‘De Mol heeft miljarden, waarom dan zo veel troep?’

Geplaatst op wo 20 nov 2019 om 8:30

Cabaretier Kees van Amstel begrijpt er niets van dat John de Mol zó steenrijk is, maar dan toch zó veel goedkope tv-kopieën uitzendt op zijn ‘creatieve speeltuin’ SBS 6. Dat heeft hij gezegd in zijn hoedanigheid als ‘Druktemaker’ van NPO Radio 1. Hij doelt bijvoorbeeld op Ik Vertrek-kopie Wij Emigreren. “Waarom ga je in je mooie juwelierszaak nep-Rolexen verkopen? Niks creatieve speeltuin, gewoon keihard andermans succes kopiëren als een Chinese fabrikant“, zegt hij.

Het komt De Mol op de nodige kritiek te staan. “Ja, dan kun je er op wachten, John. Dan heb je stront aan de knikker met the big tv-momma van het AD.

Het is echt onbegrijpelijk, vindt Van Amstel. “Wat ik niet snap is dit. Dan heb je alles bereikt in de televisiewereld: van Emmy Awards tot wereldhits als The Voice en Big Brother, hij is financieel binnen, dus helemaal vrij om zijn speeltuin SBS 6 voor nieuwe, spannende, creatieve experimenten te gebruiken. En dan blijkt die creatieve speeltuin SBS 6 één groot kopieerapparaat. De Beste Zangers is gekopieerd, Lingo en Man Bijt Hond zijn uit de NPO-mottenballen gehaald, maar het kan nog erger.

Het SBS 6-schema is creatieve armoede, stelt hij. “De zoveelste talentenshow, realityseries en kopieën van bestaande programma’s: that’s it. In 2016 zei John de Mol dat hij zich meer wilde gaan toeleggen op de creatieve kant en het ontwikkelen van nieuwe programma’s. Ik snap dat je een zender op weg helpt met een paar bekende sterren en programma’s als Veronica Inside, maar kom op, Mister Creative: Dance Dance Dance, Dance as One, Flirty Dancing, DanceSing, Dancing on Ice. Dan is er Cash or Trash, een rip-off van Van Onschatbare Waarde. Dennis en de Vrije Geesten is duidelijk een Showroom 2.0.”

Met 3 miljard kun je alles. Maak de mooiste dramaserie met de beste acteurs en schrijvers, maar dit… Ik snap het niet.”

Foto: Talpa
64 Reacties op “‘De Mol heeft miljarden, waarom dan zo veel troep?’”


 1. Bobby Eden

  Kees snapt als gesubsidieerde VARA-man niet hoe je geld moet verdienen. John de Mol heeft geen drie miljard verdiend door geld als een dolle in hobbyprojecten te steken Kees

 2. Albert Verlinken

  Makkelijk lullen zo aan de zijlijn. John heeft ook veel nieuwe concepten over de kijker uitgekotst en dat werd meestal een flop. Als je dat zo veel keer overkomt dan ga je eens kijken wat de concurrent in de winkel heeft en laat je daardoor ‘inspireren’. Heeft niks met geld te maken.

 3. Baslag

  Kees hefet gelijk. even leek het erop dat het de goede kant op zou gaan met SBS6. Maar helaas ze leren niet van het verleden. Oefenloos kopieren van bestaande programma’s. Of progamma’s en spelletjes met zoveel mogelijk n”BN-ers”. Helaas, dan wordt het nooit wat.

 4. Remi

  Omdat tie een creative heeft rondlopen op t Rietland die er bij Endemol is uitgetieft vanwege er een klerezooi van maken.

 5. Bram

  wat een onzin, zelf de Mol weet toch niet wat echt gaat werken, hij neemt risico’s. Iets wat ze bij NPO doen met duurbetaalde lui die bij ongeschikt blijken nog jaren mogen blijven aanklooien. En dan zijn het nog steeds alleen de veilige formats, kijk maar naar M.

 6. Jomanda

  90% zijn wel nieuwe programma’s.

  Bij RTL is alles gejat van Talpa en NPO

 7. HEE MEN

  Iedereen kan makkelijk schrijven vanuit zijn luie stoel voor de computer
  Maar in een tijd dat het steeds moeilijker wordt de kijker vast te houden
  zit elke zender met het zelfde probleem
  En wie bepaald wat slecht is? er zitten wel vele uren maanden werk aan een tv programma, en die worden wel met inzet en plezier gemaakt
  En om John neer te halen al zou hij rotzooi op het scherm brengen, dat is kolder
  Meer dan 150 landen nemen zijn produkties af , en miljoenen kijkers in de wereld kunnen het niet mis hebben, en zijn zogenaamde rotzooi?? daar hebben jullie jaren naar gekeken op 4 dus niet zo negatief , Niemand doet John Na in Nederland
  en de kleinburgelijke reageerder al helewmaal niet !

 8. Sjors van Kempen

  Wie gaat eten met types als Heuckeroth, Brard als Roelvink is een enorme proleet.

 9. Vorst van de Peter

  Als De Mol niet toevallig in het tv-wereldje was beland was-ie nu een vooraanstaand figuur in de onderwereld.

 10. Steven

  Rijken zijn vaak het gierigst.

 11. HEE MEN

  jOMANDA Dat is waar, maar dat mag je wel op een andere site schrijven ,maat hier mag dat niet, vele op deze site zijn ook verstokte RTL kijkers
  En alles wat RTL doet is goed, en bij Talpa slecht

  zo is dat al jaren op deze site

 12. Johanneke van Es

  Kees is duidelijk geen uitblinker op het vlak van marketing. Consumenten willen niet met een hele zooi nieuwe dingen overladen worden. Ze willen iets dat veilig en vertrouwd aanvoelt. Ergo, de klonen die nu op de Talpa zenders te zien zijn. En tussen al dat bekende hapklare spul strooi je dan af en toe een nieuw smaakje om vervolgens te zien of de tv-consuent dat ook lekker vindt of snel weer uitkotst. No rocket science, just the way it works in life.

 13. Kijker

  Je kan zien wat een grote merknaam SBS is. Of het goed gaat of niet goed gaat iedereen heeft over SBS. En iedereen wil dat de kijkers omhoog gaat bij SBS.

  Dus John laat zien wat je met SBS kan.

  Succes

 14. dynamische dennis

  Het geld van John is gewoon privé-vermogen waarmee hij investeringen doet. Hij wil uiteindelijk gewoon rendement op zijn investeringen.

  Dat doet hij met reclameblokken rondom programma’s die scoren, verkopen van formats of met het verkopen van bedrijfsonderdelen (met veel winst).

  Is niet mega ingewikkeld ofzo

 15. Sender

  HOE kreeg hij die miljarden bij elkaar dacht je???
  Juist…door ze NIET uit te geven.

 16. Marianne

  Begrijp het ook niet, misschien kan iemand er een boek over schrijven? Snap niet hoe je samen met een man met een feestwinkeltje in een klein land zo op kan klimmen.

 17. HEE MEN

  @ Kijker Inderdaad , sbs6 ze hebben het er elke dag over, en oh en iedereen weet wat voor slechte programma`s het uitzend , oh ze zitten geewoon nagelbijtend van ergenis voor het scherm
  , en dan hier gaan klagen hoe ze de avond vreselijk hebben moeten doorbrengen bij SBS6

  van die dingen ja !!! Maar ze beseffen zelf niet hoe dom ze zijn , het is om er over te schrijven , de beste reclame voor de zender

 18. StefanV

  @Bobby: Kees van Amstel leest slechts één keer per week een radiocolumn voor. Naast zijn activiteiten als cabaretier (waarmee hij – neem ik aan – ook geld verdient), werkt Van Amstel als docent op een MBO. Daar heeft hij onlangs, als deelnemer in De Slimste Mens, nog het nodige over verteld. Je opmerking is dus onzin; Van Amstel werkt voor de kost.

  Overigens heeft Kees van Amstel groot gelijk. Sowieso zijn zijn columns erg leuk om naar te luisteren, net als die van Pieter Derks en Marcel van Roosmalen.

 19. HEE MEN

  @ Marianne u moet wel de hun verleden weten en hoe ze in het tv vak zijn gekomen Joop had na zijn winkel een theaterburo en ging grote produkties voor tv maken bijv. al vroeg in de jaren 70 MET LIEDJES HET LAND IN was voor hem een doorbraak jOHN zat al langer in het radio tv vak , en zijn vader was ook geen onbekende in het Gooi !

 20. Willfred

  Aliexpress

 21. Curryworst

  Wat Kees op NPO Radio 1 loopt te brullen zeggen wij hier op MC al maandenlang.

 22. Suzy Wang

  Ja dat vraag ik me allang af. Er gaat zoveel geld in om. Ze verdiene kapitale en het is niks. Noppes nada.

 23. Erik

  De zendertjes van De Mol zijn totaal overbodig in een klein land als NL.
  Toch blijven de De Molletjes het NL-medialandschap lastigvallen en verpesten met hun lachwekkende inferieure programma’s.
  Hoezo een bord voor je kop hebben?

 24. Japio

  Breng Big Brother maar eens heel gauw terug.

 25. Klaasje v

  Dr Tinus was toch op SBS. Was een succes en opeens weg. Haal dat dan maar uit de mottenballen. Succes verzekerd.

 26. Bart

  @Bobby Eden Dat snapt Kees van Amstel heus wel. Het gaat er om dat John de Mol inmiddels die miljarden heeft verdient en dus kan doen wat hij wil. Hij zou er helemaal mee kunnen stoppen en met zijn miljarden in de achtertuin kunnen gaan zitten. Of inderdaad die mooie programma’s of de mooiste dramaserie kunnen maken. Dit dit hij beide niet. Nee, hij kiest er voor om. Zoveel mogelijk goedkope programma’s op zijn zender te knallen. Hij maakt met zijn miljarden die hij verdient heeft liever slechtere programma’s dan dat hij in het verleden maakte. Dat is toch vreemd?

 27. Victor Klootwijk

  John de Mol is een hardwerkende man die alles heeft gegeven voor het Nederlandse volk. Mooie programma’s, nieuwe initiatieven, allemaal uit eigen zak betaald. We zouden juist trots moeten zijn op John de Mol.

 28. Asjemenou

  Kees snapt het grotere plaatje niet, hij wilt goedkoop scoren met al goedlopende formats/genres. En dan groot te cashen door Talpa doorteverkopen over een paar jaar.

 29. HEE MEN

  VICTOR KLOOTWIJK Helemaal mee eens Maar de Nederlander is nou eenmaal uniek in het geven van negatieve reacties.

 30. Mike

  @Victor, wat een enorme domheid…uit eigen zak betaald….hahahaha
  En er zijn vooralsnog gewoon GEEN mooie programma’s ontwikkeld.
  John de Mol is met nog een paar mensen verantwoordelijk voor het om zeep helpen van de Nederlandse TV. Moeten we daar trots op zijn?

 31. Anja

  Precies, het in ongepast hoe men achter John de Mol aanhuppelt. En het gaat niet om het negatief willen zijn, maar feitelijk is er nog niets verandert voor de kijker. Er zijn een paar programma’s verschoven van 4 naar 6…is dat vernieuwend? En ALLES wat Talpa daarnaast zelf ontwikkelt en bedenkt is een regelrechte flop.
  Ik ben John de Mol dankbaar voor de successen in de jaren 90! Verder niet. Het is een oude man geworden die iets te hard wil goedmaken wat in het verleden niet is gelukt.

 32. Gerrie

  @Remi Ja schijnt ook bijnshownieuws gezeten te hebben. Een nitwit

 33. Plato

  Ik heb wel vaker nagedacht over wat Kees van Amstel hier constateert. Ik heb de volgende theorie (ik ken John de Mol niet; mijn theorie blijft dus voorlopig een theorie). John de Mol is bepaald geen intellectueel, en zeker ook niet iemand met spirituele diepgang. Hij heeft ook niet de behoefte om te doen alsof hij wel zo iemand is. Dat maakt hem schaamteloos. John de Mol wordt niet gelukkig van een mooie documentaire, een goed boek, een mooi essay, een filosofisch inzicht of een kunstwerk. John de Mol wordt gelukkig van een tv programma waar half Nederland naar kijkt, en waar mensen de volgende dag nog over napraten. Uitstekende kijkcijfers maken John de Mol gelukkig. Het gaat niet primair om het geld, hoewel geld wel degelijk een rol van betekenis speelt in zijn denkraam. Het gaat er vooral om dat een massapubliek naar het tv scherm gaat kijken op het moment dat zijn programma wordt uitgezonden. Op zo’n moment heeft voor John de Mol het leven zin. Als mensen graag naar een testbeeld zouden kijken, zou John de Mol vandaag nog besluiten om alleen nog maar testbeeld uit te zenden.

 34. Rick

  Hoogmoed daarna de val broer en zus zien door hun arrogantie de kijkers niet voor vol aan misselijkmakend !!

 35. Ml

  Zijn Bitcoin adviezen zijn ook ruk.

 36. Caramba

  De hartenkreet van Van Amstel is gelijk aan de mijne. Alleen, hoe vaak kun je blijven roepen ‘John, doe effe normaal?’
  Ooit was tv ter lering ende vermaeck; de commerciëlen hebben daar weinig boodschap aan en zetten daar een naargeestige, verwrongen en misschien zelfs maatschappelijk schadelijke variant tegenover. De kijker is een debiel, wie op tv komt een sterretje, dus dat is wat debielen krijgen. Ik geloof niet meer zo in goede intenties. Van mij mag halfgod De Mol met pek en veren zijn zendmachtiging inleveren.

 37. anoniemmm

  lieve kees, domme kees,

  ga ook een eigen bedrijf beginnen

  dan spreek ik je later weer

  kees je bent dom

  of john geld heeft of niet

  wat gaat dat jou aan

  je mag blij zijn en dank zei john de mol

  heb je eten in je bord

  hollander niet gleuren de hele dag

  ga een eigen bedrijf beginnen

  domme kees.

 38. Ron

  Helemaal met Kees eens. Er komt niets spectaculairs en vernieuwends uit de Talpa koker en wat bedacht zou moeten zijn om die creative meetings op maandagavond ten burele van Talpa. Het enige wat ze doen is van een bestaande hit een eigen variant bedenken. Maar dat op zo’n slechte manier dat het verschil met het origineel nauwelijks zichtbaar is waardoor het dus gewoon een ordinaire kopie blijft. Neem als voorbeeld: Wij Emigreren en zo zijn er tientallen andere voorbeelden waar dit bij geld.

 39. Kayleigh

  John de Mol moet echt eens aangepakt worden….hij doet aan leeftijdsdicriminatie

 40. Solomon

  John de Mol doet wat hij doen moet !.. Weg met RTL Bertelsmann’s Nederlandstalige Fake zenders vanuit Luxembourg !.. Na 30 jaar is het nu wel mooi geweest in Nederland met commerciële tv dat volledig in handen is geweest van buitenlandse media concerns !.. Genoeg is genoeg !..

 41. Joop

  @Bobby Eden. Het grote geld is verdient met creatieve projecten die we nooit eerder zo hadden gezien. Niet met foute kopietjes. Kees heeft 100% gelijk.

 42. Einde TV

  @Plato, interessante gedachte over John. Maar ik denk dat het nu anders ligt, ook vanwege het feit dat hij alle formats dubliceert en de markt in pusht. Er is niets van een pull strategie, wat wil de klant (de kijker!!)? Daar is hij blijkbaar niet mee bezig. Het is net alsof hij denkt…als ik 100 formats dubliceer, kopieer, dan zal er vast wel 1 keer iets lukken..
  En daarnaast is hij gewoon een zakenman geworden die van weinig geld veel geld wil maken. SBS moet gewoon verkocht worden

 43. Hans

  @anoniemmm. Kees een maatje te groot voor jou? Hij heeft nl gelijk. John maakt deze pulp ook alleen maar om zo hoog mogelijke omzet te halen ivm de uitkoop ITV. Het geld is verdient door de projecten die verrassend waren. Kees heeft gelijk.

 44. Robson

  Nogmaals , het enigste waar de Mol geïnteresseerd in is zijn de reclame-inkomsten, verder helemaal niets , zie zijn programma’s .

 45. Willy Wonka

  De Mol heeft zijn geld te danken samen met Ome Joop door verkoop van zijn bedrijf destijds. SBS is geen omroep voor intellectueel vermaak zoals bij NPO waar je na 10 minuten in slaap valt. Tja het valt ook niet mee tegenwoordig als 40% Netflix heeft. Hoe boks je daar tegenop, in ieder geval wordt SBS/Talpa opgepoetst en dan verkocht. Maar wat gaat ie daarna doen?

 46. Peter Wingender

  Ik denk dat Kees van Amstel het prima begrijpt. Het antwoord waarom bepaalde genres ontbreken in de programmering is eenvoudig te geven; dat produceert De Mol niet omdat het te moeilijk is om internationaal te gelde te maken. En dat is het primaire selectiecriterium op zijn zenders. Daarom maakt een kopie meer of minder hem ook niet uit. Kijken ze in het buitenland niet naar. Geeft verder niks.

 47. sukkel

  Mol kopieert veel programmas en gaat om met types als de gele zwembroek Rioolvink de valse vrucht Gordon en het matras van Hilversum Patty Brard zegt al genoeg

 48. Jasper

  Programmas van linda en wendy zouden bijvoorbeeld, bij rtl4 beter scoren. Het heeft niet alleen met vernieuwen van programmas te maken. De kijker is vertrouwd met rtl en de npo. Dat is je doelgroep en die kun je alleen bereiken, als ze het programma herkennen. Anders zullen ze niet eens moeite doen, om de zender te veranderen. Dus eerst moeten de kijkers vertrouwd raken met sbs6, dan pas kun je met grote nieuwe programmas komen. Dus het is juist heel slim om met lingo te komen. Al denk ik wel dat je het ook op dezelfde tijdstip moet uitzen als de npo. Dan kun je de kijker ook vasthouden. Nu zitten ze allemaal bij die slungel en vervolgens is het 20:00 uur jounaal.

 49. Pauline

  Deze lul is zó geobsedeerd door geld, dat hij aan 3 miljard nog niet genoeg heeft….
  Daarom vindt hij het ook zonde om een klein gedeelte daarvan aan goede originele programma’s uit te geven…
  Hij pot het liever op…
  Triest, als je zo in de ban van geld en materieel bezit bent…

 50. Moud

  Ook heb je nog zoveel geld, wil dat nog niet zeggen dat je een goede smaakt (van programma’s) hebt of weet wat de kijker werkelijk interesseert, leuk vindt.

 51. johan

  in engeland is seizoen 9 net afgelopen van doc martin aka dr tinus dus zeker nog 2 seizoen op de plank

 52. Arie Schoenlepel

  Kees is zo’n typisch NPO mannetje. Als Gutmensch weet ie het altijd beter. Maaaarrrr…. in dit geval… hoe naar ook, ik wil het eigenlijk niet zeggen, maar heeft ie nog gelijk ook! Het is jammer dat Sjonnie z’n miljarden niet beter weet te benutten. Die ongebreidelde aankoop van B en C sterren is zonde van het geld. Ook bizar dat ie de leuke dames van Shownieuws wegens hun ‘leeftijd’ overboard gegooid heeft. Why????

 53. Bart M.

  Johns ideeënmachine stagneert, de munten zitten verstrikt in de raderen en het overschot aan papiergeld belemmert voortdurend het uitzicht op beterschap. Het is een nationale ramp, de kijker loopt weg naar de soepel draaiende concurrentie.

 54. Lies

  Zijn vermogen staat toch helemaal los van formats, SBS en Talpa?

 55. Donald Dumb

  Van Amstel heeft helemaal gelijk.
  Voor kwaliteit en originaliteit moet je niet bij De Mol zijn.
  Zijn programma’s zijn als McDonalds voedsel: Hap-slik-weg.
  En ‘luisteren’ naar zijn kijker doet hij ook niet. Anders had hij die mensen die overduidelijk uitgekotst zijn door het publiek (Gordon, Brard, Hazes jr) allang gedumpt…

 56. Lies

  @Donald Dumb: eens. Denk jij dat het nog goed komt met SBS, Net5 etc?

 57. Donald Dumb

  Nee. Op sterven na dood die zenders, Lies.
  Ach, ik kijk er toch zelden naar. Zal ze niet missen…

 58. John de Flop

  Lies, goedkomt.

 59. Droopy

  Met zijn Lul Kleine.

 60. Sjakie

  De Action verkoopt ook troep, maar is toch 10 miljard waard…

 61. HEE MEN

  @ Sjakie dE action verkoopt inderdaad troep
  de batterijen lekken
  de kladblocs vallen uit elkaar
  gereedschap is van nep staal
  lampen en electra heel gevaarlijk
  \de kerstballen zijn zo suk als je ze laat vallen
  en veel namaak spullen bij de verzorginsafdeleing zoals zeep
  shampoo
  ook vogelvoer is niet te vreten
  audio spullen zijn ook slecht
  huishoudelijke artikelen ook slecht vooral bleekwater

  waarom weet ik het zo goed??? ik koop er elke dag

  trouwens het is net Talpa kijk ik ook elke dag na om te zien hoe slecht alles is

  maar volgend jaar stap ik over naar RTL , meer waar voor je geld en mooie programmas

  ja je hebt gelijk !

 62. Mickey77

  spijker – kop

 63. Mickey77

  Uiteindelijk zal waarschijnlijk teleurgesteld zijn in zo weinig nieuwe formules van de meester zelf. Uiteindelijk natuurlijk heus wel alle lof voor de Mol voor zoveel creatieve programma’s, maar dat hij nu al een aantal jaren droog staat vwb creativiteit mag duidelijk zijn.
  Kan me ook niet voorstellen dat je veel voldoening haalt uit het kopiëren van bestaande formats of dat hij er trots op is, maar goed: ook de SBS kachel moet roken natuurlijk. Hij heeft al lang door: beter goed gejat dan slecht zelf bedacht.

 64. BRAAK

  De man moet zich laten onderzoeken door een psychiater, hij heeft mechelomane nijgingen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.