Aaf Brandt Corstius vindt Angela de Jong homofoob

Volkskrant-gezicht Aaf Brandt Corstius lokt een heuse columnistenfittie uit met AD-diva Angela de Jong. Ze vindt dat de schrik van Hilversum een homofobe uitspraak heeft gedaan. Dat is te lezen in haar column in de Volkskrant. De Jong schreef vorige week een vleiende column over AD-collega Fidan Ekiz: “Ze heeft flair, lef (…), relativeringsvermogen, een mening (ook zo fijn), een ingebakken journalistiek kompas en een glimlach waar je verliefd op wordt. En nee, ik ben niet lesbisch.”

Over die laatste toevoeging valt Brandt Corstius. “Dat zinnetje resoneerde in mijn hoofd, want ik wist niet precies wat ik ervan vond“, zegt ze. “Na een tijd herkauwen wist ik het: ik vond het zo jaren tachtig!

Het transporteerde haar ‘rechtstreeks terug naar het begin van mijn middelbareschooltijd’. “Iedereen was toen zo homofoob als de neten. Elke keer als je als meisje iets aardigs zei over een ander meisje (…) moest je er onmiddellijk als disclaimer achteraangooien: ‘Ik ben niet lesbisch hoor!’

Het leidde tot hilariteit, want homoseksualiteit kon destijds helemaal niet, aldus Brandt Corstius. “Angela de Jong, inmiddels op de rijpe leeftijd van 45, leeft in een land, of in elk geval in een milieu, waar je gerust L, G, B, T, Q en + (…) mag zijn. Maar toch voelt ze nog steeds de aandrang om, als ze een andere vrouw complimenteert met haar mooie lach, te benadrukken dat ze zelf niet lesbisch is.

Dat geeft wel aan hoe veel werk er nog aan de winkel is.

De column van Aaf Brandt Corstius leest u hier en die van Angela de Jong hier.

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen