Telegraaf adviseert NPO salarisconstructie voor Jinek

De Telegraaf adviseert de NPO om een salarisconstructie te bedenken voor Eva Jinek en Matthijs van Nieuwkerk, zodat ze toch bij de publieke omroep blijven. Dat is te lezen in de column van Rob Goossens. Zowel Jinek als Van Nieuwkerk sluiten een overstap naar de commerciëlen niet uit. Waar ze bij de NPO genoegen moeten nemen met twee ton, kunnen ze bij RTL of Talpa wel tot een miljoen euro per jaar verdienen. Wellicht kan de NPO hen compenseren, aldus Goossens.

Goossens wijst op de Pauw-constructie: Jeroen Pauw zal voor de presentatie van Pauw het salarismaximum van 194.000 euro per jaar krijgen, maar is tegelijkertijd met zijn TVBV ook de producent van het programma. Daar wordt hij ook voor beloond.

Hij heeft uitgezocht dat de producent van Jinek momenteel veel winst maakt. “Jinek-producent PilotStudio heeft voor 421.000 euro aan onverdeelde winsten in de laatste jaarrekening staan.

De eigenaar van dit bedrijf is DWDD-grondlegger Ewart van der Horst. “Goed, niet álles dat PilotStudio maakt belandt bij de NPO. Alleen: het meeste wel.

En hij kan gewoon mooie winsten blijven maken, aldus Goossens. “Gek genoeg worden bij de NPO alleen de salarissen van presentatoren zo nadrukkelijk aan banden gelegd.

Jinek en Van Nieuwkerk zouden er goed aan doen om te gaan participeren in de productie van hun talkshows, aldus Goossens. “Als mede-eigenaar hebben ze – net als bijvoorbeeld Jeroen Pauw – recht op meer dan alleen hun salaris als presentator. Dan wordt bij de NPO blijven toch weer interessanter voor ze.

Op zich ben ik overigens tegen de constructie. Maar zolang Den Haag hem niet repareert, is de NPO gek als ze dit niet probeert.

Goossens hoopt van harte dat de NPO met dit advies aan de haal gaat. Dan heeft De Telegraaf straks weer genoeg munitie om de publieke omroep te bashen.

De column van Rob Goossens kunt u lezen op de Telegraaf-site.

Foto: SBS

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen