RTL-Peter: ‘GTST met Videoland erbij wél boven miljoen’

Geplaatst op zo 15 dec 2019 om 12:15

De RTL 4-soap Goede Tijden Slechte Tijden, dat vroeger een groot succes was, scoort met het aantal kijkers op Videoland erbij nog wél boven de grens van 1 miljoen kijkers. Dat zegt Peter van der Vorst, de tv-baas van RTL, in NRC Handelsblad. De lage kijkcijfers van GTST zijn inmiddels zo structureel dat het niet eens meer nieuws is. Het NRC brengt met deze grafiek pijnlijk in beeld hoe laag de scores op dit moment zijn. Gemiddeld kijken er op tv nog minder dan 800.000 mensen.

Vijf jaar geleden waren dat er nog dubbel zo veer. Gaat niet echt lekker dus. Gelukkig heeft Peter van der Vorst goed nieuws, want met Videoland (de wonderboy van RTL: alle tv-flops die Videoland aanraakt veranderen in goud) erbij zou GTST nog wél boven de miljoengrens scoren.

Over hoeveel mensen er precies via Videoland kijken wil Van der Vorst niets zeggen. Het gaat er in elk geval om ‘enkele honderdduizenden’, genoeg dus om boven de miljoengrens uit te komen. Of bijvoorbeeld dubbele streamstarts ook onder die ‘enkele honderdduizenden’ vallen is niet duidelijk.

Eén ding is zeker: op tv gaat het niet lekker. En aangezien die cijfers wél publiek zijn, kan Van der Vorst daar echt niet onderuit. “Natuurlijk is de kijktijd over het algemeen gedaald, daar hebben veel zenders en programma’s last van. Maar ik heb het over marktaandelen en die zijn ook gedaald. Die marktaandelen zijn heel belangrijk voor ons. Vooral als het gaat om de inleiding tot de rest van onze avond. Als die zakken, dan moet je wat doen“, zegt hij op NU.nl.

Van der Vorst heeft er vertrouwen in. “De cijfers zijn nu gestabiliseerd, dat is prettig. Die trekken zelfs weer een beetje aan. En vanaf hier willen we langzaam gaan stijgen.

Staat GTST in oktober, als de soap 30 jaar is, nog steeds op het achtuurslot van RTL 4? “Honderd procent. Het is al dertig jaar een hele belangrijke pijler. De serie scoort niet slecht, het is alleen minder gaan scoren. We moeten dat bijstellen. We zijn er nog steeds superblij mee. Het is gewoon zo’n sterk merk en voor heel veel mensen een instituut op dat tijdstip. 20.00 uur, blijft 20.00 uur.

Foto: RTL
76 Reacties op “RTL-Peter: ‘GTST met Videoland erbij wél boven miljoen’”


 1. Ad

  Het propaganda bureau van RTL draait weer overuren.

  Redden wat je redden kan.

 2. Mark2

  Toch mooi dat Videoland, maakt alles goud. Ik heb een abonnement genomen voor de serie handsmaid tale, maar wateren bagger zurer verder op.. zodra klaar ben ik weer terug naar Netflix, De aflevering die je kijkt moet je ook de aftiteling kijken. Gaat bij Netflix veel beter, ook doorspoelen etc staat niet in verhouding tot hoe goed dat bij Netflix gaat.

  Verderop het aanbod gewoon ronduit slecht. Geen echt interessante films
  .

 3. Chiel

  Vrijdag 900.000. Gaat de goede kant op!

 4. Marc

  Als Peter nu zou stoppen met dat vooruit kijken op Videoland dan zul je vanzelf zien dat de kijkcijfers via TV weer naar het miljoen gaan of zelfs weer ver erboven. Het ligt toch echt ook grotendeels aan het vooruit kunnen kijken op Videoland.

 5. Moud

  Toch uitermate triest dat ieder media bedrijfje koste wat kost GTST (verder) de vernieling in wil schrijven.

  Misschien moet RTL er maar niet meer op reageren. En gewoon hun ding doen.
  Ik ben wellicht de enige, maar ik zie toch al wat verbeteringen, maar daarvoor moet je wel GTST kijken, niet kijkers (lees vele reageerders) moeten ophouden met roeptoeteren.

 6. Donald Dumb

  GTST is gewoon afgeschreven. Heeft de beste tijd gehad.
  Dat durft niemand toe te geven…
  En maar blijven trekken aan dat dode paard…

 7. Moud

  @Donald Dumb, dat bedoel ik nou met roeptoeteren.

  Doet je bijna naamgenoot ook zo graag. 😁 (maar dan via Twitter)

 8. Stip

  Zolang die cijfers niet openbaar zijn is deze uitspraak volstrekt ongeloofwaardig.

 9. Donald Dumb

  Moud. Je kan ook de feiten onder ogen zien. De serie heeft zijn beste tijd gehad…
  Maar als verstokte fan wil je daar niks van weten natuurlijk…

 10. Anton

  Houdbaarheids-datum is op.

 11. Bedorven Aambeienspleet

  Wat met name extreem zorgwekkend is, is dat er schijnbaar nog plusminus 1 miljoen mensen naar GTST kijken. Hoe dom moeten deze mensen wel niet zijn? GTST is zo extreem slecht en nep geacteerd, dat moet toch iedereen doorzien?!? Via Netflix en andere diensten heb je toch toegang tot Amerikaanse en Britse series zie 100.000 keer kwalitatief beter zijn?!?

 12. Richard

  Aan het begin van het tv seizoen zat gtst nog op 500-600.00 kijkers en scoorde lingo vaak hoger. Nu scoort het regelmatig tussen de 800 en 900.000 kijkers en stijgt het met de dag. Het zal komende maanden echt wel richting de miljoen kijkers gaan en dat is in de huidige tv markt echt wel knap.
  Ik kijk gtst niet, dus mij maakt het niet uit, maar de cijfers en marktaandelen gaan gewoon omhoog, daar is geen speld tussen te krijgen. Hetzelfde geld overigens voor rtl boulevard.

 13. #Ik ben niet van gisteren#

  Morgen GTST weer op 600.000. Vrijdag kwam door kinderzang wedstrijd.

  Vanaf Maandag: Vier de feestdagen met de Meilandjes! Dat gaat RTL wederom kijkers kosten.

 14. FlyingLotus

  Je bent thuis waar je Douwe Egberts drinkt.

 15. Batty Prard

  Ik heb ooit de eerste aflevering gezien van dit gedreutel en was er toen gelijk klaar mee!

 16. NPootje

  Ja, als je zo gaat meten, maak je van poep gebak!

 17. Gertjan

  Er wordt heel anders Tv gekeken dan twee jaar geleden bijvoorbeeld. Veel vooruit en terugkijken…dit zal er echt wel mee te maken hebben. Denk dat over een paar jaar meer mensen ondemand dan regulier kijken dus ja ik geloof het zeker wel. Trouwens sommige dagen zitten ze alweer op de 900.000 kijkers. Daar is Lingo nu dan weer jaloers op

 18. NPootje

  Als NPO Start erbij optelt dan scoren ze ook ’n stuk hoger!

 19. NPootje

  Met cijfers kun je enorm manipuleren!

 20. NPootje

  Twan Huys keert terug op de buis!!!!!!

 21. NPootje

  En daar hoort ie thuis!

 22. NPootje

  Serieuze vent bij ’n serieuze zender!

 23. NPootje

  Ik heb nooit naar ‘m gekeken, bij RTL!

 24. betamax

  met alle videorecorder opnames erbij staat gtst nog steeds vier bovenaan net als paul de leeuw, valt dus allemaal reuze mee

 25. NPootje

  Betamax, dat is ’n hele goeie!!!!

 26. Tvkijker

  Ik kijk geen Goede tijden, slechte tijden maar als je oplagecijfers van het NRC bekijkt dan….zie je ook een goede dalende lijn de laatste jaren!

 27. gtstfites

  @TV kijker
  NRC heeft de Videoland cijfers niet Peter van der Vorst wel.

 28. oja

  zinkedn schip RTL met huidige leiding. Orkestje op Titanic. Totaal geen gevoel meer voor wat er leeft bij het volk. En totaal geen antwoord op gefragmenteerd kijkgedrag en on demand. Paul de L is zo’n bewijs. Die zag iedereen van verre aankomen, maar ja niet als je leeft in Hsumse bubbel. Net als Rooiakkers en nog zo wat.

 29. Leo knots

  20 uur op rtl 5 zou best goed idee zijn id

 30. Reageerder

  @Mark2, wel gek ik kan wel doorspoelen bij Videoland.

 31. Mousy

  Te triest voor woorden dat een onzalig figuur (14.04u) kijkers van gtst dom te te noemen. Één half uurtje op 24.00u kijken naar iets, wat een ander niet bekoren kan en dan als dom te worden bestempeld. Ongelooflijk wat een zielige figuren zijn dat dan.

  Laat toch iedereen in zijn of haar waarde.

 32. Marc

  GTST komt wel weer goed geef het nog heel even de tijd met die nieuwe familie enzo eind dit jaar over een maand zitten ze via de tv weer op een miljoen let maar op lieve kijkbuis kindertjuhs

 33. Kop

  Ik geloof er geen zak van. Als je je product kan beschermen, dan doe je dat als directeur. Zeker als je het kan onderbouwen met cijfers.

 34. Richard

  @Marc2

  Je kan gewoon doorspoelen hoor op videoland en je hoeft de aftiteling niet te kijken, je kan dan gewoon volgende aflevering starten. Ik zie het probleem niet.
  Ik wissel netflix en videoland maandelijks, op videoland staan ook hele goede series.
  Je kan videoland toch ook niet gaan vergelijken met netflix. Op videoland staan minder series en films, hebben ook een veel kleiner budget natuurlijk, maar ik ben met het huidige aanbod dik tevreden hoor.

 35. Wolbodo

  GTST is voor tokkies en andere leegschedeligen.

 36. Maatje

  Laat je niet gek maken Peetje

 37. Bart

  Opletten. GTST gaat weer naar de miljoen (excl. Videoland)

 38. Ad

  Volgens mij kunnen ze bij Talpa vanavond het beste het testbeeld gaan uitzenden en alleen Piet Paulusma.

  Volgens mij de goedkoopste variant.

  Kijkt toch bijna niemand.

 39. Ad

  @Bart.

  Dan moet RTL spoedig extra vrouwen boven de 50+ gaan ronselen willen ze weer boven de miljoen uitkomen.

  Mannen en 50- kijkt amper GTST.

 40. Mousy

  @Ad, graag een onderbouwing met cijfers.

  Nu l*l je maar wat, wat op 0,0 is gebaseerd.

 41. Eva wolfs

  Ik kijk geen gtst of die meiland en want daar ga ik over me nek snap niet wat er leuk aan die mensen is… Met hun wijnen 🙄🙄wordt er dood moe van.. Maar de kijkers op videoland wordt niet meegerekend dus gtst is niet boven het miljoen gewoon stoppen met die kleuter serie.. Is gewoon een keer klaar

 42. Sjaak

  Peter SP van der Vorst liegt er weer op los, zoals elke goede apparatchik.

 43. Erik Kessen

  Mensen die dom genoeg zijn om gtst leuk te vinden, zijn ook wel dom genoeg om er voor te willen betalen om het op videoland te zien. dus verhuizen van RTL naar VL.
  Een fatsoenlijk programma op dat tijdslot van RTL moet 1 tot 1.5 miljoen kijkers kunnen trekken.

 44. Ad

  @mousy. Adformatie 13/10/2019

 45. Ron

  Beter gewoon het Videoland week vooruitkijk moment tijdelijk even stop zetten om te testen of hierdoor de lineaire cijfers weer stijgen. Dan weet je waar het aan ligt.

 46. Ignas K.

  Inderdaad Erik, een programma op dat tijdstip dat niet alleen op laagbegaafden is gericht zou voorkomen dat niet de helft van de kijkers wegzapt na het RTL nieuws.
  Wie zit er nu nog op dat oubollige g.t.s.t. te wachten ?, weg met die rommel naar Videoland, koop Mattijs van Nieuwkerk maar weg o.i.d. en zet hem op dat tijdslot.
  RTL is toch een commerciële club ? Je verdiend meer geld door g.t.s.t. op te doeken en door iets te vervangen dat door iedereen bekeken wordt en niet alleen door een stel bejaarden en ongeschoolden.

 47. Madelon

  Ik voorspel dat het gegoochel met nieuwe acteurs zoals Kraaijkamp alleen maar averechts werkt en dat het aantal kijkers straks onder het half miljoen komt.
  serie is volstrekt niet geloofwaardig en is geen touw aan vast te knopen. Zet er een punt achter ! Dallas en Dynasty bestaan ook niet meer.

 48. Alfie

  Hij heeft gelijk. Nieuwe en andere manieren van kijken deze tijden. Zit nu ook voor netflix ipv studio sport. komt later wel na ajax sof

 49. droevige man niet eerlijk maar draaikont

  Zeg gewoon wat er aan de hand is. Niemand gaat RTL met zo’n leider nog vertrouwen.

 50. Leo knots

  Met iedereen die oude afleveringen terug kijkt op zijn VHS zelfs nog meer

 51. Wessel

  Hierboven!
  Sukkels, on demand is groot, en tja Videoland 2e in Nederland, net gek toch. Beter dan NPO en Talpa on demand, die hebben echt niets.

 52. Wolbodo

  Bejaarden kijken echt niet on-demand. Die hangen levenloos voor het scherm. Maakt niet uit wat er op is. Bewegende beelden is meer dan genoeg.

 53. ER

  Brekend: Hugo Kennis wint Expeditie Robinson 2019. Waardeloze finale, hele spanningseffect was 0,0 in deze finale.

 54. Jelke

  Luc Hamming wint finale Maestro.
  Wat een zinderende finale. Geweldig.

 55. Richard

  Dit was wel de slechtste finale ooit van er, geen waardige afsluiter van een jubileumseizoen.

 56. J

  De productie is dit jaar ook van Strix naar Zodiak gegaan. Zal dit meespelen in de missers die gemaakt zijn dit seizoen van Expeditie Robinson?

 57. Bart

  @J Zou kunnen. Of het budget om het maken was minder. De mannelijke presentator was ook zeer slecht gekozen. Valt niet naar die jongen te kijken. Waardeloos hoe hij er al die weken bij stond.

 58. Suzy Wang

  ik kijk al 3000 jaar niet meer. Die ludo en janine om niet aan te zien. Dan heb je ook nog die verwende wijsneusjes. Dikke Doeiiiii.

 59. J

  @Bart: Jij hebt een hekel aan Kaj, dat is al weken duidelijk. Hij heeft het prima gedaan. De rol van de presentator is nou eenmaal ook niet erg groot in ER. Dennis kreeg zijn eerst seizoen ook wat commentaar. Over Kaj nog weinig negatiefs gelezen, alleen van jou. Dat kan natuurlijk jou mening zijn.

  Verder gewoon veel missers dit seizoen. Het begon goed met grootse proeven in het begin. Ik snap dan weer niet de kritiek op dit seizoen qua bondjes. Is dit seizoen niet veel meer als vorige jaren naar mijn idee.

 60. 🐪 A Camel A Day Keeps The Doctor Away

  En dan zijn de cijfers van Hyves en World Online TV nog niet eens meegeteld.

 61. Ben Saule

  Videoland pakt op dit dagbasis echt niet honderdduizenden kijkers op GTST. Peter kletst uit zijn nek, omdat niemand die cijfers echt kan controleren. Deze truc heeft zijn communicatie afdeling gejat van Netflix; die toevallig recent cijfers noemde over het aantal keren dat The Irish Man was bekeken.

 62. 🐪 A Camel A Day Keeps The Doctor Away

  @ Ben Saule
  Om die reden is het aannemelijk dat The Irish Man binnenkort zijn opwachting maakt in GTST als special guest.

 63. ”VeronicaDoet@§₽æ..Beter!“;

  Beau liet zich van zijn slechtste kant zien in Hendriks & Genee vanavond!

 64. NPootje

  Ik kijk al ruim 28 jaar niet meer naar GTST, ik durf te wedden dat als ik morgen weer zou gaan kijken, dat ik niks gemist heb van die 28 jaar niet kijken en gelijk weer ”meeloop” in deze serie!

 65. NPootje

  Lekker Maestro gekeken! en genoten!

 66. bastiaan

  Videoland, verlengstuk van RTL met nagenoeg allemaal troep

 67. NPootje

  Ik heb ook heerlijk genoten van Heel Holland Bakt!

 68. Wolbodo

  De twee vrouwen van kleur mochten Expeditie Robinson niet winnen. Een blanke man wint, dat is toch schaamteloos racistisch !!! Twitter moet ontploffen nu.

 69. Drs. Geylstra-Befspektakel

  Toen de relatie van Arthur en Meta stukliep was voor mij de lol er wel vanaf.

 70. Nieuwtje

  Dou(t)zen Kroes geeft de punten weg namens Nederland. Vanavond in Boulevard. #ESC2020

 71. Bart

  @J Dat ook zeker! Vaak zijn we het eens maar nu niet. Spellen uitleggen op een toon (benieuwd hoevaak het over moest), veel onnodig schreeuwen (zoals altijd), vragen stellen maar totaal niet luisteren naar de antwoorden, praten voor een groep maar waar laat je dan je handen? Deze jongen heeft een hele grote mond. Talent is iets anders. RTL heeft zoveel goede presentatoren in huis. Dan laat het grootste en duurste programma op je hoofdzender op een van de belangrijkste avonden niet presenteren door een jongen uit een Rotterdamse volkswijk.

 72. Bart

  @Ben Saule Er zijn heel veel kijkers die GTST eerder kijken op Videoland en dus een week voor lopen. Dus is wel waar wat Peter zegt. Aan de andere kant, maak dan die Videoland cijfers ook eens een keer bekend.

 73. Ronnie

  Gemiddeld kijken er op tv nog minder dan 800.000 mensen… Dat is toch nog steeds best goed, je kunt het niet vergelijken met 5 jaar geleden, omdat lineair kijken over de hele breedte toen veel meer gebeurde er minder alternatieven waren.

  Ik geloof best dat ze nog steeds over het miljoen halen met Videoland en uitgesteld kijken. En een paar honderdduizend zijn afgehaakt en kijken alleen nog Netflix. Simpel toch?

 74. Barbara

  Wat zijn de kijkcijfers van roetveegpiet-serie “Sinterklaas En De Liedjespietjes” met Videoland erbij? :o

 75. Mark

  Er zijn ook mensen die de samenvatting van GTST (5 minuten) kijken. Dan duurt al die ellende tenminste niet zo lang. En jongelui hebben geen geduld om een half uur te kijken, moet allemaal snel snel snel, net als al die YouTube vloggers, moet allemaal in korte filmpjes.

 76. Gerit

  Lingo zal komenden weken wel weer scoren door meiland

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.