RTL 4 mikte met Nicolai-quiz bewust op oudere kijker

Geplaatst op wo 21 aug 2019 om 13:00

De Ruben Nicolai-quiz Ik Weet Er Alles Van was deze zomer een onverwacht groot succes op RTL 4: er keken meer mensen naar dan naar het kwakkelende Goede Tijden Slechte Tijden. Hoe wist de zender zo’n groot kijkerspubliek te bekoren? Door bewust te mikken op de iets oudere kijker, legt Hidde Pel van producent Fremantle Netherlands uit in het AD. “Het moest interessant zijn voor de iets oudere kijker. Jongeren zitten in de zomer iets eerder met een biertje op het terras.

Dat het een quiz moest worden was al snel duidelijk. RTL liet zich inspireren door het zomerse succes van De Slimste Mens. “RTL had voorheen in de zomer meestal een spin-off van GTST of een programma als Ik kom bij je eten. Maar nu kijkt iedereen met enige jaloezie naar het succes van De Slimste Mens.

Het werd uiteindelijk het iets hippere en vlottere Ik Weet Er Alles Van. “We dachten aan het datingprogramma Take me out. Wie daar een eerste blik op wierp, dacht vaak qua decor dat het een quiz was. Dus nu: wat als Take Me Out inderdaad een spel zou zijn?!

De quiz was makkelijk mee te spelen en daarom een groot succes, denkt Pel. “Angela de Jong van jullie krant vond het een leuke, simpele quiz. Dat klinkt misschien denigrerend, maar het is het mooiste compliment dat je kunt krijgen.

Het AD-artikel ‘Wat weet ú van…’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: RTL
25 Reacties op “RTL 4 mikte met Nicolai-quiz bewust op oudere kijker”


 1. Pino

  Kijk ze beseffen zich steeds meer dat die iets oudere kijker ook degene is die het meest te besteden heeft …..

 2. Michel Schut

  Als de slimste straks is afgelopen, direct deze quiz programmeren om half negen. Succes gegarandeerd !

 3. KoalaNL

  Als oudere kijker zap ik weg bij de eerste reclame onderbreking.
  Als oudere kijker vergeet ik dan ook om terug te komen.
  Wat jammer nou.
  Waardeloze zenders, die commerciëlen.

 4. René

  Als oudere kijker keek ik natuurlijk via Videoland zodat er geen reclame was!

 5. WEST*

  Met die oplichters die met dode mensen praten richten ze zich ook op oudere kijkers. En op zwakzinnige kijkers. Oplichting midden op de dag op rtl,trots op zijn!

 6. Huismaker

  Via kennissen deze kwis bekeken, ondanks mijn afkeur tegen dit soort programma’s. En eerlijk: ik vond het leuk en ook Nicolai presenteerde het prima. Kandidaten voelden zich op hun gemak. Nee leuk. Uiteraard opnemen en reclame doorspoelen.

 7. Leo

  Mooi format om te verkopen aan de internationale tv markt!

 8. KoalaNL

  Als oudere kijker betaal ik al genoeg via Ziggo.
  Ga toch niet extra betalen voor Videoland.
  Ben niet helemaal gek.
  Videoland, NLZiet, Netflix.
  straks nog Disney, Amazon zeker ?

 9. Ronnie

  Ik ben 36 en heb het ook regelmatig gekeken, want ik heb een dochtertje van anderhalf die naar bed gaat net voor 8 uur en ik zit dus ook niet op het terras met een biertje. Vond het ook een erg vermakelijke en goed weg te kijken quiz

 10. StefanV

  Zonder tv-kijkers geen reclame-inkomsten. Zonder reclame-inkomsten geen RTL4. Het getuigt van gezond verstand dat RTL4 nadenkt over de vraag welke mensen wanneer wel (en niet) tv-kijken.

  Ze zullen zich nog wel eens achter de oren krabben over het succes van deze quiz. En ze zullen straks ook met bovengemiddelde belangstelling kijken naar de kijkcijfers van Lingo (bij SBS6) tegenover GTST.

 11. 123

  Ik heb het één keer gezien, maar vond het maar niks. Maar eerlijk is eerlijk: dat lag niet aan de formule, maar aan de presentator. Iemand anders, met een grotere gunfactor, die niet de hele tijd het leukste jongetje van de klas probeert te zijn, en nog overduidelijk z’n De Lama’s-tijd niet is ontgroeid, had het waarschijnlijk beter gedaan.

  Beau van Erven Dorens of Rick Brandsteder waren wellicht betere opties geweest.

 12. René

  Ronnie, vrees dat jij als 35 plusser al bij die oudere kijker hoort die die woordvoerder bedoelt.

 13. René

  @123: Rick Brandsteder heeft een gunfactor??????

 14. 123

  @René: Mijn eerste voorkeur zou naar B v ED zijn gegaan, maar idd, ik denk dat zelfs Rick Brandsteder een grotere gunfactor zou hebben gehad. Hij zou het spel iig íets serieuzer, en met minder aandachtvragend voor zichzelf hebben gepresenteerd.

  Hoe dan ook: Ruben Nicolai is gewoon een mismatch met dit programma imho. Het zorgde er voor dat ik de spelletjes van vroeger, waarin de presentator níet centraal stond, ging missen. Da’s dus ook meteen de les voor SBS6 met Lingo: laat Jan Versteegh niet al te grappig en grillig overkomen, want daarmee doe je het programma meer schade dan goed.

 15. 123

  *grollig

 16. FlyingLotus

  Als internetpionier kijk ik al jaren niet meer, ben nog alleen maar negatief aan het reageren op flutsites.

 17. LyingFlotus

  Ik als televisiepionier ben al jaren niet op internet geweest, kijk alleen nog tv.

 18. critikast

  Als oudere kijker krijg ik braakneigingen als ik het hoofd van die Nicolai op mijn scherm zie verschijnen !

 19. Samantha

  123 hij deed het juist goed ook keek er graag na Ruben is een leuke knappe vent 😊

 20. anoniem

  Sowieso is tv meer iets voor de oudere kijker.. :-)

 21. Nel

  Vind het een leuke en gezellige quiz. Eindelijk weer eens ‘normale’ deelnemers en niet van die bekende Nederlanders die zo nodig komisch moeten zijn en het hardst om hun eigen grappen lachen.
  Ruben Nicolai doet het als quizmaster ook goed. Leuke opmerkingen tussendoor maar niet ‘storend lollig’.
  En ja, ik ben 1 van de oudere kijkers (58 jaar) maar hou in de gaten dat voornamelijk de oudere kijkers de reclameblokken nog kijken (vaak omdat zij niet weten hoe ze die kunnen wegzappen, iets wat jongere kijkers wel doen) dus deze doelgroep is zeker van groot belang voor de reclamemakers.

 22. Annoniemus

  Het was zo’n simpel lullig spelletje dat zelfs Ruben Nicolai het aan kon om het te presenteren !!!

 23. Ivo

  Helemaal eens met Nel hier boven. Hoop dat de quiz snel terugkomt. Ik vond die Ruben nooit leuk maar moet toegeven dat hij dit leuk deed. Zet het tegenover Lingo met die enge Versteeg en ik weet denk ik wel wie gaat winnen.

 24. 123

  Ik vind het vooral fijn dat er weer eens écht gediscussieerd wordt over een TV-programma, i.p.v. al dat trollengedoe.

  @ o.a. Samantha en Nel: ik vind het leuk om te horen dat jullie er juist zo van hebben genoten. Zo blijkt maar weer: smaken verschillen. 🙂

 25. Caty

  Ja Nicolai .Als je je zo blijft gedragen zoals je in de latere afleveringen deed geen aandacht trekken .Dan kijk ik graag naar je programma.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.