Ozcan Akyol ergert zich in DWDD aan pusherige papa

Geplaatst op wo 16 okt 2019 om 10:30

Özcan Akyol ergerde zich dinsdagavond aan een vader die tegenover hem zat in De Wereld Draait Door. Deze papa Andy zet zijn 9-jarige dochter Jaylinn onder druk om meer volgers te generen voor haar YouTube-kanaal. Of eigenlijk, zíjn YouTube-kanaal waarvoor zij geëxploiteerd wordt. “Waarom denk je dat je kanaal wat minder loopt op dit moment?“, vraagt hij tijdens de lunch aan zijn dochter, is te zien in een voorproefje van de documentaire Mijn Dochter De Vlogger.

Als het 9-jarige meisje aangeeft het niet te weten, zegt papa Andy: “Maar goed, je zal toch wel iets moeten gaan verzinnen om meer kijkers te trekken, want nou heb je er echt niet veel.

Andy is flink aan het pushen. “Je kijkt vaak ook andere kanalen. Waarom denk je dat die het wel goed doen?

Als het meisje niet met oplossingen komt, dringt hij aan: “Jaylinn, wat zou je anders moeten doen in je video om misschien toch meer kijkers te trekken?

Zij dan: “Iets meer mezelf zijn, denk ik, en niet zo héél blij.

Papa Andy besluit: “Je bent gewoon jezelf.

Treffende scène

Er werd in DWDD met verbazing naar gekeken. Matthijs van Nieuwkerk: “Ik vond het een heel treffende scène eigenlijk.”

Papa Andy: “Ze is juist niet zichzelf. Als Jaylinn haar eigen zou mogen zijn, dan is ze wat drukker en wat blijer misschien voor haar doen. Ik denk dat dat wel meer zichzelf is. Het is niet dat ze in de video haar eigen niet is, maar ze zou wel wat uitbundiger willen zijn. Ze is bang dat ze commentaar krijgt. Dat is het ook natuurlijk.”

Het deed Van Nieuwkerk denken aan de documentaire Turn!. “Het plot van die documentaire was eigenlijk dat die ouders nog veel liever willen dan hun kinderen dat ze kampioen worden en dat gaat soms een beetje ten koste van het kind. De ambitie van het ouder wint het dan van het kind. Begrijp je daar iets van?

Andy: “Ik denk niet dat dat bij ons het geval is. Het is niet dat ik heel erg m’n best doe om haar kanaal de lucht in te krijgen. We doen het gewoon omdat we het leuk vinden. Ze heeft de keuze zelf gemaakt. Het is meer denk ik gewoon de strijd die je niet kan winnen op de grip die je op YouTube kan hebben door te kijken hoeveel views je hebt en het aantal abonnees. Dat is het meer.”

‘Niet heel gezond’

Tafelheer Ozcan Akyol was iets kritischer. “Het spijt me hoor, maar is het niet heel ongezond dat je aan een keukentafel aan een kind zit te vertellen wat ze beter moet doen en hoe ze beter voor de dag kan komen. Je legt al meteen zo’n druk op haar schouders, terwijl ze gewoon in de zandbak moet spelen en moet ravotten.”

Bizar, vindt hij het. “Die kinderen raken meteen al heel erg gewend aan veel aandacht en die denken op jonge leeftijd: dit hoort bij het leven. Op een gegeven moment houdt dat op, succes kan aflopen en wat dan? Wat moet ze dan? Ze zijn dan zo verslaafd. Je creëert nu een wereld voor haar waarbij ze constant in de schijnwerpers staat.

Vader Andy: “Het klinkt nu alsof je zegt dat haar hele leven om YouTube draait en dat is bij ons totaal niet.”

Akyol: “Als ik zie hoe intens jullie het allemaal beleven, dan lijkt het er wel op als ik eerlijk ben.”

