Dit wordt het decor van het Songfestival in Rotterdam

Geplaatst op ma 02 dec 2019 om 14:00

Met nog een kleine zes maanden te gaan tot de twee halve finales en de finale zijn vandaag de eerste beelden onthuld van het decor voor het Eurovisie Songfestival 2020. Het decor is geïnspireerd door het thema Open Up en het typische Nederlandse vlakke landschap. “Het decorontwerp laat de verbinding zien tussen de lucht, de zee en het land“, zegt decorontwerper Florian Wiede, die de decorpitch, waaraan zowel binnen- als buitenlandse ontwerpers meededen, heeft gewonnen.

Wiede vervolgt: “De horizon is de link tussen deze elementen en die horizon zal werken als een venster om de wereld van Eurovisie 2020 te openen. Het vloerplan van het decor is geïnspireerd op de kanalen en bruggen die land en water in Nederland verbinden. Hiermee willen we de artiesten zo dicht mogelijk bij het publiek brengen.”

Na een jaar van afwezigheid zal in deze editie de zogenaamde ‘Green Room’ – waar de artiesten plaatsnemen na het optreden – in de zaal terugkeren. Hierdoor zal het publiek zich nog meer verbonden voelen met de artiesten uit de 41 deelnemende landen, denkt de organisatie.

Volgens Songfestival-opperhoofd Sietse Bakker sluit dit ontwerp naadloos aan bij het verhaal dat de makers willen vertellen: “Het ontwerp is innovatief, ingetogen en functioneel slim. Zo kan het decor voor elk van de 41 deelnemende acts, opening- en interval acts en tijdens de puntentelling een totaal andere uitstraling neerzetten. We zien straks een vernieuwend decor, groots in zijn eenvoud en toch vol verrassingen. Deze wens heeft de ontwerper perfect vertaald in zijn ontwerp.

Wieder ontwierp de afgelopen drie jaar ook al het decor voor het Eurovisie Songfestival. “Waar zijn ervaring duidelijk is terug te zien in dit ontwerp, weet hij toch te verrassen”, voegt Bakker toe.

Florian Wieder: “Ik werd geïnspireerd door de unieke kenmerken van Dutch Design. Ik heb op basis daarvan een onconventioneel, minimalistisch en modern concept voor de show van volgend jaar willen neerzetten. Ik ben heel blij dat de Nederlandse publieke omroep zo ruimdenkend is geweest en dit ontwerp enthousiast heeft omarmd. Wat mij betreft is dit een nieuw hoofdstuk in podiumontwerp, een wens die ik al langer had.

Eerder tekende de Duitse ontwerper voor het stage design van meerdere edities van de MTV Awards, Emmy Awards en verschillende grote bekende internationale tv-programma’s. Het decor voor het aankomende Eurovisie Songfestival wordt in Nederland gemaakt en wordt in de eerste weken van april in Rotterdam Ahoy opgebouwd.

De halve finales van het Eurovisie Songfestival 2020 worden gehouden op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei, de finale op zaterdag 16 mei, live vanuit Rotterdam Ahoy. De kaartverkoop start naar verwachting voor de feestdagen.

Alle decorfoto’s:

Foto: NPO
25 Reacties op “Dit wordt het decor van het Songfestival in Rotterdam”


 1. robb

  Dat ziet er goed uit .

 2. Ralph

  Mooi hoor!

 3. Stom

  Het decor kan een uitstraling neerzetten? Wat is dat voor kromme taal?

 4. Dennis

  Gelukkig geen LED-verlichting. .

  Oh nee natuurlijk het is NPO

 5. Silvia

  Dennis, leer normaal schrijven!

 6. jan

  oh ja diep……heel diep…..

 7. Erasmus

  Mooi ontwerp. Lijkt simpel maar toch uitstraling. Kan in de rest van de stad ook toegepast worden met lichtstralen. Hebben we al ervaring mee.

  https://www.ad.nl/rotterdam/plan-om-brandgrens-spectaculair-in-schijnwerpers-te-zetten-tijdens-songfestival~af43d66b/

  Erasmusbrug ook gebruiken:

  https://www.ad.nl/rotterdam/danny-de-munk-treedt-op-tijdens-eerste-concert-the-passion~a200800a/

 8. Ron

  Dat wordt nog mooier dan dat we nu zien. Veel augmented reality en videomapping te verwachten.

 9. Erasmus

  Dit ook nog een keer uitvoeren in de stad dan, van de Rotterdamse kunstenaar Daan Roosegaarde

  https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/activiteiten/waterlicht/

 10. Sven L.

  Nice! Ziet er goed uit.

 11. MediaPrak

  Het is weer zwart en blauw, veel neon en een enorm groot decor waarin misschien voor de tv kijker en de steady-cam van alles te beleven is, maar in de zaal, kleine poppetjes welke verzuipen in een te grote omgeving. Kortom niet veel afwijkend van de vorige jaren. Zie I als een warrig schilderij in een provinciaals museum, waarin de schilder in de Naast hangende uitleg net iets te veel tekst nodig heeft om zijn verfklodders uit te leggen.

 12. Gert

  Sven L.
  Praat Nederlands. Nice is een badplaats.

 13. Opkomer

  Halverwege het artikel wordt de naam van Wiede ineens veranderd in WiedeR. Leest men niks terug voordat het wordt gepubliceerd?

 14. west

  Even the pauze, en met een blik op deze site denk je dan Gaan we nu ook al zeuren over een decor ?
  kan je nagaan hoe kleinburger de kaaskop is geworden!

  oh door deze onzin is mn pauze al weer voorbij

 15. Alex

  Ziet er wel strak uit.
  Altijd goed als ze flink in het lichtontwerp investeren ipv puur en alleen LED schermen. Licht kan veel meer indruk maken, LED is maar vlak op de achtergrond.

 16. Gelissen

  Precies goed. Zo ziet Nederland eruit. Niets meer aan doen.

 17. Bromskybeat

  @Erasmus
  Roosegaard komt uit Nieuwkoop. En Erasmus uit Gouda. Voordat Erasmus kon lopen was ie al weg uit Rotterdam. Hij was een bastaardzoon van een Goudse dominee.

 18. FlyingLotus

  Ik vind het decor erg simpel.

 19. Lies

  Vette shizzle! Ziet er fantastisch uit!

 20. Van barsten

  Hee Brombeer

  Was je er bij toen? Erasmus heeft zelf gezegd dat hij in Rotterdam is geboren. Maar ach. Lof voor je zotheid hoor. Dat jij mij op mijn plek wil zetten.
  Als je daar blij van wordt.
  Daan Roosegaarde woont inmiddels al langer niet in Nieuwkoop dan wel.
  Had ik moeten zeggen: De vanuit Rotterdam de wereld veroverende Roosegaarde.
  Waarschijnlijk heeft hij zich hier gevestigd omdat hij hier de ruimte, steun en mogelijkheden had….
  Doe jij maar lekker: Run Away Run Away Run Away….. Smalltown boy.

 21. anoniem

  Als het licht realiseerbaar is, vind ik het helemaal geen slecht decor.
  De deelnemer staat centraal.

 22. anoniem

  Maar ik weet nog niet of ik ernaar zal kijken.. :-)

 23. Kevin Frikandel

  Leuk boor dat decor…. Maar wat nog veel belangrijker is, is welke k u t vlogger gaat dit nou toch in H E M E L S N A A M. Presenteren???? Want vloggers hebben binding met de jeugd, want vloggers zijn beter want ze hebben 1000000000000000000 volgers, vloggers zijn de redders van de mensheid en de planeet en als laatst en ZEER belangrijk; vloggers zijn beter als U, de normale nutteloze burger (die dit allemaal betaald dmv belastinggeld)

  U bent een melkkoe, een vlogger is een “artiest”.

 24. Kevin Frikandel

  Artikeltje over vloggers en influencers in een notendop (veilig, enkel tekst)

  https://www.insideover.com/society/instagrams-prostitution-secret.html

 25. Sven L.

  @ Gert; Nice noem jij een badplaats? Tja het ligt aan zee, daar heb je ook alles mee gezegd. Het is vooral heel veel vergane glorie uit de jaren ’90.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.