NPO zou liefst transfervergoeding vragen voor Eva Jinek

Shula Rijxman zou het allerliefst een transfervergoeding vragen voor talenten die bij de NPO worden opgeleid en daarna voor een veel hoger salaris de overstap maken naar de commerciëlen. Dat zegt de bestuursvoorzitter in een blog op de NPO-site. Rijxman lijkt te doelen op Eva Jinek. “We weten het allemaal: de publieke omroep is een kweekvijver voor talent. Talent dat daarna weleens overstapt naar een commerciële partij, omdat ze daar bijvoorbeeld veel meer kunnen verdienen.”

Zonde, vindt Rijxman dat. “We zouden eigenlijk een heuse transfervergoeding moeten invoeren, die we dan voor 100% in de programmering steken. Dan heeft het publiek ook nog iets aan die hele ‘tv-oorlog’!

Hoe dan ook: Rijxman vindt dat de NPO zijn functie als kweekvijver moet behouden. Het omvormen van NPO 3 tot een regiozender, zoals mediaminister Arie Slob dat wil, past daar niet bij. “Hoe kun je nu zeggen dat de publieke omroep moet blijven vernieuwen en een kweekvijver moet zijn voor talent en dan voorstellen om NPO 3 te schrappen?

Het derde net moet gewoon lekker blijven bestaan, aldus NPO-Shula. “NPO 3 blijft noodzakelijk voor het bereik van jonge mensen. Daar sta ik voor.

Jinek stapt in januari over van NPO 1 naar RTL 4. Waar ze bij de publieke omroep gebonden is aan een salarismaximum van 194.000 euro, schijnt ze bij RTL 1.000.000 euro te gaan verdienen.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen