Schrijverswereld: ‘Nadia Moussaid is géén alternatief!’

Geplaatst op ma 25 nov 2019 om 11:30

De schrijverswereld staat op zijn achterste benen. Honderden schrijvers en dichters hebben een protestbrief in NRC Handelsblad ondertekend, waarin ze de NPO oproepen om VPRO Boeken niet de dek om te draaien of minstens met een volwaardig alternatief te komen. Het programma gaat, net als Vrije Geluiden, per januari 2020 op in een ‘breed cultuurprogramma’ op zaterdagavond, gepresenteerd door Nadia Moussaid. Dat is geen alternatief, vindt de boze schrijverswereld.

Het zondagochtendprogramma bestaat sinds 2005, maar al sinds 1962 heeft de NPO een programma over boeken. Voorgangers van VPRO Boeken waren onder meer Literaire Ontmoetingen en Zeeman met Boeken.

Oud-presentator Jeroen van Kan vindt dat een uniek geluid verloren gaat. Hij wordt gesteund door bekendheden als Connie Palmen, Jan Siebelink, Peter Buwalda, Adriaan van Dis en Arnon Grunberg.

Het schrijverscollectief ergert zich aan de achteloosheid waarmee de literaire talkshow van de buis wordt gehaald. “VPRO Boeken werd door een aantal Hilversumse bestuurders niet meer van deze tijd geacht. Een argument dat vaker wordt aangevoerd als een programma sneuvelt. Een beroep doen op de noodzaak om te vernieuwen heeft als voordeel dat je je besluit niet hoeft te onderbouwen. Vernieuwing is immers altijd goed, zeker voor een omroep die zich profileert als sponsor van de vooruitgang.

Aan een programma waarin een presentator een schrijver interviewt valt echter niet veel te vernieuwen, vindt de schrijverswereld. “Als het ouderwets is om aan een tafeltje schrijvers te interviewen over hun werk, dan is elke talkshow ouderwets. Je kunt vernieuwen wat je wilt, maar voor een goed praatprogramma heb je niet meer nodig dan een tafel, stoelen, interessante gasten en een goed geïnformeerde presentator.

Is het programma van Nadia Moussaid dan geen goed alternatief? “Dat kan geen vervanging zijn van een programma dat zich uitsluitend toelegt op het interviewen van auteurs over recent verschenen werk.

VPRO Boeken liet ook debutanten aan het woord, benadrukken ze. “Een fenomeen dat je in andere praatprogramma’s nauwelijks tegenkomt. Daar komt een auteur doorgaans pas aan tafel als die al een zekere roem heeft vergaard.

Opiniemaker Sywert van Lienden begrijpt niet waarom al die boze schrijvers niet gewoon een programma op YouTube gaan maken. “Wat weerhoud je om gewoon op YouTube te beginnen, Jeroen van Kan? Zo duur is productie niet en je bent vrij!

De protestbrief kunt u hier bekijken.

Foto: VPRO
20 Reacties op “Schrijverswereld: ‘Nadia Moussaid is géén alternatief!’”


 1. Wessel

  Boeken is boeken en hoort op de bezinnende zondagochtend.

 2. D.Rani

  Als Sywert van Lienden een programma op joetjoep zo gewoon vind, wat doet hij dan nog met de PO? Dit boekenprogramma is juist een kerntaak. Dat zou als laatste moeten verdwijnen. Juist omdat het geen enkele kans heeft bij de com.tv.

 3. Curryworst

  Sywert heeft gelijk.
  Maar zeg dat maar tegen verstokte NPO’ers van een zekere respectabele leeftijd.
  Voor hen is het internet de grote boze buitenwereld. Want het mag toch niet zo zijn dat kijkers gaan reageren op je YouTube kanaaltje.

 4. Narrek

  Maak er lekker een podcast van. Doei.

 5. oijoepio

  Sywert heeft helemaal niet gelijk. Laat Sywert zelf naar Youtube gaan en verdwijnen van de publieke televisie.

 6. Kro

  Lekker de dek omdraaien. Die lui van MC zullen nooit onderdeel uitmaken van de schrijverswereld.

 7. gerdien

  Beetje flauw van MC om te doen alsof de schrijvers bezwaar maken tegen de presentatrice terwijl hun bezwaar de opzet van het nieuwe programma is. Wat volgens mij trouwens nogal voorbarig is.

 8. N

  Het moet eens ophouden met die gratis, overheids gesubsidieerde boekenzooi.
  Ik mag mijn bedrijf er ook niet promoten op de NPO.

 9. Wanny

  Bij DWDD is ook genoeg aandacht voor boeken. Je kunt je afvragen waarom de schrijvers reclame mogen maken voor hun boek. Albert Heijn moet dik betalen voor zulke exposure van hun producten.

 10. Paul Lamote

  Het lijkt er op dat de schrijvers via de PO gratis reclame willen voor hun boeken.

 11. Denk-na

  Wat is dit nou voor NEP nieuws?!?!?
  In de protestbrief in NRC staat helemaal geen link naar Nadia Moussaid.
  Het gaat om het verdwijnen van VPRO Boeken.
  Oh ja, deze site wil alleen stoken. Maar NEP NIEUWS vind ik wel wat te ver gaan.

 12. Zeilende zebra

  Als er ik weet niet hoe lang geluld moet worden over “de achtergronden of de bedoeling” van een boek is het geweaun een slecht boek.
  Als gasten mijn rivierkreeftjesmousse een lekker gerecht vinden is dat voldoende. Ik ga er dan toch ook niet over lopen pseudo-filosoferen. En zeker niet op de nationale televisie…

 13. JanH

  @Denk-na: denk zelf eens na. In de tekst staat: “Vanaf januari start een nieuw, breed cultuurprogramma, maar dat kan geen vervanging zijn […]”. De koppenmaker van MC heeft dus prima zijn werk gedaan.

 14. Timon

  De NPO zou juist dit soort programma’s wat relatief goedkoop is om te maken een plek moeten geven.

 15. Momo

  Tja, sommige dingen zijn nou eenmaal “ouderwets” en “niet meer van deze tijd”. Tradities veranderen ook. Toch?????

 16. maria

  De NPO moet hier vanaf blijven. Het is mooi gemaakt en niet duur lijkt mij. De schrijver, ervaren of debutant krijgt de tijd!!!!!! En dat is zeldzaam in deze hysterische tijd.
  DWDD is ook prima maar men krijgt maar een korte tijd om zijn/haar werk te duiden.
  Behalve de maand-boekenkeus maar dat is veelal een podium voor de boekverkoper en zijn/haar voorkeur.

 17. 123

  Ik kijk het programma regelmatig, en vind het vaak interessant om te weten welk verhaal er áchter een boek schuilgaat. Dus ja; jammer dat zoiets zal verdwijnen. 🙁

 18. Jur

  @maria
  De PO is niet bedoeld voor gratis reclame voor boeken.

 19. FlyingLotus

  Die Carolina is volgens mij een beest in bed.

 20. Kees Flodder

  Lotus

  hou je kenkertyfusmalariapokkenwaffel dicht

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.