Nationaal tv-archief bewaart niks van RTL en Talpa

Het nationale tv-archief van Beeld en Geluid in Hilversum bewaart niets van RTL en van Talpa. Ons nageslacht dreigt daardoor bijvoorbeeld het kat-in-de-boom-nieuws van Hart van Nederland en de naderende ondergang van oersoap GTST te missen. “We hebben nu een gemankeerd archief“, zegt Arnoud Goos, archivaris bij het instituut, in het NRC. Goos wil dat daar verandering in komt, maar wijst erop dat Beeld en Geluid nu alleen nog maar publiek materiaal mag verzamelen.

Naast al het materiaal van de NPO neemt het archief nu alleen twee weken per jaar álle zenders compleet op, in lagere resolutie, om later ten minste een ‘snapshot’ te hebben van een Nederlandse tv-avond, schrijft NRC. Verder wordt er niets van RTL en Talpa bewaard.

Goos denkt dat er weinig budget nodig is om ook de huidige en toekomstige beelden van RTL en Talpa te verzamelen. Er is wél budget nodig om het archief van RTL en Talpa te archiveren. Hij hoopt dat daar toestemming voor komt.

RTL bewaart zelf vanaf 2013 alles digitaal en de overige 24 jaar staat op 200.000 videobanden. RTL bestaat nu dertig jaar, maar, zo zegt Goos: “Bij het volgende jubileum heeft dit probleem zichzelf opgelost, want dan zijn alle banden niet meer af te spelen.

Het digitaliseren van dat archief kost 3 tot 5 miljoen euro. “RTL staat open voor gesprek met Beeld en Geluid over eventuele samenwerking”, laat het mediabedrijf weten.

Het artikel ‘Van dertig jaar GTST is vrijwel geen aflevering bewaard gebleven’ kunt u lezen op NRC.nl.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen