Stanley H. op tv om 20.15 uur, online alleen na 22.00 uur

Geplaatst op wo 16 okt 2019 om 12:30

De nieuwe NPO 3-serie Stanley H. over crimineel Stanley Hillis is op televisie elke zondag om 20.15 uur te zien, maar mag online alleen bekeken worden tussen 22.00 en 6.00 uur. Mensen die de serie vóór die tijd proberen te bekijken, krijgen de mededeling dat er een leeftijdsbeperking geldt, namelijk 16 jaar en ouder. “Heel irritant en vreemd!“, klinkt het op social media. Want waarom is de serie op televisie dan wél voor tienen te zien? De NPO geeft antwoord op deze prangende vraag.

In een reactie laat de NPO weten: “Er kan inderdaad verschil zitten in de uitzendtijd op televisie en online, gezien wordt bekeken of uitzendtijden kunnen worden vervroegd. Dit geldt voor nu alleen voor op televisie.

De NPO is in oktober 2018 op NPO 3 een proef begonnen met aangepaste uitzendtijden van programma’s, die een Kijkwijzerleeftijd van 16 jaar en ouder hebben. Voor deze programma’s geldt een ‘vanaf-tijdstip’ van 22.00 uur. Dit tijdstip wordt tijdens de proefperiode vervroegd naar ‘vanaf 20.00 uur’.

Aan de proef, die tot en met 31 december 2019 loopt, doet een zeer beperkt aantal programma’s van de NPO mee. Doel van de proef is te onderzoeken of de tijd rijp is de ‘vanaf-tijd’ voor 16+ aan te passen.

De huidige beschermingsmaatregel dateert uit 2001 toen de Kijkwijzer werd ingevoerd. “De vraag is of deze maatregel nog past bij het sterk veranderende medialandschap, omdat er tegenwoordig veel meer keuzevrijheid is in wat we kijken en wanneer.”

De proef geldt dus niet voor online. Hoe kunnen mensen die Stanley H. online willen kijken, maar om 22.00 uur al op bed liggen, de serie dan wel zien? Met de betaaldienst NPO Start Plus. “NPO Start Plus kun je alleen afsluiten vanaf je 18e, vandaar.”

Maar NPO Start Plus kost wel geld. “Je kunt eventueel een abonnement starten met gratis maand, om de aflevering(en) te bekijken, en deze op te zeggen voor het einde van de maand“, tipt de NPO.

Foto: Nikolai van Nunen, KRO-NCRV
16 Reacties op “Stanley H. op tv om 20.15 uur, online alleen na 22.00 uur”


 1. peacock and whitemen

  Het is zelfs nog zo erg dat als je 16+ content laat zien aan personen jonger dan 16 jaar je een misdrijf pleegt en daarmee een strafblad krijgt en 1 jaar gevangenis straf riskeert. (wetartikel 240a)

  We zijn helemaal gek geworden

 2. Meneer Katus

  Is voor 22 uur ook veel te verwarrend. Eerste gezien. Geen enkele opbouw. Van de hak op de tak. Moeilijk om in te komen en wat mee te krijgen

 3. Remco Terhorst

  Bij de NPO willen ze gewoon op zo ordinaire wijze commercieel doen. Dit programma is al betaald van belastingcenten. Om dan met dom gezwets aan te komen van “vanaf je 18e kun je het afsluiten”, is werkelijk het meest treurige wat ik ooit van ze gehoord heb. Sad.

 4. Bart

  Dit is echt weer typisch NPO. Gevalletje lang vergaderen en iedereen moet even zijn plasje er overheen doen. Ze denken vanuit zichzelf i.p.v. vanuit de kijker. Die is de dupe. Is gewoon kijkertje pesten.

 5. LLRV

  Een Plus abonnement? Wat leuk! Zouden ze vaker moeten doen. Heeeel lang wachten voordat het op internet wordt uitgezonden, wel natuurlijk betaald op Plus. Of gehele serie eerst op Plus! Is immers een commercieel bedrijf onze NPO! “Van iedereen, betaald door iedereen, na betaling nog een keer voor iedereen!”

  Kun je dan “uniek talent” mee betalen die linkse shows maken en BNer spullen verkopen. Geniaal!

 6. Dementia

  RTL Bartje doet ook weer onnozel.

 7. Alex

  ZiggoGo app, dan heb je die beperkingen niet.

 8. Bart

  @Dementia Ik heb gewoon gelijk. En hoe kom je er bij dat ik helemaal voor RTL ben? Ik kijk gewoon naar alles wat ik leuk vind en het maakt me echt geen zak uit wie het uitzend. Het meeste kijk ik NPO en On-demand. Alle nieuwe programma’s of programma waar veel om te doen is kijk ik en dagelijks de nieuwsrubrieken en de late talkshows.

 9. Paul

  wat een slechte serie zeg…

 10. Adriaan

  @peacock and whitemen

  Maar er zal niemand zijn die veroordeeld wordt hiervoor, als jij als vader aan je 14-jarig zoon of dochter een stukje van een 16+serie laat zien. Misschien krijg je dit soort straffen (terecht) als je kinderen bewust aan keiharde p0 rno blootstelt bijvoorbeeld, maar niet als je een aflevering van Stanley H. laat zien.

 11. Gerhard

  Volstrekte waanzin en betutteling zo’n kijkwijzer, direct afschaffen die belastinggeld verspillende organisatie, denk je nou echt dat iemand van 14 niet weet hoe hij / zij kan kijken naar wat die wil? Ze lachen zich rot om de kijkwijzer.

 12. Meneer de Uil 🐦

  Onbegrijpelijk geknoei hoor, lieve kijkbuiskinderen.
  Weer het zoveelste brevet van onvermogen van de NPO.

 13. tim

  heerlijke serie Stanley H

 14. René

  waarom zegt de NPO niet dat het ook via NLZiet kan. Daar moeten ze veel meer op inzetten, veel beter product dan NPO start plus.

 15. Suzy Wang

  Dat nasale Hendrik nog niet heeft gereageerd.

 16. H. Yelnats

  Bijzonder toch altijd die verheerlijking van criminelen door de NPO.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.