Stanley H. op tv om 20.15 uur, online alleen na 22.00 uur

De nieuwe NPO 3-serie Stanley H. over crimineel Stanley Hillis is op televisie elke zondag om 20.15 uur te zien, maar mag online alleen bekeken worden tussen 22.00 en 6.00 uur. Mensen die de serie vóór die tijd proberen te bekijken, krijgen de mededeling dat er een leeftijdsbeperking geldt, namelijk 16 jaar en ouder. “Heel irritant en vreemd!“, klinkt het op social media. Want waarom is de serie op televisie dan wél voor tienen te zien? De NPO geeft antwoord op deze prangende vraag.

In een reactie laat de NPO weten: “Er kan inderdaad verschil zitten in de uitzendtijd op televisie en online, gezien wordt bekeken of uitzendtijden kunnen worden vervroegd. Dit geldt voor nu alleen voor op televisie.

De NPO is in oktober 2018 op NPO 3 een proef begonnen met aangepaste uitzendtijden van programma’s, die een Kijkwijzerleeftijd van 16 jaar en ouder hebben. Voor deze programma’s geldt een ‘vanaf-tijdstip’ van 22.00 uur. Dit tijdstip wordt tijdens de proefperiode vervroegd naar ‘vanaf 20.00 uur’.

Aan de proef, die tot en met 31 december 2019 loopt, doet een zeer beperkt aantal programma’s van de NPO mee. Doel van de proef is te onderzoeken of de tijd rijp is de ‘vanaf-tijd’ voor 16+ aan te passen.

De huidige beschermingsmaatregel dateert uit 2001 toen de Kijkwijzer werd ingevoerd. “De vraag is of deze maatregel nog past bij het sterk veranderende medialandschap, omdat er tegenwoordig veel meer keuzevrijheid is in wat we kijken en wanneer.”

De proef geldt dus niet voor online. Hoe kunnen mensen die Stanley H. online willen kijken, maar om 22.00 uur al op bed liggen, de serie dan wel zien? Met de betaaldienst NPO Start Plus. “NPO Start Plus kun je alleen afsluiten vanaf je 18e, vandaar.”

Maar NPO Start Plus kost wel geld. “Je kunt eventueel een abonnement starten met gratis maand, om de aflevering(en) te bekijken, en deze op te zeggen voor het einde van de maand“, tipt de NPO.

Foto: Nikolai van Nunen, KRO-NCRV

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen