Moeders Rob Jetten en Thierry Baudet boos op media

De moeders van Rob Jetten en Thierry Baudet hebben zich tijdens hun entree in politiek Den Haag behoorlijk geërgerd aan de houding van de media. Dat geven ze aan in respectievelijk de Volkskrant en Mensen met M. Jetten stond op een gegeven moment bekend als Robot Jetten, tot ongenoegen van ma Jetten. “Ik merkte ook dat mijn moeder en mijn vrienden zich vooral in de begintijd enorm liepen op te winden over het verkeerde beeld dat van mij bestond in de media“, vertelt hij.

Zijn moeder pookte Jetten op om in de tegenaanval te gaan. “Ze vonden dat ik dat moest rechtzetten.

Vooral RTL Nieuws zette Jetten te kijk door zijn ingestudeerde antwoorden ongemonteerd uit te zenden. “Ik zag ook wel dat het niet al te beste media-optredens waren, oké, klote. Maar ik vertrouwde erop dat ik het wel beter zou gaan doen. Door die reacties van bekenden dacht ik: moet ik hèn nou helpen ermee om te gaan? Ik maakte me zorgen om ze. Omdat zij zich zorgen om mij maakten.

NRC opgezegd

Ook voor moeder Baudet was het allemaal lastig. Ze waren al huiverig voor zijn politieke ambities. “Ze hadden wel de standaardbezwaren en standaardvragen daarbij. Van: weet waar je aan begint en denk aan het privacy-aspect, de. Harde wereld en de persoonlijke aanvallen. Het heeft hen ook wel tijd gekost om daaraan te wennen.”

De Forum-ouders hebben zelfs hun krant de deur uit gedaan. “Mijn moeder heeft gewoon haar abonnement op NRC Handelsblad opgezegd. Op een gegeven moment dacht ze: ik heb er geen zin meer in, in altijd maar die leugens over mijn zoon. Dat begrijp ik goed, daar moet je ook aan wennen.”

Het NRC is leugenachtig, vindt Baudet. “Ik vind het nog altijd verbijsterend dat hoe hoger mensen zijn opgeleid, hoe makkelijker ze leugens over mij verspreiden. Dat is een heel merkwaardige inversie. Je zou denken: die heeft ervoor doorgeleerd en dan schrijft hij een artikel waarvan je denkt: hè, hoe kómen ze erbij? Dat blijft me verbazen, maar het raakt me minder persoonlijk. Ik heb het ook een beetje opgegeven.”

Er is een wereld van mensen die helemaal vastzitten in de eigen vastgeroeste waardeoordelen, met name bij de universiteiten, bij NRC Handelsblad, bij de diplomatieke diensten. Die elitaire kringen van de samenleving, daar zit men dicht. Dat zie ik gewoon om me heen.”

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen