Cornald onbetrouwbaar als Songfestival-commentator

Cornald Maas is onbetrouwbaar als commentator van het Songfestival. Hij verhult soms zijn echte mening en kritiek om de AVROTROS en andere betrokkenen te pleasen. Dat laat hij weten in Het Parool. Maas geloofde in sommige jaren totaal niet in de Nederlandse inzending. “Ik ben vaak genoeg met een inzending meegereisd waarvan ik vooraf al wist dat we kansloos zouden zijn. Een voorbeeld? Ik wist dat het met de Toppers en Sieneke al heel moeilijk zou worden de finale te halen.

Toch was Maas ook in die jaren lyrisch enthousiast. “Dat was vaak tegen beter weten in. Je moet rekenen: ik ben daar deel van een team. Dat vereist soms diplomatie. Ik ga ter plekke onafhankelijk te werk, maar een Songfestival is echt anders dan een WK voetbal. Daar kan iedere commentator zonder problemen zeggen hoe laag ze de kansen van Oranje inschatten of dat de coach niet deugt.”

Bij het Songfestival ligt dat anders, zegt Maas. “Bij een Songfestivallied, dat afhankelijk is van smaak, kun je niet vier weken van tevoren zeggen: dat wordt niks. Als ik dat doe, heb ik gedonder met de artiest, de entourage en de omroep.

Ik heb het vaak met buitenlandse commentatoren besproken: ze doen het allemaal op dezelfde manier. Over het lied van Sieneke bleef ik uiteindelijk maar herhalen dat ‘het mooi wel de enige in zijn soort was’.

Het Parool-interview met Cornald Maas kunt u lezen via Blendle.

Foto: Ruud Baan

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen