Jandino boos op Rutte: ‘Laat dit niet over aan BN’ers!’

SBS 6-ster Jandino Asporaat vindt dat minister-president Mark Rutte meer leiderschap moet tonen in de huidige discussie over racisme in Nederland. Hij laat het te veel over aan prominenten en BN’ers. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd in Pauw. Er is veel controverse over een speler van Excelsior die zondag racistisch werd bejegend door supporters van FC Den Bosch. Ze noemden een geëmotioneerde Mendes Moreira onder meer ‘k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker’. 

Net als veel andere Nederlanders heeft ook Asporaat lastige dagen achter de rug. “Het was eigenlijk een hele heftige weekend. Ik denk voor iedereen. Ik ben er de afgelopen dagen enorm mee bezig. Zeker ook in deze periode wordt er ook van mensen zoals ik verwacht een statement te maken. Van: zeg iets, want we willen jouw stem horen. Dat begrijp je ook.”

Zelf weet Asporaat ook wat het is om racistisch bejegend te worden. “Ik was 14 jaar, Nederland speelde tegen Brazilië, we verloren. Ik liep buiten, was verdrietig en toen fietste er een man langs die zei: ‘Vuile k-neger, het is jullie schuld, ga lekker terug naar je eigen land Zwarte Piet.’”

Het gaat volgens hem helemaal mis in Nederland. “We moeten met z’n allen opstaan en ook zeggen wat het is: we hebben te maken met ontzettend veel racisme in dit land. Ik ben er ontzettend verdrietig over. Het is verschrikkelijk, ook voor onze kinderen. Je schaamt je kapot gewoon. We maken elkaar letterlijk kapot in dit land.”

Asporaat roept Rutte op tot meer leiderschap. “Je verwacht ook echt wat van de politiek. Anders moeten wij, entertainers, de boel gaan oplossen. Nogmaals: Wijnaldum, onze aanvoerder, is een waanzinnige held, maar het had onze minister-president en onze politiek moeten zijn die op een gegeven moment zegt: ‘Jongens, ik leid jullie wel hier doorheen.’ Het is moeilijk.

Foto: BNNVARA

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen