Schrijverswereld: ‘Nadia Moussaid is géén alternatief!’

De schrijverswereld staat op zijn achterste benen. Honderden schrijvers en dichters hebben een protestbrief in NRC Handelsblad ondertekend, waarin ze de NPO oproepen om VPRO Boeken niet de dek om te draaien of minstens met een volwaardig alternatief te komen. Het programma gaat, net als Vrije Geluiden, per januari 2020 op in een ‘breed cultuurprogramma’ op zaterdagavond, gepresenteerd door Nadia Moussaid. Dat is geen alternatief, vindt de boze schrijverswereld.

Het zondagochtendprogramma bestaat sinds 2005, maar al sinds 1962 heeft de NPO een programma over boeken. Voorgangers van VPRO Boeken waren onder meer Literaire Ontmoetingen en Zeeman met Boeken.

Oud-presentator Jeroen van Kan vindt dat een uniek geluid verloren gaat. Hij wordt gesteund door bekendheden als Connie Palmen, Jan Siebelink, Peter Buwalda, Adriaan van Dis en Arnon Grunberg.

Het schrijverscollectief ergert zich aan de achteloosheid waarmee de literaire talkshow van de buis wordt gehaald. “VPRO Boeken werd door een aantal Hilversumse bestuurders niet meer van deze tijd geacht. Een argument dat vaker wordt aangevoerd als een programma sneuvelt. Een beroep doen op de noodzaak om te vernieuwen heeft als voordeel dat je je besluit niet hoeft te onderbouwen. Vernieuwing is immers altijd goed, zeker voor een omroep die zich profileert als sponsor van de vooruitgang.

Aan een programma waarin een presentator een schrijver interviewt valt echter niet veel te vernieuwen, vindt de schrijverswereld. “Als het ouderwets is om aan een tafeltje schrijvers te interviewen over hun werk, dan is elke talkshow ouderwets. Je kunt vernieuwen wat je wilt, maar voor een goed praatprogramma heb je niet meer nodig dan een tafel, stoelen, interessante gasten en een goed geïnformeerde presentator.

Is het programma van Nadia Moussaid dan geen goed alternatief? “Dat kan geen vervanging zijn van een programma dat zich uitsluitend toelegt op het interviewen van auteurs over recent verschenen werk.

VPRO Boeken liet ook debutanten aan het woord, benadrukken ze. “Een fenomeen dat je in andere praatprogramma’s nauwelijks tegenkomt. Daar komt een auteur doorgaans pas aan tafel als die al een zekere roem heeft vergaard.

Opiniemaker Sywert van Lienden begrijpt niet waarom al die boze schrijvers niet gewoon een programma op YouTube gaan maken. “Wat weerhoud je om gewoon op YouTube te beginnen, Jeroen van Kan? Zo duur is productie niet en je bent vrij!

De protestbrief kunt u hier bekijken.

Foto: VPRO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen