Nationaal tv-archief bewaart niks van RTL en Talpa

Geplaatst op vr 04 okt 2019 om 13:30

Het nationale tv-archief van Beeld en Geluid in Hilversum bewaart niets van RTL en van Talpa. Ons nageslacht dreigt daardoor bijvoorbeeld het kat-in-de-boom-nieuws van Hart van Nederland en de naderende ondergang van oersoap GTST te missen. “We hebben nu een gemankeerd archief“, zegt Arnoud Goos, archivaris bij het instituut, in het NRC. Goos wil dat daar verandering in komt, maar wijst erop dat Beeld en Geluid nu alleen nog maar publiek materiaal mag verzamelen.

Naast al het materiaal van de NPO neemt het archief nu alleen twee weken per jaar álle zenders compleet op, in lagere resolutie, om later ten minste een ‘snapshot’ te hebben van een Nederlandse tv-avond, schrijft NRC. Verder wordt er niets van RTL en Talpa bewaard.

Goos denkt dat er weinig budget nodig is om ook de huidige en toekomstige beelden van RTL en Talpa te verzamelen. Er is wél budget nodig om het archief van RTL en Talpa te archiveren. Hij hoopt dat daar toestemming voor komt.

RTL bewaart zelf vanaf 2013 alles digitaal en de overige 24 jaar staat op 200.000 videobanden. RTL bestaat nu dertig jaar, maar, zo zegt Goos: “Bij het volgende jubileum heeft dit probleem zichzelf opgelost, want dan zijn alle banden niet meer af te spelen.

Het digitaliseren van dat archief kost 3 tot 5 miljoen euro. “RTL staat open voor gesprek met Beeld en Geluid over eventuele samenwerking”, laat het mediabedrijf weten.

Het artikel ‘Van dertig jaar GTST is vrijwel geen aflevering bewaard gebleven’ kunt u lezen op NRC.nl.

Foto: RTL
40 Reacties op “Nationaal tv-archief bewaart niks van RTL en Talpa”


 1. Remix

  Je zou toch verwachten dat RTL alle afleveringen van GTST gewoon nog heeft. Of hoe moet ik de titel van het NRC-artikel opvatten?

 2. Erwin

  Schandalig. In Hsum staat een 9 verdiepingen diepe kelder, vastgemaakt met kostbare staalkabels die onder de hele stad lopen om te doen wat nergens anders kan: OPSLAAN VAN MEDIA ARCHIEF. Dan zórg je maar dat er budget komt.

 3. Henk

  Meer dan logisch dat de belastingbetaler niet de archieven van commerciële bedrijven RTL en TALPA betaalt. Dan zou ieder commercieel media bedrijf daar zijn archief kunnen dumpen.

 4. Remi

  … Van “Hamelen” is ook vrijwel niets bewaard gebleven.
  Dat is veel triester.

  https://www.youtube.com/watch?v=MJDrXVQc0Ho

 5. Job

  Zit daar iemand op te wachten dan?

 6. Promo

  Job, als je te dom bent om te schijten, hoe kun je dan wel typen? Of heb je PGB?

 7. De Geschoende Hond

  Een volgescheten plee trek je ook door, dus….

 8. Willem Ruis (R.I.P.)

  Nederland bouwt pas sinds kort aan haar eigen Commerciële multimediale omroep bedrijf, de afgelopen 30 jaar is de Nederlandse geschiedenis wat dit betreft gedomineerd door buitenlandse Media concerns (CLT/RTL, SBS Broadcasting, RTL Group (Bertelsmann)!

  De Nederlandse full Mediabedrijf Talpa Network zal in de toekomst samen met de Nederlandse Publieke Omroep aan een nieuw geschiedenis hoofdstuk werken dat sinds kort is begonnen.

  De Nederlandse kijker laat zich niets wijs maken door de schrijvende media en kiest vóór NPO én Talpa Network!

  RTL/Bertelsmann vriendelijk bedankt voor 30 jaar kijkplezier!

  De tijden zijn veranderd!

 9. Eva J

  @Henk: je hebt 100% gelijk!
  Laat Talpa en RTL hun eigen archief op orde te houden.
  Als commercieel bedrijf moeten ze dat makkelijk kunnen betalen en als ze alleen de inhoudelijk belangrijke programma’s bewaren dan kan dat makkelijk op 1 floppy-disk.☺

 10. Bo

  Alle afleveringen van Barend & Van Dorp zijn wel opgeslagen in Beeld&Geluid. Dus het kan wel.

 11. Erik

  Alle GTST afleveringen zijn hoe dan ook wel ergens.want ze brengen immers ook dvd boxen uit met complete seizoenen

 12. WEST*

  logisch toch alleen wat de moeite waard is wordt bewaard , Wat moet men met gekopieerde, gestolen formats doen , heeft ook een waarde van 0,0
  en wat de com tv zenders uitzenden , is het niet waard om bewaard te worden

 13. Job

  @promo
  Ik zit aan de antipsychotica. Gaat steeds beter gelukkig!

 14. WEST*

  video banden zijn wel over 30 jaar af te spelen ik heb hier open reel banden van Sony met met oude tv programma`s, oude EU cup wedstijden , afscheids wedstrijd Johan Cruyff Ajax Barcelona ,en nog veel meer die beeld en geluid niet eens heeft plus de recorders en alles speelt gewoon nog af

  ook VCR , video 2000 , BETAMAX VHS UMATIC BETACAM DV CAM draai ik zonder problemen af in digitale verwerkings studio ,

  Op het Hilversumse Heidenheuvel nr 2 weten ze daar alles van

 15. Ron

  Alle ONM afleveringen van de Yorin tijd staan dus ook nog ergens op videoband, daarom staan deze afleveringen ook nog niet op Videoland. Er is dus wat te doen RTL!

 16. Mick

  Je zou toch verwachten dat RTL en Talpa zelf alles gewoon in een archief hebben. Kan me niet voorstellen dat ze programma’s zomaar weggooien.

 17. gtstfites

  RTL heeft alles van GTST of Endelmol heeft die afleveringen.de eerste seizoenen staan op Videoland ieder geval.

 18. Chiel

  Er staat: “„RTL bewaart en beheert sinds de oprichting beeldmateriaal in een eigen archief in Luxemburg. Daarmee zien we erop toe dat het materiaal geborgd en beschikbaar blijft wanneer nodig. ”

  Verder vooral gek dat er afleveringen van series (Ha die Pa, 1993, bijv) gewoon gewist zijn of te slecht voor gebruik zijn.

 19. Remco Terhorst

  @Bo; niet álle afleveringen. Zijn dub van de mastertapes, aangeleverd door Barend en van Dorp zelf, jaaaaaren geleden.

 20. Remco Terhorst

  @Chiel: wat onzin is, want die uitzendingen zijn inmiddels gewoon gedigitaliseerd bij Beeld en Geluid. Was ten tijde van de dvd-uitgaves van Source 1 media nog niet zo, dus die kwamen met dat verhaal. Toen stond het nog op BCN-banden.

 21. Remco Terhorst

  Op Retroforum is ooit een heel groot uitgebreid artikel geschreven over ‘de archieven van de televisie’. Kwam ook het Endemol, RTL én VRT-archief in België aan bod.

  RTL rekent voor particulieren 65 euro voor een aanvraag van 1 uitzending. Aan bedrijven 500.

 22. WEST*

  Zijn niet gewist bij tv zender ONS waren ze gewoon te zien
  Weet niet of het nog zo is maar bij de NOS werd ook het èèn en ander opgenomen
  van RTL

 23. Remco Terhorst

  @WEST*: vooral interessant doen met je beelden. Anders ben je gewoon een held en doneer je je beelden áán het Intituut voor Beeld en Geluid?

  Altijd maar die beeldhelden, videohobbyisten.

 24. WEST*

  @ REMCO Bij mij de helft , en bedrijven betalen ook het zelfde tarief als een particulier , en een keuze uit meer dan 100.000 titels

 25. Zo Voorspelbaar Deze Braatwurst

  Kan die idioot van een #NPO Kijker# alias Willem Ruis (R:I:P) zelf eens in peace resten!
  Wat een mafkees is dat zeg!

 26. Kijkcijfers

  Breng onm gewoon uit op dvd, net als gtst.

 27. Kijkcijfers

  Goudkust seizoen 6 plus ontbrekende s5 afleveringen en complete box.

 28. WEST*

  @ Remco Dat zit zeker in de planing, misschien over 40 jaar of zo!! het grote radio/ tv archief zal zeker een goede bestemming krijgen !
  Maar jou reactie… > interesant doen< is erg overdreven, heb gewoon een passie ,
  meer niet , een postzegelverzamelaar doet ook niet interesant
  of een muziek verzamelaar met duizende lp`s of cd`s , nee hij geniet van zijn verzameling en ik kan genieten van oude programma`s , zoals KOOT en BIE
  of vele soorten documentare` s

 29. WEST*

  @ kijkcijfers ONM is gewoon te koop hoor ,trouwens alle series, films, wat op tv is geweest staat op dvd Dus weg is het niet , de dvd`s kunnen zo gewoon het archief in, ook bij beeld en geluid , en wat ze niet hebben bij Beeld en geluid , aan RTL/TALPA series kopen ze gewoon voor een euro per DVD bij de kringloop

 30. logisch toch

  Ik dacht dat ze de troep van GTST en Talpa in de gierkelder van boer Biet hadden opgeslagen.

 31. Bart

  Het archief moet gewoon vrijgegeven worden voor iedereen.
  Tuurlijk hebben ze de afleveringen van GTST bewaard. Zenden ze nu uit op RTL Lounge en Videoland.

 32. Ron

  En oude ONM afleveringen uit de HMG/Yorin tijd allemaal op Videoland. Daar is dat platform voor niet voor de zoveelste Engelse serie. Laat dat lekker aan Netflix over die zijn daar beter in.

 33. Donald Dumb

  Logisch. Wat heb je eraan om kwaliteitsarme, oppervlakkige infantiele programmaopnames te bewaren?

 34. Donald Dumb

  Let niet op mij, mensen, ik ben oerdom.

 35. MediaPrak

  Je zou zeggen dat er in Luxemburg (licentie leverancier) vast wel een lokale organisatie welke haar ‘eigen cultuurgoed’ bewaard. Dat hoven wij toch niet toch als hard werkend belasting betaler te bekostigen?

 36. Suzy Wang

  Als ik ergens medelij mee heb zijn het wel die zogenaamde acteurs hier boven. Simpele zielen..

 37. Remco Terhorst

  @WEST*: Jij mag helemaal geen tarieven rekenen voor privé-opnames van tv-zenders en programma’s. Daar heb jij simpelweg geen rechten op. Als je een tarief rekent voor aanlevering van jouw opname, pleeg je inbreuk op het auteursrecht van de makers en de omroepen. Over je andere opmerkingen gesproken: je praat complete onzin. En over veertig jaar ben je hartstikke dood, dan komen je nazaten en die pleuren je hele collectie verzamelwoede aan oude versleten en vergane tapes in de kliko. Lekker.

 38. Remco Terhorst

  @Bart: hoewel ik het deels met je eens ben… Nee, laat ze dat maar gewoon lekker even niet doen. Het is veel lekkerder als particulier om een beetje te blijven puzzelen.

 39. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  als je genoeg wil betalen kan er nog wel een baggerschuit afgehuurd worden om al die pulp in te bewaren.
  Kom op zeg , waarom zou je al die cheapie crappy rotzooi bewaren?
  Yes. Voor het ego van cocaïne-Erland misschien?
  Doe normaal.

 40. Henk Lindmans

  Of het pulp is of niet, is een persoonlijke mening. Een groep mensen met verstand van zaken moet zich erover buigen of het verstandig/zinvol is om dit te bewaren. En zo ja, dan moet er nagedacht worden over de vraag hoe. Zo gaat het met alles.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.