Ozcan Akyol ergert zich in DWDD aan pusherige papa

Özcan Akyol ergerde zich dinsdagavond aan een vader die tegenover hem zat in De Wereld Draait Door. Deze papa Andy zet zijn 9-jarige dochter Jaylinn onder druk om meer volgers te generen voor haar YouTube-kanaal. Of eigenlijk, zíjn YouTube-kanaal waarvoor zij geëxploiteerd wordt. “Waarom denk je dat je kanaal wat minder loopt op dit moment?“, vraagt hij tijdens de lunch aan zijn dochter, is te zien in een voorproefje van de documentaire Mijn Dochter De Vlogger.

Als het 9-jarige meisje aangeeft het niet te weten, zegt papa Andy: “Maar goed, je zal toch wel iets moeten gaan verzinnen om meer kijkers te trekken, want nou heb je er echt niet veel.

Andy is flink aan het pushen. “Je kijkt vaak ook andere kanalen. Waarom denk je dat die het wel goed doen?

Als het meisje niet met oplossingen komt, dringt hij aan: “Jaylinn, wat zou je anders moeten doen in je video om misschien toch meer kijkers te trekken?

Zij dan: “Iets meer mezelf zijn, denk ik, en niet zo héél blij.

Papa Andy besluit: “Je bent gewoon jezelf.

Treffende scène

Er werd in DWDD met verbazing naar gekeken. Matthijs van Nieuwkerk: “Ik vond het een heel treffende scène eigenlijk.”

Papa Andy: “Ze is juist niet zichzelf. Als Jaylinn haar eigen zou mogen zijn, dan is ze wat drukker en wat blijer misschien voor haar doen. Ik denk dat dat wel meer zichzelf is. Het is niet dat ze in de video haar eigen niet is, maar ze zou wel wat uitbundiger willen zijn. Ze is bang dat ze commentaar krijgt. Dat is het ook natuurlijk.”

Het deed Van Nieuwkerk denken aan de documentaire Turn!. “Het plot van die documentaire was eigenlijk dat die ouders nog veel liever willen dan hun kinderen dat ze kampioen worden en dat gaat soms een beetje ten koste van het kind. De ambitie van het ouder wint het dan van het kind. Begrijp je daar iets van?

Andy: “Ik denk niet dat dat bij ons het geval is. Het is niet dat ik heel erg m’n best doe om haar kanaal de lucht in te krijgen. We doen het gewoon omdat we het leuk vinden. Ze heeft de keuze zelf gemaakt. Het is meer denk ik gewoon de strijd die je niet kan winnen op de grip die je op YouTube kan hebben door te kijken hoeveel views je hebt en het aantal abonnees. Dat is het meer.”

‘Niet heel gezond’

Tafelheer Ozcan Akyol was iets kritischer. “Het spijt me hoor, maar is het niet heel ongezond dat je aan een keukentafel aan een kind zit te vertellen wat ze beter moet doen en hoe ze beter voor de dag kan komen. Je legt al meteen zo’n druk op haar schouders, terwijl ze gewoon in de zandbak moet spelen en moet ravotten.”

Bizar, vindt hij het. “Die kinderen raken meteen al heel erg gewend aan veel aandacht en die denken op jonge leeftijd: dit hoort bij het leven. Op een gegeven moment houdt dat op, succes kan aflopen en wat dan? Wat moet ze dan? Ze zijn dan zo verslaafd. Je creëert nu een wereld voor haar waarbij ze constant in de schijnwerpers staat.

Vader Andy: “Het klinkt nu alsof je zegt dat haar hele leven om YouTube draait en dat is bij ons totaal niet.”

Akyol: “Als ik zie hoe intens jullie het allemaal beleven, dan lijkt het er wel op als ik eerlijk ben.”

Vader Andy: “Dat zijn natuurlijk momentopnames. Er worden dingen besproken bij ons aan tafel, maar het is niet dat heel ons leven om YouTube draait. Zij weet ook gewoon dat school altijd voor gaat. Als haar school er onder komt te lijden dan maken we gewoon minder video’s.”

Het fragment:

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen