‘De Mol heeft miljarden, waarom dan zo veel troep?’

Cabaretier Kees van Amstel begrijpt er niets van dat John de Mol zó steenrijk is, maar dan toch zó veel goedkope tv-kopieën uitzendt op zijn ‘creatieve speeltuin’ SBS 6. Dat heeft hij gezegd in zijn hoedanigheid als ‘Druktemaker’ van NPO Radio 1. Hij doelt bijvoorbeeld op Ik Vertrek-kopie Wij Emigreren. “Waarom ga je in je mooie juwelierszaak nep-Rolexen verkopen? Niks creatieve speeltuin, gewoon keihard andermans succes kopiëren als een Chinese fabrikant“, zegt hij.

Het komt De Mol op de nodige kritiek te staan. “Ja, dan kun je er op wachten, John. Dan heb je stront aan de knikker met the big tv-momma van het AD.

Het is echt onbegrijpelijk, vindt Van Amstel. “Wat ik niet snap is dit. Dan heb je alles bereikt in de televisiewereld: van Emmy Awards tot wereldhits als The Voice en Big Brother, hij is financieel binnen, dus helemaal vrij om zijn speeltuin SBS 6 voor nieuwe, spannende, creatieve experimenten te gebruiken. En dan blijkt die creatieve speeltuin SBS 6 één groot kopieerapparaat. De Beste Zangers is gekopieerd, Lingo en Man Bijt Hond zijn uit de NPO-mottenballen gehaald, maar het kan nog erger.

Het SBS 6-schema is creatieve armoede, stelt hij. “De zoveelste talentenshow, realityseries en kopieën van bestaande programma’s: that’s it. In 2016 zei John de Mol dat hij zich meer wilde gaan toeleggen op de creatieve kant en het ontwikkelen van nieuwe programma’s. Ik snap dat je een zender op weg helpt met een paar bekende sterren en programma’s als Veronica Inside, maar kom op, Mister Creative: Dance Dance Dance, Dance as One, Flirty Dancing, DanceSing, Dancing on Ice. Dan is er Cash or Trash, een rip-off van Van Onschatbare Waarde. Dennis en de Vrije Geesten is duidelijk een Showroom 2.0.”

Met 3 miljard kun je alles. Maak de mooiste dramaserie met de beste acteurs en schrijvers, maar dit… Ik snap het niet.”

Foto: Talpa

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen