Barman First Dates heeft drankprobleem

Victor Abeln, de barman van het populaire tv-programma First Dates op NPO 3, kampt met een alcoholprobleem. Dat geeft hij deze week toe in een openhartig gesprek met de VARAgids. Abeln lijkt een zorgeloze flierefluiter, maar is dat allesbehalve. Hij groeide op met een zusje met het syndroom van Down, ging in 2016 door een diep dal toen zijn toenmalige vriendin hem na een lange wereldreis in de steek liet en bij zijn nieuwe vriendin is nu de diagnose MS gesteld. 

Die optelsom maakt dat Abeln ‘zwarte, depressieve periodes’ heeft gekend. “En met Koning alcohol heb ik ook een haat-liefde-verhouding. In ben in het verleden met hulp negen maanden nuchter geweest. Op dit moment ben ik ook weer een paar weken nuchter omdat ik het nog altijd moeilijk vind om mijn drankgebruik in de hand te houden“, zegt hij.

Momenteel praat hij over zijn problemen met een psycholoog. “Mijn leven kent hoge pieken en diepe dalen. Dat is iets waarmee ik op dit moment ook met een psycholoog mee bezig ben. Ik heb al eens eerder negen maanden tweemaal per week in therapie gezeten – een keer alleen en een keer in een groep. Het zijn ups en downs bij mij.”

Vooral de gezondheidstoestand van zijn huidige vriendin grijpt Abeln erg aan. “Begin januari kreeg ze klachten. Dus dat komt er ook nog bij dit jaar. Het was meteen een heel heftige aanval. Ze kon haar benen steeds minder bewegen. We zijn op een gegeven moment veel met de rolstoel naar buiten gegaan.

Is het in die situatie niet gek om aan zo’n luchtig tv-programma mee te werken? Hij kan er in elk geval een Uber voor zijn vriendin mee betalen, vertelt hij. “Ik geniet er echt heel erg van dat ik dankzij First dates een beetje de bestedingsruimte heb. Als ik iets voor mijn vriendin zie, iets dat een verbetering van de kwaliteit van ons leven is, denk ik: fuck it, ik koop het gewoon. Neem alsjeblieft een Uber als je daarmee meer energie overhoudt in plaats van dat je met een busje naar het revalidatiecentrum moet.

Al met al behoorlijk heftig. “Ja. Terwijl de buitenwereld denkt: oh, het is zo’n leuke gozer die alles zo goed voor elkaar heeft, ben ik met heel andere dingen bezig.

Het VARAgids-interview met Victor Abeln kunt u lezen via Blendle.

Foto: Wessel de Groot

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen