Lubach niet voor 22.00 op NPO-site, wel op YouTube

Geplaatst op ma 25 nov 2019 om 17:37

De Zondag Met Lubach van zondag is ineens niet meer op een christelijk tijdstip terug te zien op de website van de NPO. Hoewel de uitzending gisteren om 21.15 uur begon, mag men het programma online niet meer bekijken vóór 22.00 uur. De reden? Er zat een item over zielige slachtvarkentjes in en die beelden zijn volgens de Kijkwijzer schadelijk. Dat die Kijkwijzer totaal niet meer van deze tijd is, blijkt wel uit het feit dat men het item wel gewoon op elk moment kan terugkijken op YouTube.

Zondag Met Lubach kon wél voor tienen op tv worden uitgezonden, omdat het programma semi-live is en NICAM, de organisatie achter de wijzer, er dan minder grip op heeft. Na uitzending trok het NICAM aan de bel bij de VPRO en dwong ze de omroep tot een online tijdslot.

De VPRO is het er, net als presentator Arjen Lubach, mee oneens. Zij achten de beelden van maatschappelijke waarde. De presentator laat weten ‘het jammer te vinden dat het item over de misstanden in slachthuizen nu minder mensen bereikt, maar ik begrijp het volkomen’.

Lubach: “Ondanks onze voornaamste intentie om mensen te laten lachen, kunnen er soms beelden voorbijkomen waar kinderen nachtmerries van kunnen krijgen, zoals slachterijen, oorlogen of Wopke Hoekstra.”

Ook de herhaling van woensdagmiddag op NPO 1 is geschrapt.

Het gaat allemaal om onderstaand item:

Foto: VPRO, Merlijn Doomernik
15 Reacties op “Lubach niet voor 22.00 op NPO-site, wel op YouTube”


 1. Lies

  Dat was een eye opener, het ‘slacht’ item bij Lubach.
  Wat een onzin dat dit na 22.00 uur pas vertoond mag worden. Het zou juist 24/7 beschikbaar moeten zijn.
  Lol: christelijk tijdstip!

 2. Flexi

  Arjan liet in de afgelopen uitzending zijn ware aard zien: een groenlinks adept.

 3. Weessiie

  Dus, de beelden van het legaal slachten van varkens is zielig? Volgens die logica zou het eten van datzelfde vlees verboden moeten zijn, voor eenieder die moeite heeft met het bekijken van die beelden. Als je vlees eet moet je weten hoe dat gemaakt wordt, als dat voor mensen niet leuk is zou dat mensen aan het denken moeten kunnen zetten.

 4. Alex

  Um, dan terug kijken op ZiggoGo

 5. Donald Dumb

  Jammer dat Lubach zo ontzettend links is.

 6. Donald Dumb

  Prachtig die Lubach.
  Zie zijn programma graag…

 7. zoe

  Een woord hij is een KWAL.

 8. FlyingLotus

  Op welk kanaal bij kpn zit die zender ‘Youtube’?

 9. Henry

  HAHA, jezus wat een gezeik. Lubach heeft 100 keer gezegd dat de beelden uiterst schokkend zijn en iedereen die niet wil kijken ruimschoots de kans gegeven niet te kijken. Zeikerds bij het NICAM.

 10. Papa

  Hey, Lies, dan ben je het zeker ook wel met mij eens dat die natuurprogramma’s over dieren die elkaar opeten ook een echte “eye opener” zijn! Echt schandalig, die leeuwen!

 11. Winterklaar

  Red de dieren van de beesten.

 12. LD

  Een prachtig item waar gewoon de waarheid wordt getoond. Ik dacht dat gewoon zeggen zoals het is zonder politieke correctheid zo in was?

 13. Lubric.

  Flexi
  Mon 25 Nov 2019 om 17:43

  Arjen, niet Arjan, Arjen. Zeker niet gekeken?!

 14. Mamjopie

  Heee Lubach! Als je dit leest, kun je dan AUB in je volgende uitzending zeggen dat John de Mol/Talpa moet stoppen populaire internetforums offline te halen? Hij overschrijdt grenzen en dat kan niet langer! Van de vrijheid van meningsuiting blijf je af!

 15. StefanV

  Ten eerste is het bizar dat een programma met zulke beelden wél voor 22:00 uur op de buis mag, maar niet voor 22:00 uur via NPO Start is te zien.

  Nog veel idioter is dat het item wél gewoon via YouTube is te bekijken. Er staat weliswaar een waarschuwing (16+) bij, maar je hoeft niet in te loggen om je leeftijd te bevestigen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.