‘Angela de Jong was vroeger de NSB’er van haar gezin’

Angela de Jong was vroeger de NSB’er van haar strenggelovige gezin. Ze naaide haar vader waar hij bij stond. Dat heeft Wilfred Genee gezegd in The Friday Move, waar de AD-columniste zijn sidekick was. Genee is blij dat hij niet in het gezin van De Jong is opgegroeid. “Je zegt trouwens dat het een warm gezin was waar je in zat, maar jij was een beetje de NSB’er van je gezin, hè?“, zegt hij. Zij: “Ahh, jij doelt op de anekdote dat ik mijn vader verraadde als hij op zondag voetbal had gekeken?

Het gaat hier om een uitspraak die De Jong vorig jaar deed in de Volkskrant. Genee: “Ja, dat vond ik het meest schokkende wat ik in het interview las. Op zondag mocht er bij jullie geen tv worden gekeken, jouw vader ging ’s avonds stiekem Studio Sport kijken en wat deed jij?

De Jong: “‘Mam, de televisie is nog warm!’

Genee: “Als de televisie nog warm was, ging je je vader erbij naaien.”

De Jong: “En weet je wat zo leuk is? Iedereen reageert altijd verbolgen en toen mijn ouders dat teruglazen moesten ze keihard lachen en mijn broers ook.”

Genee: “Maar het zegt wel iets over je karakter dat je dat deed. Waarom deed je dat?

De Jong: “Wat zegt het over mijn karakter? Ik was zeven en dan vind je het heel belangrijk dat de regels waar jij je aan moet houden, dat die ook voor je ouders geleden. Zo leg ik het dan maar uit, zeg maar.”

Genee: “O, zo leg jij het dan maar uit? En dat je je vader daarmee naaide…?

De Jong: “Ach joh, m’n vader naaide… Die lachte zich dood. Serieus. Ik heb het hem nooit ontnomen en tegenwoordig kijkt hij het ook.”

Eenzaam

Genee probeerde De Jong verder neer te zetten als iemand die eenzaam was in haar jeugd en nu haar gram probeert te halen via haar columns. Ze zei destijds immers in de krant: “Ik had niet bijster veel aansluiting met kinderen van mijn leeftijd − misschien door het gevoel dat ik er niet paste. Natuurlijk deed ik wel mee aan activiteiten, maar wat ik écht leuk vond was televisiekijken.

Je hebt nu wel vrienden op dit moment?“, vraagt Genee.

De Jong: “Er zijn genoeg vrienden in mijn leven.”

Genee: “Dat verhaal over die aansluiting die je niet had is niet waar? Je was geen eenzaam meisje dat nu als tegenreactie nu laat zien wat ze allemaal durft?

De Jong: “Nee, want ik geloof ook niet dat ik laat zien wat ik allemaal durf. Ik geef mijn mening over televisie, zoals jullie dat over voetbal doen.”

Genee: “Ik vind het wel leuk om gelezen te worden en een factor te zijn. Nou, dat ben ik. Ertoe te doen, ja.”

Verstand

Heeft De Jong er dan wel verstand van, vraagt Genee zich af. “Dat is toch geen zekerheid, Angela? Wie zegt nou dat jij er verstand van hebt? Ze kunnen van mij ook zeggen dat ik er geen verstand van heb.

De Jong: “Dat ben ik helemaal met je eens. Dat is ook zo.”

Genee: “Misschien heb je er ook helemaal geen verstand van.”

De Jong: “Misschien ook niet, maar aan de andere kant komt veel van wat ik voorspel redelijk uit.”

Genee: “Je komt redelijk zelfvoldaan over altijd. Dat weet je hè?

De Jong: “Ach, daar hebben meer mensen last van. Jij kent ze niet? Ik kijk er hier één aan tegenover me.”

Foto: RTL

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen