‘Peter van der Vorst poseert als morele wedergeboorte’

Het is lichtelijk hypocriet dat Peter van der Vorst tv-producent Blue Circle zo voor de bus heeft gegooid. Hij weet heus wel dat programma’s als De Villa niet met het moreel kompas in de hand gemaakt worden. Dat zegt tv-recensent Arjen Fortuin van NRC Handelsblad. Van der Vorst houdt Blue Circle voor een groot deel verantwoordelijk voor de misstanden achter de schermen bij De Villa en zegt dat alle betrokkenen zich ‘kapot moeten schamen’. Volgens Fortuin moet hij ook naar zichzelf kijken.

Fortuin wijst erop dat Van der Vorst werkt voor een zender ‘waar de centen wel vaker voor het fatsoen gaan’ en dat hij nu de vermoorde onschuld speelt. “Hij duwde eerst zijn producent onder de bus en poseerde toen als de laatste Nederlander die dacht dat wat hij nota bene guilty pleasures noemde, onschuldige programma’s waren.

Ongeloofwaardig, vindt Fortuin het. “Zowel in De Villa als in Temptation Island werden de deelnemers uitgekleed, volgegoten en opgefokt om ze van hun remmingen te verlossen en zo het onderling gevoos te maximaliseren. Dat was nodig ook. In twee weekjes filmen moeten liefst zestien afleveringen van drie kwartier worden gevuld. Onder die druk weet je zeker dat er grenzen zullen worden overschreden.

Nu staat Van der Vorst ineens op zijn achterste benen. Fortuin spreekt van zijn ‘morele wedergeboorte’. Die wedergeboorte vond wel plaats nadat er ophef ontstond op social media. “Tim Hofman had aangekondigd deze week met meer verhalen te zullen komen, wat RTL nog meer publicitaire schade had bezorgd. Dan kun je beter snel ingrijpen.”

Tv-recensente Angela de Jong vindt Van der Vorst net zo hypocriet. Hij heeft ‘kilo’s boter op zijn hoofd’, zegt ze. “De kijker gelooft het geen seconde dat Peter als voormalig producent geen idee heeft hoe dit soort programma’s tot stand komt. Als hij echt zo naïef is als hij zich in dit filmpje voordoet, is hij nog minder geschikt voor zijn baan dan ik vorige week al schreef.

Er is maar een ding dat hij kan doen om zijn geloofwaardigheid te redden: kappen met al die ranzige pulpprogramma’s die zo liefelijk ‘guilty pleasure-tv’ worden genoemd. Dus De Villa, Temptation Island, alles met Barbie en noem het maar op. Shows die draaien om het exploiteren van menselijk onvermogen in alle gradaties die je kunt bedenken.

De column ‘RTL-directeur Peter van der Vorst poseerde als morele wedergeboorte’ van Arjen Fortuin kunt u hier lezen.

Het stuk ‘SBS 6 zal er vast als de kippen bij zijn om ‘RTL-pulp’ over te nemen’ van Angela de Jong leest u hier.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen