Sophie Hilbrand: ‘Wilders kan op elk moment in Jinek’

Sophie Hilbrand vindt het onterecht dat het idee bestaat dat de NPO een links bolwerk zou zijn. De drempel voor rechtse kopstukken als Geert Wilders ligt enorm laag, maar ze willen zelf niet. Dat stelt de BNNVARA-presentatrice in het AD. Een politicus als Wilders zorgt er zélf voor dat zijn achterban zich niet thuis voelt bij de publieke omroep, stelt ze. “Geert Wilders kan nu bellen naar Pauw of Jinek, dan kan hij direct aanschuiven – maar hij wil zelf niet. Dat vind ik frustrerend“, laat ze weten.

Het is niet zo dat er alleen maar linkse mensen werken bij de NPO, meent Hilbrand. “Ik heb weleens alle BNN-presentatoren op een rijtje gezet en geturfd wie links en wie rechts stemde: we zaten precies in het midden.”

De NPO moet dat meer uitdragen, stelt ze. “Misschien zijn we te arrogant geweest en hebben we niet goed genoeg uitgedragen dat we écht geen linkse propagandamachine zijn.”

Het middenrechtse kabinet gaat opnieuw flink snijden in de NPO. Collega Filemon Wesselink: “Ik vind ook niet dat de politici over de invulling moeten gaan. De cijfers laten zien dat we een heel sterke publieke omroep hebben en in verhouding tot andere landen geen exceptioneel dure.”

Door ons pluriforme stelsel zijn er veel tv-talenten geboren – voor én achter de schermen – en is er nooit een eenheidsworst ontstaan. En toch hebben wij de afgelopen jaren zien gebeuren dat de publieke omroep in een verdomhoekje is terechtgekomen.”

Hilbrand: “Daarom moeten we nu strijdvaardig zijn en harder laten horen: hier staan we voor.

Het AD-interview met Filemon en Sophie kunt u lezen via Blendle.

Foto: Estera Marysia, BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen