NPO zoekt Songfestival-vrijwilligers, SP woest

Geplaatst op ma 18 nov 2019 om 12:30

De NPO is op zoek naar vrijwilligers die ruim twee weken lang zonder vergoeding aan de slag willen voor het Eurovisie Songfestival. Er komen een hoop buitenlandse delegaties naar Rotterdam toe, die allen begeleid moeten worden. Maar daar wil de publieke omroep geen geld aan spenderen. Er wordt dus gezocht naar mensen die te veel tijd over hebben. “Je bent fulltime beschikbaar tussen 1 tot 18 mei 2020“, klinkt de eis. En ook: “Reis- en verblijfkosten worden niet vergoed.”

Ook moeten de vrijwilligers ‘geen 9-5 mentaliteit’ hebben en moeten deze Nederlands, Engels en het liefst ook de taal van een van de deelnemende landen spreken.

De beloning? “Het is een unieke ervaring om het Eurovisie Song Festival van dichtbij mee te maken, je ontmoet veel nieuwe mensen en doet nieuwe (inter)nationale contacten op en het is een een unieke werkervaring op je CV.

Ruim twee weken lang niet betaald worden voor het werk dat je levert, is volgens uitgerekend SP-Kamerlid Peter Kwintdie elke maand ruim twee weken voor niets werkt, een schande. “Dit is echt bizar. 2,5 week. Geen reiskosten. Geen verblijfkosten“, briest hij. “Oh hey maar als je Kazachs spreekt dan helpt dat enorm.

Kwint vindt op Twitter veel medestanders. “Echt, zou daar in vredesnaam geen wetgeving tegen kunnen komen? Dat uitbuiten onder mom van exposure of contacten?“, zegt Mieke bijvoorbeeld.

Koos

Het onderwerp kwam gisteren ook voorbij in Café Hendriks & Genee. “Ik denk dat er heel wat aanmeldingen komen. Het is overigens ook helemaal niet zo raar bij zo’n groot evenement. Als je nou kijkt naar de Olympische Spelen in Londen; dat was ook niet te organiseren geweest zonder heel veel vrijwilligers. Natuurlijk kan dat wel. Er zijn heel veel mensen fan van en die willen eraan bijdragen. Als je in Rotterdam woont is dat helemaal niet zo’n probleem volgens mij“, zei VVD-prominent en Songfestival-fan Frits Huffnagel.

En Songfestival-fanaat Koos van Plateringen: “Ga eens even kijken hoe leuk het voor iemand kan zijn die daar als een soort vertegenwoordiger van Nederland een delegatie kan rondleiden. Het is ontzettend leerzaam. Ze komen 2,5 week op plekken en maken dingen mee die ze nog nooit hebben meegemaakt. En dan hebben ze ook nog gratis kaarten.

NPO

Zelf vindt de NPO dit ook prima verdedigbaar. Een woordvoerder in het AD: “Het is heel gebruikelijk dat een groot evenement als het Eurovisie Songfestival gebruik maakt van vrijwilligers. Bij de Olympische Spelen in Tokio werd gebruikgemaakt van 80.000 vrijwilligers. Het is een unieke ervaring waar fans voor in de rij staan.

Voor deze specifieke rol op het Songfestival worden ongeveer honderd vrijwilligers gezocht. Volgens de NPO loopt het al storm.

Foto: AVROTROS








56 Reacties op “NPO zoekt Songfestival-vrijwilligers, SP woest”


 1. Mop

  Die homo’s hopen natuurlijk dat veel minderjarige, mannelijke talenwondertjes zich melden.

 2. Corrie

  @ Mop: wat een nare generaliserende opmerking

 3. Hugo

  Refereert de NPO werkelijk naar Olympische Spelen die nog moeten plaatsvinden? Of worden de Spelen van ’64 in Tokyo bedoeld?

 4. Peter

  Corrie, degene met zo’n reactie zoals Mop, zijn zelf nog niet uit de kast.,wat wel jammer is.

 5. Peter

  Hugo, er staat duidelijk die van Londen.

 6. Sven L.

  Vrijwilliger zijn of uitgebuit worden zijn twee verschillende zaken. Natuurlijk is zo’n project gaaf om aan mee te werken (als je dat ambieert), maar een tegemoetkoming mbt reiskosten is wel het minste wat je mag verwachten.

 7. Den Draaiert Joost.

  Als kreeg ik wel geld, dan nog deed ik het niet.

 8. Greet

  Laat Peter R.dat maar doen….. als een soort taakstraf.Wij zijn slachtoffer van deze narcist.

 9. Penny Wise

  Verbaast me niks in een land waar de participatiewet en de maatschappelijke stage gemeengoed zijn. Profiteren van mensen zit diep geworteld in Vernederland. Maatschappelijk ondernemen noemen ze dat tegenwoordig…

 10. Geert

  Het sterft in Rotterdam Zuid van de (allochtone) uitkeringstrekkers die tijd genoeg hebben om vrijwilliger te spelen. Nadeel is dat die groep het niet zo opgeeft met lhbt’ers en een rondleiding door Rotterdam waarschijnlijk eindigt met een enkele reis vanaf de Euromast naar beneden.

 11. BEUK DE BOOM

  Dus als je een ‘unieke werkervaring’ wilt, dan moet je het gratis doen? Sterker nog: dan moet je geld meebrengen (als je niet in de directe omgeving woont)?

  Natuurlijk komen hier geïnteresseerden op af. Maar dat is geen reden om ze niet te betalen.

  De slavernij is afgeschaft. Maar alleen in theorie.

 12. anoniemmm

  organisatie

  geef snel alles

  over aan marokkaanse of turkse of surinaamse

  wij kunnen het tien keer beter en goedkoper

  ik ken ik

  gedoe

  moet weg

  organisatie vaaaalllltttt nu allllll

 13. Curryworst

  De SP zoekt ook weer aandacht. Het was al zo verdacht stil rondom deze partij.
  Het is vrijwilligerswerk: als je er geen zin in hebt dan meld je je toch gewoon niet aan?
  Dus wat is het probleem nu eigenlijk.

 14. JanJ

  Schande ! Ik hoop dat niemand zich opgeeft…

 15. Nils Holgersson

  Dus we kunnen een motie van de SP verwachten die de regering opdraagt mee te betalen aan het songfestival?

 16. Kijkcijfers

  Verblijf en eten/drinken lijkt mij wel op ze plaats.

 17. StefanV

  De hele kwestie is Nederland op z’n smalst. Zonder blikken of blozen worden jaarlijks tientallen miljoenen besteed aan uitzendrechten van sport. Alleen al de stad Amsterdam geeft aan het Stedelijk Museum een jaarlijkse subsidie die ongeveer overeenkomt met het bedrag dat de NPO nu eenmalig nodig heeft voor het Songfestival.

  Meer dan de helft van de kosten wordt al door anderen betaald; de NPO vraagt 12 miljoen aan de minister. Maar het land is te klein. Relatief arme landen als Azerbeidzjan kunnen probleemloos een Songfestival organiseren, maar in het rijke Nederland – met z’n verrotte muziekcultuur – is 12 miljoen een groot issue.

  En als je geen vrijwilligers inzet, maar de medewerkers ook nog loon wilt betalen, worden de kosten nog veel hoger. Dat terwijl het nu al schort aan draagvlak. Laten we de organisatie teruggeven en ons ergens in een hoekje kapot gaan zitten schamen.

 18. Insider

  Eerst zit iedereen te zeuren dat het teveel belastingsgeld kost, op deze wijze besparen ze een hoop en dan is het wéé’r niet goed

  #rarejongensdiehollanders

 19. xandertje

  Als ze betaald zouden worden zou hij gezegd hebben ‘belachelijk dat ze betaald worden voor vrijwilligerswerk’. Opdoeken die partij.

 20. Denk-na

  Misschien Dominique Weesie? Oh nee, die krijgt zijn geld (inclusief voor zijn fictieve assistente) sowieso al!

 21. Alotta Fagina

  Het journaal liet zojuist een verslaggever met een traangasmasker praten, nog nooit zoiets gezien. Was niet te verstaan.

 22. JUUL

  Werd Emma op deze foto ontmaagd?

 23. JanH

  De normaalste zaak van de wereld, vrijwilligers bij festivals krijgen nooit betaald. Je leert enorm veel mensen/artiesten kennen, je komt op plaatsen waar je anders voor een dichte deur staat en je doet een schat aan ervaring op. Het verrijkt je leven veel meer dan een of ander lullig bedragje. Wie dat niet snapt, zou het vooral eens moeten proberen.

 24. Lekkere liberaal

  Je moét je niet aanmelden, hè. Het mag als je dat zelf wilt. Dat is idee achter ‘vrijwillig’. Als iemand niet gratis wil werken op het songfestival blijft hij maar lekker thuis. En als iemand daar wel zin in heeft meldt hij zich aan. Zo moeilijk is het niet en ik snap dan ook niet waar de SP zich mee bemoeit.

 25. Mink Vaillant

  Het is schandalig. Er is geld genoeg bij de publieke omroep. Maar als ze niet willen reorganiseren, geen publieke keuzes willen maken, eindeloos blijven vergaderen, veel te hoge salarissen blijven betalen en inderdaad bakken met geld uitgeven aan sportrechten die ook de commerciëlen zouden kunnen uitzenden, moeten ze nu niet aankomen met dit doort uitbuiting en slavenarbeid.

 26. By the way

  Nederlanders zijn professionele azijnzeikers. Een stelletje negatieve zeurpieten.

 27. Pro Du Cent

  In wiet stad Rotterdam kan dat allemaal, maar in Maastricht was dit waarschijnlijk wel op een normale manier georganiseerd, maar ja, dat is te wiet weg…

 28. Jur

  Ik zie het probleem niet, die vrijwilligers melden zich toch zelf aan.

 29. LLRV

  Iedereen die roept dat niemand zich móet melden voor deze vorm van “vrijwilligerswerk”, dat dit alles héél normaal is stapt natuurlijk en als vanzelfsprekend precies al morgen ochtend naar zijn werkgever en wil voorlopig en tot het einde van zijn werkend leven GEEN loon meer, ondernemers worden filantropen die alle inkomsten weg geven en alle BNers hoeven geen geld meer te ontvangen en doen alles gratis. Staat toch allemaal heel goed op ieders CV! M. van Nieuwkerk blijft bij de PO, Jinek komt terug en Pauw verbouwt groenten in de winter in de tuin van zijn huis op de ABC-eilanden. Prachtige CV (of is het palmares) hebben deze BNers maar “vrijwilligerswerk” voor een publieke omroeporganisatie staat gigantisch goed tussen al hun successen en flops. Nog een nachtje slapen en vanaf morgen leven we allemaal in een paradijs … heerlijk!

 30. eng

  zullen we anders gewoon allemaal voor niks werken ?

  €2000 per uur om een stuk meubel in dwdd te spelen is blijkbaar heel normaal
  maar dit moet gratis want waarom precies ??

  de verhoudingen worden steeds schever in dit land

  doen bners ook maar iets gratis ? of politici ?
  neetoch ?

  nou verwacht het dan ook niet van andere

 31. Boy

  Zullen we gewoon allemaal stoppen met werken? :))

 32. q8

  vrijwilligerswerk voor npo ???
  vergeet t maar,
  laat me niet als slaaf gebruiken,
  doe ik t liever bij oudere mensen,
  wie verzint dit,
  puur slavenarbeid,
  haal ze weg bij de uitkeringsinstanties
  komt bij ….als je dit kunt ,dan kun je ook gewoon een baan zoeken,

 33. robb

  Wat een gezeur ze doen het vrijwillig wat is daar mis mee ,half het land draait op vrijwillers waaronder ik ook en doe het graag , bij elke groot evenement worden vrijwillers in gezet anders is het onbetaalbaar.

 34. Ron

  Gotspe en pure uitbuiting dit.

 35. Je dikke moeder

  Ik vind eigenlijk heel het Songfestival een grote schande….. Zeker als je ziet wat ‘t kost… Het normale volk mag lekker als vrijwilliger aan de slag en de “beroemde” mensen worden weer eens in de watten gelegd (oa door deze vrijwilligers).

  Lijkt wel een Romeinse org y, beroemdheden zijn de Romeinen en de vrijwilligers de slaven….

  Ach, later branden die “beroemdheden” toch lekker in de hel weg volgens zo’n beetje alle religies die er bestaan, nu maar hopen dat dat waar is….

 36. Rundvlees

  Emma’s mond schreeuwt om een BBC.

 37. Sum Ting Wong

  Het stikt in Rotterdam van mannen die de hele dag niets anders doen dan in de stad rond te hangen.
  Bovendien spreken deze mannen vele talen vloeiend. Alleen is het Nederlands daar niet bij.
  En werken is ook niet echt hun hobby.

 38. FlyingLotus

  Ik ben vrijwilliger voor Emma, en ja, ik ben zeer fors geschapen.

 39. dennis

  Vrijwilligerswerk, is misbruik maken van mensen die niet betaald worden, en er zelfs geld bij moeten liggen, betreft reiskosten. Ook is men niet verzekerd.
  Die moderne slavernij van Nederland.

 40. Sum Ting Wong

  Vrijwilligerswerk! Vrij wil li gers werk!
  Iets wat je vrijwillig doet.
  Je doet dat werk alleen als je er zin in hebt, je het leuk vindt en je je ervoor opgeeft.
  Hoe kan dat nou negatief zijn of slavernij?? Kom op mensen, denk effe na.

 41. RaymondVL

  Als Emma Wortelhoer iedere avond na een dag lang hard werken voor het songfestival bij mij in bed kruipt hoor je mij niet klagen.

 42. Harry

  Het is natuurlijk een keuze die vrij is aan iedereen. In die zin is er helemaal geen probleem…

  Waar ik wel moeite mee heb is dat alle goed betaalde krachten van de NPO zich straks op kosten van de NPO ( dus de samenleving ) helemaal suf declareren, salaris pakken en het feestje mee vieren. Ondertussen bedelt de NPO zich een slag in de rondte om extra middelen te krijgen voor dit megalomane event.

  Gevalletje met twee maten meten?

 43. Caramba

  Ik vind het eigenlijk wel een goed idee. Maar dat moet dan voor iedereen gelden die aan deze coterie meewerkt. Helaas is het songfestival gekaapt door zekere lieden, maar laten we niet vergeten dat het gaat om het goede doel, het nader tot elkaar brengen van Europa.

 44. Erwin 020

  Wel een smet op het blazoen van de organisatie van het ESF. Als je teamleden gaat zoeken die 18 dagen de landenteams gaan begeleiden mag je selecteren op talen, flexibiliteit, inzet en passie en gastheerschap. Als je deze klus gaat inzetten op vrijwillige basis is dat echt een belediging voor deze vrijwilligers. If you pay peanuts you get..De reden zal echt wel zijn de kosten etc. Kosten van beveiliging en productie zijn torenhoog maar op deze teamleden moet je niet gaan bezuinigen. Zij zijn voor en tijdens het festivals de ware hosts. De vergelijking met Olympische spelen gaat ook mank. Deze vrijwilligers hebben echt geen 18 dagen 10 uur per dag gewerkt.
  Ik ben zo enieuwd wat voor mensen dat zijn die zonder betaling dit werk gaan doen want dat is het. Vrijwilligers voor het Damdiner, de Amsterdam Gay Pride etc. dat is allemaal prima maar dat is dan ook inzet voor een goed doel maar het ESF is een commercieel event. Het zal mijn benieuwen wat er nog meer in het vat zit.

 45. Je dikke moeder

  Het ESF is geen commercieel evenement aangezien het gesubsidieerd wordt door de overheid en de normale burger, maar die laatste mag doodvallen.

 46. Erwin 020

  ..Nou moeders het is ook echt geen goede doelen event, Charity of non profit zaak. Er zijn genoeg participanten en leveranciers die hieraan verdienen zoals de hotels, de airlines, de horeca, de locatie en de beveiliging en event managers en het productie team. Zelfs als het helemaal een non profit zaak is kun je altijd nog creatieve oplossingen bedenken om een beloning voor de toegewijde vrijwilligers – ” naast een unieke beleving ” te honoreren.

 47. Ml

  Ik zou me als vrijwilliger toch bekocht voelen als je weet dat de presentatoren voor 3x presenteren er met een tonnen vandoor gaan en jij niets.

 48. Simon Dekker

  Dit wordt leuk. 1 van die honderden vrijwilligers gaat de boel nog opblazen; figuurlijk door net een politiek incorrect grapje te makenctegen de delegatie van het verkeerde land, of letterlijk door… Nouja, boemboem.

 49. Je dikke moeder

  Je zegt het zelf al Erwin “participanten en leveranciers” dat is dus niet het ESF zelf.

  Wellicht is het boek Economie voor dummies iets voor je?

  Gevaarlijk, mensen zoals jou, die in de rondte ouwehoeren in de volle overtuiging alsof ze alles weten maar overduidelijk keihard de plank mis slaan en dit zelf niet willen toegeven. Zo’n mentaliteit verschilt niet veel met die van een isis terrorist.

 50. Annoniemus

  Zie ik nu wat wits achter op die pannenlap ?

 51. Erwin 020

  Je dikke moeder graag inhoudelijke discussie maar geen losse flodders, ik zit in de events en jij zuur achter de pc zonder inhoud, Einde discussie en dat laatste zinnetje doet trouwens de deur dicht. Elke vergelijking daarmee gaat mank.

 52. zoe

  Er zullen best een aantal simpele zielen zijn die er intrappen.

 53. arjan

  Ik moet er niet aan denken om figuren zoals Duncan te begeleiden .

 54. J.Bouwmeister

  Hoe gaat het dan met mensen die bij het uwv zitten moet die dan ook elke week solliciteren?

 55. Soufian G

  Je zal maar vrijwillig naar Rotterdam Zuid moeten. Wat een hel!

 56. anoniem

  Vrijwilligerswerk kan een goede ervaring zijn, ook voor je cv. Ook zouden heel veel nuttige projecten niet kunnen bestaan zonder de inzet van vrijwilligers. Toch wordt er soms ook wel wat makkelijk gedacht over het (tegenwoordig zelfs verplicht) gratis werken voor organisaties waar de rest van het personeel gewoon wordt betaald. Ikzelf heb daarmee goede en slechte ervaringen.

Televisienieuws



Mail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.