Vader Andy: “Dat zijn natuurlijk momentopnames. Er worden dingen besproken bij ons aan tafel, maar het is niet dat heel ons leven om YouTube draait. Zij weet ook gewoon dat school altijd voor gaat. Als haar school er onder komt te lijden dan maken we gewoon minder video’s.”

Het fragment:

Foto: BNNVARA
47 Reacties op “Ozcan Akyol ergert zich in DWDD aan pusherige papa”


 1. Rollins

  In een hijgerig programma te gaan zitten dat enkel aan rolodexpromotie doet ten einde daar aan te ergeren is ietwat….ehm…

 2. Mag ik ook eens een keer wat zeggen.

  Helemaal eens met Eus. Natuurlijk is die vader z’n dochter wel aan het pushen. Het was echt walgelijk om te zien.

 3. Bears’den

  Ik zou mijn kind persoonlijk ook niet zo opvoeden, maar hij mishandeld haar niet of zo..
  Niet zo druk maken gewoon.. In Syrië, daar hebben kinderen pas een kut leven!

  Beetje relativeren mensen!

 4. Albert Verlinken

  Zum kotzen! Als een kind zelf iets wil moet je het zeker stimuleren maar het mag nooit pusherig worden. Kijkt de kinderbescherming mee of zien we het meisje over 15 jaar in een documentaire en is ze psychisch helemaal een wrak? Dit is nog veel erger dan een vader die denkt dat zijn zoon de nieuwe Lionel Messi moet worden. Wat een engnek!

 5. Alex

  Echt verschrikkelijk om te zien.
  Zoals ouders langs de lijn op hun vingers zijn getikt, mag dat hier ook.

  Puur schijnheilig hoe die man aan tafel zat, hij wil wat en misbruikt zijn kind daarvoor.

 6. Alex

  @Bears’den
  Mishandeling hoeft niet fysiek te zijn, psychologisch is net zo erg.

  En uw vergelijking gaat nergens over, kinderen in Bangladesh zullen er ook niet om huilen, maar als je dingen vergelijkt, zorg dan wel voor een respectabel kader.

 7. Haagees

  Helemaal Top Eus, je legt precies de vinger op het pijnlijke punt door de juiste vagen te stellen. Het leek wel of Mathijs jou voor het karretje spande door afwachtend te zijn.Jouw opmerkingen overlekker laten spelen en overdreven aandacht was helemaal raak. Het arme kind had geen enkel antwoord omdat ze het allemaal niet snapt. en pappie maar pushen. Engerd

 8. Efa

  Digitale kinderarbeid!
  Het kind is nu al gehersenspoeld.
  En wat doet de regering? Helemaal niets!

 9. Jan

  Vraag eens om advies aan de vader van Gretha Thunberg…
  Die weet als geen ander hoe kinderen gepromoot en geëxploiteerd kunnen worden…
  Uiteraard zal hij dit advies niet gratis geven…

 10. Ron uut Grunnen

  Ik ben het eens met de reageerders die een kritisch geluid laten horen over deze papa. Bij mij komt de gedachte op dat bij sommige mensen kinderrechten alleen belangrijk vinden als het hen uitkomt. Gelukkig geldt niet voor alle ouders!

 11. Ik mis Erik

  De grote vraag is of een negenjarige bewust en met volle overtuiging toestemming kan geven dat zij op beeld komt, en daarbij alle consequenties kan overzien. In haar puberteit wilt ze deze beelden misschien helemaal niet meer online hebben, maar staat het dan al niet meer vereeuwigd op het web?

 12. Chiel

  Typisch dat Matthijs en de docu makers – al snap ik dat van hen ook weer wel, toch een dag op 6 met ze opgetrokken, je wilt je hoofdpersonen niet afbranden live op tv – dát deel wat Ozcan niet benoemde. Dát wil de docu toch juist naar voren brengen…

 13. Grace321

  Groot gelijk Eus

 14. Kevin de bedorven fipronilfrikandel

  Met dank aan de big tech uit de USA en Chinaaaaa

 15. Donald Dumb

  Enge mensen die hun kinderen willens en wetens in een slangenkuil gooien.
  Bij de CO is er ook al zoiets jaren aan de gang: The Voice Kids.
  Ouders die vinden dat hun kroost zo goed kan zingen en ze daaraan mee lsten doen. Zulke ouders meteen uit de ouderlijke macht zetten…

 16. Supertrashhh

  Vader wil veel te graag bekend worden of succes via dochter.
  Het komt allemaal vrij nep en gemaakt over wat ik gezien heb.
  Allemaal een beetje gekopieerde Amerikaanse stijl wat totaal niet echt is.
  Succes kun je niet afdwingen, ook al wil je nog zo graag, succes gebeurt of gewoon niet.
  Maar dat moet sowieso niet je insteek zijn om vlogs te maken.

  Ik ben het eens met Ozcan.
  En ik vrees dat dit kind over een paar jaar depressief en met een burn-out thuis zit.

 17. Kevin de bedorven fipronilfrikandel

  Je mag toch pas een google account vanaf 13 jaar?

 18. Bertus V.

  Heerlijk als een tafelheer de poppenkast sloopt. Kuddo’s.

 19. Alotta Fagina

  De kritiek van Eus is net niet te zien in dit fragment! Raar.

 20. Feder

  Andy en Jaylinn; alleen al bij het zien van die Amerikaanse namen krijg ik braakneigingen. Wat zijn het voor ouders die hun kinderen zulke namen geven?

 21. Donald Dumb

  Feder. Alles veramerikaniseert hier. Dus ook de voornamen…

 22. Sender

  Beste Eus,

  Hier even reageren bespaart mij een mail aan de VARA gids waar je wekelijks brieven ontvangt en op ludieke wijze probeert te beantwoorden. En je doet dat zeer goed. Soms zou het meer kritisch kunnen wanneer mensen hun grieven spuien ten aanzien van tv persoonlijkheden en/of hun programma’s.
  Zo heb ik gisteravond zitten te wachten op een ‘ goede inbreuk’van jou bij bovenstaand onderwerp.
  En eindelijk kwam je een beetje los. Dit onderwerp was niet om aan te zien en ronduit stuitend.
  Zo’n kind dat alles: ‘ Super cute’met een plastic smile op haar gezicht. Vreselijk. En papa stimuleert en filmt. Ook ging de familie op vakantie met andere familie (zus?). In een caravan of ‘de gewone man’ vakantiewoning zitten zeker vijf mensen allemaal met hun snufferd op de smartphone. Leuke vakantie zeg, not. Spoor die jeugd aan tot iets anders, spelletjes, zwemmen, speurtochten of weet ik wat allemaal.
  Mijn god wat een armoede van dit SBS gezin (niveau) dat kost wat kost een Youtubekanaal moet hebben en de mogelijk daaruit voorkomende euro’s.
  Praat over iets anders aan de ontbijttafel, leer het kind over de samenleving en hoe hard de wereld is waar dagelijks mensen en landen in oorlog zijn en dat geluk in iets anders zit. En laat de kinderen minimaal tot een bepaalde leeftijd kind zijn.
  Zo’n kind speelt nu al toneel en de puur en echtheid gaat dus totaal verloren.
  Maaarrrrrrrrrrrrr waar ligt de oorsprong van alles??? Papa had niet zo’n fijne jeugd of kwam aandacht te kort ? Is dat de oorzaak van dit alles? Nam hij zich voor om het bij zijn eigen kinderen anders te doen en dreef hij daarin compleet door??

  Beste Eus, Je hebt een mooie vrouw en dito kinderen en staat gezond met goede blik in het leven. Je hebt nu nog maar eens gezien…..hoe je NIET moet zijn als papa.

 23. Ronnie

  Ik kom in mijn werk regelmatig in aanraking met jonge influencers, die bijna in alle gevallen door vader of moeder gemanaged worden. En dat zijn mensen van de ergste soort.. Het gaat om geld, geld en nog eens geld. Ze gaan over lijken om hun kind te pushen. Gaat nergens over. In sommige gevallen vinden de kinderen het zelf leuk om te doen, maar in veel gevallen is het duidelijk de ouder die in Youtube een goudmijntje ziet. Ik hoop dat dit fenomeen snel verdwijnt.

 24. Scary shit

  Wij leven straks in een wereld van Black Mirror de serie.

 25. Anouk

  Aansluitend op die bespottelijke docu ‘Turn’ (waarvan we weten dat het gebeurt, maar als je het ziet is het toch confronterend), is dit even triest.
  Wat denkt die gozer wel niet? En die moeder net zo.
  Laat dat kind kind wezen! Buiten spelen, het echte leven!
  Moet zich nu al anders voordoen dan ze is. Nou, fijne jeugd heb je dan.
  Wat ben ik blij dat ik in de 80-jaren ben opgegroeid!

 26. Suzy Wang

  Ben ik helemaal mee eens. worden later onuitstaanbaarbaren kinderen.

 27. Sabine

  Helemaal eens met Eus! Gelukkig dat hij er zat voor de kritische noot.

 28. Ad

  Slavendrijver 2.0 die vader

 29. Hetzelfde

  Die vader heeft gelijk: kinderen kosten veel en zo ziet hij tenminste iets van zijn investering terug. Kinderen worden ook veel te vrijblijvend opgevoed in Nederland. Gaan niet naar de kerk standaard. Een beetje meer tucht en discipline zou hen goed doen. Blijft kansloze missie dit. Kind is niet knap of uniek, en vader niet creatief maar een copycat.

 30. A. Tempelman

  Documentairemaakster Doortje Smithuijsen is dol op modieuze prietpraat. Een paar maanden geleden nog in VN een reportage over fokvloggers. Doortje is zeker geen mainstream!

  “Luister dan. Je kan Joost Klein proberen te vatten in zo’n standaard oude-witte-mannenverhaal. Zo van: Joost werd geboren in 1997 in Friesland, hij verloor zijn beide ouders nog voor zijn veertiende verjaardag, ging toen YouTube-filmpjes maken en op zijn twintigste was hij een van de bekendste gasten van het Nederlandse internet.

  Kan je doen.

  Maar de kans is vrij groot dat je hele stuk dan best wel wack gaat worden. Dat typische jankverhaal waar de mainstream media altijd op uit zijn. Kijk, om te begrijpen wie Joost is, en wat hij doet, moet je dat misschien gewoon zelf doen. Wat Joost doet, dus. Snap je?”

 31. A. Tempelman

  Doortje is druk met haar volgende project: een boek over Influencers. Waarom lijkt dat woord op influenza?

 32. Ohnoo

  Sinds Gretha Tunberg is alles geoorloofd
  Vroeger werden dit soort mensen uit de ouderlijke macht ontzet maar tegenwoordig lopen die klimaatgekkies achter dit soort kinderlijke dwazen aan als waren het goeroes.

 33. Remco Terhorst

  Ziekelijk. Vader gaf ook toe er zelf meer mee bezig te zijn dan zijn dochter.

  Dit soort idioten zie je steeds vaker. Kunnen alleen maar hun ding in een vrouw steken en kindjes maken. Alleen in derde wereld landen gaan ze allemaal kapot van de honger (zieligzielig), hier maken ze er filmpjes mee als gebruiksvoorwerp. Bizar.

 34. Riek

  School gaat nog voor. Zal ook wel persé de beste moeten zijn. Beetje zielig, die vader via je kind bekend worden. Maar de moeder zit er ook als een schaap bij. Triest…

 35. Loddy

  Hiiiiii,

  Leuk dat je kijkt naar mijn nieuwe vlog

  I’m so excited vandaag
  Ik ga jullie laten zien wat ik eet en hoe ik mijn haar kam

  Nou bedankt voor het kijken

  Vergeet niet op het blauwe duimpje te klikken en te subscriben

 36. Donald Dumb

  Hetzelfde 11.57

  ‘Gaan niet naar de kerk standaard’

  De kerk is waar je kinderen ook ver vandaan moet houden.
  Kinderen moet je niet vergiftigen met allerlei dogma’s, sprookjes en leugens. Laat ze hun eigen mening vornen…

 37. Annelien

  @Feder

  Ik mag hopen dat je gisteren niet gekeken hebt. Niet alleen die namen zijn Amerikaans. Kind stond in een speelgoedwinkel. “Deze unicorn is supercute.” Als het mijn kind was, had ze voor elk Engels woord een draai om haar oren gehad: “Dat noemen we hier een eenhoorn en schattig!”

 38. Donald Dumb

  Ach Annelien.
  Nog even en we zijn volledig veramerikaaniseert. Is Nederland de 54ste ster op de Amerikaanse vlag.
  En we laten het zomaar gebeuren . Ons land weggeven aan een andere cultuur…

 39. Kra

  @Donald Dumb

  Hahaha ja we geven het land inderdaad weg aan de Amerikanen. En intussen proberen onze rechtse vrinden dit vooral op niet-westerse migratie te schuiven zodat ze een lijdend voorwerp hebben om boos over te zijn maar intussen wel vrolijk meedoen met de veramerikanisering. Want tsja, westers he…dus okee

  Hypocriet volkje :D

 40. A. Tempelman

  Doet me denken aan Didi Taihuttu, die Venlose crypto-zigeuner die twee jaar geleden steeds in het nieuws was met zijn bitcoinfamily. Daar zitten allerlei eigenaardige sponsors achter. Dat is bij die kindervloggers vaak het geval. Pappa heeft dollars on his mind.

 41. Top Eus kritisch blijven Mathijs is een niet kritische journalist

  Het wordt tijd dat er veel meer kritische gesprekken worden gevoerd bij dwdd. Matijs is de Golden Retriever onder de journalisten.

  Mag van mij snel naar SBS . Veel geld verdienen en geen kijkers meer.

  Eus kan het zo overnemen.

 42. aammehoela

  Eus had helemaal gelijk. Wat een triest figuur die vader. En dat meisje, daar heb je gewoon medelijden mee. Neen, boycotten dit soort domme gedoe.

 43. Fridge

  Echt om te kotsen, dit soort types. Maar ja, wat verwacht je van iemand die zijn dochter Jaylinn noemt.

 44. Brick Randsteder

  Walgelijk inderdaad. Dat kind haar daar ook niet aan tafel moeten zitten trouwens. Zo krijg je bijna geen kritiek, want de rest durft dat niet waar het kind bij zit. Beetje hetzelfde als toen mer dat kindmodel bij Pauw of Jinek. Als je ter plekke her helemaal afbrandt, wat terecht zou zijn, dan vindt het publiek het weer zielig voor dat meisje. Kindvloggers zouden verboden moeten worden ter bescherming van diezelfde kinderen.

 45. Henry de Stofzuiger

  En ik erger me rot aan die Akyol met zijn arrogante gelul. ‘Vi is voor de lage en midde klasse’ Nee vi is voor mensen die van voetbal houden en gewoon eerlijke tv willen kijken niet zoals dwdd wat eigenlijk niets meer is dan een grote reclame show en tussendoor wat domme filmpjes.

 46. Ausputzer Rick

  @Henry:
  VI is gelukkig geen reclameshow met slecht geschreven flutboekjes, alcoholistische muzikanten uit het stenen tijdperk, dito concertjes en, last but not least, wanhopige Derksen die overal tegenaan schopt voor ook maar een béétje publiciteit, in verband met tegenvallende kijkcijfers.

 47. WaveX

  Papa slaat geen deuk in een warm pakkie boter en mama staat wazig en verdwaast in de koplampen te staren. Dochtertje mag de financiële kolen uit het vuur halen. In een andere setting of land mag/moet dochterlief voor de snorrende camera’s van Papa uit de kleren om wat centjes bij elkaar te harken. Dat is hier even pech hebben.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.