SBS 6 heeft nog geen vervanger voor Utopia

Geplaatst op vr 06 dec 2019 om 15:10

SBS 6 heeft nog geen volwaardige vervanger van Utopia paraat. De zender gaat in januari elke werkdag het Britse programma Secret Life of the Zoo uitzenden in het tijdslot 18.30 tot 19.30 uur. Dat heeft de zender laten weten. Utopia heeft jarenlang gelopen op SBS 6 en draait voor begrippen van die zender prima kijkcijfers. De kosten zijn wel erg hoog en daarom wil de zender ervan af. Het levert wel een flink probleem op, want het marktaandeel van de vooravond dreigt flink te kelderen.

De tv-kijker gaat natuurlijk niet massaal inschakelen om te kijken naar een afgelikte boterham, terwijl concurrenten NPO 1 en RTL 4 op hetzelfde tijdstip een actuele, urgente programmering hebben.

Man Bijt Hond (19.30 uur) en Lingo (20.00 uur) worden wel gewoon doorgeprogrammeerd, maar het zou wel kunnen dat die titels last krijgen van een aanzienlijk slechter bekeken lead-in.

Uiteraard is het niet de bedoeling van SBS 6 om het halfzevenslot te vergeven aan goedkope realityseries uit het buitenland. Wat er wél gaat komen is nog niet duidelijk.

Shownieuws-deskundige Bart Ettekoven zei er gisteren over: “Wat ervoor in de plaats komt is eigenlijk nog steeds niet bekend. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat dit het einde is van dit soort reality-tv (zoals Utopia, red.) op de Nederlandse televisie.

Foto: SBS
51 Reacties op “SBS 6 heeft nog geen vervanger voor Utopia”


 1. Bart M.

  Talpa kan net zo goed alle programma’s vervangen

 2. Mark

  Big Brother 2.0 dan maar? Anders doe iets actueels als Café Hendriks & Genee maar dan dagelijks om 18:00 uur.

  Ik neem aan dat HvNL en SN vroeg dan weer naar 18:00 uur gaan? Lekker dan met dat geschuif. Daar trappen de kijkers ook niet in.

  Waarom doet SBS 6 niet zoiets als Masterchef NL of Masterchef buitenlandse edities om half 7? Dat Zoo programma kan echt niet. Da’s EO tv voor NPO 2 zo rond 17:00 uur.

  En dat programma met Gordon & Patty dan? Nog niet door de keuring gekomen? Ik vind sws dat er iets live-achtigs moet komen. Iets met actualiteit. Doe dan maar Actienieuws of Explosief terug.

 3. Ricardo

  Het zou me niets verbazen als John de Mol zijn kindje Big Brother terug op de buis gooit

 4. Youri

  Blokken zou toch in de plaats komen? Zou dan wel weer nepnieuws zijn geweest.

 5. Groenig

  Talpa is bezig met een soort datingshow vanuit de voormalig Gouden Kooi/Koffietijd-villa. Moet de vervanger van Utopia worden.

 6. Albert

  Zoiets is al geprobeerd… flopte vorige keer al

 7. Wendy's dealertje

  Gewoon geen vervanger doen.
  Tip: Testbeeld, wellicht scoort dat beter dan al die flops.

 8. Big Brother komt terug

  Big Brother komt terug, maar het is nog niet zeker of dit bij Talpa gaat zijn of toch bij RTL, aangezien het een product is van EndeMol Shine. Er zou wel een deal aan zitten te komen tussen Talpa en EndeMol Shine om de rechten voor Nederland over te nemen. EndeMol Shine houdt deze dan voor de rest van de wereld.

 9. Gekkigheid natuurlijk!

  Kan iemand mij uitleggen waarom de kosten hoog zijn van Utopia? Welke kosten zijn er voor een paar mensen die daar al jaren zitten?

 10. Ron

  Big Brother op Talpa zou wel een opvallende move zijn, maar ik sluit het zeker niet uit. Het is wel duidelijk dat het Real Life Soap format zoals Big Brother en Utopia nog behoorlijk intrek is bij een behoorlijke doelgroep. Geen enkel ander programma heeft een multimediaal platform van internet/social media/24/7 streams en een dagelijkse recap van wat er in de afgelopen dagen is gebeurd. Dus is het eigenlijk helemaal van deze tijd en origineel tussen alle copy/paste formats die er uitgezonden worden, ook bij Talpa. Dus Big Brother of een goede variant met een nieuw doel en wat net zo’n ‘buzz’ kan creëren in de doelgroep zoals Utopia in het begin had kan wel eens succesvol zijn.

 11. Ricardo

  Stroom huur terrein, personeelskosten (achter de schermen) etc

 12. Ron

  Overigens denk ik wel dat ze dan terug moeten naar een recap van een halfuur per dag, kort en bondig verslag van wat er gebeurd is in de afgelopen dagen. Dat halfuur extra bij Utopia heeft het programma ook de das om gedaan. Sindsdien zag je de kijkcijfers teruglopen.

 13. JobF

  Klopt idd dat hart van NL naar 18:00 gaat vanaf 23 december. En dat secret life of the zoo komt tussen 18:30-19:30. Maar er zit een aanwijzing voor een nieuwe programmering vanaf de week van 20 januari in de programmering. Vanaf maandag 20 januari staat er namelijk 2x TBA tussen 18:30-19:30. Wat hint op 2 nieuwe programma’s van 18:30-19:00 en 19:00-19:30.

 14. Kelly

  Kosten: locatie, verzekeringen, ondersteunende diensten, technisch materieel, regie, montage, team mensen om alles te verzinnen en te sturen, Nederlandse belastingomgeving etc etc.

  Een serietje over een dierentuin aankopen: éénmalig een klein bedrag, verder geen gedoe.

 15. JobF

  https://tv.talpanetwork.com/plannersinfo/
  Kan je hier bekijken wat ik hierboven heb gezegd

 16. Ron

  @Ricardo: dat valt alleszins mee aangezien ze van dezelfde technieken en mensen gebruik konden maken als in Utopia 1, alleen paar 100 meter verder.

 17. P.pap

  Heel dom om met Utopia te stoppen,nu toch om 6 uur 300.000 kijkers,dar zullen ze vanaf januari niet meer halen.

 18. Mark

  Het is inderdaad heel dom om hier mee te stoppen. Je hele vooravond te grabbel gooien met programma’s waarvan het succes er van nog maar moet blijken. If it don’t broke, don’t fix it. Utopia had nog verder door kunnen groeien, gewoon nieuwe wendingen aan geven want het werd wel sleets maar dat kwam meer door de makers die het verder door lieten modderen. En de kijkcijfers daalde. Niet slim!

 19. OMG

  Ik vind het grappig dat iedereen zo hoopvol is over Big Brother, de laatste 2 versies waren toch écht geen groot succes…

  Je zou toch denken dat Talpa met al die data inmiddels wel zou weten waar de kijker op zit te wachten. Het probleem van alle commerciële televisie is dat het vanuit een ivoren toren gemaakt wordt. Er zijn zoveel duidelijke anti trends en tóch blijven zowel RTL als Talpa en in zekere zin ook de NPO deze anti trends programmeren.

  Ik heb wel een paar adviezen voor Talpa:
  – Stop met BN’er tv
  – Stop met grote shows
  – Stop met kooktv
  – Stop met emotv
  – Stop met Wendy
  – Stop met talentenshows

  Wat dan wel?
  – Goede formats met échte mensen
  – Actualiteit
  – Series (van topkwaliteit) -> werk samen met enkele Europese zenders en produceer eigen series van HBO kwaliteit
  – Sport -> Durf verder te kijken dan voetbal, schaatsen en tennis…

 20. Utopia

  Ik heb nog nooit, helemaal nooit naar Utopia gekeken en na alles wat ik erover gelezen heb voel ik niet de minste of geringste behoefte het ooit wel te doen.
  Deze en andere formats van edele tokkies met een camera erop zal me totaal boeien, al denk ik dat Talpa denkt dat de mensen denken dat dit interessante tv is.
  Zo blijft het een tokkie-station. Fijn voor de overbevolkte achterbuurten met onopgeleide armlastige minima met een uitkering.

 21. Utopia

  @16:03
  En wat OMG zegt.
  Helemaal waar.

 22. Caramelo

  Wij willen ons forum terug John de Mol, en snel een beetje! Stinkpoentje!

 23. Ron

  @OMG: dat was een andere tijd. Die laatste versies waren ook zeker niet goed maar het werd destijds al op het slecht scorende Talpa uitgezonden dus dat heeft Big Brother ook geen goed gedaan. Het zou wel helemaal in de sfeer zijn van succesvolle TV programma’s van weleer terug laten keren passen.

 24. Ate-harm

  Ze zouden toch met een nieuwe quiz komen meende ik?

 25. Jaimy

  Vraag het aan Tim Hoffman, die heeft tenslotte dit alles in werking gezet…

 26. Ron

  @Ate-harm: nee niet op dat tijdstip. Zou ook een beetje overkill zijn 2 quizen in een korsttijdbestek.

 27. Bart

  @Ron Een van de 2 nieuwe vooravond programma’s word waarschijnlijk toch echt een quiz. Dit is een tijdje terug al naar buiten gekomen.

 28. Ellie

  Jammer dat Utopia stopt. Hoop dat er gauw een opvolger komt!

 29. Ron

  @Bart: dat is nog helemaal niet zeker en dat zou een deceptie zijn en vooral niet slim.

 30. Terror Jaap

  Van mij mag er weer eens een Gouden Kooi komen, ik heb er zelfs maandelijks geld voor over.

 31. Bart

  @Ron we zullen zien!

 32. FlyingLotus

  Gezamenlijk IQ van die figuren op de foto is precies 100.

 33. Bart

  @Ron Waarom er toch altijd tegen in gaan? Je hebt het al zo vaak fout.

 34. Dr. Oetker

  Mijn naam is Barry en ik moet altijd kotsen van de geur van die lekkere frisse Sandwichspread.

 35. Zomaar

  Utopia begon goed met echte pioniers (gemiddeld zo’n 800,000 kijkers) die helaas al snel teleurgesteld vertrokken door de bemoeienis van de productie en vervangen door een stelletje amateur acteurs die vooraf verzonnen verhaallijnen moesten spelen.
  Het ging van bouwen naar roddelen en afgunst.

 36. Ron

  @Bart: je ziet het weer eens verkeerd vriendelijke vriend…

 37. Guttegut

  Utopia is van en voor kansloze tokkies die 24 uur per dag naar niks zitten te gluren omdat ze te besodemietert zijn om te werken

 38. Bart

  @Ron Ik zie het goed. Jij ziet het fout. Deze week nog zelfs, toen je zei dat Jan Smit niet het songfestival ging presenteren en het een dag later bekend werd dat het wel zo was. Ene Jasper confronteerde je er de volgende ochtend mee en toen reageerde je weer eens niet.

 39. Er ist wieder da

  Een vervanger voor bagger, hoe moeilijk kan het zijn?

 40. Karel

  Ik vind Utopia verschrikkelijk maar de tokkies die hier naar kijken zijn nog erger.

 41. Ron

  @Jasper: de grootste kneus reageert nu, droeftoeter.

 42. Ron

  @Snake Charmer: de grootste tokkies vinden Utopia tokkie. Pot verwijt de ketel.

 43. Snake Charmer

  @Ron – media is niet echt jouw ding.

 44. Maartje

  Ik ga Utopia echt heel erg missen. Het zal wel weer niet goed zijn, maar ik vind dit nou interessante televisie. En waarom? Omdat het echte mensen zijn, die de kans krijgen om een paradijsje op aarde te maken. Het mislukt, om allerlei verschillende redenen, en dat is nou juist zo boeiend om te zien. Het is iedere dag weer net alsof ik een uurtje daar ben. Bovendien is het geen goedkoop gemaakte televisie. Alles zit heel mooi in elkaar en je ziet dat er veel zorg aan is besteed. Het zou nog leuker zijn geweest als er iets meer idealisten in hadden gezeten. Ja, ik vind het toptelevisie. Stiekem hoop ik dat het na de feestdagen in het nieuwe jaar gewoon doorgaat. De apparatuur staat er nog, beman de camera’s, laat er wat nieuwe mensen naar binnen gaan en hoppa. Het zou wel een stunt zijn…

 45. Jasper

  @Jasper: Is niet nodig om mij te klonen.

 46. iefkleinhertje

  Zet die zender gewoon op zwart alles beter dan dat domme Big Brother

 47. XHamsterje

  Zender op zwart en iedereen een netflicks abo.

 48. Utopia

  @Maartje: helemaal met je betoog eens. Niet echt handig dat het stopt. En wat we er voor terug kijken slaat natuurlijk nergens op. Pure vulling. Daar ga je het niet mee redden.

 49. Mark

  @ JobF

  Moet je wel bij de goede planner-info kijken. Hier staat dat wèl dat Zoo gedoe komt.

  I.p.v. de hh van Utopia rond middernacht komt nu de een prime time programma op hh (slim!), zoals Mr. Visser en De Handhavers.

  Verder wordt de hele nacht HvNL hh i.p.v. Astro TV. Ik zou daar ook nog Shownieuws bij doen. Waarom dat nooit hh wordt, snap ik niet. Zal wel met rechten op getoonde beelden te maken hebben.

 50. sukkel

  Utopia was om te huilen zo slecht geacteerd

 51. Leo knots

  Denk dat zelfs lachen met homevideo’s leuker is

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.