwaliteit die rechtstreeks uit een RealPlayer file uit 2002 lijkt te komen.”

Radio verliest zijn magie via DAB+, vindt hij. “Het is haast knap dat sommige zenders die op 56kb/s of 64kb/s uitzenden niet onder doen voor de grote, duurdere zenders die 96kb/s tot hun beschikking hebben en alsnog als een natte krant klinken.”

Is de FM-band dan niet ouderwets? “Jazeker. Maar hou ik van die sound? Och man, wat lekker.”

Welke oplossing draagt hij aan? “Hopelijk kunnen we allemaal snel over naar unlimited databundels en zorgen dat radio apps de toekomst hebben en niet dat wanstaltige, door de overheid opgelegde DAB+.”

Van der Molen is elke werkdag van 16.00 tot 18.00 uur te horen op 3FM, een zender die – als we de laatste luistercijfers mogen geloven – zowel via DAB+ als FM vreselijk klinkt.

Foto: NPO 3FM, Michel Schnater
29 Reacties op “3FM-dj Mark van der Molen vindt DAB+ slecht klinken”


 1. Huib

  Deze 3fm dj mag wat mij betreft op zoek naar een zinvoller baantje. Ik luister dagelijks naar Dab+. Uitstekende geluidskwaliteit en heel veel zenders. Gelukkig ook veel zenders zonder dj’s.

 2. Bram

  Volledig eens met Huib!

 3. Sjongejonge!

  Och, och, och, dan heb jij wel heel snel een nachtmerrie, Mark!!!

 4. ”VeronicaDoet@§₽æ..Beter!“;

  Kan hij niet beter 16-18 bij 538 gaan presenteren, samen met die andere overspannen knul?

 5. Conjo bana; je dikke moeder

  Ik vind “zwarte piet is traditie” slecht klinken om eerlijk te zijn.

 6. Die laatste zin...

  Pijnlijk, erg pijnlijk.

 7. Bart

  Ik vind Mark van der Molen slecht klinken. Non talent van de bovenste plank! Ramon zorg dat je zo snel en ver mogelijk bij deze man verdaan komt.

 8. henk

  welke nieuwswaarde zit hieraan MC????

 9. Ron

  Hij heeft hier wel een punt. Het is vanuit de overheid opgedrongen terwijl dat hele DAB een doodgeboren baby is. Loopt al jaren achter de feiten aan en is in techniek en geluidskwaliteit voorbijgestreefd door internet radio.

 10. pepe

  heb sinds kort DAB+ in de auto incl BOSE HD SURROUND SPEAKERS!! helemaal niet om gevraagd was slechts een actie van de dealer.

  maar Mark heeft helemaal gelijk radio via mijn 6 jaar oude pc speakerset klinkt vele malen beter!!

 11. Eindtrap

  DAB is geperste audio dus klinkt sowieso slechter.
  Maar een gemiddelde luisteraar hoort het niet.

 12. Eindtrap

  DAB is geperste audio dus klinkt sowieso slechter.
  Maar een gemiddelde luisteraar hoort het niet.

 13. "VeronicaDoet@?...Beter!;"

  DAB+ is inderdaad ruk. Muziek klinkt alsof heg door een slechte carkit heen gedrukt is. Helemaal verkracht.

 14. Davey

  Ik luister sinds een tijdje weer 3fm. Mark en Ramon vind ik geinig. Kom er achter nu dat dat vooral komt door Ramon. Mark vind zich eigen iets te interessant en leuk. Zap.

 15. RaymondVL

  Twee vragen komen in mij op na het lezen van dit stuk: wie is in hemelsnaam Mark van der Molen? En bestaat 3FM dan nog?

 16. Hermann Boring

  Ik vind 3FM slecht klinken, maar dat ligt niet aan DAB+.

 17. Feut

  Kletsverhaal, in mijn tesla zit het, prima geluid.

 18. Henri Knap

  Onderweg werkt DAB prima. Maar in huis (dikke wanden) is er kans op slechte ontvangst. Internetradio lijkt mij een beter alternatief, nu er overal wifi is.

 19. Opkomer

  Dit werd ook lang gezegd over digitale geluidsdragers tegenover elpees. Vinyl zou veel warmer zijn en meer diepgang hebben. Toch is de overgang geruisloos gegaan. Vrijwel alles gaat digitaal en behalve wat diehards hoor je niemand nog mijmeren over de pick-up tijd.

  Voor je het weet, ben je namelijk al gewend aan dan+ en weet je niet beter meer.

  Ik werk zelf in de bouw, daar kom ik steeds vaker vette dab-spelers tegen, nou die knallen perfect en geen geruis meer van atmosferische storingen door de fm

 20. Sylvana S.

  DAB+ is racisme!

 21. Bertje Veer

  3FM is binnenkort alleen nog via DAB+ te ontvangen, denk ik. Misschien hebben de medewerkers al wat gehoord? Of ze verwachten binnenkort het einde van 3 op FM. Daarom alvast beginnen te klagen over digitale radio….

 22. Ron

  @Bertje Veer: laten we dat vooral hopen👍

 23. Bart

  Mark wie ? Heeft deze jongen een x bedrag aan MC betaald? Hij schijnt wat we lezen DJ bij 3 fm te zijn. En inderdaad, wat is de nieuwswaarde hier aan ?

 24. henk

  Nou, DAB+, ik zweer er intussen bij. Kraakheldere ontvangst en veel meer keuze zenders. Heel wat beter dan FM.

 25. airfryer

  dab + = zwarte piet op de radio

 26. Rudolfo

  Eindelijk. EINDELIJK. Iemand van een nationale zender die het zegt. Tegelijkertijd maak ik me zorgen om het gehoor van sommige reaguurders hieronder/boven. Het is inderdaad RUK, Dab+. En dan die infantiele spotjes (“Wij laten je LACHEN”)…

  Het Moet en het Zal. Overheid en andere belanghebbenden zitten likkebaardend te wachten tot de FM-band kan worden vergeven aan dikbetalende providers. DAB+ kon iets leuks worden, mits gedurfde keuze voor bitrate. En niet die laffe 64 kbps, in het meest gunstige geval. En niet met frequenties of vermogens waardoor je binnenshuis of in de stad steeds in een oorverdovende digitale stilte zit. Mijn hemel, wat een flop.

 27. Danny

  @rudolfo Je punt is duidelijk Mark van de Molen

 28. Paul

  Een jaar geleden een FM autoradio met wat andere functies erbij gekocht. FM frequenties zijn ruk. Dit was bij de oude autoradio dus ook zo. Zenders vallen weg. Fatsoenlijk radio luisteren is er niet meer bij.

 29. pepe

  @Rudolfo

  ik ben slechthorend en zelfs ik hoor dat het bagger is dat zegt genoeg

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.