3FM-baas wil FM-frequentie niet afgeven aan Radio 5

Geplaatst op zo 22 sep 2019 om 9:30

NPO 3FM is niet bereid om vrijwillig zijn FM-frequentie af te geven aan NPO Radio 5, ondanks dat de zusterzender al geruime tijd een hoger marktaandeel heeft. Dat zegt zenderbaas Sharid Alles in gesprek met het AD. 3FM was ooit een zender van belang, maar rommelt nu al jaren in de marge. Tegenwoordig is NPO Radio 5 veel groter: in de meest recente meetperiode gaat het om 4,1 tegen 2,7 procent marktaandeel. Dan heeft NPO Radio 5 toch veel meer recht op een FM-frequentie?

Nee, vindt Alles. “Die discussie hoor ik alleen in de media, bij ons is daar nog geen serieus gesprek over gevoerd. 3FM bereikt nog steeds 1 miljoen luisteraars per week.”

Toch ligt het marktaandeel van Radio 5 aanzienlijker hoger. “Bij Radio 5 ligt het absolute aantal veel lager, maar deze doelgroep luistert langer. Bovendien luistert dat publiek makkelijker via de kabel en DAB+, bij ons is dat niet zo.”

3FM kan helemaal niet zonder FM, aldus Alles. “Als wij de etherfrequentie zouden verliezen, hebben we een probleem. Het grootste deel luistert nog steeds in de auto.”

Baalt ze niet als een stekker dat de luistercijfers zo marginaal blijven? “Natuurlijk is dat frustrerend. Maar je ziet nu wel voor het eerst sinds ik zendermanager ben, dat we niet meer dalen. 3FM is gigantisch gekelderd, maar we zijn nu stabiel.

Het AD-interview met Sharid Alles kunt u lezen via Blendle.

Foto: NPO
39 Reacties op “3FM-baas wil FM-frequentie niet afgeven aan Radio 5”


 1. Ronald

  Leuke vrouw

 2. Radi-jo

  Waar is Erik als al je hem nodig hebt. Radio luistercijfers zijn nog meer onbetrouwbaar. Hoe wil je alle werkplekken en mensen die in de auto zitten controleren wat ze luisteren. Ik zit altijd gezellig naar Sanders Vriendentean te luisteren op 3fm in de auto met mijn collega’s. Wie wil er dan naar radio 5 luisteren.

 3. Sjaak

  @Radi-jo Sun 22 Sep 2019 om 9:39
  Met je collega’s gezellig naar de radio luisteren? Ben je geboren voor de uitvinding van de TV?

 4. MediaPrak

  Talpa heeft een succesvolle lobby in Den Haag gevoerd; Ze mogen een 49% marktaandeel op de radiomarkt voeren (hoezo mededinging? ), een nieuwe concessie periode en ze hebben het afkoppelen van de FM band en overstappen naar DAB succesvol uitgesteld. Daar zou het parlement eens een onderzoek naar moeten starten wie, op het ministerie van Economische Zaken door Talpa is omgekocht,.

 5. Radi-jo

  @Sjaak. Jij hebt zeker geen werk hé. Dan weet je dat mensen radio luisteren en geen tv kijken als ze onderweg zijn.

 6. Annoniemus

  Weg met belastinggeldslurper 3FM #grafzender

 7. Oud-Zuid

  @Sjaak… Ze (Radi-jo en cs) luisteren 3FM in de auto

 8. Bart

  Deze mevrouw is wel echt het dieptepunt van alle zendermanagers die 3FM heeft gehad. Jurre Bosman ruil die kavels van Radio5 en 3FM gewoon om. Doe niet zo moeilijk. Gooi mevrouw Alles eruit! En maakt van 3FM een kleine pop/rock/alternatieve zender waar het alleen draait om de muziek. Net zoals Studio Brussel in België. Kan hier met de merknaam 3 voor 12 (afscheid nemen van de naam 3FM). Zet Rob Stenders en/of Fred Siebelink aan het hoofd van deze zender om er invulling aan te geven.

 9. Danny

  Gewoon niet moeilijk doen en de frequentie naar radio 5. 3fm is geweest en zal nooit meer wat worden.

 10. Zonder Naam

  Sharid zegt in elk interview zowat hetzelfde; het is alsof je het grotendeels al vijf keer eerder hebt gelezen. Met één verschil: in een interview van dit voorjaar had ze qua marktaandeel nog een toekomstig doel (“Als 3FM over twee jaar nog steeds 2,5 procent marktaandeel heeft, ben ik weg”), en dat zegt ze nu opeens niet meer.

 11. Geox

  Totaal overbodige zender. Waarom zou er belastinggeld naar een popmuziek moeten?
  Er zijn 18 andere popmuziekzenders waar ook voor gekozen kan worden door de luisteren.

 12. Hans

  @Zonder Naam
  Dat krijg je als identity belangrijker wordt dan kunde.

 13. Huh

  Het grootste deel van hun luisteraars luistert nog in de auto begrijp ik uit dit stukje. Ik zou dan goed gaan nadenken over de term jongerenzender. Natuurlijk 18 plus is ook jong, maar het zijn niet de pubers die deze zender weten te vinden lijkt mij dan. Profileer je dan meer met je muziekkeuze zoals ook hierboven beschreven is. En daar hoeft geen leeftijdscategorie aan vast te zitten toch.

 14. Aggressive Poeskat

  Wat doet een zendermanager nou de hele dag? Een beetje koffie zuipen, saffies roken en ouwehoeren. Zij heeft die baan alleen maar omdat ze bruin is. En wij maar betalen. Ze kan beter plees gaan schoonmaken.

 15. Hans

  Dit zijn de leeftijden van de luisteraars in 2017. Tel daar dus nu nog maar een jaartje bij. Een jongerenzender met een gemiddelde luisteraarsleeftijd van 40 jaar. Hahahaha

  NPO Radio 1 61
  NPO Radio 2 51
  NPO 3FM 40
  NPO Radio 4 66
  NPO Radio 5 66
  Radio 538 39
  Radio 10 50
  Radio Veronica 44
  Sky Radio 47
  Qmusic 39
  100% NL 50
  SLAM! 32
  BNR Nieuwsradio51
  Sublime FM 46
  Classic FM 66 64
  E Power Radio 51
  ORN Radio 64

  Ook radio is een bejaardengebeuren.

 16. Zonder Naam

  Zou een BBC 6 Music-achtig station hier kunnen werken? Of zijn Nederlanders toch te ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ om een dergelijke muzikale mix te kunnen verwerken (ik luister er zelf trouwens vaak naar)? Het is een breder en minder strak format dan dat van Kink FM, maar wel met een alternatieve ondertoon.

 17. Mink Vaillant

  Natuurlijk is ze tegen. Maar kan de Chef Alle Zenders niet gewoon een logische keuze maken? Dan hoeven we haar gezwets niet langer aan te horen. 3FM is helemaal overbodig.

 18. Ron

  Natuurlijk roept deze nitwit dat. Ze heeft hoegenaamd niets te vertellen wat er met de frequenties van 3FM gebeurd. Ze preekt op deze zondag dus gewoon voor eigen parochie…Ik neem dat niet serieus.

 19. René

  Ether 3FM naar 5 kan niet, tenzij er formats worden aangepast. Dat laatste gaat nooit gebeuren.

 20. Ron

  Dat gaat dan ook gebeuren. 3FM zal dan naar internet en DAB gaan, en Radio 5 gaat gewoon door met het format wat ze hebben. Misschien nog wel aangescherpt aan de omstandigheden waardoor het beter te beluisteren is, dus programma’s die er eigenlijk niet thuis horen zoals de Muzikale Fruitmand zullen dan wel verdwijnen of verplaatst worden naar Radio 4.

 21. Hj

  Haha. Radio. 😅

 22. Dirk

  ‘Maar je ziet nu wel voor het eerst sinds ik zendermanager ben, dat we niet meer dalen.’

  Okay dan…

  Zelfprofilering is tegenwoordig belangrijker dan de resultaten

 23. Tv duivel

  3FM moet gewoon op de radio blijven. Radio 5 is echt een ouwe bejaarde zender, en de oudjes luisteren allemaal thuis.

 24. Jan van der Weegen

  De jongeren worden toch allemaal in de nieuwe media geduwd?
  Om hot en cool mee te kunnen doen.

  Alles wordt tegenwoordig, volgens de media, gestreamd, dus wat is het probleem?

  Radio 5 hoort in de ether, zelfs door de verjonging is de AM verdwenen, ouderen hebben niets meer te vertellen, behalve mee betalen….

 25. MM

  Hans
  Sun 22 Sep 2019 om 10:25
  Beste Hans Er is een foutje ingeslopen.
  Ik heb Radio 538 aangepast

  NPO Radio 1 61
  NPO Radio 2 51
  NPO 3FM 40
  NPO Radio 4 66
  NPO Radio 5 66
  Radio 538 9
  Radio 10 50
  Radio Veronica 44
  Sky Radio 47
  Qmusic 39
  100% NL 50
  SLAM! 32
  BNR Nieuwsradio51
  Sublime FM 46
  Classic FM 66 64
  E Power Radio 51
  ORN Radio 64

 26. RaymondVL

  Sharid Alles denkt dat de jongeren vandaag de dag nog via transistorradiootjes luisteren??

 27. The Future

  Dit moet het worden

  NPO Radio 1 kan blijven maar moet samen met BNR
  NPO Radio 2 kan blijven goed format
  NPO 3FM Opheffen en NPO Radio 5 van maken
  NPO Radio 4 Kan blijven
  NPO Radio 5 Kan blijven ,Krijgt FM frequentie van Radio 3FM
  Radio 538 Mag blijven maar moet samen gaan met Efteling Radio
  Radio 10 Hiervan weer Radio 10 Gold maken
  Radio Veronica Overdragen aan Radio 192 en het oude Veronica doen herleven
  Sky Radio Kan weg. Frequentie aan Joe 70 of Joe 80 geven.
  Qmusic Mag blijven
  100% NL Mag blijven eventueel samengaan met Sterren Radio
  SLAM! Kan weg . Kan op internet .
  BNR Nieuwsradio Samen gaan met NPO Radio 1.
  Sublime FM Kan weg .Op deze plaats Soulshow Radio zetten
  Classic FM Mag blijven
  E Power Radio kan weg
  ORN Radio Kan weg

 28. Zonder Naam

  @The Future – Als E Power Radio (verzamelde regionale commerciële zenders) en ORN Radio (verzamelde regionale publieke zenders) verdwijnen, is Nederland meteen een stuk of 25 zenders kwijt. Zeker in het geval van ORN betreft het vaak zinvolle zenders, waar nog steeds goed naar geluisterd wordt. Doe dat hun oude en zeer honkvaste publiek maar niet aan.

 29. Pieter

  Ze is nog steeds van mening dat de hedendaagse jeugd nog radio luistert. Ze luisteren alleen nog maar naar Youtube, Spotify e.d. Naar radio 5 daarentegen luisteren veel ouderen die niet zo met computers e.d. bezig zijn. Het zou daarom zinnig zijn om radio 5 weer op de FM te zetten.

 30. Ron

  @TV duivel: dat zou ik niet onderschatten! Jongeren luisteren onderweg en thuis allemaal mobiel. Oudere luisteren naar de radio in de auto.

 31. HBaz

  Een nieuwe doelgroep zien ze daar gewoon over het hoofd. Waarom niet wat meer Arabische muziek draaien? In Marokko maken ze ook moderne muziek. Zou niet misstaan in de Top 40.

 32. Pakalu Papito

  @Hbaz, daar bestaat al een zender voor: FunX, met de nodige subzenders voor specifieke doelgroepen. 3FM is de jan modaalzender zonder ziel.

 33. ”VeronicaDoetHet?....Beter!“;

  Radio 5 moet een FM-kavel krijgen, niet het kavel van 3FM maar het kavel van Radio 4. De paar luisteraars van Radio 4 luisteren hoofdzakelijk via de de kabel in de huiskamer. Voor de overigen is er een prima alternatief: DAB+. Toen Classic FM het zonder FM-kavel moest doen en aangewezen was op op kavel en DAB+ hadden ze bijna net zo veel luisteraars als Radio 4.

 34. Kl

  Als ik de leeftijden zie, vraag ik me af waarom DJ’s tegen luisteraars praten alsof het kleine kinderen zijn.

 35. de IJsman

  Radio….is dat niet het antieke medium dat de laffe Van Oranjes gebruikten om vanuit het veilige VK het gepeupel belerend toe te spreken? Werkelijk niet meer van deze tijd. In een tijd van Podcasts en media-streaming is het niet meer verdedigbaar om hier nog belastinggeld aan te besteden. En wat krijgen we ervoor terug? Een aantal omhooggevallen nozems, niksnutten en ander dom lachend gespuis dat betaald wordt om de ether te vervuilen met hun leeghoofdige gebazel. En en passant nog een kritische luisteraar verrot schelden ook. Ik zeg: saneren die handel! Te beginnen bij dat ongewassen tuig van de 3FM! Een zender die zichzelf niet kan bedruipen heeft geen bestaansrecht!

 36. Bart

  @de ijsman Onzin, radio en tv zijn en blijven van alle tijden. Wel eens wat betreft 3FM.

 37. Jan van der Weegen

  @the future,
  duidelijk iemand die maar iets neerkalkt en niet weet waar het over gaat.

  E-Power is geen zender, sukkel!
  Lees je eerst even in voordat met je eigen mening komt.

  Radio 1 en BNR samenvoegen, hoe kan je het bedenken? Iets niet goed gegaan in je hoofd?

 38. StefanV

  Het bereik van Radio 5 kan aanzienlijk worden vergroot door die zender een FM-frequentie te geven. Ik zou echter niet de frequentie van 3FM hiervoor opofferen, maar die van Radio 4. Luisteraars van klassieke muziek zijn doorgaans geen arme sloebers en zullen veel vaker een radio hebben die over DAB+ beschikt. Qua geluidskwaliteit komt die muziek via DAB+ ook veel beter tot z’n recht.

  Verder is 3FM natuurlijk het lachertje van de publieke omroep; een zender die de plank compleet misslaat. Ik kijk weleens – steevast hoofdschuddend – naar de playlist van die zender. Het is echt totaal richtingloos; het is een beetje van alles, maar de samenhang ontbreekt volledig.

  Sharid Alles is inmiddels al anderhalf jaar zendermanager. Er is zelfs nog geen begin van een herstel zichtbaar. Het marktaandeel lag bij haar aantreden (april-mei 2018) op 2,9 procent. De meest recente cijfers, in augustus bekendgemaakt, tonen een marktaandeel van 2,7 procent. Zelfs dus nog lager dan bij haar aantreden.

  Alles zegt zelf dat ze opstapt als de zender in 2021 niet is gegroeid. De vraag is of de NPO zich kan permitteren om deze zender tot die tijd te laten aanmodderen, of dat er veel eerder orde op zaken wordt gesteld.

  Er moet trouwens ook eens serieus worden nagedacht over de rol van Radio 2 in dit geheel. Die zender heeft een andere doelgroep, maar vist sterk in dezelfde vijver als 3FM qua muziek en luisteraars. Eigenlijk is Radio 2 een soort pseudo-3FM, een soort vervanger van 3FM bij ‘afwezigheid’ van 3FM zelf. Van mij mag de muziekkeuze van Radio 2 wel een tandje volwassener, minder gericht op het pleasen van 30-minners.

 39. René

  Lijkt me sterk dat de 3fm luisteraar via de autoradio luistert. Ze zijn te jong voor een rijbewijs. Geef de frequentie aan Radio 5!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.