Johnny tegen Thierry: ‘Marokkanen ook Nederlanders!’

Het eerste tv-optreden waarbij Thierry Baudet niet van alle kanten aangevallen wordt moet nog komen. Ook gisteren in Café Hendriks & Genee was het weer zo ver: de voorspelbare tegenreactie kwam ditmaal vooral van VVD-prominent Erica Terpstra en Johnny de Mol. Van Johnny is bekend dat hij het predikaat gutmensch met trots draagt, maar er was geen moment waarop hij lelijk uitviel tegen de leider van Forum voor Democratie. Erica daarentegen probeerde Baudet continu gemeen neer te halen.

Aan het begin van de uitzending ging het over het geweld van een grote groep allochtone jongeren in Gorinchem tegen blanke jongeren. Baudet vindt dat je het geweldprobleem van allochtone jongeren moet benoemen.

Daar was Johnny het niet mee eens. “Misschien ben ik een beetje naïef erin of een romanticus, maar we hebben het nu over Marokkanen of Turken, maar dat zijn toch ook gewoon Nederlanders? Ik bedoel: die spreken Nederlands. Of die cijfers zo zijn, weet ik niet. Of het de ene keer meer de ene groep is en de andere keer meer de andere groep.”

Wilfred Genee: “Uit onderzoek blijkt wel echt dat met name Antilliaanse en Marokkaanse jongens hoger scoren op het gebied van criminaliteit. Dat is wel een feit.”

Johnny daarop: “Dat zijn toch ook Nederlanders?

Baudet: “Wat wil je daarmee zeggen dan met die opmerking: ‘dat zijn toch ook Nederlanders’? Wat bedoel je daarmee?

Johnny: “Ehhhhh. We hebben het specifiek over Marokkaanse jongeren of Turkse jongeren. Die wonen toch in Nederland? Ik bedoel…”

Baudet: “Ja, maar ik vroeg me af wat je daarmee wil zeggen met die opmerking?

Johnny: “Dat als je gaat generaliseren… En nogmaals: ik ken die cijfers niet.”

Baudet: “We hebben een immigratie- en integratieprobleem dat zo ongelooflijk groot is dat we ten eerste moeten stoppen om 100.000 niet-westerse mensen per jaar naar Nederland te halen. Dat is wat Rutte al tien jaar doet: 100.000 mensen per jaar. Dat moet echt stoppen.”

Johnny: “Maar dat heeft toch niks te maken met die jongeren die hier al heel lang wonen?

Baudet: “We maken het probleem dus groter. We zijn bezig om het alsmaar groter te maken. Wat Johnny zegt is op zich terecht: daarmee los je het probleem dat we nú hebben niet op, maar we moeten het benoemen voordat we het gaan oplossen. Als we continu wegkijken en zeggen: het waren ‘jongeren’, dan ben je bezig om het probleem te bedekken en toe te dekken.”

Erica Terpstra: “Door juist deze jongeren zo te generaliseren zet jij ze apart en maak je de kloof alleen maar groter. Dat moet je niet doen!”

Justin Bieber

Even verderop in de uitzending vertelde Johnny een anekdote over zijn vluchtelingenwerk op Lesbos. Vier jaar geleden organiseerde hij op oudejaarsavond een warm welkom voor vluchtelingen.

Johnny: “Ik dacht: het is Oud en Nieuw, ook voor die mensen die aankomen. Wij hebben tafels neergezet met eten en een dj-tafel. Toen kwam er een bootje aan, we hielpen ze veilig eraf en Achmed uit Aleppo liep het strand op, zag het eten en die muziek. Ik had net Justin Bieber opgezet. Hij zei: ‘What an amazing warm welcome, but can you please turn off this fucking music?’

Baudet: “Waarmee dus ook gewoon weer helemaal wordt bewezen dat zo iemand natuurlijk niet als vluchteling daar aan zou moeten komen. Dit klinkt als iemand die buitengewoon relaxed is en nog gewoon als luxeprobleem de muziek van Justin Bieber kan gaan aankaarten. Dat lijkt me niet iemand die met kleerscheuren en hongersnood aankomt.”

Johnny: “Dat zijn ze toch ook niet allemaal? Ze komen uit grote steden! Aleppo, Damascus! Het zijn gewoon hele moderne…”

Baudet: “Dat is toch precies het punt?

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen