Ook Beau vond Humberto, Twan en Art een drama

Vanavond is het dan zo ver: veel tv-watchers zullen nieuwsgierig voor de buis zitten om te kijken hoe Beau van Erven Dorens het ervan afbrengt als hét nieuwe gezicht van de late avond van RTL 4. Hij krijgt het niet makkelijk, want zijn drie voorgangers hebben het halfelfslot van de zender in puin achtergelaten. En dat weet hij zelf ook. “Het laatste jaar met Humberto Tan, RTL Late Night met Twan Huys, Zomer met Art; het was een drama“, aldus de 48-jarige televisiester in het AD.

Aan Van Erven Dorens de taak om dat drama om te buigen in een eclatant succes. “Ik wil eerst een nuance aanbrengen: bij mij kan ook alles misgaan. Dat late night is iets enorms, voor je het weet loopt zo’n monster met je weg. Onder druk van slechte kijkcijfers maakte dat monster in het verleden gekke bokkesprongen.”

Hij doelt dan met name op de rare capriolen die werden uitgehaald om van de talkshow van Twan Huys nog iets te maken. “Twan Huys kwam door de matige cijfers terecht in een programma dat hij eigenlijk niet wilde maken. En dat voelde je als kijker.”

Van Erven Dorens laat dat niet gebeuren. “Ik realiseer me meer dan vroeger dat ik erbovenop moet zitten. Niet alles door andere mensen laten beslissen dus – ík sta daar. En de presentator moet de hand in eigen boezem kunnen steken. ‘I fucked up.’ Als dit niet lukt, is dat míjn probleem.”

Bemoeienis RTL

Hij heeft het hier natuurlijk over de bemoeienis van RTL. “Zolang je succes hebt, word je met rust gelaten. Loopt het een week niet, dan zeggen ze bij de zender: zullen we misschien Jan Smit en Guus Meeuwis in de uitzending zetten?“, vertelt hij in de Volkskrant.

Het is iets waar Van Erven Dorens ook op rekent. “Als het drie weken niet loopt, zeggen ze: volgens de kijkcijferanalyse moeten we meer met dieren doen. De volgende stap is dat je een soapster aan tafel krijgt die je niet kent. Dan komt er een focusgroep die is ingesteld zonder dat je het weet. Beau, jij praat zelf te veel, zegt de focusgroep. Dat soort analyses zijn de ziekte van deze tijd.”

Gaat hij buigen voor de wensen van RTL? “Nou ja, RTL heeft natuurlijk wel iets te zeggen, want het is hun geld. Maar de vraag is of het door die bemoeienis beter gaat, ik denk eigenlijk van niet. Laat mij maar mijn gang gaan.

Beau debuteert vanavond om 22.30 uur op RTL 4.

Zijn interviews in het AD en de Volkskrant kunt u hier en hier lezen via Blendle.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen