Talkshowgerommel NPO is zegen voor Jinek en RTL 4

Het lijkt erop dat RTL 4 na jaren van vallen en opstaan eindelijk weer een solide talkshowhit krijgt op de late avond. Een betere start kan Eva Jinek zich namelijk niet wensen in januari: haar oude thuiszender NPO 1 heeft namelijk een rommeltje gemaakt van haar opvolging. Er is in alle haast gezocht naar geschikte vervanging, maar de paniek was groot toen die uitbleef. Nu is er maar gekozen voor tíen opvolgers: vijf duo’s die elkaar gaan afwisselen. Oftewel: het is chaos op late night.

Critici zijn het over één ding eens: tien verschillende presentatoren waar de kijker aan moet gaan wennen, die ook nog eens om de drie maanden vervangen kunnen worden, is niet handig voor de herkenbaarheid. Zij voorspellen dat Jinek gaat winnen van het nieuwe Op1.

Frits Barend in Beau: “Dat vind ik onbegrijpelijk. Als je één uitzending in de week hebt, kun je pas een week later weer je fouten herstellen. Je moet in een ritme komen. Het ritme van ’s avonds laat naar bed en vroeg de kranten doornemen. Ik zou tegen één duo zeggen: ga het maar een maand doen.

Ron Vergouwen in RTL Boulevard: “We gaan deze koppels nu voor drie maanden zien en let op: na die drie maanden worden die koppels weer ververst en komen er weer nieuwe koppels.”

Marieke Elsinga: “Zo is het toch heel moeilijk voor een kijker om te wennen aan die nieuwe gezichten?

Luuk Ikink: “Eigenlijk weet je dus niet zo goed als je zapt op NPO 1 wie daar zit. Dat is lastig.”

Ron Vergouwen: “Ja, het is eigenlijk een ijzeren wet dat je als kijker moet kunnen verwachten wat je krijgt. Bij Boulevard hebben we ook altijd verschillende mensen, maar het format van Boulevard is heel erg afgebakend.”

Jeroen Pauw begrijpt het bezwaar. Hij zegt: “Dat is ook het bezwaar. Als je tien presentatoren hebt voor vijf dagen, zul je er harder aan moeten werken om dat kompas van de kijker te zijn, dan als je er elke dag met één presentator zit.”

Gaat dit plan van de NPO werken? Marcel van Roosmalen in DWDD: “Het zou kunnen, het zou ook niet kunnen. Ik heb geen enkel idee eerlijk gezegd.”

Paul Witteman: “Dat denk ik niet. Ik zou zelf niet meteen naar tien nieuwe presentatoren in één week kijken. Dat vind ik nogal veel. Het kan tegenvallen, maar er kunnen ook drie geweldige talenten uit vallen.”

En Jan Mulder: “Dit werkt toch niet? Je kijkt toch naar een talkshow om de persoonlijkheid van iemand! Dit zijn duo’s die bij elkaar zijn gezet omdat je een duo moet hebben.”

Opiniediva Angela de Jong zegt in het AD niet te geloven in deze ‘Idols voor talkshowhosts’. “Ik zie er maar één of twee tussen die ook de persoonlijkheid hebben om zo’n late night te kunnen dragen. Dat moet een anchor zijn, om er maar weer een Engelse term in te gooien, met wie de kijker een relatie wil aangaan.”

NPO verdedigt

Tv-baas Frans ‘pad thai’ Klein van de NPO verdedigt zijn besluit voor een model met roulerende duo’s. “Ik zal eerlijk zijn: er waren ook duo’s die niet meteen in het diepe konden of wilden springen. Er wordt veel van ze gevraagd“, zegt hij in het AD.

En in de Volkskrant: “Als je je altijd houdt aan ‘regels’ over wat werkt op tv, ontdek je nooit iets nieuws. Of dit uit nood geboren is? Nee, we maken gebruik van onze kracht: al ons talent.

Stel dat Eva Jinek bij RTL beter scoort dan Op 1, dan zeg ik: good for her. De NPO gaat zorgvuldig bouwen aan deze show. Het is onze inzet voor langere tijd met vijf duo’s te werken, in ieder geval heel 2020, ook op de plek van Pauw. Elk duo krijgt minstens drie maanden de kans.”

Foto: KRO-NCRV, Pim van Boesschoten

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen