Youp aangevallen in DWDD, sneert naar Paul de Leeuw

Youp van ’t Hek werd gisteren aangevallen in zijn eigen clubhuis De Wereld Draait Door. Tafeldame Simone Weimans sprak hem aan op het gebruik van het woord ‘pisnicht’. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Van ’t Hek lag begin vorig jaar onder vuur, omdat hij in zijn column het woord ‘pisnicht’ gebruikte. Het was voor VPRO’s Nicolaas Veul zelfs de aanleiding om Pisnicht: The Movie te maken. Weimans was gisteren in DWDD erg benieuwd wat de cabaretier daarvan vond.

Van ’t Hek reageerde aanvankelijk laconiek. “Ik snap het ook wel. Ik begrijp het. Maar ik denk dan: maak het allemaal niet zo zwaar.”

Weimans: “Maar het is voor sommige mensen zwaar.”

Van ’t Hek: “Het woord pisnicht heb ik van allemaal nichten geleerd. Ik heb het niet verzonnen.”

Weimans: “Het gaat er niet om wie het verzonnen heeft, maar het gaat erom: wat voor effect heeft het op iemand die dat jarenlang hoort als hij jong is en bang is om uit de kast te komen en overal hoort ‘pisnicht’ en ‘homo!’. Vervolgens ziet hij dat woord ook nog terug in een column. Ik ben heel erg benieuwd of dat je geraakt heeft of aan denken heeft gezet.”

Van ’t Hek: “Ik ben er sowieso door gaan nadenken en ik heb met die jongen ook contact gehad, want hij vroeg of ik in de documentaire wilde. Ik snap hem ook heel goed en het zet me er ook wel aan dat ik denk: de tijd is veranderd, misschien moet ik een beetje op mijn woorden letten.”

Weimans: “Maar dat klinkt heel laconiek.”

Van ’t Hek: “Ik ben vrij laconiek over dat soort dingen. Het is veel onschuldiger dan…

Weimans: “Ja, dat zeg jij steeds dat het zo onschuldig is. Een goede vriend van mij zegt altijd: ‘In elk geintje zit een seintje.’ Al die zogenaamde onschuldige grapjes hebben zeker wel betekenis en ik vraag me af of jij je daar bewust van bent.”

Van ’t Hek: “Ik ben er me heel erg bewust van, maar het zou betekenen dat je een heleboel dingen niet meer kan zeggen. Een heleboel dingen zijn gewoon een soort uitdrukkingen en taalgebruik.

Even later haalde Van ’t Hek ook nog de ruzie aan die hij met Paul de Leeuw had over het gebruik van het woord pisnicht. “Ik zei: ‘Heb ik echt wel de Paul de Leeuw aan de lijn die ik toch twintig jaar op tv álles heb zien zeggen?’ Echt alle woorden. Ik dacht: wat is er nou ineens een soort ophef gekomen? Ik had altijd van Anneke Grönloh begrepen dat hij alle woorden gebruikte. Dan denk ik: wat is er nou zo ontzettend aan het veranderen?

Als ik echt homo’s zou haten, wat ik absoluut niet doe, maar ik ken zo veel nichten die tegen me zeggen: ‘Ja, daar komt die pisnicht weer aan.’ Dat woord wordt gewoon gebruikt. Ik heb altijd de straattaal op het toneel gebruikt en dat doe ik nog steeds.”

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen