Reisshow Floortje 41% duurder sinds ze zelf produceert

Geplaatst op di 10 dec 2019 om 15:55

Floortje Dessing gaat tegenwoordig graaiend naar het einde van de wereld. Ze zit met twee handen tegelijk in de geldpot van de NPO sinds ze haar programma Floortje Naar Het Einde Van De Wereld zelf produceert. Aanvankelijk maakte Floortje haar reisserie gewoon onder de vlag van BNNVARA, maar in 2018 stopte ze de titel slinks in haar eigen productiebedrijf Kokomo Media. Het resultaat? De productiekosten zijn met een verbijsterende 41,5 procent gestegen.

De Algemene Rekenkamer heeft vandaag een rapport uitgebracht, waarin het zeer kritisch is over de doelmatigheid van de publieke omroep. Er is vooral kritiek op het feit dat er geen enkel zicht is op de kosten die worden gemaakt op programmaniveau, met name bij buitenproducenten.

Veel NPO-presentatoren produceren hun programma’s zelf om het salarisplafond te ontwijken. “Als de presentator tevens eigenaar van het productiebedrijf is, kunnen de inkomsten van de presentator in de praktijk boven de norm van het honorarium uitkomen omdat hij ook profiteert van een productiefee“, aldus de Rekenkamer.

Eén van die graaiers is dus Floortje Dessing, onderzocht de Rekenkamer. “Ons viel op dat de kosten van het programma in 2018 per aflevering 41,5 procent stegen ten opzichte van 2016, terwijl het gemiddelde aantal kijkers daalde van 2,2 naar 1,7 miljoen.

Het is precies het jaar waarin Dessing de productie op zich nam. “De productie werd van BNNVARA overgenomen door een bedrijf van Dessing zelf. De presentator ging daarmee bovenop haar salaris ook profiteren van een productiefee. Daarmee komen haar totale inkomsten de facto waarschijnlijk uit boven de honoreringsnorm in het beloningskader.”

Dessing maakt haar programma met één cameraman. Waarom kan dat niet gewoon onder de vlag van BNNVARA? “Volgens de omroep wilde Dessing niet meer werken in het ‘keurslijf’ van een omroep. Met het bedrijf van Dessing sprak de omroep een bedrag af voor de werkzaamheden, zonder te vragen om een kostenspecificatie. Die was in juli 2019 ook niet beschikbaar.

En waarom gaat de NPO akkoord met zo’n kostenverhoging? “Voor NPO was naar eigen zeggen de keuze: dit accepteren ‘of de titel verliezen’. Het bedrag dat nu wordt betaald is volgens NPO in overeenstemming met vergelijkbare programma’s. Maar de eigen benchmark van NPO laat zien dat dit programma twee keer zoveel kost als het gemiddelde reisprogramma. Ondanks de hogere kosten hebben de partijen geen afspraken gemaakt over betere prestaties.

Dessing aast al jaren op meer geld

Dessing aast al jaren op meer en meer geld, blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer. “Uit onderliggende stukken blijkt dat BNNVARA al in 2016 meer geld van NPO wilde ontvangen voor het programma. Met Dessing was de omroep dat jaar een hoger salaris overeengekomen. De verhoging was bedoeld om haar succes te honoreren en haar te behouden voor de omroep.”

De omroep betoogde verder dat het maken van het programma Dessing veel inspanning kostte. “Meer geld van NPO was ook nodig omdat Dessing geen andere programma’s meer maakte en de kosten dus over minder afleveringen moesten worden verdeeld. Na aanvankelijk verzet ging NPO in 2017 akkoord met een verhoging van de bijdrage aan de gestegen kosten.”

Matthijs

Overigens heeft Matthijs van Nieuwkerk een soortgelijk tructje toegepast. Toen hij College Tour ging presenteren eiste hij dat de productie overging van de NTR zelf naar MediaLane van zijn vriendin Dieuwke Wynia. De kosten stegen met 42,7 procent.

Zowel Floortje Dessing als Matthijs van Nieuwkerk zijn werkzaam voor BNNVARA.

Foto: BNNVARA, Jacqueline de Haas
66 Reacties op “Reisshow Floortje 41% duurder sinds ze zelf produceert”


 1. Sip

  Gewoon mee stoppen; zij heeft genoeg gereisd.

 2. Gerard

  Dacht ik ook en ook genoegd verdiend, kan ze gelijk La Terpstra in haar kielzog meenemen!

 3. Andreas

  Van zulke berichtgeving word je niet blij.

 4. Linke broeder

  Goed lezen mensen: Floortje maakte het programma met 2 mensen, dat was te weinig. Gevolg: ze kreeg niet alleen de Televizierring en werd Omroepvrouw van het Jaar, maar ze kreeg ook een burn out. Dus werd haar team vergroot, waarmee ze overigens nog steeds binnen het slotbedrag bleef. Kortom, niks aan de hand, en gewoon weer het bekende Telegraaf/Mediacourant gelul.

 5. peacock and whitemen

  Gewoon een groot gezamenlijk productiehuis beginnen genaamd ‘npo producties’ dat verplicht wordt gesteld alle npo programma’s te produceren.

  Probleem opgelost!

 6. Feit

  Het is friet

 7. Remi

  “… Net terug van m’n vorige reis, ik ben hélemaal kapot” …
  “… Blij dat ik weer in Nederland ben … even lekker ‘niks’ …

  “… We zijn altijd op weg met een klein produktie-team”.
  “… We werken kéihard”.

  Floor, en haar zware NPO-bestaan.

  Met dank, uiteraard, aan al de domme Nederlandse mensjes die wél werken.

 8. #De dubbelganger - de enige echte#

  Dit is NPO, dus ik heb geen bezwaar!

 9. amsterdammer

  Het zijn allemaal roofkippen!!

 10. WaveX

  ik vraag me nog steeds af wie er op vakantie wilt naar Siberië of corruptiastan

 11. Erik de Z.

  Zo’n Floortje Dessing die het met de BNNVARA op een akkoordje gooit en gezamenlijk de NPO onder druk zetten om NOG meer belastinggeld op te strijken

  Meer meer meer graaien bij de NPO

  En wij maar dokken

  Wanneer is het in godsnaam klaar met deze onzin

 12. q8

  een reden on niet meer te kijken
  word k.tsmisselijk van dit soort gegraai,

 13. Huismaker

  Een keer raden. Vriendjes en vriendinnetjes zonder vliegschaamte ?

 14. Leo knots

  Links lullen, rechts vullen

 15. Ad

  Je kunt Dessing en Van Nieuwkerk heel wat verwijten als graaiers, maar BNNVARA nog meer om daar mét publiek geld, om het gewin in mee te gaan.

 16. Sum Ting Wong

  In eerste instantie nodigt dit artikel uit tot een negatieve reactie over Floortje, maar als ik er langer over nadenk heb ik toch ook wel weer bewondering voor iemand die een ziek systeem (PO) een poot weet uit te draaien.

 17. aqua

  Andries in Lingo is een ASO die zijn weerga niet kent .

 18. Chris

  Wat een ongenuanceerd onzinverhaal is dit weer! Natuurlijk stijgen de kosten als je niet meer intern de productie doet en het team groter wordt. NPO heeft al een kantoor Floortje niet, NPO heeft montagesets, Floortje niet extra mensen kosten geld. Als een programma eerste met 2 personen wordt gemaakt en later met 3 is dat dus een flinke stijging van de kosten. Kortom, wat een gezwets weer op dit forumpje.

 19. Doge

  Such Sum Ting Wong, much bad, very problem…

  Wow.

 20. Karmapapa

  Nou ja, de NPO maakt het mogelijk. Kun je het haar dan kwalijk nemen?

 21. Bart

  BNNVARA heeft nu geld over na vertek van Pauw en Matthijs straks. Moet toch een iemnad de pot leeg eten.

 22. Bram

  Niemand maak je nog wijs dat het verplaatsen van zo’n productie naar een extern productiehuis (van de presentator zelf) met zó’n enorme stijging van kosten gepaard gaat. Hier is gewoon sprake van verkapt salaris voor de presentator in kwestie en het omzeilen van regeltjes wat zéker binnen de NPO absoluut niet meer zou moeten gebeuren.
  Het feit dat de controle en het verwachtingspatroon minimaal is geeft ook maar weer aan dat ze er eigenlijk oogluikend mee instemmen. Grappig genoeg werkt ook MediaLane / Iris van den Ende hier met Matthijs van Nieuwkerk vrolijk aan mee.

  Wat ook pijnlijk duidelijk wordt is dat de geldkraan bij de NPO nog altijd niet dicht genoeg gedraaid is. Zolang er met zoveel geld ‘gesjoemeld’ kan worden en beide partijen gewoon kunnen werken onder dit soort regels blijkt dat deze organisaties voor de belastingbetaler alles behalve transparant zijn. Triest!

 23. tom

  Ik zeg het al jaren: pak die producenten aan! Ze kunnen vragen wat ze willen; de omroep betaalt tocht wel. En vervolgens wordt er door NPO beroep op de overheid gedaan. Het moet niet gekker worden. Het kan allemaal zoveel efficiënter en kostenbewuster. Het is geen toeval dat iedereen z’n eigen produktiebedrijfje begin: op die manier kun je simpelweg het beste cashen ! En niemand die het controleert! Er is ook geen enkele prikkel bij een producent om efficient te produceren: er wordt bakken met geld verdiend. Beetje meer of minder maakt niet uit!

 24. Bertus

  Links lullen rechts vullen ….gadverdamme

 25. Opkomer

  Het blijft eng en raar al socialisten van bnnvara zelf de grootste kapitalisten zijn. In mijn optiek verliest de Vara met al die salarisperikelen totaal haar geloofwaardigheid. Maar de mensen slikken het als zoete koek.

 26. Bert

  Dit trucje wordt al sinds jaar en dag toegepast bij de NPO. men is ergens in dienst en gaat freelancend precies zo verder, men start een BV maar blijft exact hetzelfde doen voor het dubbele geld.

 27. Bart

  Het is ook wel tijd dat dit programma van Floortje eens keer stopt. We weten het nou wel. Ze gaat in het nieuwe seizoen plekken bezoeken waar ze al een keer geweest is. Nou dan is de koek wel op toch. Zend de eerste 3 seizoenen van Reizen Waes uit op NPO1 i.p.v. NPO3. Dit programma van Tom Waes verdient veel meer kijkers. Doordat het steeds op rare tijdstippen en op NPO3 staat ziet bijna niemand het.

 28. Jur

  bnnvara: links l*llen, rechts zakken vullen.

 29. K.C.T.

  BNers vreselijk gedrocht, altijd die vreselijke grijns in beeld, altijd camera op zichzelf ze vervuilt de mmoiste lanschappen ter wereld, die vreselijke stem, gewoon irritant kutwijf,,,, stoppen met deze linkse kijk op de wereld,,,,, indien mogelijk onze nationale volgevreten vleesberg met vreselijke mensen-aanraak momenten, nietszeggende lulverhalen, met dat walrus lijf als beeldvervuiling meisje Terpstra,,,,
  Stop met deze irritante nietstoevoegende gleuven!!!

 30. Jan

  niet meer naar kijken…

 31. Wilton

  Dessing is een Drama. Ergens ver weg op bezoek, een beetje lullen met locals en wat zonsondergangen filmen. Een paar jaar later weer terug, kijken of er iets is veranderd. Nee dus. O ja toch. De zon gaat wat later onder.

 32. Ben Zine

  @Peacock & whiteman: de politiek wilde zelf dat er meer “buiten”producenten zouden komen om de monopolie van de omroepen tegen te gaan. Marktwerking heet dat volgens Den Haag, net zoals dat met de zorg etc. gebeurt. Per saldo kost het ons allen véél meer, zijn er extra kantoortjes, directeurtjes met lease-autotjes, secreterasjes, onkostenvergoedinkjes etc. De overheid dijt uit en besparing blijft uit. Gevolg van dit alles: steeds meer ambtenaren, onderzoekscommissies en bureaucratie die door de gewone Nederlander opgehoest moet worden.

 33. OMG

  En roeptoeter Rijxman blijft vanuit haar riante villa in Hilversum maar verdedigen dat de NPO meer geld nodig heeft.

  Elk jaar komen dit soort onderzoeken naar boven en elk jaar passeren deze uitkomsten langs het bestuur, commissie, secretariaat van de media, de minister en z’n ministerie. Elk jaar gebeurd er precies niks mee.

  Het wordt écht tijd dat de stekker getrokken wordt uit de NPO en z’n omroepen. Tijd voor 1 normale publieke omroep, zonder zuilen, zonder 12 directeuren, 12 directies, 12 besturen, 12 HR afdelingen, 12 administraties, 12 omroepgebouwen, tientallen dubbele redacties etc. Tijd voor een lean en mean organisatie die met hart en liefde programma’s maakt voor alle Nederlanders. Een publieke omroep zonder reclame en met onafhankelijke journalistiek.

  Oh en 1 criterium: Ieder die in de afgelopen 10 jaar een directie, staf of management positie heeft gehad binnen de NPO en z’n omroepen heeft een sollicitatieverbod in de nieuwe NPO.

 34. Femke

  Floortje is geinspireerd door Isabelle Diks en Eveliene Herfkens.

 35. Karel

  Welkom in het graaipaleis van de non talenten, genaamd de NPO. Op you tube staan tientallen betere reisprogramma’s dan die uitgekauwde reisprogramma’s van Floortje ‘Graaier’ D, en allemaal op uw kosten.

 36. Ik zeg maar wat hoor

  Heb Floortje altijd gewantrouwd. Als je goed naar haar kijkt zie je dat er iets niet klopt.

 37. www.geenstijl.nl

  De mannen van GS maakten een mooi overzicht van alles wat mis is bij de PO.

 38. Mike

  En wat doen die omroepen eigenlijk met al die inkomsten van de gidsen? Nog steeds miljoenen ouderen die een abonnement hebben. Hoor je ook nooit wat over. Bizar. En de directeuren maar rijden in grote range rovers.

 39. Caramba

  Mooi dat dit ook eens aan het licht komt.

 40. Bart M.

  Tijd dat deze naaisters haar programma op het op te heffen NPO3 gaat uitzenden.

 41. Bart M.

  naaisters = graaister

 42. 🌸Ingrid

  Stoppen met alle trucjes om jezelf even een forse salaris verhoging te geven!
  Gewoon te gek voor woorden.Wat doet die Klein nog? Slapen ?
  Bezem er doorheen halen!

 43. xandertje

  Ik ga zo DWDD en Pauw kijken om daar dit onderwerp besproken te zien worden. Huh oh nee, wordt geen woord over gerept.

 44. jan

  Je ziet wel aan haar neus met wat voor soort we te maken hebben.

 45. Zayyezdvdx

  OP GEENSTIJL.NL idd een prachtige opsomming van alle misstanden. Echt schrikbarend!

 46. xandertje

  Mooi onderwerp voor Zondag met Lubach, ik ben benieuwd naar de uitzending van zondag.

  Oh nee…..

 47. Lies

  Hoop dat Floortje inziet dat dit te gek voor worden is. Zou bijna zeggen: en dat van onze belastingcenten!

 48. Ad

  En dan gaan we nu voetbal kijken.
  Het enige dat nog wat kijkers trekt voor Talpa.
  Alleen voor hoe lang nog?

 49. Eric

  Een hoop onkunde lees ik hier weer over de kosten van TV maken. Zucht.

 50. Trumpo

  Het wordt steeds gekker met die linkse gekkies (voornamelijk politici en BNers). Zijn tegen van alles en nog wat, maar maken er zelf gretig gebruik van.
  En in de tussentijd misgunnen ze het gewone volk hun jaarlijkse vliegreisje naar Griekenland.

  Links lullen, maar rechts vullen! Walgelijke types.

 51. xiefkleinhertje

  Ik heb het altijd al gezegd wat een graaiheks is dit zeg.

 52. Nl

  Linker broeder en Chris. Waarom extra kosten maken als een kantoor of het allemaal zelf doen als je een burn-out hebt? Jammer dit schrapen. Zeg gewoon dat je meer wil. Niet het NPO-imago laten aanleunen als je de commerciële gelddorst hebt. Ook dat hypen van minimalisten is met terugwerkende kracht misselijk makend. Hulde aan de Rekenkamer!

 53. T

  Waarom loopt heel Nederland zo weg met deze dame? Toen ze een aantal jaar geleden ziek werd, werd er bijna een week van Nationale rouw ingelast. Niets ten nadele van de impact die die ziekte wellicht op Floortje zelf had.

  Maar als TV kijker zie ik haar voornamelijk op een boot zitten in allerlei exotische landen, starende naar een zonsondergang met een zonnebril op. En dan denk ik… Tsjah.

 54. Bandi

  en zo begaan met alles…………jaja…..je eigen zakken puilen uit inmiddels

 55. Robson

  Linkse ratten zijn het

 56. man pan

  Toch wel weer jammer dat Floortje zo door de mand valt. Ik had haar hoger ingeschat, ze kwam heel sympathiek over bij Sterren op het doek maar blijkt weer een hypocriete graaier te zijn.

  NPO moet niet meewerken aan constructies om de salaris plafond te omzeilen, het ondermijnt elke steun voor de publieke omroepen als het uitkomt.

 57. Annoniemus

  Dessing is nu zo’n typisch voorbeeld van iemand , die anderen de maat neemt over van alles en nog wat , en zelf alles met voeten treed onder het mom van dat ze het moeten laten zien wat er gebeurt in de wereld !!!#klimaatkut

 58. Sjors van Kempen

  Floortje zorgt in haar eentje al bijna voor anderhalve graad opwarming van de aarde.

 59. zeker weten

  vond haar irritant met haar : hello sweety, zij is een nagemaakte
  programma was ook al niet meer leuk

 60. Peter Wingender

  Het is niet te geloven dat de politiek dit soort praktijken accepteert. Het hele idee is toch dat een commerciële partij goedkoper produceert? Of ben ik nou gek?

 61. Robert

  Ivo is daar ooit mee begonnen, iedereen heeft dat kunstje afgekeken. Er gaat veel te veel geld naar de NPO, de omroepen zelf kunnen doen wat ze willen.

 62. Cor

  ‘Hey I am Flora’ verschrikkelijk nietszeggende tv. in 25 jaar ook geen enkele moeite gedaan om maar iets van de grandeur van Boudewijn Buch over te nemen. De laatste reeksen zweverige emo tv met figuren die in no-men’s land bivakkeren. I realy respect for what you doing.

 63. Sjaak

  Steeds minder mensen kijken liniaire tv dus dit zijn de laatste stuiptrekkingen van de staatsomroep. Onethische mensen zoals Floortje Dessing graait nog even haar zakken vol maar binnenkort is het echt over.

 64. Simon Dekker

  BNNVARA. De omroep herhaalt de 80s: toen Willem Ruis, nu Floortje De$$ing. Graaier.

 65. Henk

  Geld corrumpeert

 66. BRAAK

  Oplichter, heb haar nooit gemogen, weer een klant van reisbureau NPO en dus de belastingbetalers!!!!!!!!!!!!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.