Matthijs en Soundos in de clinch over Femke Halsema

Femke Halsema was woensdagavond te gast in De Wereld Draait Door en werd daar door Matthijs van Nieuwkerk gevraagd naar haar turbulente zomer, waarbij haar zoon door de politie werd aangehouden met een ongeladen pistool op zak. Niet veel later bleek dat het geweer eigendom was van haar man Robert Oey, die een behoorlijk opvallend interview gaf over het incident en zijn leven met de Amsterdamse burgemeester. Van Nieuwkerk besloot er even naar te vragen.

Matthijs: “Ik heb u lang niet gezien. Ik persoonlijk niet, maar ook niet zo veel op de televisie. Het was ook een rare zomer voor u. Het was privé, mag ik daar iets over vragen eigenlijk?

Femke: “Liever niet natuurlijk.

Matthijs: “Maar mag het toch? U mag ook heel kort antwoorden. Er gebeurde iets raars. Uw zoon haalt kattenkwaad uit met een ongeladen pistool.”

Femke: “Nou, hij overtrad de wet.”

Matthijs: “Ja, oké. En daar pakte De Telegraaf met name groot mee uit en dat schoot u in het verkeerde keelgat. Er ontstond het één en ander privé. Toch durf ik ernaar te vragen, want inmiddels is het stof neergedaald. Hoe kijkt u erop terug?

Femke: “Nou, het heeft mij en mijn zoon en mijn gezin wel heel diep gegriefd. Mijn zoon overtrad de wet, maar een 15-jarige jongen hoort dan beschermd te zijn tegen publiciteit en mijn zoon is op de voorpagina terechtgekomen met de bedoeling om mij te raken. Dat heb ik erg gevonden, in de eerste plaats tegenover mijn zoon.”

Het gezin moet wennen aan de protocollen die bij het burgemeesterschap horen, zei Femke Halsema. Daarop brak tafeldame Soundos Al Ahmadi in: “Laten we het gewoon eerlijk zeggen: u bent een vrouw en u heeft heel veel last van seksistisch gedrag. Uw voorgangers waren allemaal witte mannen in een bepaald pak en van een bepaalde leeftijd en wij vinden het gewoon heel moeilijk om naar u te kijken en alleen naar uw expertise te kijken. Nu ook. Er worden persoonlijke vragen gesteld. U bent de burgemeester van de grootste stad van Nederland en dan hebben we het over privédingen. Dat gebeurt bij mannen niet. Dat is wel zo.”

Van Nieuwkerk vond het onzin wat zijn tafeldame daar ter tafel bracht. “Dat durf ik zeer te betwijfelen. Als hier een mannelijke burgemeester had gezeten met dezelfde affaire in een zomer, dan denk ik wel dat ik daar naar gevraagd had.”

Al Ahmadi: “Maar ze heeft wel te maken met het feit dat haar kwaliteit eerder in twijfel wordt getrokken omdat ze een vrouw is. Dat gebeurt gewoon.”

Van Nieuwkerk: “Voelt u het ook zo?

Halsema: “Nou, ik heb wel het gevoel dat mijn ouderschap ter discussie werd gesteld.”

Het hele gesprek met Halsema kunt u bekijken op de DWDD-site.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen