Ontslag 3FM-baas Sharid nadert: nieuw all-time low

Geplaatst op di 19 nov 2019 om 9:40

3FM-baas Sharid Alles moet in 2020 wel héél erg hard gaan rennen als ze haar baantje wil behouden. Haar belofte om op te stappen als de zender niet groeit, brengt haar in de moeilijkheden: 3FM is in de periode september-oktober nóg verder weggezakt. Dat blijkt vandaag uit cijfers van Nationaal LuisterOnderzoek. 3FM zet het laagste marktaandeel in haar 54-jarige bestaan neer: het station komt uit op 2,2 procent marktaandeel. Daarmee is het laagterecord van november-december 2018 verbroken.

In die meetperiode kwam 3FM uit op 2,3 procent marktaandeel, maar daarna trok de zender weer iets aan. Aan het begin van dit jaar zette 3FM twee meetperiodes lang 2,8 procent marktaandeel neer, maar daarna zijn de scores weer gaan dalen.

Voor Sharid Alles is dat slecht nieuws. Bij haar aantreden in juli 2018 zat de zender op 3,0 procent marktaandeel en begin dit jaar zei de zenderbaas: “Als 3FM over twee jaar nog steeds 2,5 procent marktaandeel heeft, ben ik weg. Daar heb je dan toch je target. Ik durf het nu wel te zeggen, omdat ik ervan overtuigd ben dat 3FM de potentie heeft om te groeien. Er is hier zo veel talent. Wij gaan het weer waarmaken, let maar op.

Hoe de voormalig FunX-baas dit nog wil gaan waarmaken is onduidelijk. Ze zit nu al bijna anderhalf jaar aan het stuur bij 3FM, maar dan wel met de versnellingsbak in z’n achteruit. De 3,0 procent marktaandeel die ze bij haar aantreden had, lijkt in elk geval verder weg dan ooit.

Verder blijft de zender top drie in de meest recente meetperiode ongewijzigd: NPO Radio 2 is marktleider, gevolgd door Radio 538 en Qmusic. Wel neemt het verschil tussen 538 en Q weer iets toe.

Luistercijfers in de algemene doelgroep in september-oktober:

 Nr Radiozender  Marktaandeel  Tov vorige maand  Vorig jaar
1 NPO Radio 2 13,0 procent +0,6 +1,7
2 Radio 538 11,2 procent +0,6 -0,5
3 Qmusic 10,2 procent +0,1 +1,2
4 Radio 10 9,6 procent -0,1 -0,3
5 NPO Radio 1 8,5 procent +0,4 +0,7
6 Sky Radio 8,1 procent -0,3 -0,3
7 NPO Radio 5 3,9 procent -0,5 -0,2
8 Radio Vero 3,5 procent -0,1 +0,1
9 100%NL 3,4 procent +0,1 -0,4
10 NPO Radio 4 2,6 procent +0,1 +0,1
11 NPO 3FM 2,2 procent -0,3 -0,5
12 SLAM! 1,3 procent -0,3
13 Sublime 0,9 procent +0,1 +0,1
14 Classic NL 0,9 procent
15 BNR 0,8 procent +0,1

 

Foto: NPO
60 Reacties op “Ontslag 3FM-baas Sharid nadert: nieuw all-time low”


 1. Je dikke moeder

  Boeiend…

 2. Zomaar een persoon

  Nou Ruud (De Wild, die wel ideeën heeft over 3FM en blijkbaar met jeukende handen staat, maar het naar eigen zeggen niet uit wil spreken), kom er maar in. Houd je vooral niet in.

 3. MediaPrak

  Sky ook op -0.3% marktaandeel. Wordt een probleemkindje bij Talpa Radio.

 4. henk

  De wereld vergaat nu echt hoor! Wat een ramp….

 5. Kapitein Ortega

  Nu is het weer wachten op dat grappige pr verhaaltje van talpa radio

 6. ”VeronicaDoet@?....Beter!“;

  Opvallend is dat Radio 538 836.000 unieke luisteraars méér heeft dan Radio 2, terwijl Radio 2 een hoger marktaandeel heeft. (13% vs. 11,2%).

 7. Zomaar een persoon

  @9.53 – Dat betekent dat de luisteraars naar Radio 2 het luisteren naar die zender langer volhouden. Wat ergens ook wel weer een compliment is.

