Peter van der Vorst: ‘Ik reken niet af met Erland Galjaard’

Geplaatst op zo 29 dec 2019 om 12:20

Peter van der Vorst is er als de nieuwe tv-baas van RTL niet bewust mee bezig om af te rekenen met zijn voorganger Erland Galjaard. Dat zegt hij vandaag in De Telegraaf. Galjaard heeft een flinke puinhoop achtergelaten bij RTL: Boulevard werd één grote egoshow, GTST raakte in het slop en op de valreep haalde hij Twan Huys in huis voor de grootste tv-flop van het jaar. Van der Vorst is aangesteld om schoon schip te maken én af te rekenen met het arrogante imago van RTL.

Dat arrogante imago had RTL voor een groot deel te danken aan Galjaard, die samen met zijn vrouw Wendy van Dijk jarenlang het keizerspaar van RTL vormde. Vriendjes die bij hen aan de keukentafel zaten kregen leuke baantjes toegeschoven, zoals Ronald Molendijk en Thijs Römer.

Met Van der Vorst aan het roer heeft RTL een veel sympathieker boegbeeld gekregen. Bij zijn aantreden was Van der Vorst belangrijkste taak om het familiegevoel bij RTL te verbeteren. Was dat een steek onder water naar Galjaard? “Dat was totaal niet de bedoeling“, zegt hij.

Maar het is natuurlijk wel zo. “Ik heb jarenlang programma’s voor RTL gemaakt, maar ervoer dat de deuren niet open stonden. Een van de eerste dingen die ik daarom deed, is toegangspasjes geven aan makers. Dat is geen afrekening met mijn voorganger, ik wist gewoon wat ik zelf als maker had gemist.

Nu is Galjaard en zijn nepotismebolwerk verhuisd naar Talpa. Hebben ze nog wel eens contact? “We hebben elkaar al anderhalf jaar niet gesproken. Maar daar is geen specifieke reden voor. Ik heb best veel aan hem te danken gehad, en dat geldt voor heel RTL.

Foto: RTL
62 Reacties op “Peter van der Vorst: ‘Ik reken niet af met Erland Galjaard’”


 1. Andreas

  Men is druk met ieder onderdeel van RTL, behalve met de kijker.

 2. Jon

  Familiegevoel met Bridget Katja en al die losers die hij nu aantrekt naar rtl haha… rtl is een flop zender geworden!!!

 3. Dennis

  Ik had meer van dit interview verwacht. Er staan vooral dingen in die hij al eerder heeft aangegeven in interviews. Zonde Telegraaf..

 4. Marga Huisman

  Top Peter.

 5. johan

  herhaling op zaterdag avond een schande is het

 6. Marko

  Jon,

  Je zou ook iemand ’n kans kunnen geven.

 7. Jorinde

  Daarover gesproken, komt acteur Don van Dijke nog terug als het personage Chefpiet? Opvolgers “Sinterklaas en de Liedjespietjes”, “Sint en Co” en “De Pepernotenclub” kwamen in de verste verte niet in de buurt van het Sinterklaasgevoel dat Chefpiet gaf in zijn Sinterklaasprogramma’s.

  Chefpiet begon in 1997 bij RTL 4 in de serie “Pittige Pepernoten” en was sindsdien in meerdere programma’s te zien.

 8. insider

  wat is er met talpa aan de hand joh? Kunnen ze niks zelf meer verzinnen?
  De volgende ik vertrek familie staat klaar voor een soap, lingo, man bijt hond, wij emigreren……..is het het grootste jat copy kanaal van nederland geworden?????

 9. aammehoela

  De Televaag, de krant met leugens over “climate change” . Hoogstwaarschijnlijk geen fraai vuurwerk dit jaar vanuit Sydney vanwege de bosbranden. En in Moskou beleven ze de zachtste winter sinds 1880……. kunstsneeuw nu op het plein i.p.v. echte sneeuw. En in Bangla Desh is het na die verwoestende moessons nu zo koud dat er al mensen zijn overleden door een paar graden vorst. En zo kun je doorgaan, overstromingen in Tanzania, extreem afwijkende temperaturen in grote delen van de wereld etc. Maar je vind altijd wel een leugen om de waarheid te verhullen.

 10. Bart

  @Jon Katja en Bridget zaten al bij RTL (ook al was de eerste niet te zien) voordat Peter de programmadirecteur werd.

 11. Corrie

  Deze man heeft totaal geen visie. Doet maar wat. Vooral om zijn eigen ego te pamperen.

 12. BEN toch niet GEK

  Peter de Kansloze trof een chaos aan en maakte het erger.
  Niemand had Paul de Leeuw ooit een baantje toegeschoven nadat ie bij de NPO al afgeschreven en uitgerangeerd was.
  Peter deed het. Gegokt en verloren.

 13. Kusje

  Frank en Rogier zijn vast vriendjes van Peter dus

 14. Mieke

  RTL zakt en zakt verder af !

 15. Lieke

  @ Jorinde: Graag!!! ❤

 16. 100% Gegarandeerde RTL PULP

  Geen enkele verandering ten positieve kunnen waarnemen in 2019.

 17. Dries Roel Vink

  Peter van der Vorst: ‘Ik reken niet af met Erland Galjaard’. ‘Maar als ik hem kan naaien, dan zal ik dat niet laten’, aldus een hitsige Peter v.d. Vorst.

 18. Mick

  RTL is een drama:

  Lekker sympathiek dat Frank en Rogier, Geraldine Kemper, Frans Bauer, Gerard Joling, Eva Jinek, Thijs Zeeman, Jaïr Ferwerda, Katja Schuurman, Paul de Leeuw, Art Rooijakkers ‘wegkapen’ bij de concurrent. Peter ‘is zijn huis wel heel duur aan het inrichten’. Al jaren naar RTL gekeken maar wat een armoede de laatste tijd helaas.

  RTL4:

  Alleen het RTL Nieuws is nog de moeite waard.

  Al die doordeweekse primetime programma’s zijn dodelijk oninteressant. Op de vrijdagavond nog steeds vier seizoenen van The Voice (Senior, Holland Kids, Worldwide). The Voice is een heel goed programma, maar wat een overdaad.

  Op de zaterdag Paul de Leeuw pakt uit, HGT met Paul de Leeuw, Pauls Nummer 1 Show met Paul de Leeuw en elke feestdag met Paul de Leeuw (dodenherdenking/Bevrijdingsdag, koningsdag, sinterklaas, oudjaarsavond).

  En alsmaar herhalingen van herhalingen omdat flops voortijdig van de buis gaan. Hoeveel herhalingen van de Big Music Quiz, Beste Kijkers, Wie Ben Ik en Praat Nederlands Met Me gaan we nog krijgen?

  Tot slot is GTST veranderd in een soort politiek correcte spin-off van Spangas en is Beau de meest flauwe talkshow die ik in jaren heb gezien (nee het lag niet aan de bank, Jensen was altijd een topshow, het ligt aan Beau).

  En dat was alleen nog maar RTL4.

  RTL5:

  RTL5 heeft geen duidelijk profiel meer. Is het nou een jongerenzender, reality zender of een journalistieke zender wat ze wilden worden. Ordinaire rommel als De Villa met daarna ineens een politiek maatschappelijk programma.

  RTL7:
  Alleen maar oude films en herhalingen van Flodder, Allo Allo en Married with Children.

  RTL8:
  Allemaal C-films en jaren 60/70 series uit de VS. Enkel The Bold & The Beatiful maakt deze zender nog interessant, echter zit dat dan weer tijdens etenstijd weggestopt.

  RTLZ:
  Een interessante zender met interessante documentaires en goed nieuws.

  Wat een armoede. En dat zeg ik niet uit lol, het is gewoon totaal ingestort dat hele RTL.

  Het afgelopen jaar vond ik alleen De TV Kantine, The Masked Singer, Kees&Co, Oh Wat Een Jaar, Miljoenenjacht en Weet Ik Veel leuk.

 19. Mick

  Beautiful*

 20. Links Geluid uit

  Mick heb gewoon gelijk.

  Armoe troef.
  Niet om aan te gluren zo slecht af en toe.
  Het zal mij benieuwen of Jinek de weg naar beneden kan doen kenteren, edoch, ik heb er een hard hoofd in.

  Dank voor de beschouwing Mick.
  Trouwens, Paul de Leeuw heeft zichzelf voor het sinterklaasfeest volledig gediskwalificeerd en daarmee is hij de paria van Nederland geworden. Aub deze naam niet meer noemen, thanks.

 21. KoalaNL

  Mick heeft toch best een slechte smaak, als hij Jensen goed vind. Of TV kantine en de rest van dat rijtje.

 22. Ron

  Ze moeten al hun zenders weer herprofileren bij RTL, en daar horen nieuwe visies bij en een stukje nieuwe vormgeving voor de zenders. 2020 is het jaar waarin dat echt doorgevoerd moet gaan worden anders halen ze het eind van het jaar niet.

 23. Diana

  Ik genoot altijd van de talkshow van Ellen Degeneres op RTL. Kan deze weer terugkomen, Peter? Al was het maar voor het familiegevoel. Alvast bedankt.

 24. Zo mak als een dom blondje

  Nee je steekt hem een mes in de rug.
  Je bent nog erger dan Angela. brrrrrrrr

  Alles wat je aanraakt is bagger. Wekelijks zijn er miljoenen kijkers verdwenen naar NPO en Talpa.

  Galjaard is je dankbaar voor je gepruts.

 25. Peter van Geraardsbergen

  Een nieuwe flop ziet het levenslicht, Dancing on Ice.
  Goedkoop gemaakt, zielloos prutswerkje,

 26. itismeguys

  Misschien moeten zij een keer een onderzoek doen bij de gewone tv kijkers van Nederland, wat die willen. En dat is heel iets anders als wat er nu op tv zenders beschikbaar is.
  Een echt management in de tv wereld zou ook niet verkeerd zijn, bij de huidige tv bazen ontbreekt het aan ondernemerschap, waarbij men rekening houdt met de klantbehoefte….nu teveel vd zelfde zooi op tv, daarom gaan mensen naar films, theater of youtube kanalen…

 27. ja ja......

  @Mick ik dacht dat een com tv zender werd toegelaten als ze een meerwaarde hadden. Althans dat was wel een vereiste van het Com v d Media , (ik dacht art 52) om een radio of tv programma te mogen verzorgen
  Of zijn die regels niet meer van toepassing?

 28. Alcohol maakt meer kapot dan alleen je lever

  Wat Galjaard heeft betekend voor RTL zal Peter alleen maar van kunnen dromen.

  Hij mag niet eens zijn veters knopen. Puinzooi is het nu.

  1 januari 2019 (vertrek Galjaard) had Boulevard en GTST 1 miljoen kijkers en Twan een half miljoen (ma/do). Hoeveel kijken er nu Peter?

 29. Marc

  Peter bakt er ook niet veel van hoor, bijna alles flopt!

 30. Donald Dumb

  Eigenlijk was 2019 een flopjaar voor de commerciele TV…

 31. Marko

  Dom blondje,

  Miljoenen kijkers naar Talpa wanneer?

 32. ja ja......

  RTL filtert zich zelf uit, en wat niet rendeert verdwijnt vanzelf
  als je in een paar jaat rijd 1 miljoen vaste kijkers kwijt bent, hoe is dat dan in 2023
  In Amerika dachten ze ook dat grote tv stations altijd bleven bestaan
  Daar zijn er ook al veel van verdwenen !

 33. FlyingLotus

  When I get to Heaven’s gates
  I ain’t gotta peek over
  Keepin’ perfect composure
  When I scream at the chauffeur
  I ain’t mean, I’m just focused

 34. Eric

  Peter nog weinig vernieuwing zien aanbrengen dit jaar.
  Ondanks prachtige verkoopverhalen bij zijn benoeming.

