Talkshowgerommel NPO is zegen voor Jinek en RTL 4

Geplaatst op di 10 dec 2019 om 13:30

Het lijkt erop dat RTL 4 na jaren van vallen en opstaan eindelijk weer een solide talkshowhit krijgt op de late avond. Een betere start kan Eva Jinek zich namelijk niet wensen in januari: haar oude thuiszender NPO 1 heeft namelijk een rommeltje gemaakt van haar opvolging. Er is in alle haast gezocht naar geschikte vervanging, maar de paniek was groot toen die uitbleef. Nu is er maar gekozen voor tíen opvolgers: vijf duo’s die elkaar gaan afwisselen. Oftewel: het is chaos op late night.

Critici zijn het over één ding eens: tien verschillende presentatoren waar de kijker aan moet gaan wennen, die ook nog eens om de drie maanden vervangen kunnen worden, is niet handig voor de herkenbaarheid. Zij voorspellen dat Jinek gaat winnen van het nieuwe Op1.

Frits Barend in Beau: “Dat vind ik onbegrijpelijk. Als je één uitzending in de week hebt, kun je pas een week later weer je fouten herstellen. Je moet in een ritme komen. Het ritme van ’s avonds laat naar bed en vroeg de kranten doornemen. Ik zou tegen één duo zeggen: ga het maar een maand doen.

Ron Vergouwen in RTL Boulevard: “We gaan deze koppels nu voor drie maanden zien en let op: na die drie maanden worden die koppels weer ververst en komen er weer nieuwe koppels.”

Marieke Elsinga: “Zo is het toch heel moeilijk voor een kijker om te wennen aan die nieuwe gezichten?

Luuk Ikink: “Eigenlijk weet je dus niet zo goed als je zapt op NPO 1 wie daar zit. Dat is lastig.”

Ron Vergouwen: “Ja, het is eigenlijk een ijzeren wet dat je als kijker moet kunnen verwachten wat je krijgt. Bij Boulevard hebben we ook altijd verschillende mensen, maar het format van Boulevard is heel erg afgebakend.”

Jeroen Pauw begrijpt het bezwaar. Hij zegt: “Dat is ook het bezwaar. Als je tien presentatoren hebt voor vijf dagen, zul je er harder aan moeten werken om dat kompas van de kijker te zijn, dan als je er elke dag met één presentator zit.”

Gaat dit plan van de NPO werken? Marcel van Roosmalen in DWDD: “Het zou kunnen, het zou ook niet kunnen. Ik heb geen enkel idee eerlijk gezegd.”

Paul Witteman: “Dat denk ik niet. Ik zou zelf niet meteen naar tien nieuwe presentatoren in één week kijken. Dat vind ik nogal veel. Het kan tegenvallen, maar er kunnen ook drie geweldige talenten uit vallen.”

En Jan Mulder: “Dit werkt toch niet? Je kijkt toch naar een talkshow om de persoonlijkheid van iemand! Dit zijn duo’s die bij elkaar zijn gezet omdat je een duo moet hebben.”

Opiniediva Angela de Jong zegt in het AD niet te geloven in deze ‘Idols voor talkshowhosts’. “Ik zie er maar één of twee tussen die ook de persoonlijkheid hebben om zo’n late night te kunnen dragen. Dat moet een anchor zijn, om er maar weer een Engelse term in te gooien, met wie de kijker een relatie wil aangaan.”

NPO verdedigt

Tv-baas Frans ‘pad thai’ Klein van de NPO verdedigt zijn besluit voor een model met roulerende duo’s. “Ik zal eerlijk zijn: er waren ook duo’s die niet meteen in het diepe konden of wilden springen. Er wordt veel van ze gevraagd“, zegt hij in het AD.

En in de Volkskrant: “Als je je altijd houdt aan ‘regels’ over wat werkt op tv, ontdek je nooit iets nieuws. Of dit uit nood geboren is? Nee, we maken gebruik van onze kracht: al ons talent.

Stel dat Eva Jinek bij RTL beter scoort dan Op 1, dan zeg ik: good for her. De NPO gaat zorgvuldig bouwen aan deze show. Het is onze inzet voor langere tijd met vijf duo’s te werken, in ieder geval heel 2020, ook op de plek van Pauw. Elk duo krijgt minstens drie maanden de kans.”

Foto: KRO-NCRV, Pim van Boesschoten
35 Reacties op “Talkshowgerommel NPO is zegen voor Jinek en RTL 4”


 1. pieter

  Het valt nog maar te bezien of de gemiddelde RTL kijker zit te wachten op Eva, Zelf lichte-onderwerpen-Tan is het niet gelukt…..

 2. Norvo

  Al met al een absolute power move van Pauw om het zo te regelen. Zijn mentor Eva Jinek heeft straks 0 bewezen concurrentie, zijn redactie is onder de pannen, zijn eigen tv-bedrijf mag ineens het hele jaar een gloednieuwe talkshow produceren en hij heeft zelf veel meer vrije tijd voor z’n bootje, z’n vakantiehuisjes en z’n dingen. Heel chique.

 3. Ron

  Je zou denken dat Jinek/RTL4 hier garen bij gaat spinnen, maar ik vraag het me af aangezien een talkshow altijd valt of staat met de gasten en items. En aangezien het er op lijkt dat daar niet veel in gaat veranderen, aan beide zijde zal het nog wel loslopen. En dat is voor de kijker zonde want die heeft dan niets te kiezen. Het is dus zaak dat Jinek een totaal vernieuwende talkshow gaat brengen dan wat ze in het verleden op 1 maakte. Het is ook nog eens lastig omdat de talkshows nu recht tegenover elkaar geprogrammeerd staan. Dat halfuur verschil heb je dan niet meer.

 4. #De dubbelganger - de enige echte#

  Jinek zonder de ondersteuning van Pauw is helemaal niets.

 5. Bo

  Ik snap het wel. Een nieuw duo was bij voorbaat al geslacht voordat ze waren begonnen. Nu zal de aandacht uitgaan naar de verschillen en zullen de betere duo´s vanzelf bovendrijven. Ik vind het eerlijk gezegd een briljante move. Weliswaar uit nood geboren maar slim bedacht.

 6. Pieterke

  Pauw gestopt, staande aan de top. Slim gedaan.
  Eva (linkse) Jinek moet zich nog maar bewijzen bij een andere zender en ander publiek.

 7. Jan

  Pauw was de mentor van Jinek en niet andersom…

 8. robb

  Is misschien ook zo ,het kan ook zijn dat de formule van de npo aanslaat ,iedereen is minder dan Eva en Pauw dus een persoon elke dag red het misschien niet , elke dag wat anders is dan heel aantrekkelijk ,veranderen van spijs doet eten.

 9. #De dubbelganger - de enige echte#

  Wat zijn ze angstig en bang bij RTL Boulevard.

  De flop Jinek is in de maak. Zeker na de ijzersterkte aankondig van de 5 duo’s.

 10. robb

  Als Eva goede gasten heeft kijk ik npo of rtl maakt niet uit .

 11. Ad

  Humberto Twan, Art, Beau….
  En binnenkort Eva. Geldgraaister die anderen de maat neemt

 12. Ad

  Ik dacht dat Peter met vernieuwdingen kwam. Maar alleen maar kopieeren en wegkopen

 13. dynamische dennis

  Eva heeft echt alle seinen op groen om een succes te maken van haar talkshow

  – Alle lessen van falende voorgangers Twan en Tan
  – Blue Circle eruit getieft
  – NPO maakt een bende van de concurrentie
  – Beau als back-up
  – Eigen redactie

 14. Gerard

  Wat een onzin, talkshowkijkers hechten over het algemeen aan continuïteit en zitten niet op ellenlange reclameblokken te wachten. Bovendien vind ik Jinek zwaar overgewaardeerd en ben blij dat ze pleite is bij de door mij bekeken zenders.
  Het is duidelijk geworden dat het deze vrouw ook alleen om de poen gaat.

 15. Adriaan

  @Gerard:

  Dat is onzin. Humberto heeft een aantal jaar gewoon cijfers gehad van tussen de 800.000 en 1.000.000. Dus het kan wel, ook met reclame.

 16. Ad

  @Gerard. Helemaal mee eens. Wie je ook spreekt op straat, heel Nederland noemt Eva fe geldgraaister die anderen de maat neemt.

 17. sukkel

  Ze doen net alsof Jinek gods gift is die redt het daar ook niet ze heeft haar eigen redactie en alles wat ze geleerd heeft is van Pauw tis een vilein kreng die haar eigen ideeen erdoor wil drukken zoals de Clintons ze is totaal niet objectief kijken doe ik niet meer

 18. Mark

  Op1 haalt elke avond nog geen 500.000 kijkers. Want al die presentatoren zijn allemaal mensen waar niemand de tv voor aan zet. Geen personality’s dus. Wat Pauw en Jinek wel zijn. Denk dat juist Talpa lachende derde is. Het is algemeen bekend dat HvNL 2 maanden na kerst en de zomermaanden altijd hoog scoort. Omdat RTL 4 dan altijd op apegapen lag. Ben benieuwd hoe dat nu zal zijn met Jinek.

 19. Solomon

  Op1 zal na een jaar of twee zeer zeker net zoals met het Oog op Morgen op NPO/Radio 1 gewoon een begrip op de late avond van NPO tv gaan worden !.. Eva gaat bij RTL eindelijk door de mand vallen !..

 20. Ties

  @Solomon: Waar heb jij last van? Hoe komt het dat jij nooit een eigen mening hebt?

 21. Rick

  SBS6 RTL de zenders voor vernieuwing in omroepland de kreet die al heel lang rond waait nou eindelijk NPO gaat op vernieuwen zelf bedacht proficiat ik wens jullie alle geluk en neem je tijd ik kan niet wachten tot de start!!! SUKSES

 22. Ard

  Eerst kijken wie Eva als gasten krijgt, was bij Twan toen ook drama

 23. Ad

  Heb gehoord dat eerste gast Bram Moszkowicz is.

  Ook zo’n geldgraaier en daarnaast meest foute advocaat.

 24. Gerard

  @Adriaan
  Op een gegeven moment houdt het op en is men moe van reclames…

 25. Goldieoldie

  Laten we eens wat spannender gaan leven, jongens!

 26. Bart

  Dit gaat de zoveelste fout van Frans Klein worden. Onbegrijpelijk dat die man daar maar mag blijven zitten.

 27. Sum Ting Wong

  In Nederland lopen (met rollator) een kleine miljoen mensen rond die naar talkshows willen kijken. De rest wil dat niet.
  Dus van die groep van één miljoen zal je het moeten hebben, groter wordt het niet.

 28. Huh

  Goeie move hoor van de NPO. Een andere zet was minder geweest en had nog meer kritiek gehad. Laat de talenten maar boven komen drijven. Misschien in de luwte, maar dat is ook best voor nu. Als de verwachtingen niet hoog zijn, kan het alleen maar meevallen. En een talkshow maken kunnen ze heus wel, zeker met Pauw nog achter de schermen.

 29. MediaPrak

  Ik zou als Jinek was mi meer zorgen maken om de triestigheid welke voor mij staat geprogrammeerd. NPO cijfers haalt ze nooit meer.

 30. Peter

  Beau was de Topper!
  Zou heeeel goed worden
  Alle tv recensenten waren er over eens!
  Een echte personality met een goede Like

  En nu?

  Aan Eva ….

 31. toxilogic

  Ach bij mediacourant kan de vlag uit, hebben ze 5 x zoveel kans om NPO late night af te kraken. Niettemin verwacht ik wel consequenties voor dat NPO dictatortje Klein, als de boel enorm flopt.

 32. aammehoela

  Het zal toch aan de gasten liggen en de onderwerpen. Laatste periode kijk ik Pauw ook niet meer af. Altijd media-programma’s die ik toch niet ga kijken. Gisteren weer bv. Huub Stapel met een theaterprogramma. Dus ben ik halverwege afgehaakt na overigens een sterk half uur. De voorbeschouwing over het Sportgala heb ik trouwens ook maar laten schieten. Dat zijn de bekende vragen weer en wellicht de reden dat Pauw bij zichzelf denkt “straks ben ik daar mooi vanaf”.

 33. Mike

  Ik ben hee benieuwd welk duo de hoogste kijkcijfers halen.

 34. anoniemmmm

  eva

  drugs

  npo

  rtl

  schaam je eva

  heb je drugs ge bruikt

  ja

  foei foei

  jij steunt dus !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  gelukkig mag je songfestival NIET doen

 35. Henk

  Let op mijn woorden: het ‘talkshowgerommel NPO’ wordt een groot succes en zet een nieuwe trend.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.