Jandino boos op Rutte: ‘Laat dit niet over aan BN’ers!’

Geplaatst op wo 20 nov 2019 om 10:00

SBS 6-ster Jandino Asporaat vindt dat minister-president Mark Rutte meer leiderschap moet tonen in de huidige discussie over racisme in Nederland. Hij laat het te veel over aan prominenten en BN’ers. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd in Pauw. Er is veel controverse over een speler van Excelsior die zondag racistisch werd bejegend door supporters van FC Den Bosch. Ze noemden een geëmotioneerde Mendes Moreira onder meer ‘k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker’. 

Net als veel andere Nederlanders heeft ook Asporaat lastige dagen achter de rug. “Het was eigenlijk een hele heftige weekend. Ik denk voor iedereen. Ik ben er de afgelopen dagen enorm mee bezig. Zeker ook in deze periode wordt er ook van mensen zoals ik verwacht een statement te maken. Van: zeg iets, want we willen jouw stem horen. Dat begrijp je ook.”

Zelf weet Asporaat ook wat het is om racistisch bejegend te worden. “Ik was 14 jaar, Nederland speelde tegen Brazilië, we verloren. Ik liep buiten, was verdrietig en toen fietste er een man langs die zei: ‘Vuile k-neger, het is jullie schuld, ga lekker terug naar je eigen land Zwarte Piet.’”

Het gaat volgens hem helemaal mis in Nederland. “We moeten met z’n allen opstaan en ook zeggen wat het is: we hebben te maken met ontzettend veel racisme in dit land. Ik ben er ontzettend verdrietig over. Het is verschrikkelijk, ook voor onze kinderen. Je schaamt je kapot gewoon. We maken elkaar letterlijk kapot in dit land.”

Asporaat roept Rutte op tot meer leiderschap. “Je verwacht ook echt wat van de politiek. Anders moeten wij, entertainers, de boel gaan oplossen. Nogmaals: Wijnaldum, onze aanvoerder, is een waanzinnige held, maar het had onze minister-president en onze politiek moeten zijn die op een gegeven moment zegt: ‘Jongens, ik leid jullie wel hier doorheen.’ Het is moeilijk.

Foto: BNNVARA
80 Reacties op “Jandino boos op Rutte: ‘Laat dit niet over aan BN’ers!’”


 1. Bart

  Beste Jandino, Rutte heeft die bn’rs toch helemaal niet gevraagd om dit te doen? Bekende Nederlanders staan niet boven alle andere mensen in dit land. Ook denken veel bekende personen van wel. Met dat racisme valt het wel mee. Dit word in de hand gewerkt door dat kleine groepje actievoerders die o.a. Zwarte Piet weg willen hebben en daarbij iedereen die dat niet wil voor racist uit maken.

 2. Theo

  Een paar medelanders kregen weer een podium om tranen met tuiten te huilen bij het inmiddels wel erg sleetse DWDD.
  Vreemd dat er geen medelanders met een tegengeluid waren uitgenodigd.
  Van Nieuwkerk, ga! Ajb!!

 3. Harry

  Eens met Jandino dat we Nederland kapot aan het maken zijn. Overigens vind ik daarbij ook dat er veel teveel gegeneraliseerd word. En ja er zijn racisten en die moeten aangepakt worden. Wat betreft de actievoerders tegen en voor Zwarte Piet kan ik alleen maar zeggen dat zij polariserend werken. Voor de gemiddelde Nederlander heeft het sinterklaasfeest he-le-maal niks te maken met racisme. Dat betekent echter ook niet dat zwarte mensen dit het zelfde moeten ervaren. Je kan met begrip voor beide partijen dus best een oplossing zoeken. Volgens mij is de roetveegpiet een uitstekend alternatief. Het gaat erom dat in ieder gesprek, van links of rechts, te weinig nuancering zit. Het lijkt erop dat mensen alleen maar extreme standpunten willen maken. Daarmee wordt de gemiddelde welwillende persoon in een hoek geplaatst waar hij/zij niet thuis hoort waardoor partijen nog meer tegen over elkaar komen te staan. Beetje ‘Trumpisme’ in de polder dus.

 4. Geert

  Als het je niet zint vetrek je toch lekker.

 5. Annoniemus

  Van de 17 miljoen Nederlander willen 16 miljoen Nederlanders Sint en Zwarte Piet houden zo als het is en was , de democratie werkt dus niet meer , daar moet meneer “Je Moeder” Jandino eens over nadenken !

 6. Bart

  Oh en ik vind ook zeker dat Mark Rutte leiderschap moet tonen en dit kleine groepje moet aanpakken. Zeggen nu is het genoeg geweest. Zwarte Piet blijft gewoon zoals ie is en het kinderfeesten blijft gewoon bestaan. We gaan geen straatnamen aanpassen. En kinderen in dit land mogen gewoon cowboy en indiaan spelen. En we gaan ook niet tal van andere zaken veranderen die bij Nederland horen. Als je hier wil blijven dan accepteer je dat gewoon en anders ga je maar ergens wonen waar het je wel bevalt. Tevens moet een verbod komen op demonstreren bij evenementen voor kinderen. Dat moet Rutte zeggen Jandino! Dit omdat het grootste gedeelte van Nederland het niet met jou eens is Jandino!

 7. Piet

  @Harry
  Ooit wel eens Opsporing Verzocht gekeken?

 8. Oppersmurf

  Och, arme Jandino kruipt ook weer in de slachtofferrol … Wat een looser!

 9. Jomanda

  Het is al jaren aan de gang dus nu is de politiek aan zet.

 10. Bart

  @Harry De Roetveegpiet had een goed alternatief geweest maar dat is nog niet goed genoeg. Die relatief kleine groep gaat door totdat het feest helemaal weg is. Als dat gelukt is dan gaan ze door met andere dingen. Deze mensen haten Nederland en willen hier eigenlijk helemaal niet zijn. Ze willen deze generatie iets in de schoenen schuiven wat we aan beide kanten zelf niet hebben meegemaakt.

 11. Curryworst

  Heel plichtmatig nodigt Pauw weer een BBN’er ( Bruine Bekende Nederlander) uit na een r@cistisch incident. Is het niet de ex van Dionne Stax dan is het wel Jandino die er iets voorspelbaars over mag zeggen.
  En na het eindapplaus gaat de beeldbuis op zwart en de volgende ochtend is men het al weer vergeten.

 12. Oppersmurf

  @Harry Het zijn de allochtonen die hier de boel verzieken en niet de autochtone bevolking! Toen Nederland nog Nederland was en de ‘kleurtjes’ amper zichtbaar waren hadden we geen discussies over Zwarte Piet en duurde Opsporing Verzocht hooguit 5 minuten. Kruip onder die steen vandaan en volg het nieuws, dombo!

 13. Johnny👀

  Wat je ook van hem vindt, hij heeft wel de juiste kleur om voor Piet te spelen…

 14. K.C.T.

  Het gezeik over rascisme gaat totaal over de top, vreselijke aanstellerige schreeuwende BNers provoceren en terroriseren de blanken, getinten, gekleurden, die gewoon willen leven volgens onze cultuur, normen en waarden, zwarte pietenhaters, rascistische SS. BIJ1, deze schreeuwende iedereen beledigende Jandino, de haatbaarden, DENK etc etc, zij haten ons en alles waar we voor staan, maar als we een weerwoord geven komt de rascistenkaart, in de voetbalwereld is het van alle tijden dat Jan en alleman wordt uitgescholden, in en buiten de lijnen, heb overigens een hekel aan voetbal-tokkies en hun beperkt denkvermogen, keur hun gedrag ten stelligste af!!!!
  In elke gutmensch links georienteerde talkshow worden ze opgevoerd, irritante moslims, hoofddoekwijven, janken janken, ben benieuwd wanneer het IS geteisem overal een podium krijgt,,, die zeikwijven en roze mannen met hun
  “truttige welkom koortjes”!

 15. Peanut

  Wat ik zo apart vind in de berichtgeving is dat in de meeste artikelen alles genoemd wordt, behalve het feit dat hij ook voor k-zwarte piet werd uitgemaakt. Dat is wel een dingetje. Want de mensen die het hardst roepen dat dit karakter moet blijven omdat het niets met racisme te maken heeft, ook zo’n jongen uitschelden als het zo uitkomt. Ik was de laatste jaren zo van: laat de natuur zijn gang gaan en het karakter van Zwarte Piet zal langzaam wel veranderen. Heb een hekel aan zowel het actievoeren voor als tegen ZP. Maar nu met dit soort dingen ben ik er klaar mee. Met het hele feest, waar alle charme wel van verdwenen is. En dat komt juist door die beide actiekampen, ja ik noem het maar weer even polariseren. En het staat symbool voor een Nederland dat aan het afglijden is door alle tegenstellingen die zoveel jaren de kans hebben gekregen te gaan etteren.

 16. El

  Als een racist een donker persoon uitscheldt voor Zwarte Piet, is die racist het probleem, niet Zwarte Piet. Zwarte Piet omvormen naar een roetveegpiet zal het probleem dus niet oplossen.

 17. Sip

  Door de opstelling van Dick-out zwarte piet is er wel meer tegenstand tegen zwarte mensen; zoek de oplossing en volgens mij is al het een en ander bereikt door roetvegen pieten. Ieder jaar weer die discussie; daar worden veel mensen ziek van.

 18. Whitedog

  Ik ga niet eens in op dat zwarte piet gedoe, want beide kampen zijn nu echt super zielig aan het doen.

  Maar wat er tijdens die wedstrijd gebeurde kan gewoon niet.

  En opmerkingen zoals Geert hierboven zijn echt te sneu voor woorden. We leven nu eenmaal ineen multi-culturele samenleving en daar horen we elkaar te respecteren en niet elkaar uit te schelden omdat ze een andere kleur, overtuiging of voorkeuren hebben.

  Als het goed is blijven mensen zich op inteligentieniveau ontwikkelen, maar kennelijk blijven een aantal op lagere school niveau steken en vinden pesten van anderen die anders zijn nog steeds leuk n gerechtvaardigd.

  Degenen die dat doen, lopen echt achter.

  We zijn eenmaal niet allemaal hetzelfde en dat te roepen dat anders denkenden dan maar op moeten rotten omdat ze voor zichzelf opkomen? Hoe bekrompen ben je dan?

 19. JohanV

  BNérs wordt helemaal niets gevraagd alleen denken zij zelf dat ze altijd hun mening moeten geven en dat ze overal verstand van hebben.
  Daarbij, racisme wordt mede in de hand gewerkt door voortdurend tegen Zwarte Piet te ageren en dat racisme te noemen, dat werkt heel polariserend en roept weer agressie op.

 20. Astrid

  De roetveegpiet is het failliet van ons eens zo mooie Nederland.
  MIJN vaderland!

 21. Duiven Tilly

  Vermoeiende man en zijn populariteit is dalende dus je bent blij met elke vorm van aandacht.

 22. Ronnie

  Zwarte Piet heeft volgens veel mensen niets met racisme te maken en ik denk ook dat het karakter Zwarte Piet en het Sinterklaas feest daar in principe (voor ons) niets mee te maken hebben. Maar het feit dat laatst een oudere blanke dame een klein meisje Zwarte Piet noemt en dat in een voetbalstadion een speler voor Zwarte Piet wordt uitgescholden, daar zit nu dus het grote probleem. Dan is het niet meer uit te leggen dat Zwarte Piet gewoon moet blijven, omdat het traditie is.

  Ik zie ook geen problemen met Zwarte Piet, maar wel met gebruiken als scheldwoord. De intocht met Roetveeg Pieten was ook hartstikke leuk, geen kind die het boeit. Behalve kinderen van tokkies die het hun kinderen inprenten dat Zwart Piet zwart moet zijn.. dus dezelfde mensen die bij Den Bosch op de tribune stonden en zich compleet belachelijk maakten, zeker gezien het feit dat er in hun eigen team ook gekleurde spelers rondlopen..

 23. Johan Derksen

  Hé Jandino: Je moeder!

 24. Loes

  Je moeder

 25. Jan Boskamp

  Hey Ronnie, klootzak. Het waren kraaiengeluiden jongen. Geen apengeluiden, dove kwartel!!

 26. roevka

  Artiesten maken een terugtrekkende beweging. Willen wel poen verdienen maar dragen nauwelijks nog iets bij aan het culturele debat. Vele cabaretiers durven bepaalde onderwerpen niet aan te snijden en misstanden te benomen waardoor zelfreflectie mbt de samenleving ontbreekt.
  Zo ook grappenmaker Jadino. Selectief verontwaardigd zijn en zich niet gesteund voelen door de politiek als het racisme betreft. Maar als in bepaalde culturen en aanhangers van geloven hier hele bevolkingsgroepen achterstellen dan houdt ook hij z’n lippen stijf op elkaar.
  met als gevolg dat steeds minder mensen zich uiten waardoor de politiek niet meer weet wat de bevolking wil.

 27. Penny Wise

  Dankzij Rutte is de slavernij springlevend in de vorm van de Participatiewet, de maatschappelijke stage en sociaal ondernemen. Hij heeft niet voor niets zoveel parate kennis over de gouden eeuw. Terwijl iedereen bezig is met zwarte piet en racistische voetbalsupporters gaat hij er met de buit vandoor. Verdeel en heers.

 28. M

  @Bart 10:07

  Hou nou eens op met die leugens te verspreiden dat “iedereen die zwarte Piet niet weg wil hebben voor racist wordt uitgemaakt”.

  Als je de volgende keer niet meteen gaat briesen en steigeren als het om zwarte Piet gaat dan zul je horen dat je helemaal niet meteen voor racist wordt uitgemaakt.

  Het is natuurlijk wel zo dat er heel veel walgelijk racistische opmerkingen in deze discussie worden gemaakt, dat zal jij ook moeten toegeven. Maar dat is totaal iets anders dan dat je meteen voor racist wordt uitgemaakt als je zwarte Piet niet weg wil hebben.

 29. Johan

  Tot pakweg 10 jaar geleden was er nooit sprake van racisme in ons land. Met de komt van vluchtelingen en azijnpissers is het ineens een ding hier! Druppel op een gloeiende plaat….kijk eens om je heen, het sterft van de gemengde huwelijken en relaties….donder toch op. Dit land is ziek geworden.

 30. Bart M.

  ‘Gasten’ die onze tradities niet willen accepteren kunnen beter meteen remigreren.

 31. Joery

  He daar is ie weer de racismekaart…!
  Gratis een kerstpakket vol Gilette scheerartikelen.

 32. critikast

  Alle BN-ers hebben hun zegje al gedaan, dus kan Jandino niet achterblijven. Misschien moet hij zijn praatje bij het Voetbalgala over Johan Derksen nog eens terugkijken, dan weet hij ook wat discriminatie, haat en belediging is. Maarlaat deze man over racisme, haat en discriminatie voorgoed zijn mond houden. Ga eens werken aan een fatsoenlijke show man !

 33. Boterophethoofd

  IK KAN ME NOG HERINNEREN DAT DEZE
  MAN IN HET BEGIN VAN ZIJN CARRIÈRE
  ALTIJD (UIT ARMOEDE) ALTIJD DE GRAP
  MAAKTE HEEE JONGEN IK GA JE STEKEN
  HOOR ,MET SURINAAMSE ACCENT ….😈

 34. age

  ‘Jandino moet voorgoed zijn mond houden over racisme, haat en discriminatie’ ?
  Anders krijgt ie zweepslagen of zo critikast?

  De reacties hierboven bewijzen dat racisme een diepgeworteld probleem is in Nederland.

 35. Ml

  Ik kom al velen jaren bij het voetbal en erger mij dood aan deze discussie. Racisme wordt eruit getild, maar er is zoveel meer mis. Ook bij veel donkere spelers. Te pas en te onpas wordt er gekokketeerd met criminelen, homofobe rappers of personen als B. Hari. Voorbeeld is Narsingh die bevriend was met een van een rip-deal verdachte drugscrimineel. Na de dood van de vriend werd niet gevraagd naar waarom hij bevriend was met zo’n iemand, maar hoe erg het was. Promes sloeg zijn vriendin, maar moet ik dan van hem horen hoe erg rascisme is. Maar naar die klappen mag niet gevraagd worden. Het verzwijgen van de jeugdzonden van Depay.
  Excelsior heeft trouwens boter op haar hoofd. Toen een oud-speler van hen werd uitgescholden voor ‘Vuile besneden bloedhond’, deden suppoosten, die het duidelijk hoorden, niets. Bij Emmen werd een speler begroet door Ajax-fans met een spandoek met ‘Kakkerlak’ erop. In voetbaltaal betekent dat k ankerlijder. Waar was Wijnaldum toen. Racisme is maar een onderdeel van het probleem.

 36. @age

  Het diepgewortelde probleem zit tussen de oren bij een groot deel van de negroïde bevolking.

 37. jan

  Feit is dat rassen niet naast elkaar kunnen leven. Er moet een oceaan tussen. Degene die anders beweert: hou vooral je kop in het zand.

 38. sukkel

  Wordt die van Nieuwkerk spuugzat links lullen en rechts vullen niks anders gedaan dan graaien van onze centen die kwal 600.000 zum kotzen

 39. Tessi

  Nederlanders denken we laten ons zwarte piet niet afnemen en niet eens rascistisch bedoeld, maar we mogen straks helemaal niks meer in dit kleine landje.
  Aan de andere kant snap ik ook wel hoe donkere mensen tegen zwarte piet aankijken.

 40. Jordao

  Ik vind dat de zwarte Pieten discussie los moet worden gezien van het racistische gedrag in voetbal stadions wat de laatste tijd de kop op steekt. De zwarte Pieten discussie is een discussie waar nooit uitgekomen gaat worden omdat dat een traditionele kinderfeest in Nederland is waar het racisme bij die kinderen totaal niet speelt. Nog meer actie richting “zwarte Pieten vrij” krijgt alleen maar steeds meer belading en een haat jegens de donkere medemens, alhoewel er ook veel donkere mensen totaal niks zien in discriminatie en vóór de zwarte Piet zijn. Wat die speler van Excelsior over zich heen kreeg is ronduit verschrikkelijk en dat Wijnaldum een statement maakte geeft mij bij hem veel respect. Maar die anti zwarte Pieten discussie moet nu eens ophouden want die weerstand wekt alleen maar negativisme en agressie uit. Willen we dat in Nederland. Hou eens een keer op het heeft totaal geen zin.

 41. Johan

  Jandino heeft helemaal gelijk. Dit is iets wat de politiek moet oplossen en niet de BN-ers. De politiek wordt betaald om rust te bewaren in dit land.

 42. Je dikke moeder

  Ik ben het eensch met Jandino, Mark Rutte doet He-le-maal niks voor “het volk” .

  Hij zegt “dit en dat gebeurt er in het voordeel van blabla” en vervolgens wordt iedereen keihard genaaid.

  Weg met die man, uitzetten naar Duitsland ofzo.

 43. Johan

  @Je dikke m, precies. Hij zegt premier van/voor iedereen te zijn maar ondertussen te laf om iets te doen.

 44. Je dikke moeder

  Nog niet eens te laf, hij heeft er gewoon keihard schijt aan, dat kan je echt zien aan z’n kop!

  Gewoon wegstemmen de volgende keer.

 45. Pauline

  Stakker….denk je dat het in Curaçou allemaal béter is ?

 46. Eveline

  Ik vind het altijd zo opvallend dat die linkse deug gasten die overal aan tafel aanschuiven zelf in een riant huis wonen en geen idee hebben hoe het in volksbuurten toegaat. Ga een tijdje in Slotermeer, Osdorp en nieuw west wonen of in de Schilderswijk in den haag, nou dan ga je echt anders praten weet ik uit ervaring.

 47. jahaha

  Ja Jandino, als je het als cabaretier niet kunt om je centjes binnen te halen , moet je het maar op een andere manier doen hè? zogenaamd onder het kopje charitatief …..wel een beetje goedkoop hoor!

 48. Joris Mul

  Waarom is die Jandino / Jantien eigenlijk op tv? Heeft hij enig (intellectueel) talent? Onderscheidt hij zich door een bepaalde gave? Hij lijkt me nou niet een van de meest slimme personen die aan Nederland zijn mening moet verkondigen. Gewoon negeren, dat soort zogenaamde bekende Nederlanders, die 100 km verderop niemand kent. Weg uit de media , de 50 zogenaamde BN’ers, juist door hen verpaupert Nederland meer en meer.

 49. Etienne

  Alleen zeurpieten willen nep pieten.

 50. MC Ho en Ltd.

  Dat heet in jouw vak toch satire Jandino? Je weet wel, laatst op het voetbalgala…

 51. Jan

  Moet de éne lul nu de andere lul de wet voor gaan schrijven ?
  Stakkers…

 52. Momo

  We gaan dus de kant van Amerika op met dat gezeik over racisme overal. Blijkbaar is het big business. Gadverredamme

 53. Momo

  @Harry

  De oplossing is dat als dat handjevol mensen Zwarte Piet niks vindt, ze gewoon lekker niet meedoen of hun alternatieve intocht organiseren.

 54. age

  Heeft er ook iemand geluisterd naar wat Janino en andere gasten vertelden over hum ‘ervaringen’? als gekleurde Nederlanders ?

 55. Momo

  @M

  Het motto van KOZP is “Zwarte Piet is racisme”. Dan kan je het wel lekker gaan spinnen, maar je beschuldigt gewoon iedereen die voor Zwarte Piet is ervan een racist te zijn.

 56. Britt Scholte Lover

  en Jandino mag wel grapjes maken over Johan derksen zijn overleden moeder? en al die caberatiers mogen ook gewoon grapjes maken over alles en nog wat?

 57. Oppersmurf

  Met zo’n grote bek zal het lastig zijn voor Jandino om deze dicht te houden :-)

 58. Kip

  Mag ik Jadino dan ook aanspreken op het feit dat meer dan de helft van de criminaliteit afkomstig is van allochtonen. Antillianen zijn geen uitzondering daarop. En cijfers daaromtrent gemanipuleerd worden. Geld dat naar de zorg had kunnen gaan, wordt besteed aan criminelen. Voor zover ik weet is racisme bij wet verboden. Dus Rutte heeft er niets mee te maken. Laat de rechter zich maar uitspreken. Ik wordt een beetje moe van de Jadino’s, Sylvana’s e.a bbn’ers, bijna bekende Nederlanders, die blind zijn voor hun wandaden, maar wel andere aanwrijven.

 59. Simon

  Ja hoorde gisteren nog een donker persoon iets roepen over k-homo en zo heeft iedereen te klagen die de ander niet als mens kan zien. Stop er mee!

 60. Whitedog

  Wat er tijdens die wedstrijd gebeurde kan gewoon niet.

  En opmerkingen zoals Geert hierboven zijn echt te sneu voor woorden. We leven nu eenmaal ineen multi-culturele samenleving en daar horen we elkaar te respecteren en niet elkaar uit te schelden omdat ze een andere kleur, overtuiging of voorkeuren hebben.

  Als het goed is blijven mensen zich op inteligentieniveau ontwikkelen, maar kennelijk blijven een aantal op lagere school niveau steken en vinden pesten van anderen die anders zijn nog steeds leuk n gerechtvaardigd.

  Degenen die dat doen, lopen echt achter.

  We zijn eenmaal niet allemaal hetzelfde en dat te roepen dat anders denkenden dan maar op moeten rotten omdat ze voor zichzelf opkomen? Hoe bekrompen ben je dan?

 61. StefanV

  Ten eerste zijn BN’ers helemaal niet de aangewezen personen om elke maatschappelijke discussie te “leiden”, ook al denken ze zelf van wel. Hun mening is echt niet belangrijker dan die van iedere andere willekeurige Nederlander.

  Ten tweede: de racistische gebeurtenissen tijdens FC Den Bosch-Excelsior zijn maatschappelijk breed veroordeeld, ook door de politiek. En ook door premier Rutte, die er – terecht – aan toevoegde dat je dit soort issues niet met wet- en regelgeving oplost. Het is trouwens ook helemaal niet gek dat vooraanstaande voetballers stelling nemen, aangezien het gaat om een gebeurtenis tijdens een voetbalwedstrijd.

  In tegenstelling tot wat Jandino beweert, hebben we in Nederland niet “ontzettend veel racisme”. Natuurlijk is elk voorval er één te veel, natuurlijk is en blijft er altijd ruimte voor verbetering. Maar Nederland behoort tot de minst racistische landen ter wereld.

 62. Leo knots

  Laten we het vooral niet hebben over zijn ‘optreden’ tijdens een voetbal event. Wat was dat van een laag niveau

 63. airfryer

  KOMT ALLEMAAL DOOR DIE VEREKTE ZWARTEPIETEN DISCUSSIE

 64. Je dikke moeder

  Niet het scherpste mes in de lade Airfryer?

  Racisme bestond al voordat Sinterklaas verzonnen was, het is niet iets wat nu “ineens” komt omdat die zp discussie er is.

  Simpleton….

 65. bastian

  Ik zie het probleem nog steeds niet in Zwarte Piet, sorry, echt niet. Als op een dag iemand tegen twee donkere kindjes roept dat ze op Jip en Janneke lijken, gaan we dit dan ook verbieden? Wanneer houdt het dan een keer op?

 66. ik john en ik houw van lol van 6

  leeft die z.w.a.t.e.nog steets

 67. Spekzever

  Geert heeft gelijk.

  Als het je hier biet bevalt, kun je altijd terug naar je land van herkomst.

 68. Mevrouw Wallevis

  Krijsende neegers zijn niet leuk.
  Oeoe aah aah geef me een banaaa!

 69. Bart

  @StefanV Je hebt weer helemaal gelijk!
  @M Die Jandino moet gewoon zijn muil houden.

 70. Je dikke moeder

  Haha Nederland en Nederlanders zijn gewoon racistisch, dat bewijzen de reacties maar weer. En als je het daar niet mee eens bent of niet leuk vind dan moet je maar terug….

  Ik schaam mij kapot voor jullie

 71. Johan

  @Spekzever, hij WEET tenminste waar hij oorspronkelijk vandaan komt, jij ook?
  Of wil jij dat liever iet weten? Je kan roepen wat je wilt maar jou uitstraling vertelt waar jij vandaan komt. Zo zijn er meer die denken dat de ander ´blind´ is…

 72. Johan

  De meeste racisten zijn vaak ZELF uit het buitenland afkomstig. Oma, opa, komt vaak uit Indonesië of Oost-Europa etc. Dat is ook vaak aan hun uiterlijk te zien, hoe wit/geblondeerd ze ook zijn. Bepaalde lichaamskenmerken kun je nooit uit de genen halen.

 73. Johan

  Lichaamskenmerken kun je nooit uit de genen halen. Je draagt ze gewoon over.

 74. Sip

  Gun elkaar het leven en gun elkaar zwarte piet, dan zal het weer beter gaan.

 75. Peter

  Sip, zie foto.

 76. Johan

  @Sip, het wordt ge gegund, vier het thuis is eigen huis.

 77. H

  @Sip, heb je geen leven zonder zwarte Piet? Dan is er iets anders met jou aan de hand, vrees ik.

 78. Bridget Maasland

  Je moeder!

 79. Momo

  @H

  Heb je geen leven MET Zwarte Piet? Dan moet je er echt naar een op zoek gaan.

 80. BRAAK

  Ja hoor, daar is die relschopper weer.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.