Thierry Baudet live op tv in clinch met EenVandaag-duo

Het EenVandaag-duo Pieter-Jan Hagens en Suzanne Bosman zorgde maandagavond voor ergernis bij Thierry Baudet in de speciale live-uitzending van EenVandaag over de belangrijkste politieke prestatie van 2019. Dat was te zien op NPO 1. EenVandaag: De Politieke Prestatie, de opvolger van de Politicus van het Jaar-verkiezing, had Baudet en Lodewijk Asscher aan één tafel zitten. De successen van Baudet kwamen aan bod, maar ook de perikelen bij Forum voor Democratie.

Het ging onder meer over de ‘boreale’ speech van Baudet na zijn overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen. Bosman: “Is er een moment geweest dat u dacht: misschien moet ik er ook maar mee ophouden?

Baudet: “Waarmee?

Bosman: “Met die vergelijkingen. Wat hier en daar ook wel ‘boreale onzin’ werd genoemd.”

Baudet: “Ik zit me al dit hele programma enorm te ergeren aan de framing. Het is weer een goed bewijs van de noodzaak van sanering van de NPO dit programma, want in plaats van dat het gewoon gaat over wat we hebben gedaan met onze campagne en het opzetten van een politieke partij die uit het niets zo veel heeft bereikt, is er alleen maar gepruttel en gezeur over een ruzie in de zomer.”

Bosman: “Dat hebben we toch laten zien, meneer Baudet, over welke eclatante overwinning u heeft geboekt.”

Baudet: “Er is precies evenveel tijd voor een ruzie als voor wat we allemaal hebben bereikt. Bij de VVD zetten ze elke maand iemand uit de partij zo’n beetje waar wat mee is op financieel gebied en jullie maken er een thema van alsof het even groot is. Het is een heel merkwaardige framing.”

Bommetje

Vervolgens begonnen Hagens en Baudet door elkaar te praten, omdat ze allebei het woord wilden hebben. Hagens: “U laat een bommetje vallen en dan gaat u verontwaardigd doen dat wij u ramen, dat is toch heel raar.”

Baudet: “Ik maak hem even af, want anders is het heel onhandig en heeft u niet begrepen wat ik wilde zeggen. Dat gebeurt helaas te vaak bij de NPO. De media zijn collectief gesprongen op het idee van een ‘conflict’, omdat ze allemaal hoopten op ‘LPF, LPF’ en nu, tien maanden later, zijn jullie nog steeds helemaal geobsedeerd daarmee. Ik vind het een voorbeeld van buitengewoon slechte journalistiek.

Hagens: “Wij kijken terug op het afgelopen jaar. U laat in dat jaar een bommetje vallen – dat is prima, dat moet u vooral doen – maar dan moet u niet doen alsof wij u framen als we het over dat bommetje gaan hebben. Dat hebben we nu gedaan. Dit wetende: ik vraag me af als ik u hoor – u bent erg overtuigd van uw eigen gelijk – luistert u wel eens naar kritiek?

Asscher steunt EenVandaag

Vervolgens sprong Asscher nog in de bres voor EenVandaag: “Weet je wat het is? Het is met politiek ook hoe je omgaat met kritiek. Wat ik zelf heel vervelend vind is het bashen van de journalisten die hun werk doen. We zitten in een terugblik en ze gaven bij mij ook niet alleen maar de rozen. Hij heeft het fantastisch gedaan, hij heeft iets heel knaps gedaan, alleen die hele rare houding naar die journalisten…”

Baudet: “Dankuwel voor de complimenten, maar als ik in uw schoenen stond, dan had ik ook minder problemen met journalisten gehad.”

Hagens: “Volgende keer bent u weer van harte welkom, dank.”

De beelden:

Foto: AVROTROS

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen