Videoland heeft 600.000 abonnees, in schaduw Netflix

Geplaatst op vr 30 aug 2019 om 8:45

Het videoplatform Videoland by RTL heeft 600.000 betalende abonnees. Het is voor het eerst dat het mediabedrijf dit cijfers vrijgeeft. Dat zegt algemeen directeur Sven Sauvé in de Volkskrant. Tot nu toe schatte marktonderzoeker Telecompaper het abonnee-aantal op één miljoen; dat zijn er dus iets minder. Videoland staat nog altijd diep in de schaduw van Netflix, dat volgens hetzelfde Telecompaper – dat dus niet héél erg goed blijkt in schatten – drie miljoen betalende Nederlandse abonnees heeft.

Gevraagd naar het aantal abonnees, zegt Sauvé: “Normaal gesproken zeggen we daar niets over, uit concurrentieoverwegingen. Nu kan dat gelukkig wel: we hebben in Nederland ruim 600 duizend betalende abonnees.

Videoland krijgt het zwaar. Naast Netflix komt Disney+ binnenkort naar ons land. “En dan komt Apple TV ook nog, in november. Ze hebben allebei diepe zakken. Er zijn nog meer concurrenten met grote plannen, maar die komen te laat.”

Volgens Sauvé wordt het speelveld dit najaar en komend voorjaar verdeeld. “Die partijen die dan actief zijn in Nederland, verdelen de koek. Er blijven twee of drie sterke spelers over, denk ik. Netflix is here to stay. Disney ook; daar heb ik veel vertrouwen in. Maar het meeste vertrouwen heb ik in Videoland.”

Door de samenwerking met moederbedrijf RTL, die ook flink investeert in video on demand, denkt Sauvé prima te kunnen concurreren met Videoland. Bovendien wil hij vanaf 2021 ook goedkopere abonnementen mét advertenties gaan aanbieden. “Daar werken we aan, ja.

Het Volkskrant-interview met Sven Sauvé kunt u hier lezen.

Foto: RTL
56 Reacties op “Videoland heeft 600.000 abonnees, in schaduw Netflix”


 1. Nelly

  Videoland is een prima alternatief voor de NL markt. Nederlandse programma’s vooruit/terugkijken is ideaal. Eigenlijk totaal niet te vergelijken met Netflix.

 2. Roem

  600 duizend maar.. Ze willen investeren maar bieden weinig nieuwe films en series. Zorg eerst voor flink wat content. Investeer daarin en niet in jonge talenten. Dat hele systeem van Videoland werkt soms niet. Ze kunnen nog geen eens oudere series van RTL terug brengen omdat ze de rechten niet kunnen krijgen. Ipv nieuwe abonnementen kunnen ze veel beter denken aan de huidige kijkers en zorgen dat zij tevreden zijn. Dan groeien de aantallen vanzelf.

 3. Mark2

  600.000 is echt veeeel te weinig! Alle cijfers van vooruitkijken etc waar RTL steeds mee gooit als iets slecht scoort op tv gaan dus on verhouding nergens over! 600.000 abonnees (en die kijken natuurlijk nooit allemaal alle programma’s op Videoland) en dan steeds zo hoog van de toren blazen.

 4. #NPO kijker#

  Wat een flopperdeflop aantal

 5. René

  Eens met Nelly. Je moet het dus niet als directe concurrentie zien van Netflix. Hun dienstverlening is anders. Zij bieden ook de mogelijkheid recente tv-programma’s terug/vooruit te kijken. Netflix heeft alleen series en films. Dus het kan goed naast elkaar leven.

 6. René

  Met Hun bedoelde ik dus Videoland

 7. Henk

  Het is maar net hoe je het bekijkt, vind het best wel veel als de cijfers kloppen.

 8. Wout

  En weer zeiken. Nieuwe content? Netflix is ook maar beperkt. Zit veel meuk tussen de series, veel van hetzelfde, om over een knappe film maar te zwijgen. Videoland is prima.

 9. Job

  Hahaha het meeste vertouwen in Videoland… Hahaha… dat Videoland doet me erg aan Hyves denken.

 10. Tobias

  Betalende abonnees is natuurlijk iets anders dan aantal Videoland-kijkers. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,1 personen. Heb geen gegevens over het gemiddelde aantal huishoudens dat een Videoland-account deelt maar ga er vanuit dat dit rond hetzelfde aantal (2,1) ligt.

  Zou me niets verbazen dat Videoland maandelijks 1,5-2 miljoen mensen vermaakt/bereikt, als het gegeven aantal van 600.000 betalende abonnees klopt althans.

 11. John

  Disney zal veel kijkers wegnemen bij Netflix, daar zal Videoland niet veel van merken.
  Het zou wel netjes zijn om hier te melden dat zowel de omzet als de winst van RTL gestegen zijn door het platform Videoland!

 12. Drama queen

  @Tobias Dat denk ik ook, je kunt met tien man of misschien wel meer op 1 account zitten. Bij Netflix gaat dat niet.

 13. XYZ

  600.000 is op niets gebaseerd. Volkomen uit de lucht gegrepen.

 14. El

  “Netflix is ook maar beperkt. Zit veel meuk tussen de series, veel van hetzelfde, om over een knappe film maar te zwijgen. Videoland is prima.”

  @Wout: Wat Videoland zou je kunnen stellen: Er zit soms een leuke serie tussen de meuk.

 15. Ralf

  Tussen die 600.000 zitten veel proefabonnementen. Je kan bij Videoland namelijk onbeperkt met je bankpasje voor 1 cent een proef nemen van 2 weken. Bij Netflix kan dat bv niet. Je moet bij Videoland dan alleen een nieuwe e-mail opgeven

 16. Dian Vreef

  Een account heeft vaak meerdere kijkers. Trouwens Netflix is totaal anders dan Videoland. Videoland vind ik meer een vooruit/terugkijkservice waar toevallig ook series en films op te zien zijn. Ik ben trouwen erg tevreden met Videoland, kijk haast geen lineaire tv meer.

 17. By the way

  Haha, intelligente reacties weer! Wat weten we het allemaal beter, hè

 18. Ron uut Grunnen

  Als ik weer een abonnement op Videoland neem is dit voor oude meuk. Het zonnetje in huis vind ik heel leuk. Toen het gewoon op tv was heb ik niet alle afleveringen gezien. Dus leuk dat ik dit via Videoland kan inhalen.

 19. Chiel

  600.000 keer x 9 euro. Dat is toch niet weinig!

 20. Dááág scháááát

  600 k abonnees of 600 k aan profielen ?

 21. Mike

  600.000 betalende abonees. Dat wil zeggen….

  Je kan 5 profielen aanmaken. Veel abonees delen de abo met dus max 4 andere om zo de kosten te delen.

  600.000 is dus 3.000.0000.

 22. West*

  Ik mis alleen nog g4yp0rno op videoland.

 23. Dááág scháááát

  Niet elk abonnee maakt 5 profielen aan dus die rekensom gaat niet op.

 24. Pietpiet

  @Ralf Dat doe ik bij Netflix ook hoor. En ze zullen die gratis proefabonnementen toch niet meetellen? Denk dat dat een flink aantal is. Wie is er zo gek om 7 euro te betalen als het ook met 2 cent kan? Bovendien heb je het na een maand wel weer gezien en kun je je dan na een jaar wel weer abonneren als er nieuwe content is. Overigens vind ik Netflix een aanfluiting: het is al jaren steeds meer van hetzelfde. En wát een slechte films…

 25. El

  @Pietpiet Heb je de content van Videoland gezien? Dat is echt niet van een hoger niveau vergeleken met Netflix. Natuurlijk, op Netflix is ook veel bagger te vinden, maar Videoland heeft dat nog meer.

 26. jan

  Videoland, de spruitjeslucht komt er vanaf.

 27. Marianne

  Ben benieuwd, gezien de reacties, hoeveel mensen dan 12 maanden achtereen de reguliere prijs betalen.

 28. drama6

  Videoland van RTL is een heel belangrijk wapen waar John de Mol ongetwijfeld jaloers op is, want nu nog komen met een platform is waarschijnlijk te laat.

 29. @Marianne

  Ik dus, ben heel tevreden met Videoland. Programma’s terug/vooruitkijken zonder reclame, heerlijk. Series en films die er op staan zijn van toegevoegde waarde vind ik. Netflix kun je er eigenlijk niet mee vergelijken.

 30. Sean

  Wie had dan ook gedacht dat je met Temptation Island VIPs kunt opboksen tegen Netflix, Amazon en straks Disney?

 31. @Marianne

  Want jij kijkt alleen programma’s van RTL?

 32. @drama6

  Exact, denk dat JdM best jaloers is op videoland, nu heeft hij t nakijken en zal hij nooit meer een stap op die markt kunnen zetten, te laat John

 33. E!

  De jeugd wil vermaakt worden door hersenloze programma’s als Love Island en Temptation

 34. Sander

  600.000 abonnees, is 600.000 * 10 euri per maand = 6 miljoen omzet per maand, is al een 72 miljoen omzet per jaar aan alleen videoland.

 35. 424

  Als John slim is komt hij terug met een Gouden Kooi waar ze elkaar wegpesten voor een miljoen.

 36. aldus

  Netflix heeft 3.000.000 aansluitingen, dat is iets anders dan abonnees. Deel die 3 miljoen maar door twee. 600.000 x 9 euro maal 12 maanden = bijna 70 miljoen. Dat is meer dan het budget van RT5/RTL7 en RTL 8 samen. Videoland heeft het heel knap gedaan en is het enig Nederlandse platform dat overeind blijft. Talpa heeft niets en de NPO is trots op zijn 200.000 man. Uitbouw van Videoland naar 1 miljoen abonnees is echter wel een helse klus.

 37. Timo de zridder

  Nou goed, nog maar 2,4 miljoen verwijderd van de Nederlandse abonnee’s op Netflix.

  Haha.

 38. De Eerlijke

  Waarom al doe haat hier op een puur Hollands product? Ja Netflix is hroter maar die bespeelt de hele wereld en die zijn Amerikaans met een thuisbasis van bijna 400 miljoen mensen…
  Waarom is iedereen toch zo afzijkerig richting een eigen Nederlands gemaakte tegenhanger die logisch veel kleiner is. Ik ben er zelf blij mee en ik heb zelfs geen Netflix genomen maar Videoland omdat al die massa Amerikaanse producties me niet boeien.

 39. Tobias

  @Drama queen, dat is niet helemaal waar. Met het Premium abonnement kan je op 4(?) schermen tegelijkertijd kijken. Netflix account kan dus ook eenvoudig gedeeld worden.

 40. Alex

  Netflix gaat het meeste last krijgen van Disney, juist omdat ze beide zichzelf profileren met die grote Amerikaanse database aan series en film.

  Videoland zou zich moeten profileren als een plus dienst, voor net wat extra content en Nederlands product. Dan kan het een veilige koers varen naast de twee grote knokkende partijen.

 41. Kijkcijfers

  De helft naar gtst kijkt. Scoort gtst nu 967.000.

 42. Ron

  Ze zullen toch echt nadrukkelijk moeten doorpakken op Nederlandse content, films en series en een enkele docu. Al die Engelse aankopen met stoppen maar louter en alleen Nederlands product. Ik denk dat dit het USP moet worden anders leg je het af tegenover andere on demand streamers.
  En de techniek van de app moet beter! Ik ben van ellende maar over gestapt op Videoland bij KPN. Dat is ook niet alles omdat KPN de content niet aanbied in de Videoland-omgeving zoals bekend uit de app en die van de Smart TV’s, maar dat is altijd nog beter dan die ellendige iPhone app die vergeet bij welke aflevering je bent gebleven en af en toe een stap terug neemt naar een aflevering die je al gekeken heeft. Leeft een geheel eigen leven dat ding. Dus dat moet echt op orde zijn anders blijf je een lachertje.

 43. Mick

  Ik vind het veel voor Nederland.

 44. Machteld

  Nu alle mediapartijen met elkaar aan tafel moeten van Slob, kan Sauvé wel schermen met die cijfers. RTL en NPO zijn de enigen met een dergelijk platform dat alleen kan uitbreiden als ze de handen ineen slaan voor concurrentie met buitenlandse diensten. Als je abonnees van RTL en NPO (Start en Ziet) optelt haal je dat miljoen vermoedelijk wel. Dan heb je wel digitaal bestaansrecht en slagkracht om verder te bouwen. Ook naar adverteerders toe. Zeker mbt Nederlandse content.

 45. Roen

  John kan met KIJK een totaal nieuw en concurrent streaming dienst beginnen. Een echte concurrent van Netflix die vooral op series en films gericht is. Investeer er een paar miljoen in om een grote database op te bouwen betreft rechten e.d. en er zijn zo een miljoen betaalde abonnees.. Videoland is een streaming dienst die 2 verschillende kanten bedient. De programma’s van RTL en daarnaast soms een paar goede films maar vooral B en C kwaliteit films.

 46. Mart

  Toch zonde dat ze geen deal kunnen sluiten met de NPO, die hebben ook mooie series.

  Eigenlijk moet Videoland elke maand gegarandeerd een nieuwe Nederlandse titel aanbieden.

 47. Guttegut

  Dat bedrijf kunnen ze ook opdoeken. Foutje van 40% is ergens anders ontslag op staande voet

 48. Ron

  @Mart: mee eens. Het is nu vaak 1 of 2 maanden stil en daar neem je geen abonnement voor. Ik volg nu Temptation Island VIPS, maar weet niet of ik nog abonnee blijf als deze show ten einde is over 4 weken. En ze moeten ook eens stoppen met een soort van ‘vooruitkijk’ service. Nu is De Familie Kruys weer aan de beurt waarvan je wekelijks op de dag van uitzending 1 aflevering krijgt. Dat schiet niet op. Je zet het hele seizoen er in 1x op weken voor het lineaire debut anders heeft het geen zin. Ze zouden die vooruitkijkservice juist bij RTLXL moeten inbouwen. Volgens mij was dat ook al zo voor dat dit naar Videoland ging. Maak Videoland exclusiever dus.

 49. Kannibaal

  Videoland gaat hem op deze manier niet worden tenzij de bazen in Luxemburg dit als experiment blijven beschouwen. Aan de woorden van Sauve te horen moet er nog steeds geld bij.. Dat is niet eeuwig vol te houden. Zeker niet omdat elke groei van Videoland minder lineaire kijkers betekent dus minder advertentieinkomsten op TV. Zo werkt RTL met haar concurrenten mee om traditioneel TV kijken versneld om zeep te helpen en ondermijnt daarmee haar eigen bestaansrecht op zowel de kijkers als de adverteerdersmarkt.

  Ook bij initiatieven als RTL MCN moet er geld bij en gaat het overgrote deel van de inkomsten naar andere partijen.

  Rtl zou naar mijn mening dus veel meer nadruk moeten leggen op de creatie van goede content in combinatie met omgevingen waar adverteerders hun geld kwijt kunnen

 50. WEST*

  wie zegt dat een abbonee èèn jaar abbonee blijft ,en hoeveel 1 ct abbonees heeft Videoland ? vind de cijfers teveel door een roze bril gezien !

  @ Kannibaal Videoland is een project dat inderdaad niet winstgevend is
  sauve was op BNR en daar wedt uit de doeken gedaan hoe het kostenplaatje was
  er moet geld bij, en dat is niet vol te houden, ook de rechten kosten geld, maar Videoland is prestige , meer niet en het toevoegen van content wordt ook steeds minder

  @Sander Mooie cijfers maar niet realistisch, want dat is je zelf belazeren , en voor de gek houden

 51. Bennie

  Ik geloof er helemaal niets van, die 600.000 abonnees. Het lijkt mij een mooie optelsom van volledige abonnees, 1 cent leden en gebruikersprofielen.

 52. Tiffie

  Ik word helemaal gestoord er is zoveel aanbod!

 53. roland

  Ik vind dit best veel voor een dienst die het moet opnemen tegen Netflix. Had zelf minder verwacht. En persoonlijk hoop ik dat een Nederlandse streamingdienst gewoon levensvatbaar blijft.

 54. Umfufu

  Ja, hehe, op Handmaid na, is er geen flik ker aan.

 55. Hj

  Het is officieel: Nederland telt 600.000 idioten.

 56. Edy

  600k betalende abonnees is wel een zeer grote prestatie en hoopgevend. Zeker met de huidige beperkte content. Ik heb een paar maanden een abonnement gehad voor Mocro Maffia (top serie) en toen gelijk ook wat andere series gekeken. Toen was ik al vrij snel uitgekeken. Maar dat was bij Netflix ook zo een aantal jaren geleden. Netflix produceert op dit moment wel gigantisch veel content. Dat is ook de enige manier om abonnees vast te houden. Ik zie voor Talpa geen kansen om ook een succesvol on-demands platform van de grond te krijgen met haar slappe content. Die produceren voornamelijk flutshows die je zelfs met een gun op je voorhoofd niet terug wilt zien. Laat staan ervoor betalen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.