Telegraaf-ster: ‘Rancune en racisme aan het roer bij ON’

Tv-journalist Rob Goossens van De Telegraaf, die zaterdag debuteerde als tv-kenner bij RTL Boulevard, heeft weinig vertrouwen in de nieuwe rechts-populistische omroep ON, die wordt gesteund door FvD en PVV. Dat laat hij weten op Twitter. ON wil de publieke zenders opschudden met populistische talkshows, een Sinterklaasjournaal mét Zwarte Piet en een Peter R. de Vries-vrije programmering. “Interessant initiatief maar met een hoop zwakke plekken“, zegt Goossens.

Het wordt heel lastig om genoeg betalende leden te vinden, denkt hij. “Als de trend doorzet, hebben in 2023 alleen AvroTros, Omroep Max en de VPRO meer dan (minimum) 150.000 leden. Vrij ambitieus om te denken dat een nieuwe omroep daar wel even bijkomt.

Vooral omdat de doelgroep van ON volgens hem niet genoeg geld heeft. “De NPO heeft deze doelgroep nooit bediend. Die heeft dan ook geleerd om prima zonder te kunnen. 5,72 voor iets waar je niet op zit te wachten – bovenop de bijdrage per blauwe envelop – is nog steeds veel.

Veel andere mensen zullen niet met ON geassocieerd willen worden, suggereert Goossens. “Ik plaats vraagtekens bij de ‘founding fathers’ van Ongehoord Nederland. Joost Niemöller en Arnold Karskens wáren beiden fenomenale journalisten. Das war einmal. De een deelt tegenwoordig racistische theorieën en de ander is een onuitstaanbare, rancuneuze man geworden.

Welke racistische theorieën bedoelt hij? “Zijn stuk over de ‘sprinkhanenplaag’ (vluchtelingen) op Lampedusa, zijn krankzinnige steun voor de theorie dat intelligentie aan de omvang van een schedel is af te meten.

De onafhankelijkheid is volgens hem bovendien ver te zoeken bij ON. “Steunbetuigingen van PVV en FvD – really? Is ON een politiek vehikel of een maatschappelijk?

AD-diva

Opiniediva Angela de Jong van het AD heeft ook een mening. Zij denkt dat het lastig wordt voor ON. “Je kunt het niet anders dan dapper noemen. Een nieuwe omroep oprichten in een tijd waarin lineaire televisie al honderd keer dood is verklaard. En dan ook nog één met een rechtse signatuur, terwijl het speelhoekje van Robert Jensen onlangs ten grave werd gedragen wegens een totaal gebrek aan kijkers.

Ze hebben wel een punt, want ook Angela vindt de tv soms onuitstaanbaar links. “Neem Thierry Baudet zondagavond in Café Hendriks en Genee. Die zat tegenover een vierkoppig tribunaal. Zoals dat vaker gebeurt.

Ik ben benieuwd hoe ver Ongehoord Nederland komt. Het is nogal een apart clubje initiatiefnemers.

Lees ook: FvD en PVV steunen nieuwe publieke omroep ON (vanochtend)

Foto: SBS

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen