Fidan Ekiz schept in DWDD duidelijkheid over talkshow

Fidan Ekiz heeft vanavond als tafeldame in De Wereld Draait Door eindelijk duidelijkheid geschept over haar rol in de opvolging van Eva Jinek. Ze is er nog steeds over in gesprek, al zijn de plannen bij de NPO veranderd. Dat heeft ze vanavond gezegd in de uitzending op NPO 1. De NPO wilde heel erg graag dat Fidan Ekiz en Tijs van den Brink een vast duo zouden gaan vormen op de late avond van NPO 1, maar Ekiz voelde zich niet ervaren genoeg. Nu wordt er gepraat over een nieuw model.

Er wordt nu gedacht over een Met Het Oog Op Morgen-model, waarbij de presentatie elke avond verandert. “Dat is voor heel veel presentatoren ideaal, denk ik. Wat jij doet is topsport. Ik maak graag documentaires, dat is mijn passie, en ik ben ook opiniemaker. Dat vind ik wel wat. Dan kun je ook langzaam groeien“, zei ze tegen Matthijs van Nieuwkerk.

Waarom wilde ze het niet vijf dagen per week met Van den Brink doen? “Ik ben inderdaad gevraagd, maar ik dacht: waarom word ik gebeld? Het zijn nogal grote schoenen om in de schoenen van Eva te staan. Ik vind haar geweldig. Ik heb erover nagedacht en dacht vervolgens: het is de dood of de gladiolen, why not? That’s the spirit. Toen zijn we gaan praten.”

Daarna is Ekiz gekoppeld aan allerlei andere presentatoren, omdat er werd gedacht over duopresentatie. “Ik heb aangegeven dat ik januari te vroeg vind, omdat ik een langere aanlooptijd nodig heb. Laten we wel wezen: ik maak documentaires, ik presenteer ook wel veel, maar studiopresentatie doe ik elke vrijdag bij De Nieuwe Maan, maar nog niet zo heel erg lang. Mijn eerste reactie was ook: ‘Ik vind het bijna een belediging voor het vak om iemand te vragen die niet zo veel ervaring heeft.’”

Een talkshow presenteren is niet zomaar iets, aldus Ekiz. “Als ik kijk naar jou, naar Jeroen Pauw, naar Eva: jullie komen van een long way. Als je vijf dagen per week op zo’n plek wil zitten, moet je minstens zijn klaargestoomd dat je precies weet wat er gaat gebeuren. Ik wilde me niet laten opjagen voor een deadline, maar we zijn nog steeds in gesprek.”

Ziet ze een duoschap met Van den Brink wel zitten? “Dat van Tijs van den Brink klopt ook. Ik vind Tijs een topjournalist, ik vind hem geweldig, dus als je dat hoort dan zie ik dat echt wel zitten. Daar zal ik eerlijk over zijn. Het grappige is dat je elkaar kent uit het vak en dan ga je een beetje afspreken en lunchen en elkaar leren kennen. Het is een soort van speeddaten. Ik heb dat ook tegen Tijs gezegd: ‘Het lijkt wel alsof we aan elkaar worden uitgehuwelijkt.’ We hebben heel erg gelachen. Hij zei ook: ‘De druk is zo hoog dat je het bijna moet doen.’”

We zijn nog steeds in gesprek over andere vormen en alles. Ik vind het nog steeds een eer dat ik ben gevraagd. Ik wil gewoon klaargestoomd zijn en er klaar voor zijn.”

Daarna tegen Van Nieuwkerk: “Misschien gaan wij wel samen!

Hij: “Eerst lunchen.”

Foto: BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen