Haye wil dat holocaustontkenners podium krijgen bij ON

Haye van der Heyden, chef humor bij de nieuwe rechts-populistische omroep ON, vindt dat holocaustontkenners en pedofielen ook een podium verdienen bij Ongehoord Nederland. Dat heeft hij gezegd in De Perstribune op NPO Radio 1. Van der Heyden, de zoon van een NSB’er, werd door Margreet Reijntjes gevraagd naar twistpunten bij de ON-top. “Je zei helemaal aan het begin dat er ook onderwerpen zijn bij Ongehoord Nederland waar we echt niet over uit zijn“, legde ze hem voor.

Daarop zei Van der Heyden: “Ja, we hebben een ingewikkeld gesprek gehad. Er zijn twee onderwerpen waar we niet uitkomen en dat is Holocaustontkenning en pedofilie. Dat zijn twee onderwerpen waarvan je zegt: als die mensen zich ongehoord voelen, moet je die dan een podium geven?

Reijntjes: “En dan is jouw mening?

Van der Heyden: “Van wel.”

Reijntjes: “Je moet de Holocaustontkenners een podium geven?

Van der Heyden: “Ja, dat vind ik wel ja. Ik vind in wezen dat alle ongehoorden iets mogen zeggen.”

Reijntjes: “Dan mag alles eigenlijk?

Van der Heyden: “Ja, ze mogen het zeggen. Wij kunnen wel zeggen dat we het er niet mee eens zijn of van mijn part kunnen er een rood kruis doorheen zetten dat we er afstand van nemen, maar in wezen vind ik wel dat iedereen gehoord mag worden.”

Esther Voet, de hoofdredacteur van Joods Nederland, reageert verbaasd. “Dag Haye van der Heyden, meen je dit serieus? ‘Verdienen’ Holocaustontkenners en pedofielen een plekje omdat ze ‘niet worden gehoord’? Is niet juist de ellende dat ze te véél worden gehoord? Holocaustontkenners in het bijzonder bij jongeren? Ik ben verbijsterd. Podium bieden aan feitenvrije meningen? Jullie weten dat Holocaustontkenning net als pedofilie strafbaar is?

ON-opperhoofd Arnold Karskens vervolgens: “Als Omroep Ongehoord Nederland hebben we uitdrukkelijk gesteld dat ontkenners van iedere genocide geen ruimte krijgt in onze programma’s. Haye is daar niet duidelijk in geweest en dat betreurt hij zeer.

Van der Heyden vervolgens op Twitter: “Nog even ten overvloede: Ongehoord Nederland wil GEEN podium bieden aan Holocaustontkenners. We hebben een hypothetische discussie gehad over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Meer niet.

Foto: NPO Radio 1

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen