NPO 1 wil af van personality-driven talkshows als Pauw

Geplaatst op vr 06 dec 2019 om 16:00

NPO 1 wil af van personality-driven talkshows als Pauw en Jinek. Het is een te grote uitdaging om zo’n programma op te bouwen, aangezien het verloop onder presentatoren hoog is. Dat heeft de publieke omroep laten weten. Eva Jinek is overgestapt naar RTL 4, het gerucht gaat dat Jeroen Pauw stopt met zijn late talkshow en van Matthijs van Nieuwkerk is het vrijwel zeker dat zijn De Wereld Draait Door ophoudt te bestaan. De opvolger van Jinek moet een algemenere talkshow worden.

De NPO denkt aan een talkshow die elke werkdag gepresenteerd wordt door een ander duo. “Het is niet alleen een grote uitdaging excellente programma’s te ontwikkelen, maar ook om de juiste persoonlijkheden te vinden en te behouden die deze programma’s kunnen dragen“, aldus de publieke omroep.

De Jineks en Van Nieuwkerken van deze wereld zijn nauwelijks in huis te houden, aldus de NPO. “Presentatoren op het hoofdpodium moeten publiekslievelingen zijn, maar de NPO kan hen niet een marktconform honorarium bieden. Dat maakt het lastig ze voor de publieke zaak te behouden.”

Een talkshow zónder gezichtsbepalende presentator is volgens de NPO de oplossing. “NPO 1 streeft er dan ook naar de grote titels minder afhankelijk te maken van de persoon die het presenteert. Tegelijkertijd moeten gerichte trajecten zorgen voor een betere doorstroming van bewezen talent.”

DWDD

Recentelijk sprak Sven Kockelmann in DWDD zijn twijfels uit over dit nieuwe plan van de NPO. “Het lijkt mij ongelooflijk ingewikkeld om de Met Het Oog Op Morgen-methode ook op die tv-uitzendingen toe te passen. Het Oog is een instituut dat al vijftig jaar bestaat op de radio. Vroeger had je op tv ook instituten, waarbij de presentator ondergeschikt was aan het instituut van het programma, maar een talkshow is nou net – kijk naar jezelf – een personalityshow.”

Wijzend op DWDD: “Dit programma is ooit ook begonnen met wisselende presentatoren en dat was nou niet echt een groot succes. Het werd een groot succes toen jij daar aan de kop van de tafel ging zitten. Ik maak me daar eerlijk gezegd wel een beetje zorgen over.”

Bovendien: het werken in duo’s is ook nog verrekte lastig. Als je één keer in de week onder de paraplu van hetzelfde programma in verschillende duo’s elke avond dezelfde kijker moet trekken… Ik hoop oprecht dat het gaat slagen, maar het lijkt me heel erg ingewikkeld.”

Tafelheer Marc-Marie Huijbregts: “Ik vind een vast duo het allerbeste.”

Foto: BNNVARA
55 Reacties op “NPO 1 wil af van personality-driven talkshows als Pauw”


 1. rooie Rinus

  haha! BNNVARA gaat uit het tijdslot, dus alles moet nu meteen helemaal anders.

 2. Kelly

  Dat de NPO maar snel opgedoekt mag worden.

 3. S-Dennis

  Personality-driven? Pfff, konden ze een nog kutter woord bedenken?

 4. Lies

  Kwestie van geld dus?

 5. Britt Scholte Lover

  NPO moet samen werken met rtl , en dan 1 talkshow van anderhalf uur bijvoorbeeld

 6. OMG

  Elke dag een ander duo, dat gaat niet werken. Maar een opzet a la Boulevard, met meerdere gezichten en wisselende experts, maar dan voor actualiteit, zie ik nog wel slagen.

 7. Mark van Dale

  Pauw stopt niet. Weet niet waar dat vandaan komt.

 8. Ben Branche (FANTASTisch)

  Ze kunnen dus niemand vinden die er vast wil gaan zitten. Losers.

 9. Jomanda - AD roddels

  Angela is weer aan het roddelen

  Pauw gaat niet weg. Die verdient genoeg met zijn eigen bedrijf ernaast.

 10. Alfie

  En vergeet niet dat het synchoniseert
  als een zwaardvis en een klerenhanger
  niets mee te doen en aan te doen, soms eraf
  Velen die daar te kort bij stilstaan

 11. Ron

  Eens met het betoog van Sven Kockelmann in DWDD. Die methode gaat hem niet worden en zou Jinek hierdoor wel eens mee in de kaart kunnen spelen…

 12. LLRV

  Te lang verhaal, teveel veren in de konten van graaiers die de salonsocialist en allochtonen knuffelaar gaan uithangen. Teveel media termen voor iets wat je heel makkelijk kunt samenvatten. Talkshow presentatoren?

  Links lullen, rechts vullen!

 13. PatatmetMayo

  Waarom zou Jeroen Pauw stoppen?
  Staat eenzaam bovenaan.
  Gisteren eerst Beau gekeken en daarna Pauw.Dan kom je al snel tot conclusie dat Beau het echt bij zijn hulpprogramma’s moet houden.

 14. man pan

  Ik weet hoe zoiets gaat bij de (semi-) overheid, hebt daar paar jaren gewerkt.
  Iemand bij de hogere management verzint een idiote plan, en iedereen die onder hem werkt weet dat het niet gaat werken maar houd zijn kleppen (die kereltjes aan de top kunnen niet zo goed tegen kritiek).

  En ondertussen worden er van die k.t smoezen bedacht mocht het fout gaan, zoals we kunnen de presentatoren niet behouden. Allemaal kul natuurlijk.

 15. Finn

  LLRV, leer spellen, lul.

 16. Adriaan

  Hahaha! “aangezien het verloop onder presentatoren hoog is”.

  Jeroen Pauw: sinds 2000 bij de Publieke Omroep, sinds 2006 op het late-night tijdslot (eerst met Witteman)
  Matthijs v Nieuwkerk: sinds 2005 bij DWDD
  Eva Jinek: sinds sinds 2008 bij de Publieke Omroep

  Alleen Eva is relatief snel na succes van haar praatprogramma naar de commerciëlen gegaan: Pauw en van Nieuwkerk zijn inmiddels al PO-fossielen dus met dat verloop valt het wel mee.

 17. Geronimo

  Die persoonlijkheidscultus heeft de NPO anders geen windeieren gelegd. En nu willen ze minder minder minder persoonlijkheidscultus? Welke zeemeeuw bedenkt zoiets…

 18. Anne

  @man pan
  Ik zou als baas van de gemeentelijke vuilnisophaaldienst die rekening moet houden met tig tegengestelde belangen ook niet luisteren naar simplistische werknemers met achterlijke ideetjes.

 19. Stip

  Wat een zwaktebod. Elke dag een ander duo wordt het failliet van de NPO-talkshow en koren op de molen voor Beau en Jinek.

 20. man pan

  @Anne.
  Ik zit bij de ICT…

 21. Paul

  Krijg je toch strijd tussen de duo’s.
  Die met de laagste kijkcijfers gaan eruit.
  Slimme konstruktie.

 22. Ad

  Als het al een discussie is bij de PO, voel je het ongemak hoe je al die aparte omroepjes moet bedienen, ná dat BNNVARA daarover is geraadpleegd.

 23. Diana

  Ik denk dat we Beau en Eva hierbij alvast kunnen feliciteren met de kijkcijfers.

  Hoe raken al die verschillende duo’s ooit op elkaar ingespeeld als ze elkaar maar 1 keer per week zien? Dat gaat toch niet werken.

  Dit komt echt over als een wanhoopsdaad.

 24. Anna

  Iedere dag een andere presentator of überhaupt veel wisseling gaat denk ik niet werken. Je merkt dat het gewoon wennen is wanneer nieuwe mensen talkshows presenteren. Wennen voor de presentator in kwestie, maar ook voor de kijker.

  Je moet gaan pikken dat iemand op die stoel zit. Had ik zelf in ieder geval bij M. Wat tijdens seizoen twee ineens een stuk beter te pruimen was.

  Eigenlijk vrij triest dat ze van ‘personality driven’ af willen. Zou een programma als Pauw of Jinek toch wel erg missen als dat vervangen wordt door iets waar iedere avond een ander zit.

 25. day

  Wat is er gebeurd met deze site overigens? Het is zo waardeloos de laatste tijd.

 26. 100%

  Jeroen -> RTL
  Matthijs -> Talpa

 27. Caramba

  Nou dat wordt me een flinke aderlating. Ben benieuwd wat daarvoor in de plaats komt. Elke avond Kopspijkers?

 28. Roos

  Freek de Jonge mag vanavond de hele DWDD vullen als singersongwriter.

 29. Dennis

  Nou Jeroen, dan overstappen naar RTL 4: Kan Beau weer andere programma’s gaan maken en kunnen Jinek en Pauw elkaar afwisselen om 22:30, zoals ze dat bij NPO 1 al deden.

 30. Angela

  En dan allemaal een ministerssalaris cashen voor 1 avondje per week werk.

 31. Winterklaar

  Er komt nog een hoop werk aan voor Henny Huisman.

 32. 1908

  Jawel hoor, het is weer zover. RTL slaat 5 afleveringen van Dr. Phil over waardoor de kijker middenin deel 2 van een dubbele aflevering valt. Wanneer gaan ze deel 1 uitzenden?

 33. Ikke

  Iedereen speculeert over de presentatoren/duo’s. Maar niemand stelt de cruciale vraag: Wie gaat de late night talkshow op NPO1 produceren? Ewart van der Horst gaat Jinek op RTL4 produceren. Dus neem aan dat hij het niet wordt. Maar wie wordt dan wel de producent/eindredacteur???

 34. FlyingLotus

  Opgeruimd staat netjes, doe maar wat goede journalistieke programma’s en documentaires. Voor bagger moet je bij de commercielen zijn.

  Houd max twee kanalen over.

 35. Bette

  Heel dom idee.

 36. Huismaker

  Eens kijken of vanavond de diefstal van Rutte of smerige OM tactiek door vvd-er Opstelten en Gapperhaus tegen Wilders aan de orde komt bij DWDD, Nieuwzuur, Beau of Pauw. Want vvd blijkt niets meer dan Vereniging van Dieven. Ben bang dat er snel Ongehoord Nederland nodig is om het echte nieuws te krijgen. (Zie ook Telegraaf).

 37. Angela de Jong - eet van 2 walletjes

  Iedere dag een ander duo of presentator gaat heel goed werken.

  Buitenhof doet het en er zijn nog heel veel meer programma’s bij de NPO.

 38. B

  Gaat gewoon niet werken en zal geen lang leven hebben.

 39. Jantje

  Prima zo. NPO moet zich gewoon op de inhoud richten en variaties van presentatoren maakt het geheel ook evenwichtiger. Ouderen kijkers hebben de TV toch als vast op NPO1 staan en jongeren kijken geen TV en zijn toch al verloren dus bespaar je de moeite.

 40. Lucy

  Tegen wil en dank dus.

 41. Nils Holgersson

  Dat zoveel presentatoren weg willen bij de NPO komt niet alleen door het salaris plafond, maar ook door de kijkcijferoorlog tussen RTL en Talpa. Zodra die is beslecht (en tv kijken nog minder populair is geworden onder kijkers tot 40 jaar) zullen de salarissen weer ongeveer gelijk liggen.

 42. Sandertje

  Zowel NPO, RTL en Talpa moeten terug naar twee zenders per zendergroep.

 43. Simon

  De tering naar de nering zetten. ‘Personality driven’ is een stomme term. Het is nu eenmaal echt een vak dat weinigen goed beheersen.

 44. Pieter

  En intussen scoort Beau zijn hoogste weekgemiddelde tot nu toe.

 45. X

  @Pieter
  Zijn laatste talkshowstuiptrekkingen.
  Bootje keert na december niet meer terug met een soortgelijk programma.

 46. TV Criticus

  Kelly, jij moet wel ’n enorme bloedhekel hebben aan NPO!

 47. Knechtje van De Sint

  Ik kan mij die propaganda-uitzending nog herinneren: “Dit is de nieuwe Zwarte Piet”. Niks geen nieuwe Zwarte Piet…

 48. Jan van Willigen

  De NPO moet eerst maar eens gewoon Nederlands gaan praten “personality driven”

 49. Denise

  Wat een armoede. Het geeft eens en te meer aan dat de NPO niet investeert in nieuw talent en constant achter de feiten aanloopt. Hoe kun je een publieke omroep bouwen op een paar gezichten die eerder ondanks dan dankzij de NPO tot wasdom zijn gekomen. En dan jammeren dat ze niet behouden kunnen blijven voor de publieke omroep. Een Nederlands elftal blijft ook bestaan en wordt soms beter ( jonge aanwas) als er spelers vertrekken.

 50. Ben

  De echte reden is de ingestorte kijkcijfers waar al jaren mee gerommeld wordt. Kijken minder dan 500.000 mensen naar deze inhoudsloze niemendalletjes. Met peter rukkende de vries-achtige nobodies die echt niets te zeggen hebben. De noordkoreaanse piraten omroep wordt massaal uitgekotst!!

 51. robb

  Ik ben wel benieuwd hoe dat gaat worden.

 52. Bart

  @X Ja wel hoor. Na Jinek gaat zijn talkshow gewoon door

 53. Mike

  Mooi

  Laat het dan gevarieerd worden met 2 dagen Iinks en 2 dagen rechts en 1 dag midden.

  Nu is het 5 dagen links.

 54. Rob Willems

  Ben deze week bij DWDD & Pauw geweest en genoten. Beide heren staan op eenzame hoogte en zijn voorlopig niet te vervangen.

 55. Mark Rutte de Musical

  De NPO organisatie fungeert op het niveau Jostiband … erg leuk maar het komt nergens….. zei me zus gisteren.
  Sven K. heeft helemaal gelijk.. echter in het land der blinden… worden mensen met 1 oog nooit geloofd. :).

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.