 8. dynamische dennis

  Ja maar luister eens een dagje 3FM

  Er gebeurt niks meer op die zender. Er is geen reuring, geen personality.

 9. Meneer Kaktus

  Ik vind dit echt een ontzettend lekker wijf.

 10. Marco55

  Zelfs mijn vaste zender, Radio4, trekt meer luisteraars!

 11. Jor

  Ik luister nog altijd met veel plezier naar 3FM

 12. Curryworst

  Ze zit alleen maar op die post vanwege de inclusiviteits-/diversiteitsagenda van de drammende multicultimaffia.
  Bij bruine mensenzender FunX zat ze tussen gelijkgestemden en – zoals ze al gemerkt heeft- in de echte mensenwereld gelden andere wetten.

 13. Bunny

  @MediaPrak
  Jij legt ook op alle slakken zout he..
  @Jor
  Ik luister ook nog altijd 3FM. Boeit mij wat anderen hot vinden nou. Heb een tijdje radio 2 geprobeerd, maar wordt echt depressief van al die dj’s daar (Timur, Annemieke, Frank etc). Ik krijg altijd bij hen het gevoel of ze met tegenzin aan het “werk” zijn.

 14. Ron

  Spoedoverleg bij de NPO, dit jaar de stekker uit 3FM of toch nog even wachten tot januari! Wat mij betreft mag het en lekker die frequenties naar Radio 5 en 3FM lekker op internet verder midden in de doelgroep.

 15. Peter van der Veen

  NPO 3FM is vlees noch vis, men pretendeert jongerenzender te zijn maar die luisteren helemaal niet meer naar de radio en als ze het dat toch doen is het Slam, FunX of in mindere mate Q / 538. Ouderen luisteren ook niet, altenativos luisteren ook niet (meer). Kortom al die zenders staan de hele dag voor jan joker energie te verspillen. Opdoeken die belastinggeld verspillende zender, heeft geen functie meer en is niet meer van deze tijd. Geef FM Pakket aan NPO radio 5. Ik voorspel verdere daling naar 2% binnen half jaar.

 16. Ad

  Tekst voor opvolger blijft hetzelfde, alleen het cijfer van het marktaandeel moet worden aangepast naar 2,2:
  “Als 3FM over twee jaar nog steeds 2,5 procent marktaandeel heeft, ben ik weg. Daar heb je dan toch je target. Ik durf het nu wel te zeggen, omdat ik ervan overtuigd ben dat 3FM de potentie heeft om te groeien. Er is hier zo veel talent. Wij gaan het weer waarmaken, let maar op.”

 17. Ml

  Dat Sky Radio heeft geen aansprekende dj’s. Duffe boel daar. Geen dj’s, zoals Radio2, die tussen het naar school brengen en halen even radio doen.

 18. Joram

  De muziekkeuze is de afgelopen periode wel wat verbeterd, maar het politiek correcte emo-gelul tussendoor is niet om aan te horen. Vooral Frank van der Lende spant hierin de kroon. Niemand zit hierop te wachten. Laat Ruud de Wild de zender weer op poten zetten of trek de stekker eruit.

 19. Annoniemus

  Vrouwen aan de top ……..go !

 20. StefanV

  De NPO moet dringend ingrijpen en wel op twee manieren. 1) Ontsla de falende zendermanager van 3FM; onder haar bewind dalen de luistercijfers alleen maar verder. 2) Zorg ervoor dat Radio 2 minder in het vaarwater van 3FM vist. Zorg voor een meer volwassen muziekkeuze op Radio 2, zorg dat 3FM luisteraar wordt en verbeter het onderlinge overleg tussen Radio 2 en 3FM.

  NB: Het grootste probleem van 3FM zijn niet de DJ’s, maar is de ondoorgrondelijke muziekkeuze. Voortdurend springt men van de hak op de tak; er zit totaal geen lijn in. De zender is onluisterbaar.

 21. Joop55

  Mooi zo R10 (aka nep Radio 2) en Sky zakken als geen ander, terwijl 538 de hete adem van Q voelt.

  Lekker voor Talpa, ze jatten werkelijk waar alles wat los en vast zit.

 22. Bo

  Ik begrijp eigenlijk niet waarom 3FM niet gewoon de hele inboedel van KINKFM opkoopt. Maak die Veenstra maar zenderdirecteur dan heeft zijn zender tenminste een FM frequentie. En een eigen geluid op de staatsradio.

 23. LD

  In dezelfde periode in 2013 was het marktaandeel van 3FM gestegen van 9,9 naar 11,7 procent. Toen waren ze nog marktleider met NPO2 op de 2e plek. Hoe hebben ze dit kunnen laten gebeuren vraag je je af?

 24. Zomaar een persoon

  @LD – Naast de muziek, bijna een volledige wissel van de wacht bij de dj’s. Alleen zitten er nogal weinig uitgesproken mensen bij de jonge garde. Aan degenen die het zogenaamde jonge talent daar aannemen: als er een of andere zonderlinge doch getalenteerde lelijkerd van vergelijkbaar kaliber als de jonge Giel Beelen (als twintiger wel degelijk een boeiende dj) op de stoep staat, wijs die persoon dan niet af omdat ‘ie ‘anders’ is, of geen leuk plaatje is op social media. Dat soort mensen heeft 3fm nu juist hard nodig.

 25. Ron

  @StefanV: helemaal mee eens. Het muziekbeleid van Radio 2 springt ook van de hak op de tak, van links naar rechs. Dat kan op geen enkele commerciële zender en dat is het succes van een Radio 2.
  3FM moet zichzelf opheffen of verder op internet en echt een niche worden in de doelgroep jongeren. Daar kun je dan meer dan ooit de focus op leggen omdat je binnen het bereik er van opereert.

 26. Joop

  Ruud de Wild volgt haar op.

 27. Bart

  @Ron Eens betreft de frequentie van Radio 5 naar 3FM. In het klein 3FM voort zetten zoals de zender Studio Brussel in elkaar zit. Met veel muziek en weinig poespas van en met dj’s. Meer de alternatieve kant van 3 voor 12 op. Ik vond Giel als dj Giel Beelen altijd vervangbaar in zijn eigen format van de Ochtendshow. Eigenlijk was het vaak leuker als er een andere dj zat. Wel was en is Giel in staat om een show op de juiste manier te vullen. Mits hij zich daarvoor niet aan allerlei restricties moet houden zoals nu het geval is bij Veronica. Misschien is het een idee om Giel te vragen als nieuwe zenderbaas van 3FM en hem los te laten op een nieuw muziekbeleid, programmering en juiste dj’s die daarbij passen.

 28. StefanV

  @Ron: ik vind dat Radio 2 te veel in het vaarwater van 3FM zit. Te vaak draaien ze muziek die eigenlijk meer bij 3FM past. In vergelijking met de Britse evenknie, BBC Radio 2, draait ‘onze’ Radio 2 veel muziek van jonge artiesten, cq. “puberale” muziek. BBC Radio 2 heeft een veel volwassener profiel, met op de playlist veel meer gevestigde artiesten.

  Wat de frequenties betreft: ik zou Radio 5 zeker een FM-frequentie geven, maar die liet ik ten koste gaan van Radio 4, niet van 3FM. De gemiddelde Radio 4-luisteraar heeft geheid allang een (auto)radio met DAB+.

 29. Ron

  @StefanV: eens. Die nieuwe muziek op Radio 2 mag wel wat minder. Het zou wat meer weer echt de Top 2000 zender moeten worden, focus op classics dus.

 30. Ron

  @Bart: Studio Brussel is veranderd en ook jonger geworden onlangs en lijkt steeds meer op 3FM. Studio Brussel is niet meer echt een voorbeeld hoe 3FM zou moeten klinken. Er is in Engeland een station BBC 6 Music. Dat zou als voorbeeld/blauwdruk moeten gelden.

 31. Je dikke moeder

  Oh wacht, dit is de oude “funx baas”… Dus zij is verantwoordelijk voor oa het succes van boef en nog wat andere drugs, geweld en criminaliteit verheerlijkers die zichzelf “rapper” noemen en een zwaar slechte invloed op zwakzinnige en makkelijk beinvloedbare jeugd uit oefende via funx… Dus deze dame is mede verantwoordelijk voor de verhuftering vd maatschappij?

  Dus dit is het gezicht achter funx….

  Oké…. Goed dat ik het weet.

 32. critikast

  En wat doen we met de cijfers van de 13 regionale omroepen? Tellen die niet meer mee ?

 33. Michel Schut

  Waarom is haar salaris niet gekoppeld aan die 3 %. Omhoog betekent meer loon, omlaag betekent salaris inleveren.

 34. H. Yelnats

  Stekker eruit denk?

 35. StefanV

  @Ron: Ik bedoelde niet te zeggen dat Radio 2 geen nieuwe muziek moet draaien. Het gaat mij meer om de selectie die men maakt uit het aanbod. Het mag een flink tandje minder met de obsessie voor Nederlands product en het mag ook een tandje minder met muziek die beter bij 3FM past.

  Radio 2 moet zeker géén Top 2000-zender worden, het hele jaar door. Er zijn al twee commerciële zenders (Radio 10 en Veronica) die doorlopend oldies draaien. En de Top 2000 is ook maar een bekrompen lijstje.

 36. Ron

  @StefanV: die obsessie voor Nederlands product mag inderdaad wel wat minder.

 37. Ron

  @StefanV; Radio 10 en Veronica klinken ook steeds jonger, ik hoor weinig verschil met Radio 2. Dus welke zender lijkt er nu op welke. Er is haast geen onderscheid meer. Radio 10 zou wat ouder moeten klinken. Klinkt ook veel te jong. En Veronica is overbodig geworden, blijkt maar weer uit de luistercijfers.

 38. Ben

  Haar commentaar op het ontslag zit al uitgetypt in haar tas. Ik ben het slachtoffer van…..discriminatie. Klaar.
  En opnieuw een talentloos figuur zonder enige kleur!

 39. sjeffie

  @StefanV: die obsessie voor Nederlands product komt puur omdat de politiek zich daar een paar jaar geleden mee ging bemoeien. De PVV’s van deze wereld eisten meer Nederlands product en dus doen ze dat maar.
  Wel zo sympathiek dat diezelfde club ze nog steeds de nek om wil draaien!

 40. Rob

  Weinig kenners hier van het medium radio anno 2019.
  Zeer vermakelijk.

 41. Don

  Staatsradio kost ons geld, dus stoppen ermee!

 42. Ron

  @Rob: verspreid jouw kennis dan eens als je de wijsheid zo in pacht blijkt te hebben…

 43. Zomaar een persoon

  @Rob – Ja, radio ‘anno 2019’ is blije leegheid en een beetje stom lachen naar de Instagram-camera. Radio zonder randjes a la Mattie & Marieke (toegegeven, zeer succesvol), ik weet het. Geen ontwikkeling om vrolijk van te worden.

 44. L. Koopmans

  Hilversum 3, Radio 3 en 3FM hebben heel erg lang een functie gehad als station voor werkende mensen op kantoor/fabriek/bouwplaats, etc. Het was een knap staaltje dat ze dit konden volhouden met de opkomst van de commerciële radio. Nu luistert er niemand op z’n werk meer naar 3FM en heeft de zender dus een andere functie gekregen. Het beste is om dan maar weer op nul te starten, om te beginnen met het schrappen van de naam 3FM. Ga het gewoon FunX noemen en ga volledig voor de muzieksmaak van de jongeren van nu. Dus vooral rap (wereldwijd nu de best beluisterde muziekstijl) en dance. Laat ‘ouwe lullen’ gewoon naar Radio 2 of Radio 10 luisteren.

 45. Donald Dumb

  14.26

  Rap is helemaal niet de meest beluisterde muziekstijl.
  Dat is het genre ‘aangepraat’. En niet alleen ouwe lullen luisteren naar Radio 2 hoor. Wie heeft dat je wijs gemaakt? Naar de lijst van Radio 2, top 2000, luisteren soms 11 miljoen mensen.
  In die lijst overigens weinig rap. Gelukkig.

 46. L. Koopmans

  Hoi Donald, in elk geval op de Nederlandse Spotify al is (Nederlandstalige) rap super populair. Kijk bv naar deze link met de streams van 2018:
  https://nos.nl/op3/artikel/2265576-de-cijfers-van-nederlandse-hiphop-zijn-extreem-echt-extreem.html
  En uit een onderzoek van databedrijf Nielsen blijkt dat wereldwijd rap populairder is dan rock:
  https://www.demorgen.be/tv-cultuur/hiphop-is-nu-officieel-populairder-dan-rock~b29b7042/?referer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2Fsearch%3Fq%3Drap%2Bpopularider%2Bdan%2Brock%26qs%3Dn%26form%3DQBRE%26sp%3D-1%26pq%3Drap%2Bpopularider%2Bdan%2Broc%26sc%3D0-23%26sk%3D%26cvid%3DE742453A5135433FB82FCAF38DC988FF

 47. L. Koopmans

  Hoi Donald, in elk geval op de Nederlandse Spotify al is (Nederlandstalige) rap super populair. Kijk bv naar deze link met de streams van 2018:
  https://nos.nl/op3/artikel/2265576-de-cijfers-van-nederlandse-hiphop-zijn-extreem-echt-extreem.html
  En uit een onderzoek van databedrijf Nielsen blijkt dat wereldwijd rap populairder is dan rock. Meer verkoop- en streamingcijfers, onder meer door Drake en Kanye West.

 48. Donald Dumb

  Spotify. Een onderdeeltje van muziekbeleving, L. Koopmans.
  Rap is het populairst in de leeftijd 10 -16, dat klopt. Maar daarbuiten zijn er veel meer leeftijdscategorieen.
  In Nederland heeft het buiten de daarvoor bestemde radiozenders nauwelijks aandacht of airplay. Men gaat nog altijd voor de grote bands.
  Coldplay, maar ook bijv. Metallica en Rammstein zijn in een mum van tijd uitverkocht wat betreft concerten. Wereldwijd. Drake misschien ook, maar dat is een uitzondering…

 49. Devious Beats

  De hoogste tijd dat er bij Sky Radio ook eens een paar koppen gaan rollen. Ooit de nummer 1 van Nederland. Wat een wanprestatie.

 50. Ano

  Behalve wat tieners is er verder niemand geïnteresseerd in ‘rappers’ als Ronnie Flex en Boef etc…
  Tja en tieners zijn de doelgroep die het meest streamen. Geeft dus nogal een vertekend beeld van welk muziekgenre het meest populair is.
  Wat betreft fysieke verkopen, er zijn nog steeds veel mensen die fysiek muziek kopen, zal je een heel ander beeld krijgen.

 51. Sum Ting Wong

  Onbegrijpelijk dat een zender die de beste fm-frequenties heeft, het meeste gratis geld krijgt en ooit de absolute nummer één was, zo ver is afgezakt.
  Dat kun je gerust mismanagement noemen.

 52. Donald Dumb

  Mismanagement en complete mismatch qua muziekkeuze, Sum Ting Wong…

 53. henk

  Youtube:
  FunX 166K abonnees
  FunX Gemist 495K abonnees
  3FM 57,9K abonnees

 54. Darude

  Bij het AD hebben ze weer netjes het persbericht van Talpa overgenomen: https://www.ad.nl/show/frank-dane-stopt-de-val-na-vertrek-evers-538-blijft-de-grootste~a1190ec9/ Volgens mij is Frank juist deze maand voor het eerst geen marktleider meer

 55. Fox Mulder

  Verkoop de frequentie gewoon aan de hoogste bieder.

 56. Nikki de Jager

  Kijk zó uit naar Serious Request! Benieuwd of er überhaupt mensen langs de weg staan

 57. Je dikke moeder

  Ga jij maar lekker in de kou staan kijken naar een paar domme dj’s die gaan rennen Nikki en maak er een vlogje van voor je sneue volgers! Nog meer geld!

 58. De Muziekpolitie

  De dj’s van 3fm hebben gewoon geen inhoud . De ene na de andere stripkarikatuur verschijnt in beeld, met als dieptepunt de zichzelf schijnbaar mateloos populair wanende kermisklant Robbie . Alleen een zendermanager met inhoud en visie op kwaliteit kan het tij keren , maar deze schijnt zich niet aan te dienen . Als er geen interesse is om een kwaliteitszender neer te zetten , dan houd het op .

 59. Zomaar een persoon

  @10.18 – Die ‘kermisklant’ heeft tenminste nog een beetje karakter.

 60. 🐦Meneer De Uil

  Tsja… beleidsmedewerkers maken geen radiostation. Inmiddels zijn we wel weer een halve ton verder. Wat een sneu gedoe. Prethoofd met prutresultaat.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.