DWDD zet Peter R. de Vries in vliegtuigstoel

Peter R. de Vries lag afgelopen week behoorlijk onder vuur vanwege de tweet waarin hij zijn beklag deed over de krappe stoeltjes tijdens zijn vlucht met Transavia. Hoe hij er precies bij zat, liet hij gisteren zien in De Wereld Draait Door. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Matthijs van Nieuwkerk had een professor uitgenodigd die liet zien hoe een vliegtuig óók kan worden ingedeeld, namelijk met stoeltjes die ietwat gedraaid staan, en De Vries mocht proefzitten in de studio.

Van Nieuwkerk sprak met De Vries over de stoeltjesrel. “Peter, je tweet is niet onopgemerkt gebleven. In vele programma’s ging het erover. De mensen vonden dat je overdreef, je moest wat meer betalen, maar waar het mee begon is dit: je zit middenin de rij en hoe lang moest je zo zitten?

De Vries: “De vlucht duurde zelf twee uur en een kwartier, maar we hadden vertraging terwijl we al in de kist zaten, dus al met al was het ruim drie uur.”

Van Nieuwkerk: “Krijgen je benen een eigen bloedsomloop?

De Vries: “Je zit helemaal klem. Je kan geen kant op, zeker als er een fors iemand naast je zit ook. Ik vlieg regelmatig en altijd boek ik extra beenruimte bij, dus al die mensen die zeuren dat ik niet een paar extra tientjes wil uitgeven… Dat is onzin, maar het is niet altijd mogelijk. Er zijn maar een beperkt aantal stoelen met extra beenruimte.”

Hij besloot er een tweet uit te gooien. “Toen zat ik zo en dacht ik: ik gooi er een tweet uit, 240 tekens en kennelijk valt dan de hele wereld daar over. Ik verwonderde me er gewoon over dat je mensen zo op elkaar mag pakken en dan ook nog omroepen: ‘Enjoy your flight!’ Volgens De Telegraaf is dan de reiswereld furieus, ik moet niet zeuren, het is een jammerklacht. En dan krijg je al die mensen die zeggen: ‘Hij kan toch wel een paar tientjes extra beenruimte betalen!’ Ik ben wel wat mediadingen gewend, maar ik keek er wel van op dat het zo’n vlucht nam.”

Je zit nu zoals je daar zat. Dat bevalt je allerminst“, zei Van Nieuwkerk, die daarop zijn gast Peter Vink, professor industrieel ontwerpen, aankondigde.

Vink demonstreerde zíjn plan voor vliegtuigstoeltjes, namelijk stoeltjes die schuin staan waardoor je niet schouder-aan-schouder zit en ook genoeg beenruimte hebt.

Van Nieuwkerk: “Hoe eenvoudig kan het zijn? Peter moppert nu, maar we mopperen allemaal als we in zo’n stoel terechtkomen. Het is gewoon geen comfort. Dit is dus eigenlijk een heel erg ABC’tje.”

 

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen