Martijn Krabbé woest over column in de Volkskrant

Geplaatst op Wed 18 Sep 2019 om 10:00

RTL 4-ster Martijn Krabbé vindt het echt niet leuk hoe de Volkskrant over zijn vader Jeroen Krabbé schrijft. De kunstcriticus van de krant, Rutger Pontzen, kan van hem het heen en weer krijgen. Dat laat hij blijken op Twitter. Pontzen is naar Zwolle afgereisd om daar de zesde voorstelling van Jeroen Krabbé te bekijken. Hij zag werken die geschilderd zijn met een uitstekende schildertechniek. “Maar een goed schilder maakt nog geen groot kunstenaar“, bitcht de kunstcriticus.

En Jeroen Krabbé is volgens hem geen groot kunstenaar. De technieken die hij toepast van de oude meesters waren vroeger uniek, maar: “Honderd jaar later is het salonfähig. Gracieus. Gemaniëreerd. Het oogt vlammend, maar komt niet tot ontbranding.”

En dan snoeihard: “De tentoonstelling in Zwolle is al met al toch een behaagzieke schreeuw van ‘Kijk pap, ik kan ook schilderen!’- maar dan met beide handen stevig aan het stuur.

Heel erg jammer, vindt Krabbé. “Waarom is het toch zo moeilijk om mijn vader zijn talenten te gunnen, Volkskrant?

Ook Thijs Römer vindt het te ver gaan. Hij zegt: “Denk dat Jeroen Krabbé back in the days de moeder van deze journalist net iets te hard gevingerd heeft in de wc van Arti er Amicitiae. Er klinkt woede door in zijn schrijven… #doesrustigman.

Foto: RTL, William Rutten
61 Reacties op “Martijn Krabbé woest over column in de Volkskrant”


 1. johan

  Tijd voor een cursus omgaan met kritiek…

 2. Sjors van Kempen

  Thijs Römer moet niet twitteren als hij aan de coke zit.

 3. #NPO kijker#

  Wat zijn die RTL nep sterren toch zielige personen.

  Ze maken zelf jan en alleman uit maar o wee als ze zelf aan de beurt zijn.

 4. #NPO zeiker#

  “Ze maken zelf jan en alleman uit”

  Heb jij wel op school gezeten?

 5. Saskia

  Ook Jeroen Krabbé reist op uw kosten, namens Reisburo NPO, de wereld rond.

 6. Het meisje met de grijze Luger

  Het zal allemaal weer aan de ‘negativiteit’ en ‘jaloezie’ van het volk geweten worden.

 7. Buurman

  Heel pijnlijk maar wel waar.

 8. Remi

  Groot Kunstenaar Jeroen doet z’n schilders-dingetje (!) bij voorkeur voor een gigantisch open raam, zodat alle toevallige passanten op de gracht kunnen zien dat wederom iets ‘magisch’ gecreëerd wordt.

  Heeft helemaal niéts te maken met zoiets als ego …
  Nee, het gaat om de licht-inval op het doek !!!

 9. Gossipzuiger

  Wie?

 10. Krelis

  Een kunstkritiek ís geen column.

  Op zich schattig dat een zoon het opneemt voor zijn vader. Aan de andere kant: als je vindt dat je werken goed genoeg zijn om te exposeren (m.a.w. als je dat pretendeert), stel je je bloot aan kritiek.

 11. Paul

  @Remi,
  Kan niet anders dan je reactie herhalen, c.q. bevestigen: Jeroen is voor mij een matige acteur en evenzo matige “kunstschilder” en is ook de acteur zoals hij schildert in zijn etalage…
  Triest figuur en wat betreft zoonlief, appel valt niet ver van de boom…

 12. Curryworst

  Jeroen Krabbé en zijn kwastende zoon Jasper Krabbé hoeven maar een paar twijfelachtige schilderwerkjes klaar te hebben en de rode loper wordt al weer uitgerold bij DWDD en hup weer een expositie in De Fundatie.

 13. Tikkie

  Het is een repeterend fenomeen op MC. We lezen een bericht en in de reacties gaat iedereen nog even natrappen en meer vuil spuien over hoe stom iemand wel niet is.

 14. Wanny

  Blijkbaar mag de krant alleen schrijven als ie het geweldig vindt. Zo werkt het natuurlijk niet.

  De teksten die de criticus hanteert zijn dan weer wel overdreven. Schrijf gewoon dat je het niet zo goed vindt in plaats van er een dramatisch verhaal van te maken.

 15. Tinus

  Jeroen Krabbé in het nieuws? Is er iemand dood dan en staat hij als eerst in de rij om een reactie te geven? O, nee. Hij is gewoon super onzeker over zijn schilderwerk. Kan niet tegen kritiek, ook van zijn zoon Jasper.

 16. valerie

  Ik vind de reactie en bewoordingen van Thijs Romer meer stuitend dan de opinie van een kunstcriticus

 17. grey

  We mogen het werk van J.Krabbe alleen maar fantastisch vinden, blijkbaar. Wat is dit voor onzin ! Mensen hebben meningen, ga anders niet je werk etaleren. Raar.

 18. Peter

  Heb je zijn werkjes al eens gezien? Niveau van mijn kind van 7. En die schilderijtjes hang ik wél op.

  Lachwekkend hoe BNers alles denken te kunnen. Overigens ook lachwekkend dat een zogenaamd kunstkenner hem een goed schilder vindt.

  Maar ja, over wansmaak valt niet te twisten.

 19. Aksss

  Jeroen was toch bevriend met Rembrandt?

 20. H

  Wat doet Thijs eigenlijk tegenwoordig?

 21. Jordy

  @Aksss
  Bevriend ja, maar niet gevingerd.

 22. aldus

  Wat een hoop bekrompen reacties weer hierboven. Beste Remi. Totale onzin. Jeroen’s atelier zit niet aan de gracht en voor een constante lichtinval moet hij aan de achterkant van zijn atelier zijn. Iemand hierboven dat artikel gelezen? Nog nooit een recensent zich in zo veel bochten zien draaien om iets dat hij mooi vindt, toch niet al te positief af te schilderen. Jeroen zal het waarschijnlijk worst wezen want zijn schilderijen verkopen prima via een gallery in Londen. En voor zij die denken dat het een “B” acteur is: zie IMDB.

 23. Misutoria

  Goed niveau van die Thijs Romer maar niet heus…
  Een kind is nog in staat iets te zeggen wat niet onder de gordel gaat.
  Met zo’n tekst is zijn niveau niet hoger dan die van de schrijver van de Column.

 24. Smulpaap

  t Voormalige hoofd drama van RTL wil zich maar niet ontwikkelen tot een vent met een beetje ‘intellectueel volwassen’ reacties; daarom blijft ‘ie ook hangen op t niveau waar hij nu is.

 25. drie

  Beste Martijn Krabbe. Welkom in de echte wereld, waar mensen worden afgeslacht om niets. Dat maakt de rest van de bevolking nu zijn hele leven mee. Dat jij vanuit je bevoorrechte elite plek dit nooit hebt meegemaakt en dus verbaast bent , bewijst wel dat je denkt dat de kruiwagens die je zelf hebt meegemaakt, normaal zijn, nou nee. Welkom in het echte leven. Fijne dag nog.

 26. "VeronicaDoetHet?....Beter!";

  Wat heeft de moeder van Thijs Römer eigenlijk voor de kost gedaan?

 27. Krezus Jistus

  @Saskia: Misschien een beetje off topic, maar ik vind Krabbé met zijn `op zoek naar…`programma`s geweldig. Gauguin en Van Gogh komen echt tot leven in deze serie, wat fantastische tv oplevert (en nogmaals: ENG/reisprogramma`s zijn goedkoper dan studioprogramma`s in Nederland).

 28. sjonge

  Maakt die familie ook eens mee wat de normale bevolking heeft te verduren. De terreur van de media, het afslachten alleen maar omdat je iemand niet bevalt, iemand totaal stuk maken , dat is leuk zogenaamd.

 29. Jan

  Gefrustreerde dwaas…

 30. Anti @Jan

  @Jan, bedankt voor je reactie. Het zegt genoeg over jou. Succes met je leven.

 31. Gertjan

  @sjonge, je hebt wel gelijk. Alleen wil de media dat niet over zichzelf horen, vandaar dat je direct comment krijgt. Maar dit is wel zo ja.

 32. gaaaaap

  Gertjan, alleen de media WILLEN. Begrepen?

 33. shea

  Ja er vallen veel slachtoffers. Het naar beneden halen van anderen, is alles wat men kan. En dus gaan de ongetalenteerden dat proberen hun hele leven te doen…En denken dat dat leuk is. Als je het over zielig hebt…

 34. grens

  @shea. Wat dacht je van Spijkerman & Co. Er bestaan nu eenmaal veel volkomen ongetalenteerde mensen die denken dat het naar beneden trappen van anderen kunst is. Ze hebben gewoon geen enkel talent. Is allemaal vrij dom. Ze vallen uiteindelijk heel diep, allemaal.

 35. Henk

  @Valerie….. ik ook.
  Jeroen Krabbé heeft door z’n arrogantie ook geen gunfactor trouwens.

 36. Wennetjr

  Waarom wil je nog een beoordeling als het alleen lovend mag zijn. Kritiek moet kritisch kunnen zijn, anders is het reclame. Martijn 🦀 e kan beter bij Talpa gaan werken. Daar hebben ze dezelfde mentaliteit.

 37. Ik ben links dus ik deug

  Jeroen Krabbe acteert een kunstschilder. Die man wil zooo graag artistiek en elitair zijn. Wie kan zijn gênante optreden vergeten na het overlijden van prins Bernhard. Wat een megalomane pseudo-artiest.

 38. Kardanaal Aarsengel

  Hahahaha die behaagzieke griezelige Jeroen Krabber weer, wat een eikel en narcist blijft het wezen toch.

 39. Kardanaal Aarsengel

  Thijs Roemer is natuurlijk een totaal doorsnoven wantalent van de eerste orde, maar dat bijzijde. (Tussen haakjes derhalve) zowel Jeroen als Thijs slecht acterende hysterische nepfiguren, die eigenlijk gewoon in een gesticht opgesloten moeten worden. Dat weten we allemaal.

 40. K.C.T.

  Remember Rijk de Gooyer,,, Krabbé is een matig acteur die acteert dat hij schilder is,,,De verklaring van KRABBE ,,, zonder blikken of blozen OP TV dat de eeuwige droom van prins Bernhard was,,,, een zoon zoals Krabbé ,,, Krabbé die bij elke dooje BNer vooraan staat te janken,,, alle doooojen waren zijn beste vrienden,,,,, Vreselijke lijkenprikker,,, misselijk makende verwijfde’ aansteller, Krabbé zoiets als Dotan,,,, alle mensen die hem dagelijks op straat aanspreken over zijn gigantische talenten woeah woeah woeah,,, geregeld horen we zijn narcistisch gejengel op TV ,,, matig acteurtje, matig schildertje, ongekende grootheidswaanzin (psychose) volgens jeroen zelve waarschijnlijk van blauwe bloede, wat een pisvlek,,,, BNer,,, zoek de pleonasmen

 41. B

  Thijs mag weer trots zijn op zijn puber uitspraken en wat Krabbe betreft , ik kan niet beoordelen of hij kan schilderen maar zolang mensen komen om het te bekijken is het prima. Krabbe heeft wel de neiging om zichzelf giga belangrijk te vinden.

 42. Kim Jong-un dos tres

  Jeroen is een fantastisch man, geweldig acteur en heel bijzondere en krachtige persoonlijkheid waar ik mijn ogen niet van af kan houden. Ik vind hem ook een goed schilder (doe het hem niet na) maar ik vind hem zeker niet uitblinken in originaliteit en visie. Ben het wel eens met de criticus. Maar dat maakt Jeroen Krabbé nog geen slecht mens.

 43. Westdeck

  Rijk de Gooyer zei het al eens tegen Maarten Spanjer,
  “Jeroen Krabbé speelt schilder.”

 44. Meneer Kaktus

  Kim Jong-un dos tres
  Wed 18 Sep 2019 om 15:19

  Ach gossie

 45. Jos

  Die foto van Martijn. Wat een kleffe ijdeltuit!

 46. Jojanneke

  Die reactie van Thijs Römer is echt beneden alle peil. Wat een gebrek aan beschaving. Bah

 47. Henk

  Martijn Krabbé is niet een van de snuggersten

 48. Lies

  Mijn god zeg, die reactie van Thijs Romer kan echt niet.

 49. Lennart

  Denk dat Rutger Pontzen back in the days de moeder van Thijs Römer net iets te hard gevingerd heeft. Er klinkt woede door in zijn schrijven… #doesrustigman

 50. Aagje Vraagje

  Martijn Krabbé presenteerde toch dat programma van amateurzangers waarbij in de voorselectie Gordon kandidaten tot op de grond afbrandde? Een van de voorbeelden van afzeik-tv? Gaat die nú opeens tekeer tegen een recensent?!

 51. FlyingLotus

  Ik heb mijzelf even gevingerd, moeten ze maar niet de genotsplek daar stoppen.

  Zo, dat lucht op.

 52. Generatie Ruk (door het beleid)

  De volkskrant heeft het uitmuntend gezien. Jeroen Krabbe is een kliederaar … een schilderen met nummertjes .. schilder ……. en dan ben ik nog mild.

  Hij praat over echte schilders in de hoop dat wat van de echte kunstenaars op kliederaar Krabbe overstraald.
  Hij is wanhopig op zoek naar erkenning …. Krabbe gaat de historie in als beroerd acteur en al zeer klungelige … huis tuin keuken kluns-schilder

 53. Kim Jung-Un Dos Tres

  @meneerkaktus
  Wat leuk dat je mijn stukje hebt gelezen.

 54. gerdien

  Nee, Jeroen Krabbé is geen groot kunstenaar maar de recensie in de Volkskrant had wel alle trekken van een persoonlijke afrekening. Maar goed, dat is in de kunstjournalistiek niet ongebruikelijk net als het in de hemel prijzen van middelmatige schrijvers , schilders etc. waarmee je als recensent toevallig bevriend bent. Ons kent ons. Dat weten de Krabbeetjes en de Römertjes als geen ander. Soms is het in je voordeel, soms doet het zeer maar ja: wie geschoren wordt…. .

 55. @gerdien

  Een schilder als Krabbé hoort absoluut niet keer op keer in een museum van hedendaagse kunst te hangen. Dat de recensent duidelijk maakt waarom niet, is zijn vak. Hij legt precies zijn vinger op de zere plek. En het bepaald niet kritische interview met Krabbé in Het Parool maakt duidelijk dat de recensent gelijk heeft.

 56. gerdien

  @@gerdien: er hangt wel meer in musea dat er m.i. niet thuis hoort en vast ook volgens Rutger Pontzen. Krabbé wordt er natuurlijk wel uitgepikt omdat het een BN-er is van de hoogste categorie én geen vriendje van Pontzen. Als die het bij zuiver inhoudelijke kritiek had gelaten, prima, maar hij speelt het wel erg op de persoon met zijn ‘schreeuw om aandacht’ etc.

 57. Therapeut van de hoogste categorie

  @Gerdien Het zit je blijkbaar erg dwars, wil je erover praten of heb je liever dat ik meteen een kalmerend middel voorschrijf?

 58. Hahaha!

  Krabbé “BN-er is van de hoogste categorie”? Nou, we ontdekken natuurlijk wel steeds dat hij innig bevriend was met welke net overleden beroemdheid dan ook, dus dat zal dan wel.

 59. Iemand

  De echt grote kunstenaars zijn niet groot geworden dankzij hun techniek, maar dankzij hun unieke persoonlijkheid die zij in hun werk legden. Jeroen Krabbe vindt zichzelf ook heel bijzonder, maar is eigenlijk niet meer dan een copycat die de techniek van het schilderen beheerst maar verder niets te zeggen heeft.

 60. @Iemand

  De tragiek van Jeroen Krabbé is dat zijn grootvader, Heinrich Martin Krabbé, best een relevante schilder was in diens tijd. Jeroen is daar een soort schaduw van. Maar dan in onze tijd. Daar is gelukkig ook een markt voor, zoals mensen die een Breitnerig werk aan de muur willen, maar daar houdt het wel zo ongeveer op. Gelukkig heeft zijn zoon Jasper met zijn werk wél iets te zeggen, en lijkt hij behoorlijk autonoom als kunstenaar.

  Oh ja, hij heeft ook nog een andere zoon.

 61. Peter Mertens

  De waarheid kan soms hard zijn, maar dat maakt hem niet minder waar. Ik sta helemaal achter het artikel. Jeroen Krabbé is trouwens niet de enige. Het gros van wat ik op facebook zie van om pluimpjes bedelende kunstenaars kan het zich aantrekken. Het risico dat iemand vroeger nam om kunstenaar te worden is verdwenen. Iedereen is tegenwoordig kunstenaar. Van ‘gevaarlijk’ vrijdenken is het verworden tot mainstream denken. Dan moet je niet vreemd opkijken als iemand dat eens naar voren brengt. Laat staan dat je je kwaad maakt omdat het je pa betreft.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.