 35. J.P.

  Ik stuur regelmatig een bericht naar de RTL GROUP, het moederbedrijf van RTL Nederland. Ze zijn vooral geïnteresseerd in het imago van haar Nederlandse zenders en de medewerkers. Links, collums dat werk, kijkcijfers kennen ze wel. Dat het niet best is zijn ze inmiddels ook wel achter, dus het zou zo maar kunnen dat de grote schoonmaak na dit seizoen gaat plaatsvinden.

 36. Sjaak

  Peter SP van der Vorst zegt eigenlijk dat hij nu zijn eigen vriendjes binnenhaalt.

 37. Plomber du sac

  Peter is een pedant mannetje dat graag de baas speelt. Hij weet als dirigent van een dweilorkest vol uitgerangeerden echter van toeten noch blazen. Hij begint er ook steeds slechter uit te zien, met die kale ronde priesterplek op zijn achterhoofd.

 38. sukkel

  allemaal flopper s bij RTL4…..

 39. dennis

  Peter is geheel niet geschikt als tv directeur, er zit alleen maar achteruit gang in.
  Naar rtl 5,7,8, en Z, allemaal niks meneer de directeur. Misschien nog een extra zender beginnen? Voorlopig geeft RTL Peter veel geld uit, o.a. Eva, weer een miljoen. Creatief boekhouden misschien?

 40. Zo mak als een dom blondje

  Marko
  Sun 29 Dec 2019 om 15:51

  7 dagen in de week x minimaal een half miljoen per dag.

 41. Jaap van Zande

  Kan dat telegraaf niet voortaan Televaag Light and Short gaan heten?
  En een alzheimer pil in de vouw, om niet instant debiel te worden oid.

  Maar verder is de krant wel ok.

 42. Bart

  @15:30 Ha Ha! Verdiep je eerst eens in de hele materie voordat je zomaar wat roept. Erland Galjaard is juist de hele oorzaak van de neergang van RTL. Onder zijn jaren heeft RTL ook groei gehad, zeker in het begin. Toch was het lang allemaal
  Niet zo fantastisch zoals sommige hier denken. Het was niet vernieuwend, hij heeft de zenders juist verder uitgekleed en meer herhalingen dan ooit over RTL4 maar ook de andere zenders geprogrammeerd.

 43. Tonny

  Boulevard met Luuk wat een eng mannetje.mag niets zeggen. En dan komt er altijd iets doms uit.ook gek op gratis boeken.hij graait naar een kado.rik en bridget muluska heel leuk. Nicolet ook top

 44. Piet de zwart

  Ik weet zeker dat hier BNN ers onder een andere naam reacties plaatsen!

  Binnenkort meer!! Hot news!

 45. Dries Roel Vink

  @ dennis
  Achteruit gang????? Ik neem toch aan dat je achteruitgang bedoelt?!?

 46. WEST*

  Makkelijk om iedereen te beschuldige dat kijkcijfers terug lopen of programma`s floppen, maar de kijker heeft zoveel aanbod dat de beste man aan het roer van een com / tv zender, en met de te lange reclames , die verplicht moeten worden uitgezonden van de adverteerders , het heel moeilijk hebben, ook zij weten dat kijkers dan wegzappen , en reclames inkorten, dat mag waarschijnlijk niet!
  De aandeelhouders zouden eens genoegen moeten nemen met wat minder
  Ben er van overtuigd dat als ze in plaats van 15 -20 minuten onderbreking eens zouden halveren , dan blijft er nog genoeg geld over hoor! bijna 90 miljoen winst
  met een gemiddeld jaaromzet van 500 miljoen voor RTL is veel geld !
  En zelfs bij 60 miljoen winst is het champagne en kaviaar voor de dames. en heren, en anders………

  Dan maar een jaartje langer doen met je dure auto,en je vrouw wat minder laten shoppen op de A locaties in dure wijken in wereld steden

  Eigenlijk raar… dat de doelgroep van RTL 4 ,meestal de minst draagkrachtige, hier op deze site, RTL zo bejubeld als ze weer eens scoren , en het geld in de zakken
  gaan bij die de mensen met tonnen of miljoenen op de bank

  Maar niemand jubelt als Philips Samsung Sony JVC LG B&0 weer winst hebben gemaakt met hun mooie tv schermen ,die ze voor ons maken
  Neen , dat is het vervloekte groot kapitaalwaar iedereen zo op moppert !
  Beetje raar dat je daar nooit een jubel bericht over leest

 47. potmeter

  Ik zeg maar een ding over alle rtl zenders liegen,bedriegen en manupileren.

 48. WEST*

  @ potmeter
  Ja dat klopt was al in de tijd van Joop in Aalsmeer , als men wist hoe de kijker voor gek werd gehouden, en dat ook bij de publieke omroep hoor!
  Als je dicht bij bron zit, dan ben je geen vreemde in het vak!

 49. WEST*

  bij de bron zit…

 50. Ruud

  RTL is ook onder leiding van Peter van der Vorst een grote flop zender aan het worden, meer zelfs nog dan onder Erland Galjaard in zijn laatste periode. Peter is een incompetente leider en zal het veel slechter gaan doen dan Galjaard.

 51. WEST*

  LAS ERGENS OP INTERNET EEN AARDIG STUKJE OVER TV KIJKEN IN NEDERLAND

  ligt niet aan de leiders , niet aan Habbets , Erland, of v d Vorst, Ligt voornamelijk aan het veranderde tv landschap , de doelgroep 29-49 , en veel jongeren zijn ze als vaste kijker kwijt. Ook RTL heeft nu een grote kijkersgroep van 50- 60 70 plussers-
  net zoals bij de NPO en Talpa De jongeren en de 29-49 hebben Netflix en videoland ontdekt ,en hebben nu een heel ander kijkpatroon dan als in de jaren 90 . 00 – en tot ongeveer 2016 , Daar hebben de com tv zenders dus last van

 52. WEST*

  by the way Al zet je de beste mensen in , dan zal het kijkers patroon niet veranderen , en laten de zenders maar blij zijn dat al die oudjes nog leven,anders hadden ze bijna helemaal geen kijkers!

 53. Clubbie

  Is Chefpiet begonnen bij RTL4? :o

 54. Timo

  @WEST Goh, ben je onder je steen vandaan? Jij meldt het even als NIEUWS dat zender last hebben van Netflix? Dat jongeren geen tv meer kijken? Kom je van een andere planeet of ben je gewoon simpel.

 55. Caramba

  Er is niks mis met afrekenen. Zo rekent de Volkskrant af met fopcoach Lil’ Kleine, en dat zou best navolging verdienen.
  https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/de-aanvaring-met-anouk-hebben-we-nog-steeds-niet-gezien-maar-lil-kleine-heeft-de-battle-al-verloren~b11c686e/

 56. Martin

  RTL7 en RTL8 die kunnen beide wel weg.

 57. Gynaecoloog Geylstra

  Morgen inwendig onderzoek bij mejuffrouw Maasland. Een derde spiraal lijkt nodig om al dat Hazeszaad bij haar eierstokken weg te houden.

 58. Mook

  Stegeman op de bres werd weer gezellig afgekapt aan het eind. Dat de tv-knеuzen geen aftiteling meer uitzenden was al bekend en een ergernis, maar nu breken ze programma’s ook al midden in zinnen af. Puik werk, SBS!

 59. Bart

  @Martin Zolang RTL7 en RTL8 geld opleveren aan reclame inkomsten hoeven ze niet weg.

 60. UrbanLife

  F**k boeren! Wij zijn niet afhankelijk van dat achterlijke asociale tokkievolk.

 61. Arie Schoenlepel

  @Mick Sun 29 Dec 2019 om 13:56

  Zelfs het nieuws is het NIET waard om naar rtl te kijken. Die rubberen Ronnie van editie NL denkt echt carrière te maken als voorleessulletje. Dan heb je het n3uk3rtje van Mereltje “de Mol” nog, ‘Peppie‘. Wat een bizar bagger voorleesniveau. RTL is binnenkort uitgekakt. Samen met Talpa en NPO3.

 62. Gerrit

  En dan dat zooitje bij boulevard, met die galbak van de Vries brrrrrrrr

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.