Sietse wil Songfestival zonder ingestudeerde grappen

Geplaatst op do 05 sep 2019 om 15:30

Sietse Bakker, de grote man achter het Eurovisie Songfestival 2020 in Nederland, wil breken met de traditie van presentatoren die afgezaagde, ingestudeerde grappen maken tijdens het liedjesfestijn. Dat laat hij vandaag weten in het AD. Om onbegrijpelijke redenen zorgt de presentatie van het Songfestival vrijwel ieder jaar weer voor veel tenenkrommende momenten. Dat moet anders kunnen, denkt Bakker. “Het wordt oprechter en spontaner, want dat is waar Nederland voor staat.

Bakker wil absoluut geen slechte grappen in de show. “Het mag best een beetje een rariteitenkabinet zijn. Een feestje, dat hoort ook bij het songfestival. Maar geschreven grapjes van de presentatoren ga je denk ik niet zien in mei. Ook geen act dat we ze in het begin in een auto zien zitten en moeten hopen dat ze nog op tijd komen. Nee, die trucjes gaan we niet doen.”

Het Nederlandse Songfestival moet vooral gezellig worden. “We gaan kijken of we het gevoel kunnen terugbrengen. Je hoort over sommige voorgaande edities: alles klopte, maar het was wel erg technisch en strak allemaal. Wij moeten iets meer de gevoelige snaar opzoeken.”

Over de presentatie van het liedjesfestijn is op dit moment nog niets bekend. De NPO heeft aangekondigd daar rond de kerst meer over naar buiten te brengen.

Foto: NPO, Michel Schnater
25 Reacties op “Sietse wil Songfestival zonder ingestudeerde grappen”


 1. Tikkie

  Ben benieuwd! Misschien ook iets meer ‘tussen’ het publiek gaan staan. Zodat je meer van de sfeer in de zaal meekrijgt. En af en toe een grapje, zoals een voorstelvideo waarbij een volledige act uit een coffeeshop wordt weggerukt, ’t podium op.

 2. Roy Donderz

  Iemand zoals Paul de Leeuw die spontaan inspeelt op het moment

 3. Greet

  Sietse is een man naar mijn hart, hij snapt het!Nu zijn kans om het weer down to earth te brengen.

 4. John

  Dus Jardino wordt het niet?

 5. Pietpiet

  @Tikkie Jij hebt het duidelijk niet begrepen.Dat soort kleutergrapjes dus niet. Blij dat Sietse en niet jij aan het roer staat.

 6. Peter

  Ok…. dan dag NPO presentatoren!

 7. Curryworst

  @Roy Donderz,
  Paul de Leeuw werkt nu voor de commerciëlen dus die is uitgesloten.
  En hij spreekt nauwelijks Engels.
  Komt nog bij dat hij altijd zweet als een otter. Oogt nogal onsmakelijk voor de kijkers die druipende kale dikke knar van hem.

 8. robster

  Ik hou persoonlijk erg van het sarcasme van Chantal Janzen en de manier waarop zij bijvoorbeeld het Televizier Gala deed, maar goed… commercielen. Wat hebben we op dat vlak bij de publieke omroep die zo’n festival zou kunnen dragen met wat humor en een knipoog…?!

 9. Meneer Kaktus

  Virgien en ik zouden dit prima kunnen.

 10. Sjors van Kempen

  Publieke omroep, dus er zal wel een excuusneger of -mocro bij moeten.

 11. Arjen Lachband

  Laat de redactie van Lubach op Zondag meedenken! Er zal hoe dan ook een soort script met onderhoudende vooruitgeschreven teksten moeten zijn want zo’n urenlange registratie kan niet uit de losse pols worden gepresenteerd. De redactie van Lubach kan dat op een internationaal aantrekkelijke en oorspronkelijke manier.

  Suggesties voor presentatie. Wilfred Baijens, Carice van Houten, Lara Stone, Michiel Huisman, ….. Ofzo.. Behalve Wilfred internationaal vermaard.

  In ieder geval geen Jan Smit (Nederland staat al bekend om lompheid) en Eva Jinek (de uitzending duurt tot na middernacht!),

 12. Tikkie

  @pietpiet, laten we in ieder geval een beetje zelfspot en lef tonen als land, in plaats van al die ‘perfecte’ slomo filmpjes van artiesten die rondlopen in het gastland wat je altijd ziet. En al onze dj’s invliegen voor de opening!!! En ik ben ook blij dat ik niet aan het roer sta maar Sietse, maar een beetje hardop brainstormen is toch leuk? Die commercial met Anouk die zich destijds had verslapen voor het songfestival was erg goed gedaan vond ik. Wat zou jij dan graag willen zien?

 13. Pietpiet

  Ik snap je nu beter, Tikkie. Ik bedoel dat die vooraf geschreven grappen zo kinderachtig en nep overkomen. Ook die van team Lubach. Ik zal wel de enige zijn die dat totaal niet grappig, veel te links en nep vindt. Lubach gooide zijn masker af bij Zwartepiet.
  Bij the Roast vind ik de humor beter, dus wellicht dan wat professionele cabaretiers, maar dan niet zoals Televizierring Mark Rutte. Die filmpjes moeten inderdaad ook niet braaf worden maar ook geen sketch wat mij betreft, ik voel me dan als een kind behandeld. Iets meer creativiteit wat mij betreft. Maar inderdaad ook geen molens, tulpen enzo.
  Het zou de NPO sieren als ze erkennen hiervoor geen geschikte presentatoren te hebben en als ze Chantal (ad remme niet-gescripte humor: Wat kan die meid hockeyen) en Romy (voor haar ervaring in de muziek) vragen.

 14. Pro Du Cent

  Is er al bekend welke blockbusters de commerciële omroepen op de andere zenders gaan programmeren? Ik stel voor op dinsdag de film over Queen en op donderdag die over Elton John. Hebben we tenminste echte muziek. En voor de familiefilm op zaterdag kan SBS6 dan mooi The Sound of Music laten zien.

 15. Martijn schapenbanger

  Ik kijk nu al niet uit naar het ESF

 16. Arjen Lachband

  Paul de Leeuw heeft de Wat kan ze hockeyen-grap toendertijd op de autocue gezet. Alsjeblieft geen Chantal dus. Onsympathieke uitstraling.
  Romy…..komt qua diversiteit en uitstraling in de buurt. Maar mist senioriteit! Nadia Moussa heeft dat dan weer wel. Spreekt zij accentloos Engels?

  Qua locaties voor filmpjes: Erasmusbrug, Radio Kootwijk, bollenveld, Rijksmuseum, Afsluitdijk, Utrechtse grachten, Van Nelle Fabriek en enkele andere Unesco werelderfgoedlocaties zoals Kinderdijk en Rietveld Schroder Huis.

 17. Lennart

  Amen

 18. Pietpiet

  @ Arjen Wat een onzin dat t op de autocue stond. Dat gerucht heeft Fatima toen verspreid, omdat ze zich zo schaamde. Ze zong ook ontzettend slecht en dat kun je vooraf niet weten. Chantal is gewoon lekker ad rem. Later heeft ze bij It takes two royaal erkend dat Fatima toen veel beter zong. Dat is pas lef hebben. Nadia is neem ik aan een slechte grap? Het oog wil ook wat, he. Een koude journalist als haar maakt ons onsterfelijk belachelijk. En er moet ook wat humor zijn. Vandaar Chantal. Eventueel Wendy als derde, als spijtbetuiging voor alle gemene roddels die haar zwart hebben gemaakt. Zij heeft tenminste wél ervaring met grote liveshows. En we moeten nu toch wat compenseren tegenover dat lelijke industrieterrein waar het nu gehouden wordt.

 19. Arjen Lachband

  @PrietPraat….Ik kon jouw respons volgen al heb je het mis met dat Chantal-gedoe…
  ” Fatima vertelde dat deze grap gescript was door Paul de Leeuw en in de autocue was gezet. Chantal beweert echter dat er helemaal geen autocue aan te pas kwam en dat ze de grap zelf bedacht heeft. Maar bronnen vanuit Carré, waar het Televizier Gala plaatsvond, vertellen Shownieuws dat Chantal jokt. “Er was wel degelijk een autocue aanwezig, omdat Chantal door zwangerschapshormonen stukjes tekst vergat. Dus op het laatste moment is een autocue besteld, mét die grap erin”, aldus een insider.”

  Maar dat je Wendy opwerpt…….
  En dan de titel industrieterrein gebruiken. Er zit meer leven rond Ahoy als MECC…

 20. Mevrouw Kaktus.

  Sietse ik zie je wel met een cowboyhoed en enkel een pistool met holster voor me staan. Ik ben wel 80 of zo, maar ik zou je doen. Jump on me.

 21. René

  Hoe kan zo’n jonge gast in zo’n positie zitten?

 22. Roy Donderz

  @Curryworst. Je hebt volkomen gelijk. Maar ik zei ook “iemand als”.

 23. Miep

  Sylvie Meis (ervaring met grote live shows), Tim Douwsma en Romy Monteiro lijken mij de ideale kandidaten

 24. René

  @Miep 1 van de drie mee eens. Romy zou fantastisch zijn.

 25. Dominee Bonk

  Deze figuur zal instorten en het zal een fiasco worden. Dat zie je zo. Kijk naar Nederland Duitsland, dat zegt genoeg.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.