Paul de Leeuw: ‘Ja, ik laat me dicteren door RTL’

Geplaatst op zo 10 nov 2019 om 11:00

Paul de Leeuw laat zijn creatieve geest enigszins beteugelen door RTL. De zendergroep heeft hem gevraagd om niet zijn eigen tv-ideeën door te drukken en gewoon ouderwets amusement te maken. Dat gaf de presentator vrijdagavond toe in De Wereld Draait Door. De Leeuw is momenteel te zien op de zaterdagavond van RTL 4 met zijn nieuwe Nummer 1 Show. Het is prima televisie, maar het is wel duidelijk dat De Leeuw zijn vernieuwingsdrang heeft losgelaten, concludeerde het NRC.

De presentator vindt het niet lastig om dat te lezen, zegt hij. “Nee, ik vind het niet lastig. We hebben hier heel lang aan gewerkt. We zijn hier anderhalf jaar mee bezig geweest. We hebben geluisterd naar RTL en zij wilden echt dat het ouderwets amusement zou worden. Ouderwets is al niet vernieuwend, laat ik het zo zeggen. Ook moesten de mensen er iets van opsteken, dat is tegenwoordig ook nieuw, maar daar ben ik helemaal niet van.

De Nummer 1 Show is inderdaad een oud concept in een nieuw jasje, geeft De Leeuw toe. “Anderhalf jaar later hebben we vorige week de eerste aflevering gemaakt en het woord vernieuwing kwam bij ons helemaal niet voor, maar meer van: het moet een goed amusementsprogramma worden. Aan de eerste aflevering werk je altijd heel lang, maar het is net als het maken van de eerste pannenkoek: die kan iets beter. Je ziet wel het verschil met de tweede aflevering.”

Matthijs van Nieuwkerk: “Laat jij je dan dicteren door RTL wat je ongeveer gaat maken of zeg je: ‘Ik ben Paul de Leeuw, ik maak het zelf wel even uit.‘”

De Leeuw: “Kijk, de afgelopen jaren heb ik programma’s gemaakt die ik heel graag wilde maken, maar die hebben wat minder gescoord of vielen niet op. Toen ik naar RTL ging zeiden ze: ‘Dan moet je echt amusement maken. Je moet niet met je eigen ideetjes komen.’ Dat was heel eerlijk, want dan weet je waar je aan toe bent.”

Dan krijg je onderzoek en ik heb gewoon een keer naar hen geluisterd, maar het idee om een programma te maken die de nummer 1 ergens in zijn, is best uitdagend. Het is een kapstop. Ja, ik heb echt naar hen geluisterd, maar we hebben natuurlijk wel het Paul de Leeuw-team eroverheen gehaald.”

Heeft hij wel naar zijn zin bij RTL 4? “Ik heb het ongelooflijk naar mijn zin bij RTL 4. Peter van der Vorst heeft geprobeerd om die groep bij elkaar te krijgen, want er was veel rommel, en hij geeft een goede spirit. Het eerste jaar was moeilijker, want je bent een VARA-jongen, maar ik heb het nu heel erg naar mijn zin.”

Foto: William Rutten
45 Reacties op “Paul de Leeuw: ‘Ja, ik laat me dicteren door RTL’”


 1. Marloes

  Paul je bent mijn held en je aflevering van gisteren was goede televisie

 2. Ballingschap

  Hoe ver kan je nog zakken

 3. #NPO Kijker#

  Ik vind alles van RTL slecht, dit programma dus ook!

 4. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Hahaha, dat is een goeie grap.
  Het is nu dus ineens de schuld van RTL en Peter vdV dat vette Paultje met platgewalst afzichtelijk en tenenkrommend ouderwets materiaal op de buis komt.
  Die schreeuwlelijk doet al meer dan 35 jaar hetzelfde ranzige kunstje, en dan mú opeens roepen dat ie niet mág vernieuwen?
  Wij van de Petteflet geloven er geen barst van.
  Dikke Pech Paultje, je bent gewoon de zwakste schakel.

 5. Curryworst

  Paul doet hetzelfde kunstje al meer dan twintig jaar lang.
  Als een oude circusclown die voor de duizendste keer een teckel maakt van ballonnen.
  Gisteravond was die kale dikke druk bezig frikadellen in zijn bek te proppen. Kilo’s tomaten, liters slagroom, een badkuip vol vla, taarten smijten en nu frikadellen. Je zou verwachten dat hij die tijd achter de rug heeft.

 6. Anita

  Die dikke heeft geen creatieve geest.
  Het enige waar hij al 30 jaar direct of indirect mee komt is dom waggelen en af en toe overdreven R’dams praten.
  RTL heeft met Paul een veel te dure kostenpost op de begroting.

 7. Laurens

  Jammer dat hij niet bij SBS6 zit, had hem graag met Linda zien samenwerken.

  Ik begrijp wel dat RTL hem verplicht heeft om terug te gaan naar zijn roots, dat doet hij toch het beste. Live is hij op zijn best. Jammer dat hij maar één keer een Sinterklaasshow maakt. Had, vanaf Sint in Nederland is, drie à vier shows gemaakt.
  Voor volgend seizoen zou hij mooi Buddy Vedder kunnen vervangen in The Masked Singer.

 8. robb

  Ja ja het geld is het belangrijkst maar wat wil hij graag weer terug.

 9. Mark2

  Dus rtl is net zo vernieuwend bezig als sbs! Oude show als nieuw gepresenteerd. Het is overigens logisch. De investering moet terugverdiend. Je kunt je dus geen misser veroorloven.

 10. Mark2

  Het zegt meer over Paul de leeuw, Die voor geld zijn creativiteit laat schieten, dan hebt rtl! Hoe commercieel kun je zijn!

 11. Tooske

  # NPO KIJKER# Paul levert een top programma kan je van die belasting slurpende omroepen niet zeggen en het kost geen belasting geld

 12. Remond

  Bij de NPO is hij om die reden aan de kant geschoven, die man kan niets anders en doet in feite steeds hetzelfde. De kijkcijfers zullen daarom ook bij RTL op lange termijn flink omlaag gaan omdat men op hem uitgekeken zal ramden. Paul had een aantal jaren geleden al moeten stoppen. Hij kan gewoon geen afscheid nemen, wat een slap verhaal weer van Paultje!

 13. Remond

  ramden = raken

 14. Tooske

  Top Remond

 15. Kijker

  Nog geen 900.000 kijkers is een slechte prestatie voor Paul. Bij RTL 4 moet je boven het miljoen zitten. Het is dan ook een heel zwakke show met uitgekauwde elementen. Linda had zijn show dat stukje klasse en verfrissing kunnen geven, maar zij zit bij Talpa. Jammer, maar dit is nikserig. Hij is weggegaan bij de publieke omroep voor het geld en dan krijg je slecht kwaliteit voor een hoge prijs.

 16. Eric

  Hoe verkopen we wederom een drol als een gebakje. Ga zo door RTL!

 17. Eric

  Een aflevering van Opsporing Verzocht trekt meer kijkers dan het zoveelste rondje om de kerk. RTL, Paul en vernieuwing is geen goede combinatie.

 18. René

  Kijker, ‘Linda had zijn show dat stukje klasse en verfrissing kunnen geven..’
  U bent aan de drugs naar ik aanneem?

 19. Oja

  Cashen heet zoiets. Haha.

 20. sukkel

  Wat een bagger TV

 21. Max

  Waarom dat asociale gescheld? Kom eens met argumenten ipv dat oeverloze uitschelden van tv mensen. Wat een armoe.

 22. iefkleinhertje

  Wat een misselijk makende kwibus is die de Leeuw zeg die verkoopt zijn eigen kinderen nog voor geld.

 23. Ulyusus

  Paul de Leeuw is al meer dan tien jaar volledig achterhaald.
  Wie zit er nog op hem te wachten? En als hij beweert dat hij niet mag vernieuwen van RTL dan is dat een bewezen leugen. Paul de Leeuw doet al meer als 25 jaren steeds weer hetzelfde kunstje: een vieze volgevreten zelfingenomen dikke pad spelen. En dat vind ik reuze irritant.

 24. Gerrit

  Hij heeft zijn laatste klusje in zijn aflopende carrière te danken aan zijn maatje Peter omdat niemand hem meer wilde hebben. Hij is te lang blijven hangen met hetzelfde bij de NPO. Bij RTL zal men hem straks ook uitkotsen.

 25. MediaPrak

  Een carrière achter de schermen bij Medialane had hem beter gestaan.

 26. Piet de Witter

  Sonja Barend liet in 2011 al blijken Paul de Leeuw niet vernieuwend genoeg te vinden. Dat vond meneer de Leeuw toen niet zo heel erg van haar.
  Nog steeds is dat het geval Paul is nu ook weer bij RTL niets opgeschoten qua vernieuwing. Dat zogenaamde verzoek van RTL om gewoon ouderwets amusement te gaan maken is een drogreden die hij er gemakshalve bij verzint.

 27. Piet de Witter

  niet zo heel erg leuk van haar

 28. Cees

  @Oja: Zijn man en twee schatjes moeten ook eten.

 29. Erwin

  Wat zijn we weer lekker positief.

 30. Daan

  Paul de Leeuw is als RTL. Niets vernieuwends. Uitmelken maar.

 31. anoniem

  Je hebt loonslaven met een groot en een minder groot salaris.. :-)

 32. Job

  Ik ga naar rtl want daar heb ik meer vrijheid hahaha alles voor het geld zeggen we dan…

 33. Remond

  Door de aanwezige grote kans op afbreukrisico mag maar durft Paul het vooral zelf ook niet meer om live utzendingen te gaan maken, iets waar hij in het verre verleden erg goed in was. Dit is waarschijnlijk ook de enige reden waarom hij gewoon ouderwets amusement van RTL moet gaan maken. Laat nou het gebrek aan vernieuwing de enige reden geweest zijn waarom Paul de Leeuw door de NPO bij het grof vuil is gezet.

 34. Ruud

  Al die mensen die hier zo tekeer gaan moeten eens in de spiegel kijken.
  De frustratie druipt eraf. Wat gaat er mis?

 35. Annoniemus

  Het zal die bolle wat interesseren wie , wat tegen hem zegt , als de munten maar binnen komen !

 36. Paul

  Paul de Leeuw, al honderd jaar a one trick pony

 37. Jannie Venijnig

  Het is en blijft een speenvarken van de vara ,vindt 98% van ons ,de Nederlanders.

 38. Kees

  Met een door de VARA! reeds afgekloven geroosterde speenvarken valt er voor het Duitse RTL-B niet veel te halen.

 39. Ben

  Altyd hetzelfde met paultje de “kindervrind”….!!!! Floppen en dan anderen de schuld geven. Maakt al meer dan 20 jaar dezelfde pulp. Nog 1 jaartje en dan is de npo over en de commercie. Terug naar de vuilnisbak. Is ook zo’n zwarte piet hater en die worden zwaar geboycot!!!

 40. Ben

  Hierboven : linda had kunnen helpen.
  Dan ben je niet alleen aan de drugs maar ook zwaar aan de drank.
  Powered by linda staat garant voor ………kijkcijfers. vraag maar aan merel. Hoe oliedom kun je zijn om de boeren die door 89% vd kijkers gesteund worden aan te vallen en belachelijk proberen te maken. Door deze vereniging van botoxhuisvrouwen. Hoe olie olie oliedom. Dan leef je in een heel naar riekende bubbel.

 41. Bart

  @Ben Nog een 1 jaar en dan is de NPO over? Waar is dat op gebaseerd?

 42. Tinie Parkiet

  Paul is een soort afgietsel van André van Duin; hij kan ook niet normaal praten en vervalt ook steeds in herhaling. Dat soort mensen scoren nOOit meer.

 43. Tom

  Paul is in de jaren 90 blijven hangen toen hij door zijn eigen succes erg in zichzelf begon te geloven en driftig overging tot de oprichting van zijn eigen productiebedrijf MARAT TV (Met Alle Respect Absolute Top Televisie). Uit zijn tv fabriek kwam niet lang daarna een grote eenheidsworst aan programma’s die ook nog allemaal door meneer zelf gepresenteerd werden. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat zijn productiebedrijf al jaren niet meer bestaat. Hij heeft zich de afgelopen 28 jaar totaal niet weten te vernieuwen en wat hij deed kwam steeds weer op hetzelfde neer waardoor de kijkers het voor gezien hielden.
  Bij de NPO was dat de enige reden waarom hij op een zijspoor werd gezet.
  Wat hij bij nu bij RTL doet is niet echt vernieuwend, zijn driejarige contract met RTL zal aan het einde van de looptijd niet verlengd gaan worden als dit alles is wat hij hen te bieden heeft.

 44. Chrishle Fonk

  De Leeuw’s truukje was 25 jaar geleden leuk. Als ik nu die lelijke, vette kop ergens zie zapp ik gelijk door. Wat een engerd en ook dat verschrikkelijke Rotterdamse accentje. Brrrrrrr en brrrrrrr.

 45. Gerard

  De Leeuw is over zijn houdbaarheidsdatum heen. Al die zogenaamde zwaar overbetaalde “sterren” belanden op hun ouwe dag allemaal bij de pulpzenders om daar na een poosje langzaam uit te gaan als een nachtkaars.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.