NPO zoekt Songfestival-vrijwilligers, SP woest

De NPO is op zoek naar vrijwilligers die ruim twee weken lang zonder vergoeding aan de slag willen voor het Eurovisie Songfestival. Er komen een hoop buitenlandse delegaties naar Rotterdam toe, die allen begeleid moeten worden. Maar daar wil de publieke omroep geen geld aan spenderen. Er wordt dus gezocht naar mensen die te veel tijd over hebben. “Je bent fulltime beschikbaar tussen 1 tot 18 mei 2020“, klinkt de eis. En ook: “Reis- en verblijfkosten worden niet vergoed.”

Ook moeten de vrijwilligers ‘geen 9-5 mentaliteit’ hebben en moeten deze Nederlands, Engels en het liefst ook de taal van een van de deelnemende landen spreken.

De beloning? “Het is een unieke ervaring om het Eurovisie Song Festival van dichtbij mee te maken, je ontmoet veel nieuwe mensen en doet nieuwe (inter)nationale contacten op en het is een een unieke werkervaring op je CV.

Ruim twee weken lang niet betaald worden voor het werk dat je levert, is volgens uitgerekend SP-Kamerlid Peter Kwintdie elke maand ruim twee weken voor niets werkt, een schande. “Dit is echt bizar. 2,5 week. Geen reiskosten. Geen verblijfkosten“, briest hij. “Oh hey maar als je Kazachs spreekt dan helpt dat enorm.

Kwint vindt op Twitter veel medestanders. “Echt, zou daar in vredesnaam geen wetgeving tegen kunnen komen? Dat uitbuiten onder mom van exposure of contacten?“, zegt Mieke bijvoorbeeld.

Koos

Het onderwerp kwam gisteren ook voorbij in Café Hendriks & Genee. “Ik denk dat er heel wat aanmeldingen komen. Het is overigens ook helemaal niet zo raar bij zo’n groot evenement. Als je nou kijkt naar de Olympische Spelen in Londen; dat was ook niet te organiseren geweest zonder heel veel vrijwilligers. Natuurlijk kan dat wel. Er zijn heel veel mensen fan van en die willen eraan bijdragen. Als je in Rotterdam woont is dat helemaal niet zo’n probleem volgens mij“, zei VVD-prominent en Songfestival-fan Frits Huffnagel.

En Songfestival-fanaat Koos van Plateringen: “Ga eens even kijken hoe leuk het voor iemand kan zijn die daar als een soort vertegenwoordiger van Nederland een delegatie kan rondleiden. Het is ontzettend leerzaam. Ze komen 2,5 week op plekken en maken dingen mee die ze nog nooit hebben meegemaakt. En dan hebben ze ook nog gratis kaarten.

NPO

Zelf vindt de NPO dit ook prima verdedigbaar. Een woordvoerder in het AD: “Het is heel gebruikelijk dat een groot evenement als het Eurovisie Songfestival gebruik maakt van vrijwilligers. Bij de Olympische Spelen in Tokio werd gebruikgemaakt van 80.000 vrijwilligers. Het is een unieke ervaring waar fans voor in de rij staan.

Voor deze specifieke rol op het Songfestival worden ongeveer honderd vrijwilligers gezocht. Volgens de NPO loopt het al storm.

Foto: AVROTROS

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen