Mark Rutte en Gerard Joling oneens over stikstof

Mark Rutte en Gerard Joling werden het woensdagavond in Pauw niet eens over de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur, zodat auto’s minder stikstof uitstoten. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Rutte blijft achter zijn rotmaatregel staan. “Ik rij graag lekker door, hoewel ik een oude Saab heb. Die stoot heel veel uit, ja, sorry. Dat klopt. Maar het was de enige maatregel die op korte termijn de oplossing bood voor 75.000 huizen bouwen.

Joling ergert zich dood aan 100 kilometer per uur. “Het is niet te doen, hoor. Ik zit al 25 jaar langs de weg, ’s avonds en ’s middags, altijd auto rijden. Van Amstelveen naar Utrecht is verdorie een achtbaansweg. Daar is het nu 100, dan is het weer 120, dan 100 en dan worden er allemaal fotootjes gemaakt om het rijk te sponsoren en dan weer 120. Het is totaal een drama. Ik vind gewoon… Ach, wat vind ik eigenlijk? Dat ding moet gewoon op 130.”

Rutte: “Gerard, jij bent sociaal, als jij door 100 te rijden weet dat heel veel mensen in de bouw kunnen blijven werken, dan weet ik zeker dat jij denkt: dan moet het maar.”

Joling: “Ja, maar beste meneer Rutte, ik geloof daar niet zo erg in. Wij zijn een klein land. We hebben het probleem ook in Duitsland en België. Hier trek je alles uit de kast om het te regelen en als de wind één keer verkeerd staat, dan vliegt alle CO2 richting in ons land.”

Rutte: “Er gaat veel meer hier vandaan naar Duitsland dan van daar naar hier. Dat is echt zo.”

Joling: “Ik vraag me dat af, want het is nog niet helemaal bewezen.”

Rutte: “Ja, dat is echt wel bewezen.”

Joling: “Maar goed, dit is hoe de mensen denken. Zeg je ook nog wat, Corry (Konings, red.)?

Corry Konings: “Ik ben gewoon aan het luisteren. Het gaat over die uitstoot.”

Salaris

Even later ging het nog over het salaris van Rutte. “Zoveel vind ik niet dat die politici verdienen, hoor. Als ik zie wat ze moeten doen en aan moeten horen en hoe vaak je er moet zijn en je je moet inlezen…

Pauw: “Ik geloof niet dat de minister-president aan het klagen was over zijn salaris, toch?

Rutte: “Nee, ik krijg heel veel geld. Ik krijg 7.000 euro netto per maand. Dat is héél veel geld.”

Joling: “Daar moet ik twee liedjes voor zingen.”

Foto: NPO

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen