Raad voor Cultuur vindt omroepplan Slob héél slecht

Geplaatst op do 05 sep 2019 om 17:45

Dachten ze bij de NPO het ergste wel te hebben gehad met Sander Dekker, krijgen ze Arie Slob ervoor terug. Zijn plan met de publieke omroep – hij wil alle reclame afschaffen voor 20.00 uur om kinderen te beschermen en NPO 3 vergeven aan de regionale omroepen met hun buurthuisniveau – is zo onzalig dat alleen De Telegraaf er gelukkig van wordt. Gelukkig staat er nu ook een onafhankelijk instituut op om Slob te wijzen op zijn baggerplan: de Raad voor Cultuur.

De raad ziet weinig in het plan van minister Slob om NPO 3 op te geven aan de Omroep Flevolanden van deze wereld. “Kijkers en luisteraars in het hele land kunnen via de kabel nu ook alle regionale omroepen ontvangen, al zouden de distributeurs de posities van deze omroepen veel ‘hoger’ in hun zenderaanbod moeten plaatsen om het bereik te vergroten.

Een vensterprogrammering op een landelijke publieke zender is een beter middel om de regionale programmering zichtbaarder te maken, aldus de raad. “Kijkers in elke provincie krijgen via zo’n venster een op de eigen regio gericht programma aangeboden.

Een mix van landelijk en regionaal nieuws – denk aan vijf minuten nieuws uit de eigen provincie als afsluiting van een NOS Journaal – draagt bij aan betere bereikcijfers voor regionale omroepprogramma’s.”

Gezien de dalende kijkcijfers onder jongeren begrijpt de raad wel de behoefte om NPO 3 om te vormen. Wat er dan wel met het kanaal moet gebeuren, maakt de raad niet duidelijk.

Foto: Rijksoverheid
56 Reacties op “Raad voor Cultuur vindt omroepplan Slob héél slecht”


 1. Eelco

  Helemaal afschaffen die extreem linkse graaiersbende van de staatsomroep

 2. Flexi

  Een Raad voor de Cultuur. In 1938 noemden ze dat de Kulturkammer.

 3. Flexi

  Gewoon afschaffen die NPO. Er zijn genoeg alternatieven zoals commerciele tv, netflix, youtube, internetnieuws etc etc. De overheid heeft niets te zoeken in televisieland.

 4. Michiel

  Dat was te verwachten. Slob heeft er duidelijk geen kaas van gegeten en is gewoon Wilders 2.0 op dat gebied. “Kom, laten we programma’s van de regionale omroepen in de herhaling zetten op NL3” is denk ik wel één van de allerdomste plannen die ooit zijn bedacht door een minister.

 5. Flexi

  Dit instituut is onafhankelijk, maar wel afhankelijk van staatssubsidie. We hebben gezien bij het Com. vd Media waartoe dat kan leiden.

 6. Mick

  NPO1 enkel Journaal en evenementen
  NPO2 wat nu NPO Politiek is
  NPO3 verder als commerciële kinderzender

  Oneerlijke concurrentie voor de co en overbodig.

 7. 123

  “Gezien de dalende kijkcijfers onder jongeren begrijpt de raad wel de behoefte om NPO 3 om te vormen. Wat er dan wel met het kanaal moet gebeuren, maakt de raad niet duidelijk.”

  — Dat geeft de Raad Voor Cultuur juist wel aan: “De adviesraad noemt de discussie over NPO 3 “begrijpelijk”, maar ziet het geld voor de zender liever geïnvesteerd worden in tv-talent, innovatieve formats en een online platform voor jongeren.”

  Bron: https://nos.nl/artikel/2300450-raad-voor-cultuur-kritisch-over-mediaplannen-minister-slob.html

 8. Ben Zine

  @Mick: de PO bestaat over de 100 jaar en de CO ong. 30 jaar.

 9. rtl fan

  @Flexi Ik wil alleen maar RTL ZENDERS , de rest afschaffen, en het songfestival kan makkelijk door RTL gedaan worden. Ook in heel Europa alle publieke omroepen afschaffen alleen RTL

  Daar wordt je heel blij van want RTL is de beste zender die we hebben
  met top programma`s , en wat ik hoop nog grotere reclameblokken

  Het geld dat alle landen besparen,zonder P O. kunnen naar minderbedeelden die geen Mercedes Audio of een goedkoop 2e hands autootje kunnen kopen
  en dagelijks naar de voedselbank moeten
  of naar landen waar gezinnen een handje rijst en een banaan krijgen en een kopje water
  Nee u heeft gelijk ,en die 15 miljoen mensen hier in Holland geven u waarschijnlijk ook gelijk weg met de publieke omroepen Alleen RTL
  want wie RTL kijkt , die zijn geest veruimd !

 10. 123

  Hoe dan ook: groot gelijk dat er mensen blijven opstaan tegen het afschaffen van de NPO. Het is toch belachelijk dat je je eigen onafhankelijke nationale zenders zo in de verkoop gooit? Alsof heel NL moet leven met commerciële televisie. Ik vind dat het, zoals het nu is, wel allemaal prima. Geen bezuinigingen meer op de NPO, en gewoon kijkers laten kijken wat ze willen kijken, op welke zender ook!

 11. rtl fan

  en verrijkt!!

 12. 123

  @rtl fan: Ik begrijp jouw betoog, maar we hebben nu onderhand bijna 17,5 miljoen inwoners in NL. Die 15 miljoen, waarschijnlijk nog blijven hangen uit het jaren ‘90-nummer “15 miljoen mensen” is ondertussen dus allang al achterhaald. 🙂

 13. Flexi

  Zo beperkt als je denkt dat er niet meer is dan NPO, RTL en Talpa.
  Kijk eens om je heen en ontdek de wereld en blijf niet hangen in het verleden.

 14. rtl fan

  @ 123 met RTL ben je veel beter af mooie programma`s als Koffietijd
  The Voice GTST , Het spijt me , O wat een jaar , maar ook oude bekende, Flodder Allo Allo Flodder , ja en Married with childeren , waar vind je dat nog? Nee RTL is top Gewoon 1 zendergroep waar je 10 p. maand bij de kabelboer betaalt voor infrastructuur, want de programma`s zijn gratis ! Heeft enorm veel voordeel ,want zo heeft RTL wel een miljoenen publiek voor elke avond zo tussen de 10- 13 milljoen en je boodschappen bij de kruidenier zullen veel goedkoper zijn
  want de adverteerder heeft een groot schare aspirant kopers !!
  Wat een heerlijke gedachte .. RTL zonder NPO en TALPA daar zal de bond van huisvrouwen ook blij mee zijn , Tenslotte is RTL er voor de vrouw , de mannen gaan maar naar het cafe, of naar het voetbalstadion of kijken maar naar ondemande stations!

 15. rtl fan

  @ 123 10 miljoen dan??

 16. Flexi

  Ik word hier omringd door dwazen en bejaarden.

 17. Flexi

  En bejaarde dwazen.

 18. robb

  Het mooiste programma op de co zenders zijn de reclame blokken en ze worden ook nog 2x per uur herhaald .

 19. pastoor Justus uit Schin op Geul

  @ Flexi Verdulleme! De KRO mag toch wel blijven hè? Wij genieten zo intens van de mooie uitzendingen. Uw gedachten over de NPO worden zeker niet gedeeld met onze lieve heer. In de bijbel staat dat u uw naaste lief moet hebben. Doe dat dan ook mijn zoon, en onze lieve heer zal u belonen! Heb u naaste lief, dus uw medemens, maar ook de NPO , TALPA, RTL ! Ze zijn er voor uw! geniet daarvan mijn zoon ! En wat u ook bent of doet, heiden ben, of wat u ook zijt , voor god is een ieder gelijk ! dus als u zondag iin een kerk bent, waar dan ook, laat u uw gedachten eens gaan wat ik zojuist heb geschreven! en als uw spijt krijgt over al die reacties
  over de NPO, de biechtstoel is er ook voor iedereen !

 20. pastoor Justus uit Schin op Geul

  @ Flexi Ja mijn zoon , er lopen helaas meer dwazen buiten de kerk , dan in de kerk
  De inkomsten

 21. pastoor Justus uit Schin op Geul

  lopen ook terug

 22. Pietpiet

  @ 123 De raad van cultuur trapt een open deur in en staat langs de zijlijn commentaar te geven zonder ook maar ergens een concreet alternatief te geven. Een vensterzender: dat is precies het plan van Slob! Investeren in talent: maar van welk geld dan? Omhoog halen van regionieuws: dat is precies het plan van Slob! Nog even en ze gaan met zijn ideeën aan de haal om het vervolgens als hun eigen plan te presenteren. Had nog noot van deze raad gehoord, maar ze heeft zichzelf definitief gediskwalificeerd.

 23. pastoor Justus uit Schin op Geul

  Alsu kunt een donatie sturen aan het klooster, de bier brouwerij heeft dringend geld nodig , kijk op onze website — schinbier —

 24. pastoor Justus uit Schin op Geul

  @!23 Wij hebben van de KRO-NCRV vernomen, dat A.Slob de lokale radio omroep ook een plek wil geven ,ja dat zou geweldig zijn, staan wij ook eens op de kaart
  Wij kloosterlingen hebben ook een geheime kerk zender, uitsluitend voor verzoekplaatjes voor de nonnen hoor , hier in de streek De meest gevraagde plaat is Dominique Dominique , en Fater Venancius!

 25. ano@niem.nl

  Het kan prima zonder NPO3 en toch ook amusement op de overige zenders.
  Waarom zou iets nu niet meer mogen wat 30 jaar terug dagelijks een feit was, toen had je niets anders dan spelletjes en amusementsshows en ja dagelijks.

  Op maandag Wedden Dat, op dinsdag 123-Show, op vrijdag Ron Brandsteder op zaterdag Willem Ruis afgewisseld door Hennie Huisman.

  Nu kan het opeens niet meer? Brood en Spelen heeft de ChristenUnie nog nooit van gehoord. Ze zijn tegen kermis, vuurwerk, alcohol voor jongeren, festivals en amusement. Gezellig ’s avonds in de kerk bijbel lezen of naar de vrouwenvereniging kantklossen dat is wel geoorloofd.

 26. pastoor Justus uit Schin op Geul

  @ano@niem.nl Ja gezellig de bijbel lezen, of her kerkblad Kerk en leven , het ontspant de geest, en je krijgt ook een andere kijk op het leven.Want zeg nou zelf mijn zoon, RTL / TALPA ?
  Is dit het nu, waar men iedere avond naar kijkt , is dit het nu?
  Zijn er geen andere wegen die leiden tot meer creativiteit , in de mens?
  Wat is er zo zaligmakend aan de duivelse programma`s van RTL en Talpa ?
  Allemaal vragen, die de schepper ons elke dag weer stelt , en waarop we geen antwoord op vinden ,want wat behelst men om 2 x 10 minuten naar een soap te kijken? Maar god straft meteen, want ik hoorde van onze programma leider van onze kerkomroep ,dat de kijkcijfers aardig zijn ingezakt! Heeft de RTL kijker het licht gezien, of een teken van onze lieve heer gehad? wij kloosterlingen zullen dat nooit weten !

 27. anoniem

  Televisie is niet duivels, maar gewoon achterhaald.. :-)

 28. critikast

  “Regionale omroepen met hun buurthuisniveau”. Hoe durft u? Wel eens gekeken naar een regionale omroep? Ik durf te beweren dat veel van hun programma’s heel wat beter en inhoudelijk sterker zijn dan al die pulpprogramma’s op de landelijke zenders ! Hartelijk dank voor uw kwalificatie namens alle regionale zenders ! Maar ik snap wel dat de NPO c.s. de regionalen liever zien gaan dan komen. Als ze zouden ophouden te bestaan heeft Hilversum nog meer staatsgeld om te verbrassen.

 29. Diverser graag

  De overheid kan beter goede journalistiek stimuleren. Daarvoor hoef je de volledige NPO met haar amusement niet in stand te houden. De overheid geeft ook geen kranten of boeken uit of verspreidt amusement via internetmedia. Waarom dan wel de uitzondering voor televisie en radio? Is het gezond dat de overheid een organisatie in stand houdt die 40 procent van de televisie- en radiomarkt omvat? Dit geeft de NOS als nieuwsorganisatie een te grote macht en die kan gebruikt worden voor propaganda. Geef andere aanbieders veel meer ruimte en verplicht ze om ook nieuws uit te zenden. Radiostations zijn verplicht om nieuwsuitzendingen te hebben, waarom tv kanalen dan niet? Stimuleer een divers nieuwsmedia aanbod, maar geef geen geld aan slechts een partij (NPO) als het om de media televisie en radio gaat. Diverser graag.

 30. anoniem

  @critikast: regionale en plaatselijke omroep is regelmatig tenenkrommend slecht, maar dat geldt ook voor de grote jongens en meisjes.. :-)

 31. jan

  Het is wachten tot de babyboom-generatie dood is (liever gister dan vandaag) en zal de NPO het graf in meenemen.

 32. Propaganda is niet oké

  De Raad voor Cultuur? (uiteraard gefinancierd met belastinggeld)
  Verlengstuk van de Volkskrant/Vara/Nu.nl/GroenLinks. Super enge deugmensen die in een achterafkamertje beslissingen nemen om de maatschappij, de werkelijkheid aan te passen en te vormen naar hun eigen waanideologieën.

 33. Simpel toch

  Wat een poldergeneuzel weer..
  Het kan zo makkelijk zijn:
  – alle reclame weg van de NPO
  – alle entertainment weg bij NPO
  – alle sportrechten naar de commerciëlen
  – meer geld voor jounalistiek en docunentaired naar NPO
  – omroepen laten samenwerken via een shares service venter

 34. aammehoela

  Alleen domme huisvrouwen die enkel SBS kijken en hen die nog steeds geloven in de leugens van Baudet en consorten willen de NPO afschaffen. Heerlijk de samenvattingen van het voetbal zien met ellenlange reclameblokken erin. Geen NPO en de CO laat wel 3 of 4x reclameblokken van 8 minuten zien dan. Neen, geen NPO is het echte einde van de lineaire tv. Want dan wil je niet eens meer tv kijken. Lang leve de NPO en weg met al die bezuinigingen.

 35. X

  En zo is het aammehoela!

 36. X

  De overheid is er op uit ons dom te houden.
  Laten de partijen zelf opzouten met hun propagandaspotjes.

 37. Michel

  En wie zit er dan precies in de Raad van Cultuur? Juist ja, de geijkte ex ministers, wethouders etc. Allemaal mensen die nog nooit in de media hebben gewerkt.

 38. 123

  @Michel 0:32 uur: Dank, helemaal mee eens! A voice of reasoning in dit alles. Alles wat ‘links’ gezien wordt, moet van de buis, kortom: de hele NPO. Maar de meeste mensen die daar de meeste kritiek op hebben, hebben zich niet goed ingelezen. De NPO is relatief goedkoop i.v.m. andere landen. Maar durf dat te zeggen, en je hebt weer een massademonstratie (van 20 man) die daartegen ageert op het Binnenhof. En het blijft toch niet te geloven dat een minderheid gaat bepalen hoe of wat de NPO moet zijn?

  Neem de Zwarte Piet-discussie: een minderheid voelt zich beledigd. Dan ga je in gesprek, vragen waar het échte probleem zit. Mijns inziens het slavernijverleden, en ja, daar mag écht wel meer aandacht voor komen. Maar om dan radicaal te gaan lopen doen.

  En zo zijn de overwegend rechtse mensen bezig om de NPO af te breken. Ze beginnen ook steeds radicaler te worden.

  Kunnen we dat soort dingen stoppen, en gewoon weer in gesprek gaan met elkaar?

  En @MC: kunnen jullie dat faciliteren? Juíst jullie platform is er geschikt voor. Censureer hatelijke, nodeloos pijnlijke reacties, en sta open voor discussie. Tegelijkertijd: verlies niet jullie cynisme en sarcasme. Mensen die dat niet snappen, zouden nog geeneens iets moeten kunnen plaatsen.

 39. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Duidelijk.
  Zonder reclame gaat het de burger knaken kosten.
  Niemand zit erop te wachten.
  Arie Slob maakt problemen in plaats van ze op te loden.
  Rare man. Binnenkort een baantje bij Talpa of Zeau ??? …

  Beetje opvallend allemaal nietwaar?

 40. peter de betweter

  Stoppen met de NPO betekend geen Emma wortelboer meer, ik zeg doen!

 41. Eppo Flaters

  @123 deze website leeft op de hatelijke en pijnlijke reacties. Stopt MC daarmee, tekent MC gelijk zijn doodsvonnis. Denk je nou echt dat men hier komt voor die fantastische artikelen? Nee, het anoniem zonder registratie of social media-account reageren en kunnen zeggen wat je wilt is wat deze site nodig heeft om te kunnen overleven en wat mensen hier naartoe trekt als strontvliegen omdat ze hier vrij spel hebben.

  Je hebt een prachtig wereldbeeld hoor, maar het overbrengen van je wereldbeeld gaat hier niet werken. Dit hier is sodom en gomorra :D

 42. Joop den Uyl

  @Eppo Flaters
  Ha, U heeft volkomen gelijk. Dat is precies wat demense willen. Totaal leeglopen zonder consequenties. Dus trouwens, ga es effe lekker deadt :)

 43. Emma Wortelanus

  Waar blijven de kijkcijfers ?

 44. 123

  @Eppo Flaters, 06:15 uur: Ik ben bang dat je gelijk hebt. Vroeger was hier nog een pikante, doch aardige discussie mogelijk. Tegenwoordig is het alleen maar elkaar uitspelen. 😕

  Het zal mij iig niet tegenhouden; een weerwoord en/of genuanceerde mening hoort hier ook thuis. Volgens velen is het ondertussen een MC geworden vol met “rechtse gekkies” en “sLinks tuig”. En aan de reacties te zien: dat klopt. Maar als niemand meer een weerwoord of genuanceerde mening laat horen, dan wordt het straks een pagina vol “sLinkse gekkies” en “ rechts tuig”. Lijkt mij niet fijn.

  Ik hoop dat MC dat ook inziet.

 45. 123

  Het zou MC niet misstaan om een bepaalde censuur, of iig een bepaalde drempel op te leggen als men hier wil reageren.

 46. Mario

  Gewoon alle reacties eerst goedkeuren en daarna pas online zetten, zo doet NU.nl het ook

 47. 123

  Fyi: zojuist de kijkcijfers gezien. Lingo gewoon ruím 100,000 kijkers meer dan GTST.

  Pijnlijk voor ‘de soap der soaps’. 🙈

 48. Mario

  Wat is trouwens het nut van een site die leeft op kliks?

  Je maakt toch een site om nieuws te brengen, en niet omdat je likes wil.

 49. Paolo

  @Michel,

  Ministers hebben 9 van de 10 keer inderdaad geen omroepverleden. Andersom gebeurt het wel. In 2017 (of was het 18?) vertrok de veelbelovende, en strijdvaardige jonge PvdA’er Martijn van Dam ( was regelmatig bij Kassa) naar de NPO als bestuurslid. Lekker beetje weg uit het zicht van de politiek waar je het nooit goed doet naar een rustig en goed betaald baantje bij de NPO.

  Achteraf bedenk ik, daar doe je t inderdaad ook nooit goed!!!

 50. Mario

  123

  Komt wel goed, GTST moet even door de zure periode (opnames lopen achter op uitzending), vanaf nov/dec zien we de door Peter gemelde veranderingen.

 51. [MikE]

  LINGO is BINGO!!

 52. 123

  @Mario 07:49: Leg dat MC maar eens uit. Het sarcastische en cynische is er nog wel, maar steeds meer worden mensen gewoon uitgespeeld tegen elkaar. Daardoor begint het steeds meer een zure variant te worden van wat het ooit (lees: nog niet zo lang gelden) was. 🙁

 53. Eppo Flaters

  @ 123 doe geen moeite. Afvoerputjes zijn niet meer te redden

  @ Joop den Uyl, thanx! Jij ook he ;)

 54. No. 14

  Laten we Arie Slob afschaffen. Deze man kijkt alleen maar naar de EO (niet op zondag) en naar alle regiozenders.

 55. StefanV

  De Raad voor Cultuur heeft gewoon gelijk met hun kritiek. Het is belachelijk om een landelijke zender in te richten als regiokanaal terwijl iedereen z’n eigen regionale omroep kan ontvangen én alle andere regionale zenders.

  Van mij mag het ook wel eens afgelopen zijn met de obsessie voor het aantal landelijke tv-zenders. In vergelijking met andere landen is 3 echt geen bijster hoog aantal voor een land met ruim 17 miljoen inwoners.

  Voor zover bezuinigingen binnen de publieke omroep nodig zijn, zou ik die zoeken in het afschaffen van omroepen (cq. nader fuseren) en het beperken van de aankoop van peperdure sport-uitzendrechten.

 56. BRAAK

  Wie is die Christen Slob eigenlijk, heeft hij eigenlijk wel verstand van zaken, of is hij door inkomenleugenaar Rutten naar voren geschoven om nog meer te gaan bezuinigen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.