DWDD zegt Mama Appelsap af voor Qmusics Geluid

Geplaatst op wo 06 nov 2019 om 9:30

De Wereld Draait Door heeft er gisteren op het laatste moment voor gekozen om het voormalige radioduo Timur Perlin en Rámon Verkoeijen af te zeggen voor de radiospecial van de talkshow. In plaats van hen zaten Mattie Valk en Marieke Elsinga van Qmusic aan tafel. Dat heeft Rámon gezegd op NPO 3FM. DWDD stond volledig in het teken van honderd jaar radio. Er zaten grootheden aan tafel, maar er was dus ook een item met Mattie en Marieke, die hun radiospel Het Geluid naar tv brachten.

Het Geluid is een vrij rechttoe rechtaan radiospecial, dus de tv-uitwerking ervan was vrij saaie televisie. Eigenlijk had DWDD dus een terugblik op het populaire radio-item Mama Appelsap gepland.

Rámon op de radio: “Ik ben afgebeld door De Wereld Draait Door. Ik zou op dit moment in de taxi moeten zitten naar Amsterdam. Ze wilden Mama Appelsap behandelen samen met Timur, maar nu gaan Mattie en Marieke er naartoe. Ik voel me een beetje de Johan Vlemminx van de radio nu.

Mama Appelsap is het beroemde radio-item waarbij Nederlands klinkende zinnen in anderstalige radioliedjes werden gespot. “Ik hoor van veel mensen in de industrie dat ‘Mama Appelsap’ qua radiogeschiedenis de afgelopen 20 jaar misschien wel het grootste item is. En dan wordt er zo mee omgegaan…

De huidige radiocollega van Rámon, Mark van der Molen, vindt het jammer dat Mama Appelsap is vervangen door Het Geluid. “Wat ik dan raar vind: als er dan iemand anders zou zitten die vergelijkbaar is… Dan gaan ze het hebben over Het Geluid. Nou, ha ha, we hebben een pot pindakaas geopend met een microfoon erbij.

Renske Holwerda, regisseur van RTL Nieuws, vond het een flutitem. “De 100 jaar radioshow van #dwdd is leuk qua opzet, maar de reclame-code-commissie mag zich wel even buigen over de 15 minuten reclame voor het geluid van #Qmusic (en de redactie zich even achter de oren krabben, wat zonde van de zendtijd van de echt interessante gasten)

Ik vind het niet zo gek een onderdeel van huidige radioland mee te nemen. Maar dit was buiten proportie.

Overigens was er volgens Qmusic géén sprake van een last-minute-switch. Het draaiboek voor Het Geluid was vorige week al klaar, aldus de zender.

Foto: BNNVARA
32 Reacties op “DWDD zegt Mama Appelsap af voor Qmusics Geluid”


 1. Mink Vaillant

  Helemaal met Renske Holwerda eens. Het was een flutitem en inclusief de genoemde prijzen was het een grote commercial voor Qmusic. Hebben ze daar voor betaald?

 2. René

  Teveel NPO anders?

 3. Grace321

  Reclame voor de commerciële radio. Raar

 4. pieter

  Ik zal nog steeds niet afstemmen op Q……

 5. StefanV

  Jammer. Mama Appelsap draait om muziek, terwijl Het Geluid gewoon het zoveelste radiospelletje is. En dan is Q Music ook nog eens de meeste veilige, zouteloze radiozender van Nederland.

 6. janus

  Had liever mama-appelsap gezien. Q luister ik niet. En Mattie en Marieke vind ik verschrikkelijk. Ze hebben er kennelijk voor gekozen om met Giel (Veronica), Evers (538), Ekdom (10) ook presentatoren van de commerciële radio te hebben.

 7. Rene de Leeuw

  Ik heb als radioman pur sang om half 8 de tv op RTL-nieuws gezet. DWDD was niet om aan te zien. Wat een rommel, een seniele Willem van Kooten. Bagger.

 8. Fred

  Sowieso was het de hele uitzending van DWDD gister slecht van kwaliteit.
  Het geluid (bijna alle microfoons verkeerd afgesteld voor TV), beeld (gasten die constant door het beeld lopen) en de inhoud (slechte interviews (toppunt Ruud & Lex) en het geluid). Duidelijk geen repetities geweest. Armoedig amateur zooitje.

 9. iam

  radio is voor de radio. hoort niet op tv

 10. Kim Jong-un dos tres

  Ik denk dat DWDD een balans wilde creëren tussen NPO en commercieel?
  Overigens vond ik veel oud grijs aan tafel zitten. Ik begrijp dat het over 100 jaar radio gaat, maar dan kijken we toch ook naar het heden? Wat is de stand van zaken, naast het terugkijken? Jonge mensen van FUNX bijvoorbeeld, urban, dat miste ik echt in deze uitzending.

 11. Pro Du Cent

  Geweldig hoe je een in essentie prachtig avondvullend programma in 50 minuten kunt proppen en er dan een tenenkrommend geheel van kunt maken met

  technici die schuiven niet of juist wel open hebben staan waar dat wel of juist niet moet,

  wilde presentatoren die zichzelf belangrijker vinden dan de gast die wel een interessant verhaal heeft te vertellen,

  een dj die te pas en te onpas veel te harde, ongepaste, fillertjes en jingles instart,

  Jan van Veen die een niet werkende microfoon krijgt na door “zichzelf” belachelijk te hebben gemaakt,

  en ga zo maar even door.

  Gelukkig was de live muziek wel een feest van herkenning.

  Ben heel benieuwd of mevrouw De Jong dit ook heeft gekeken en wat zij er van vindt.

 12. xandertje

  @Kim Jong-un dos tres

  Het ging over het mooie van radio en niet over de kapotmakers van de radio.

 13. MediaPrak

  DWDD maakt juist een van de leukste specials ooit. Mooi dat alle radio corriveen, op Spits en Evers na, wilden komen. Radio is ook radiospelletjes. “Raden Maar” met Dick Schilperoort was in de begin jaren 70 mateloos populair. Anno nu door Q uitgevoerd. Waarmee je als gasten niet alleen (ex) NPO, Veronica en Talpa mensen in de studio hebt, maar ook een niet door Lex Harding ontdekt talent. En dat iedereen door beeld loopt, microfoons duidelijk zichtbaar zijn (en eentje defect). Hey, welcome to radio!

 14. Simon Dekker

  Armoedig ekut-uitzending. Ferry Maat is ook (terecht) boos dat ze hem uitnodigden, maar er geen enkele TROS radio dj (hem incluis!) niet in die armoedige top 40 van grootste radiomakers stond. Klinkt als egopuntje, is het niet, ik vind dat ie gelijk heeft. Het is weer TYPISCH LINKS.

  Ik zei nog gisteravond tegen een vriendin: ze kunnen het wel bij dwdd! Mits ze er niet politiek mee proberen te bedrijven. En zie! Links bolwerk, en het programma zakt in elkaar. Stumperts.

 15. Simon Dekker

  @MediaPrak Ze hebben gewoon iedereen gebeld met het slijmerige “we willen écht dat je komt!”-praatje dat ze altijd hebben. Ze vinden je geweldig voor je neus, maar achter je rug om ben je behang. Ferry Maat legt het prima uit:

  https://www.geenstijl.nl/5150419/ferry-soulshow-maat-woest-op-vara/

 16. Simon Dekker

  En ik vind dat de Reclame Code Commissie, plus het Commissariaat voor de Media zich echt wel over het item van Het Geluid mogen buigen. Dit is gewoon een radiospelletje, klaar.

 17. gerdien

  @Simon Dekker: als je zelfs deze uitzending van DWDD als ‘links’ bestempelt heb je een vuiltje in je oog. Of een plank voor je kop.

 18. Ron

  Wat een chaotisch slecht klinkende uitzending van DWDD met als rode draad 1 commercial voor Q Music met dat infantiele spelletje van ze. Over het afzeggen van die twee 3FM DJ’s is trouwens wel tekenend hoe de NPO tegenwoordig omgaat met een station als 3FM. Het is allemaal niet meer zo belangrijk. Vroeger bij grote evenementen van het station zoals het Glazen Huis zag je ze in elk programma aanschuiven, te pas en te onpas. Niets van dat alles. Misschien wel een teken dat ze er vanaf willen en Radio 5 de frequenties gunnen.
  Overigens was het item met Curry en Van Inkel wel erg leuk maar ook aan de korte kant.

 19. iam

  @Ron,

  kwam natuurlijk ook door onze (sc)Herman

 20. Bart

  @Simon Dekker Helemaal met je eens!

 21. PatatmetMayo

  100 jaar radio in 50 minuten proppen en dan ook nog op tv.
  Wat een totale afgang!!

 22. PatatmetMayo

  Mattie en Marieke zijn overigens het mooiste voorbeeld van het failliet van popradio.
  Het lult maar door,weten helemaal niks van muziek af en vinden de plaatjes die ze draaien vaak maar irritante onderbreking van hun ijdeltuiterij.
  Ik vraag me dan ook af wat mensen bezielt om daar op af te stemmen.
  Slappe praat,reclameblokken en af en toe een rete- commercieel liedje,wat heeft dat nu met radio te maken???

 23. Zomaar een persoon

  @PatatmetMayo – Veel mensen moeten verplicht op het werk luisteren. Die kiezen er niet zelf voor. En dan is er ook nog een grote groep die gewoon van die standaardmuziek houdt, en daarnaast liever wat gezellig gekwebbel hoort dan een beetje diepgang. Ik heb er ook niks mee, maar besef wel dat er een grote markt is voor die leegheid.

 24. Kim Jong-un dos tres

  @xandertje
  Oké, dank je.

 25. Rob

  Het was tenenkrommend om naar te kijken. De helft bestond uit bejaarden die ooit populair waren. De Wild kon het weer niet laten om te zeggen: “Wij doen maar wat bij Radio 2 en het scoort”. Gaap. Marieke is zonder twijfel het grootste talent op de radio. Snel, geweldige stem, van deze tijd, intelligent. Ze is beter dan al die gouwe ouwe coryfeeën bij elkaar.

 26. Mark

  Mama Appelsap zit al 1 x per maand in De TV Draait Door en dan het gehele item (dan doen ze alles van de hele maand tegelijk, net zoals ze elke week Belgische De Slimste Mens in De TV Draait Door hebben

 27. man pan

  Die azijnpissers die zeuren over bejaarden e.d. => thema van uitzending is 100 jaar radio. Dat QMusic wel erg vaak genoemd werd kan je DWDD wel verwijten, denk ook dat de item last-minute erin gepropt werd.
  Voor de rest leuk nostalgisch uitzending voor mensen die opgegroeid zijn met Jeroen van Inkel, Adam Curry, Simone Walraven en Spijkers met Koppen.

 28. Zomaar een persoon

  Ferry Maat is boos: https://www.geenstijl.nl/5150419/ferry-soulshow-maat-woest-op-vara/

 29. Thomas

  Waar was Tineke de Nooi , de enige vrouwelijke eerste dj en hoe is het mogelijk dat Frits Spits nr. 1 is geworden, de man waar alle dj ,s naar gevormd zijn is Willem van Kooten, alias Joost den Draaier, die met kop en schouders boven de rest uitstak.

 30. Niks op TV.NL

  Enige wat leuk was om naar te luisteren, was New Cool Collective.
  De rest was rommelig. Gelukkig is er door de dag spotify :-)

 31. Hofstede

  Met het beste radiofragment bedoelde men de Tune van De Dikvoormekaar Show

 32. Nils Holgersson

  Duidelijk het laatste seizoen DWDD dit.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.