Claudia minder gespannen voor tweede tv-oudejaars

Claudia de Breij is niet zo gespannen voor haar tweede oudejaarsconference, die over twee weken op tv is, als voor haar eerste ‘oudejaars’ drie jaar geleden. Dat vertelt de cabaretière in gesprek met de Volkskrant. De Breij, die haar conference live doet vanuit Den Haag, staat er iets zelfverzekerder in. “Ik ben minder bang voor mislukking. Het is één keer gelukt, dus het kan nog een keer lukken. En als het niet lukt, is het in ieder geval één keer gelukt“, aldus de comédienne.

Ze heeft ook niet langer het idee dat ze het oudejaarsplekje moet bevechten. “Ik vind het minder spannend om die plek te ownen. Dat heeft niet alleen maar te maken met wat er in die tussenliggende jaren met mij is gebeurd, maar ook met de wereld. #MeToo en Time’s Up hebben echt iets veranderd voor vrouwen.”

Ze vervolgt: “Ik vond het altijd vanzelfsprekend dat ik als vrouw dit podium zou krijgen, maar dat is de misvatting. Als het zo vanzelfsprekend was, waarom was ik in 2016 dan de eerste vrouw die de oudejaarsconference deed? En waarom zou ik niet hardop mogen zeggen dat dat raar is?

De Breij voelt zich als vrouw in de media nu anders dan een paar jaar geleden. “In 2016 zat ik nog in de houding die ik mezelf als 3FM-presentator had aangeleerd: ‘Ik ben toch ook one of the guys, mij lukt het toch ook, dus waar zeiken wijven over?’

Wat feminist en schrijver Ariel Levy female chauvinist pigs noemt, dat was ik eigenlijk. Inmiddels denk ik: nee, het is wél lastig. En ik vind dat ik er eigenlijk wel een keer trots op mag zijn, dat ik hier ben terechtgekomen.”

Het Volkskrant-interview met Claudia de Breij kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA, Hans Peter van Velthoven

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen