Raad voor Cultuur vindt omroepplan Slob héél slecht

Dachten ze bij de NPO het ergste wel te hebben gehad met Sander Dekker, krijgen ze Arie Slob ervoor terug. Zijn plan met de publieke omroep – hij wil alle reclame afschaffen voor 20.00 uur om kinderen te beschermen en NPO 3 vergeven aan de regionale omroepen met hun buurthuisniveau – is zo onzalig dat alleen De Telegraaf er gelukkig van wordt. Gelukkig staat er nu ook een onafhankelijk instituut op om Slob te wijzen op zijn baggerplan: de Raad voor Cultuur.

De raad ziet weinig in het plan van minister Slob om NPO 3 op te geven aan de Omroep Flevolanden van deze wereld. “Kijkers en luisteraars in het hele land kunnen via de kabel nu ook alle regionale omroepen ontvangen, al zouden de distributeurs de posities van deze omroepen veel ‘hoger’ in hun zenderaanbod moeten plaatsen om het bereik te vergroten.

Een vensterprogrammering op een landelijke publieke zender is een beter middel om de regionale programmering zichtbaarder te maken, aldus de raad. “Kijkers in elke provincie krijgen via zo’n venster een op de eigen regio gericht programma aangeboden.

Een mix van landelijk en regionaal nieuws – denk aan vijf minuten nieuws uit de eigen provincie als afsluiting van een NOS Journaal – draagt bij aan betere bereikcijfers voor regionale omroepprogramma’s.”

Gezien de dalende kijkcijfers onder jongeren begrijpt de raad wel de behoefte om NPO 3 om te vormen. Wat er dan wel met het kanaal moet gebeuren, maakt de raad niet duidelijk.

Foto: Rijksoverheid

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen